Peste 2.500 de dosare validate de Consiliul Județean Sibiu în programul RePowerEU

În cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin Componenta C6 – Energie, Subcomponentele I4 și I7 destinate gospodăriilor vulnerabile, județul Sibiu a înregistrat o mobilizare semnificativă în ceea ce privește accesarea fondurilor pentru reabilitarea locuințelor în vederea îmbunătățiri eficienței energetice, instalarea de sisteme fotovoltaice și achiziționarea de baterii pentru stocarea energiei.

La nivelul județului, au fost depuse peste 3.000 de dosare în cadrul acestei etape, prin intermediul a 23 de companii și entități eligibile.

În urma procesului de evaluare realizat în cadrul Ghișeului Unic al Consiliului Județean Sibiu, 2.545 de dosare au fost validate, reprezentând un procent ridicat de eligibilitate și un interes crescut al populației din zonele defavorizate pentru adoptarea soluțiilor de energie verde.

Printre motivele care au dus la respingerea dosarelor s-au aflat apartenența solicitanților la alte județe (ex. Mureș), neîncadrarea pe listele cu persoanele vulnerabile emise de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, amplasarea locuințelor în zone de protecție a monumentelor istorice sau documentație deficitară privind dreptul de proprietate asupra imobilului.

Programul RePowerEU are ca obiectiv principal combaterea vulnerabilității energetice și sprijinirea tranziției către surse de energie curată pentru cetățenii  cu venituri reduse.

Prin program sunt acordate vouchere de câte 14.000 Euro pentru eficientizarea termică a locuinței, 5.000 Euro pentru sisteme fotovoltaice de minim 3 kW și 5.000 Euro pentru baterii de stocare de minim 5 kW.

Pe tema energiei verzi, Consiliul Județean Sibiu a derulat, în 2023 și 2024, o campanie de conștientizare pentru cetățeni în aproape întreg județul, scopul fiind o mai bună înțelegere a beneficiilor energiei regenerabile și a impactului acesteia în eficiența energetică.

Pentru detalii suplimentare privind stadiul implementării RePowerEU sau alte aspecte legate de eligibilitate și proceduri, se pot consulta informațiile oficiale publicate pe site-ul MIPE: https://mfe.gov.ro/repower-componenta-i4-si-i7-etapa-gospodariilor-vulnerbile

 

Fructe, legume și lactate în școlile din județul Sibiu

• Beneficiari 39.800 de copii și elevi, din 265 de școli
• Școlile vor organiza o sesiune educativă pentru conștientizarea unui stil de viață sănătos

Consiliul Județean Sibiu anunță că a început livrarea fructelor, legumelor sau lactatelor necesare implementării măsurilor de educație pentru o viață sănătoasă., care va avea loc până la finalul lunii și se va realiza prin Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Numărul total al beneficiarilor din județul Sibiu este de 39.800 de copii și elevi, din 265 de școli.

Aceste măsuri educative sunt parte din Programul pentru Școli al României, finanțat de Guvern, și au ca scop promovarea unui stil de viață sănătos, prevenirea risipei alimentare și creșterea gradului de conștientizare privind importanța unei alimentații echilibrate.

Prin Programul pentru Școli al României și Ghidul pentru un stil de viață sănătos elaborat de Consiliul Județean Sibiu ne dorim să formăm obiceiuri benefice încă din primii ani de viață, contribuind astfel la o generație mai sănătoasă și mai bine informată. Susținerea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor nu se limitează doar la alimente sănătoase oferite în școli, ci înseamnă și educație pe termen lung.

Activități pentru copii:

Fiecare unitate de învățământ are obligația ca, în ziua primirii produselor sau în ziua următoare, să organizeze activități educative precum:

• Zile tematice dedicate consumului de fructe, legume și produse lactate;
• Activități practice, extracurriculare și extrașcolare;
• Lecții dedicate în cadrul curriculumului național sau opțional – „Educație pentru sănătate”;
• Activități de grădinărit, plantare de semințe sau alte activități relevante tematic.

Produsele distribuite în cadrul măsurilor educative sunt:
 Copii din ciclul preșcolar: 2 fructe + 1 pahar de sana (300g);
 Elevi din ciclul primar: 1 kg de morcovi + 1 borcan de miere (120g);
 Elevi din ciclul gimnazial: 2 fructe + 1 pachet de mozzarella (200g).

Pentru promovarea unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor, Consiliul Județean Sibiu a realizat, încă din 2021, un Ghid pentru un stil de viață sănătos, dedicat copiilor, părinților și cadrelor didactice. Realizat în cadrul proiectului european EUREGA – Interreg Europe, ghidul oferă informații esențiale despre alimentația echilibrată și obiceiurile sănătoase și este disponibil accesând – https://gusturisibiene.ro/wp-content/uploads/2020/06/EUREGA-Ghid_compressed.pdf. Acest material reprezintă o resursă educațională valoroasă, ce poate fi integrată cu ușurință în activitățile școlare.