Consiliul Județean Sibiu retrage temporar de pe ordinea de zi proiectul privind reorganizarea Filarmonicii de Stat Sibiu

”Ne dorim salvarea Filarmonicii, și nu desființarea!”

În urma apariției în spațiul public a unor informații profund eronate și tendențioase referitoare la proiectul de reorganizare a Filarmonicii de Stat, conducerea Consiliului Județean Sibiu a decis retragerea acestui punct de pe
ordinea de zi a ședinței ordinare de mâine, 29 mai 2025.
Această decizie nu înseamnă renunțarea la responsabilitate, ci reafirmarea angajamentului nostru pentru transparență, corectitudine și o bună informare a opiniei publice și a consilierilor județeni.
Este nevoie de timp pentru a demonta minciunile și dezinformările propagate în ultimele zile. Nu putem permite ca o temă atât de importantă, precum funcționarea unei instituții culturale, să fie deturnată de discursuri subiective,
dar și lipsite de documentare unele dintre ele, sau de interese sindicale care nu reflectă realitatea.
Pentru ca toți consilierii județeni – și mai ales cei aflați la început de mandat – să poată vota în deplină cunoștință de cauză, vom propune în cadrul ședințeide mâine constituirea unei comisii speciale formate din câte un reprezentant
al fiecărui grup politic din Consiliul Județean.

Această comisie va avea la dispoziție un termen de 20 de zile pentru a consulta toate sursele relevante: conducerea Filarmonicii, angajați, sindicat, documente interne, specialiști din cadrul aparatului de specialitate al CJ Sibiu – dar și orice alte instituții sau persoane relevante.
În paralel, săptămâna viitoare vom organiza o conferință de presă în care vom prezenta public poziția Consiliului Județean și motivațiile care stau la baza propunerii de reorganizare.

Reiterăm ferm: proiectul nu vizează desființarea Filarmonicii, ci funcționarea ei responsabilă, echilibrată și sustenabilă. Avem datoria de a proteja cultura și, în același timp, de a proteja banul public și încrederea
sibienilor.
Proiectul de hotărâre va fi repus pe ordinea de zi în următoarea ședință ordinară a Consiliului Județean, programată pentru luna iunie.

Investiție esențială pentru sănătatea sibienilor: Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu va fi dotat cu echipamente de ultima generație

9,8 milioane lei este suma pe care Consiliul Județean Sibiu o va folosi în vederea dotării Ambulatoriului de Specialitate din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență. Banii sunt acordați prin Programul Sănătate 2021 – 2027 al Uniunii Europene, iar 2% din valoarea investiției, respectiv 196.078,42 lei, reprezintă contribuția proprie a administrației județene.

La scurt timp după ce am semnat contractul de finanțare pentru ultima clădire medicală ce a mai rămas de modernizat în „Județean”, Pavilionul „Medicale”, cu o valoare de peste 84 de milioane de lei, o altă investiție vine să completeze dotările celei mai mari instituții de sănătate a județului: echipamente pentru cabinetele Ambulatoriului de specialitate.  Acestea oferă medicilor suportul tehnic pentru un act medical sigur și performant iar pacienților speranța unui diagnostic clar și a unui tratament corect.

Între echipamentele care urmează a fi achiziționate se află: videoendoscop (2 buc.), videogastroscop ( 2 buc.), videoduodenoscop (2 buc.), ecograf portabil (5 buc.), analizor automat de chimie și imunologie, ecografe pentru cabinetele de Obstetrică-ginecologie, Cardiologie, Medicină internă, Gastroenterologie și alte dotări necesare activității medicale.

În cadrul Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu funcționează 23 de cabinete medicale pentru specializările: Medicină internă, Cardiologie, ORL, Oftalmologie, Chirurgie generală/ chirurgie toracică, Obstetrică-ginecologie, Neurologie, Ortopedie și traumatologie, Dermatovenerologie, Hematologie, Endocrinologie, Urologie, Gastroenterologie, Nefrologie, Neurochirurgie, Recuperare, medicină fizică și balneologie, Chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă, Alergologie și imunologie clinică, Chirurgie orală și maxilo-facială, Pneumologie, Psihiatrie, Chirurgie vasculară și Reumatologie.

Termenul-limită de realizare a investiției  este 20 august 2026.

Bani pentru ultima clădire medicală nereabilitată din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu

Astăzi, la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, am semnat, alături de ministrul Attila Cseke, contractul prin care Consiliul Județean Sibiu a obținut fonduri nerambursabile destinate consolidării și reabilitării Secției „Medicale”.

Este un moment important pentru sistemul public de sănătate al județului Sibiu întrucât, începând de astăzi, avem asigurată finanțarea pentru singura clădire nereabilitată, cu saloane, săli de tratament și cabinete medicale, din cadrul „Județeanului”. Pentru mine si echipa Consiliului Județean, acest moment are o încărcătură specială pentru că se raportează la un spațiu unde, zilnic, oameni suferinzi primesc îngrijire. Aici, fiecare pereche de ochi care caută alinare merită cele mai bune condiții. Nu a fost un drum simplu: am căutat soluții, am căutat surse de finanțare și, acolo unde n-a fost suficient, am completat din bugetul județului. Am crezut de la început că modernizarea sistemului public de sănătate nu e doar o datorie administrativă, ci o obligație morală. Și rămânem fideli acestui principiu.

Valoarea noului contract de finanțare semnat joi, 22 mai ac, este de 84.131.136,06 lei cu TVA, din care valoarea eligibilă (nerambursabilă) este de 79.524.694,70 lei cu TVA, iar contribuția din bugetul local al județului Sibiu este de 4.606.441,36 lei cu TVA.

Clădirea în care funcționează Secțiile „Medicală I și II”, a fost construită la 1857, în vremea Imperiului Austro-Ungar, piatra de temelie fiind așezată de însuși împăratul Franz Joseph I.

Potrivit documentațiilor, clădirea va fi consolidată seismic, va fi extins puțul lifturilor pentru accesul cu targa și al persoanelor cu dizabilități, acoperișul și tâmplăria înlocuite, planșeele termoizolate, iar finisajele interioare refăcute.

În perioada imediată vor fi achiziționate serviciile de proiectare tehnică, etapă care va fi urmată de organizarea licitației pentru desemnarea constructorului.

Nu doar clădirile „Județeanului” au fost vizate de ample investiții, ci și cele din celelalte două mari spitale pe care le coordonăm: la „TBC” toate spațiile medicale au fost modernizate, iar la „Psihiatrie”, pe lângă cele deja reabilitate, avem în lucru alte cinci pavilioane. Pentru noi, modernizarea sistemului public de sănătate a fost întotdeauna  un angajament profund față de sibieni. Și da, știm și spunem tuturor: sibienii merită un spital nou și modern – și știm cât de mult este așteptat acel proiect. Chiar dacă au fost obstacole care nu au depins de noi, nu ne-am oprit. Am făcut tot ce a ținut de noi. Și, mai ales, am acționat pentru prezent. Pentru pacienții de azi. Pentru medicii care își fac datoria în clădiri vechi, dar cu suflet mare. Reabilitarea ultimei clădiri medicale din Spitalul Județean, dar si a celorlalte clădiri din cele trei spitale pe care le avem, înseamnă respect față de oameni și grija de a nu lăsa nicio zi să treacă fără să facem ceva concret pentru sănătate.

 

Pentru natură și oameni: specialiști Conservation Carpathia în vizită pe partea sibiană a Munților Făgăraș

Având o bogată expertiză în domeniul protejării și restaurării ecosistemelor din sudul Munților Făgăraș, specialiștii Fundației Conservation Carpathia (FCC) s-au aflat într-un schimb de experiență în localități sibiene aflate de-a lungul  versantului nordic al lanțului muntos. Județul Sibiu are șansa de a avea  fauna și flora bogate, dar și o ofertă de ecoturism în creștere, astfel încât o inițiativă care să sprijine interacțiunea armonioasă dintre acestea este binevenită.

Vizita delegației FCC vine după ce luna trecută, reprezentanți ai administrațiilor județene și locale sibiene au putut vedea numeroase exemple de bună practică finalizate sau în curs de implementare în localități din județul Argeș.

Vrem să învățăm de la cei care demonstrează că se pricep foarte bine la ceea ce fac și tocmai de aceea am invitat specialiștii de la Conservation Carpathia să ne ajute cu expertiza lor privind proiectele de educație ecologică și de punere în valoare a siturilor naturale din județul Sibiu, strict în beneficiul comunităților locale. De altfel, acesta este și rolul administrației județene, de a aduce plus valoare și beneficii locuitorilor acestui județ.

Prima oprire a delegației FCC, condusă de Barbara și Cristoph Promberger, directori executivi, a  fost la Arpașu de Sus, în zona Lacul Tătarilor. Recunoscută pentru varietatea plantelor, între care și o specie carnivoră, locația se află pe o „turbărie” bogată în apă, care a atras inclusiv atenția cercetătorilor Academiei Române.

La Porumbacu de Sus, vechea „Cabană a Primăriei”, amplasată pe Valea Porumbacului, ar putea fi o locație prielnică pentru un centru educațional dedicat copiilor, grija și respectul pentru natură fiind una dintre preocupările comune ale specialiștilor FCC și ai administrațiilor publice sibiene.

Crearea de puncte de observare a păsărilor de apă în zona Avrig, Racovița și Turnu Roșu, de-a lungul Oltului, este altă oportunitate de diversificare a ofertei ecoturistice a județului Sibiu.

Programul „Anii Drumeției” și proiectul european „Slowdown”, finanțat prin Interreg Europe, au fost exemplele de bune practici ale Consiliului Județean Sibiu,  în timp ce Primăria Râu Sadului a arătat impactul benefic al cunoscutei competiții de alergare montană „Burduf Challenge”, organizată în Țara Colibelor din Munții Lotru.

O prezentare aparte a fost susținută și de Dumitru Chisăliță, expert al Asociației Energia Inteligentă, care a evidențiat atuurile județului Sibiu în cadrul proiectului „Aventură – Natură – Cultură”, care promovează experiențele în aer liber trăite în comunități cu bogat trecut cultural și cu varietate gastronomică.

În privința unor viitoare colaborări cu comunitățile locale din județul Sibiu, Cristoph Promberger, director executiv al FCC, a declarat: „Noi nu intrăm într-o comunitate pentru a face un proiect. Noi sprijinim o comunitate atunci când aceasta își dorește să dezvolte un proiect. Așa cum și sloganul nostru o arată, noi suntem o fundație pentru natură și oameni”.

Vizita delegației FCC s-a încheiat la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului, oaspeții apreciind din plin atât peisajul muzeal unic, cât și politicile prietenoase cu mediul înconjurător adoptate în gestionarea celui mai mare muzeu etnografic în aer liber din Europa.

Un demers în premieră națională: Consiliul Județean Sibiu și Programul ROMACT au organizat un atelier dedicat colectării și utilizării datelor despre comunitățile vulnerabile. Un prim pas spre o colaborare instituțională reală, bazată pe date concrete despre comunitățile vulnerabile

Pe 15 mai 2025, Consiliul Județean Sibiu, în parteneriat cu Programul ROMACT (inițiativă comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene), a organizat atelierul „Provocări în utilizarea datelor și a informațiilor relevante privind comunitățile dezavantajate în județul Sibiu. Soluții pilot în colectarea, prelucrarea și validarea acestora”. Evenimentul s-a desfășurat în format hibrid, reunind peste 80 de participanți din instituții publice, mediul academic și organizații neguvernamentale.

Atelierul a constituit un moment de reflecție colectivă asupra modului în care datele despre grupurile vulnerabile (inclusiv romi aflați în situație dezavantajată) sunt colectate, gestionate și utilizate la nivel local pentru fundamentarea unor politici publice eficiente și echitabile.

Provocări identificate:

  • politicile publice sunt adesea fundamentate pe percepții, în lipsa unor date relevante, longitudinale și dezagregate;
  • datele sunt colectate preponderent de la alte instituții, fără implicare directă în comunități;
  • baze de date instituționale funcționează izolat, fără interoperabilitate și fără partajare de informații;
  • implicarea mediului academic în procesul decizional este minimă, deși există deschidere pentru colaborare.

Soluții discutate:

  • utilizarea metodelor inovatoare de tip grid spațial pentru cartografierea nevoilor;
  • valorificarea platformelor existente precumgov.roE-Asistență Socială sau relansarea funcțională a Observatorului Național al Copilului;
  • preluarea registrelor locale (ex. persoane vârstnice la risc) în baze de date naționale;
  • colectarea sistematică de date privind așezările informale de către Ministerul Dezvoltării.

Concluzii și următorii pași:

  • sunt necesare o conectare și interoperabilitate mai bune între bazele de date gestionate de instituțiile din domeniile educației, sănătății și al asistenței sociale;
  • Facultatea de Sociologie din cadrul Universității „Lucian Blaga” Sibiu și-a exprimat deschiderea pentru o colaborare aplicată cu instituțiile publice;
  • se va constitui un grup de lucru format din Agenția Națională pentru Romi, Consiliul Județean Sibiu și Programul ROMACT care va elabora ghiduri și recomandări metodologice pentru autoritățile locale.

“În 2025 datele reprezintă totul, viața noastră e tot mai mult trăită digital, evoluția tehnologică ne impactează. Zilele acestea vedem clar cum politicile publice neadaptate realităților creează clivaje extrem de mari. Adaptăm sau construim politici publice pe percepții personale sau de grup”, a declarat Vlad Alexandru Vasiu, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu.

Evenimentul a fost organizat într-un moment-cheie pentru planificarea strategică locală și pentru pregătirea accesării fondurilor europene în perioada următoare. Atelierul de la Sibiu a demonstrat că doar prin eforturi comune și politici bazate pe date reale se poate răspunde eficient nevoilor comunităților vulnerabile.

Înregistrarea video integrală a evenimentului este disponibilă pe pagina oficială de Facebook a Programului ROMACT: 🔗 Apăsați aici

Parteneriat pentru comunități mai incluzive: Consiliul Județean Sibiu și ROMACT – atelier pentru folosirea eficientă a datelor –

Consiliul Județean Sibiu, în parteneriat cu Programul ROMACT, o inițiativă comună a Consiliului Europei și a Comisiei Europene, organizează pe 15 mai 2025 un atelier cu tematică unicat la nivel național: „Provocări în utilizarea datelor și a informațiilor relevante privind comunitățile dezavantajate în județul Sibiu. Soluții pilot în colectarea, prelucrarea și validarea acestora”.

 

Atelierul este parte a unui proiect pilot care aduce în prim-plan o provocare esențială pentru autoritățile publice locale: modul în care datele despre grupurile vulnerabile, în special despre populația de etnie romă, sunt colectate, gestionate și utilizate în fundamentarea politicilor publice.

Evenimentul reunește la Sibiu reprezentanți ai administrației publice locale și centrale, ai mediului academic și ai societății civile într-un cadru de lucru aplicat, dedicat identificării unor soluții concrete și de parteneriate interinstituționale.

Parteneriatul instituției noastre cu Programul ROMACT a creat contextul favorabil pentru lansarea unui demers de analiză a datelor utilizate la nivel local, atât din perspectivă instituțională, cât și academică.

Este un proiect pilot cu potențial de replicare la nivel național, care pornește de la o realitate simplă: fiecare instituție colectează și prelucrează date diferit. Nu există în prezent o bază unitară, completă și interoperabilă, care să permită fundamentarea solidă a politicilor locale sau naționale. Atelierul de la Sibiu este un prim pas curajos spre o abordare coerentă, construită pe colaborare în administrație și mediul academic.

Programul ROMACT, implementat din 2013, este axat pe sprijinirea autorităților locale în dezvoltarea de planuri și proiecte de incluziune a romilor, bazate pe realitățile din teren. Metodologia sa promovează implicarea activă a membrilor comunităților marginalizate în identificarea soluțiilor.

Elaborarea politicilor publice, monitorizarea și evaluarea acestora, dar și realizarea de proiecte prin abordări de tip Project Cycle Management implică folosirea unor date veridice, colectate din surse multiple. Colaborarea cu mediul academic facilitează aplicarea principiilor FAIR (findable, accessible, interoperable, reusable) în gestionarea acestor date, pentru intervenții eficiente și sustenabile.

Atelierul de la Sibiu încurajează tocmai acest tip de colaborare interinstituțională, fiind organizat într-un moment-cheie pentru planificarea strategică locală și accesarea de fonduri europene. Lipsa unor date clare duce la risipă resurse și reduce eficiența intervențiilor publice.

Sesiunile de lucru vor aborda teme precum: utilizarea datelor în dezvoltarea strategiilor locale, în educație și asistență socială, dar și în gestionarea așezărilor informale.

 

Evenimentul se adresează experților din instituții publice locale, sociologilor, statisticienilor, reprezentanților mediului academic și ai organizațiilor active în comunități dezavantajate.

 

Peste 2.500 de dosare validate de Consiliul Județean Sibiu în programul RePowerEU

În cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin Componenta C6 – Energie, Subcomponentele I4 și I7 destinate gospodăriilor vulnerabile, județul Sibiu a înregistrat o mobilizare semnificativă în ceea ce privește accesarea fondurilor pentru reabilitarea locuințelor în vederea îmbunătățiri eficienței energetice, instalarea de sisteme fotovoltaice și achiziționarea de baterii pentru stocarea energiei.

La nivelul județului, au fost depuse peste 3.000 de dosare în cadrul acestei etape, prin intermediul a 23 de companii și entități eligibile.

În urma procesului de evaluare realizat în cadrul Ghișeului Unic al Consiliului Județean Sibiu, 2.545 de dosare au fost validate, reprezentând un procent ridicat de eligibilitate și un interes crescut al populației din zonele defavorizate pentru adoptarea soluțiilor de energie verde.

Printre motivele care au dus la respingerea dosarelor s-au aflat apartenența solicitanților la alte județe (ex. Mureș), neîncadrarea pe listele cu persoanele vulnerabile emise de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, amplasarea locuințelor în zone de protecție a monumentelor istorice sau documentație deficitară privind dreptul de proprietate asupra imobilului.

Programul RePowerEU are ca obiectiv principal combaterea vulnerabilității energetice și sprijinirea tranziției către surse de energie curată pentru cetățenii  cu venituri reduse.

Prin program sunt acordate vouchere de câte 14.000 Euro pentru eficientizarea termică a locuinței, 5.000 Euro pentru sisteme fotovoltaice de minim 3 kW și 5.000 Euro pentru baterii de stocare de minim 5 kW.

Pe tema energiei verzi, Consiliul Județean Sibiu a derulat, în 2023 și 2024, o campanie de conștientizare pentru cetățeni în aproape întreg județul, scopul fiind o mai bună înțelegere a beneficiilor energiei regenerabile și a impactului acesteia în eficiența energetică.

Pentru detalii suplimentare privind stadiul implementării RePowerEU sau alte aspecte legate de eligibilitate și proceduri, se pot consulta informațiile oficiale publicate pe site-ul MIPE: https://mfe.gov.ro/repower-componenta-i4-si-i7-etapa-gospodariilor-vulnerbile

 

Fructe, legume și lactate în școlile din județul Sibiu

• Beneficiari 39.800 de copii și elevi, din 265 de școli
• Școlile vor organiza o sesiune educativă pentru conștientizarea unui stil de viață sănătos

Consiliul Județean Sibiu anunță că a început livrarea fructelor, legumelor sau lactatelor necesare implementării măsurilor de educație pentru o viață sănătoasă., care va avea loc până la finalul lunii și se va realiza prin Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Numărul total al beneficiarilor din județul Sibiu este de 39.800 de copii și elevi, din 265 de școli.

Aceste măsuri educative sunt parte din Programul pentru Școli al României, finanțat de Guvern, și au ca scop promovarea unui stil de viață sănătos, prevenirea risipei alimentare și creșterea gradului de conștientizare privind importanța unei alimentații echilibrate.

Prin Programul pentru Școli al României și Ghidul pentru un stil de viață sănătos elaborat de Consiliul Județean Sibiu ne dorim să formăm obiceiuri benefice încă din primii ani de viață, contribuind astfel la o generație mai sănătoasă și mai bine informată. Susținerea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor nu se limitează doar la alimente sănătoase oferite în școli, ci înseamnă și educație pe termen lung.

Activități pentru copii:

Fiecare unitate de învățământ are obligația ca, în ziua primirii produselor sau în ziua următoare, să organizeze activități educative precum:

• Zile tematice dedicate consumului de fructe, legume și produse lactate;
• Activități practice, extracurriculare și extrașcolare;
• Lecții dedicate în cadrul curriculumului național sau opțional – „Educație pentru sănătate”;
• Activități de grădinărit, plantare de semințe sau alte activități relevante tematic.

Produsele distribuite în cadrul măsurilor educative sunt:
 Copii din ciclul preșcolar: 2 fructe + 1 pahar de sana (300g);
 Elevi din ciclul primar: 1 kg de morcovi + 1 borcan de miere (120g);
 Elevi din ciclul gimnazial: 2 fructe + 1 pachet de mozzarella (200g).

Pentru promovarea unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor, Consiliul Județean Sibiu a realizat, încă din 2021, un Ghid pentru un stil de viață sănătos, dedicat copiilor, părinților și cadrelor didactice. Realizat în cadrul proiectului european EUREGA – Interreg Europe, ghidul oferă informații esențiale despre alimentația echilibrată și obiceiurile sănătoase și este disponibil accesând – https://gusturisibiene.ro/wp-content/uploads/2020/06/EUREGA-Ghid_compressed.pdf. Acest material reprezintă o resursă educațională valoroasă, ce poate fi integrată cu ușurință în activitățile școlare.