Viziunea mea

Dragi sibieni,

Dorința care ne aduce #împreună este să avem Europa la noi acasă. Să avem fiecare dintre noi o viață demnă indiferent că trăim și muncim în localitatea noastră natală sau peste granițe. Ținta trebuie să fie mai mult decât supraviețuirea: haideți să prosperăm. Se poate, împreună cu Europa!

Ca să facem din dorință o realitate, trebuie să folosim șansele pe care le avem ca membru al Uniunii și să tratăm Europa ca pe un partener de drum. Sunt membră a Comitetului European al Regiunilor și știu cât e de important să dezvoltăm acele domenii care sunt de viitor in Uniunea Europeană, pentru care se alocă resurse serioase de finanțare si care ne pot asigura un viitor durabil, sănătos si prosper.

Prioritatea mandatului meu la Consiliul Județean Sibiu a fost și rămâne noul Spital Județean, pentru că o viață demnă înseamnă și acces la servicii medicale de calitate. Ultimele șase luni mi-au confirmat că mi-am ales bine prioritățile și că trebuie să continui în direcția asta. Am obținut angajamentul Guvernului României în vederea finanțării celei mai mari investiții din Județul Sibiu de după 1989 – un spital la standarde europene în valoare totală de 500 milioane de euro – din fondurile europene alocate României după pandemie.

Putem prospera doar dacă avem grijă și de mediul înconjurător. Uniunea Europeana tocmai a lansat Pactul Verde European, oferind traseul de parcurs și instrumentele de finanțare pentru ca țările și regiunile membre să se orienteze spre economia prietenoasă cu mediul, care nu țintește doar ziua de mâine, ci prosperitatea pe termen lung. Dacă vom ignora ce ne propune Europa atât în gestionarea deșeurilor, cât și în consumul de resurse, producând un pic de supraviețuire azi pentru mai multă sărăcie mâine, prăpastia dintre noi și țările dezvoltate va continua să crească. De aceea, vă propun ca Județul Sibiu să fie una dintre primele regiuni europene care pune în practică Pactul Verde European pentru Dezvoltare Durabilă, cu un plan concret de măsuri locale ce vizează reducerea cantității de deșeuri generate și a consumurilor nesustenabile și creșterea gradului de valorificare a resurselor prin economia circulară.

Suntem un loc unic într-o Europă destul de înțeleaptă să lase loc pentru identitate proprie, iar dacă noi ne punem în valoare potențialul, vom asigura un viitor mai bun copiilor noștri, care vor fi liberi să decidă să trăiască oriunde: chiar și acasă. Vom împărtăși Europei modele de bună practică, fără să pierdem tineri, forță de muncă, inteligență și creativitate.

Plecăm de pe poziția de lider în Regiunea Centru la accesarea de fonduri europene: Județul Sibiu a accesat în ultimii patru ani fonduri europene în valoare de peste 107 milioane euro în domenii cheie: sănătate, mediu, modernizarea administrației publice.  Se poate, împreună. Cel mai dorit proiect al sibienilor, Noul Spital Județean, va fi realizat tot cu fonduri europene, la fel ca și Varianta Ocolitoare Sibiu Sud sau modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor. E vorba de investiții de peste 650 de milioane de euro ce contribuie și la dezvoltarea mediului de afaceri și creează noi locuri de muncă. Toate sunt proiecte mature ce merită continuitate!

Credeți în șansa noastră!

Se poate, împreună!

Cu prietenie,
Daniela Cîmpean
Președinta Consiliului Județean Sibiu

  • administrație liberală
  • dezvoltare
  • fonduri europene
  • digitalizare
  • infrastructură

Județul Sibiu: Sibienii știu că faptele contează!

Avem un județ minunat, cu oameni și locuri de poveste, în care fiecare locuitor are un loc special în comunitatea sa. Este un județ pentru care oamenii au o vorbă tare dragă mie: „cine vine, și revine”.
De opt ani am onoarea să îl conduc și pentru fiecare dintre cele două mandate am candidat cu credința că județul Sibiu este, dar și că trebuie să redevină, o casă pentru toți sibienii. Că și aici putem construi #împreună un viitor european, alături și pentru cei pe care îi iubim.

Acum, pentru multe administrații publice am devenit un exemplu de bune practici. Am reușit să modernizăm spații medicale, să le dotăm cu aparatură de ultimă generație, care să ajute oamenii să-și recupereze sănătatea.

Avem întreaga documentație pentru un nou spital, la care putem începe lucrările imediat după deschiderea linilor de finanțare și alocarea banilor.
Circulăm pe drumuri mai sigure pentru navetiști, pentru elevi, pentru turiștii care aleg să ne descopere județul, iar aeroportul a devenit o „fereastră” bine echipată spre lume, cu condiții moderne oferite călătorilor.

O nouă variantă ocolitoare a Sibiului va fluidiza traficul pentru toate localitățile din zona de sud a municipiului, cu beneficii economice și sociale pentru aceste comunități.

Sunt copii cărora termenul de „cămin” le era străin, dar care acum locuiesc în case de tip familial, calde și luminoase, uitând de fostele centre de minori. Avem școli moderne, adaptate nevoilor pe care le au elevii cu dizabilități. Și ei sunt ai noștri, iar integrarea lor socială este o dovadă de normalitate.

Cultura rămâne o prețioasă carte de vizită a județului nostru. Fie că pășim în muzee, pe culoarele de bibliotecă sau în săli de spectacole, județul Sibiu este sinonim cu frumosul, cu tradiția și cu bucuria de a împărtăși din bogăția zestrei culturale moștenite de la înaintașii noștri.

La toate aceste rezultate, mai adaug ceva: este loc de mai bine, putem face mai mult. Știu că, împreună, putem construi!
Pentru că acesta este județul în care ne dorim să trăim. Aceasta este partea de Europă dragă nouă, căreia îi spunem, simplu, #acasă.

Doar împreună putem!

Județul Sibiu: Viziunea este doar începutul

Înaintea oricărui proiect stă un gând care, ulterior, devine viziune. Ne dorim să avem doar gânduri bune, care să genereze proiecte necesare oamenilor. Normalitatea nu înseamnă doar un drum practicabil, o școală cu bănci, un salon cu paturi de spital sau un program de spectacol la o oră convenabilă. Acestea sunt doar nevoi de bază pe care le dezvoltăm și le integrăm într-un concept amplu, în care cetățeanul se află în centrul atenției, fie că este elev, pacient, participant în trafic sau iubitor de cultură.
OMUL este cel care contează!

Urmăm marile direcții europene, în acord cu obiectivele Uniunii, dar și cu particularitățile țării și ale județului nostru. Înainte de a fi români și europeni, suntem sibieni.

Așadar, alături de echipa mea, voi continua să dezvolt, pentru locuitorii județului Sibiu, infrastructura de sănătate, transport, cultură, protecție socială și învățământ special, punând interesul lor pe primul loc, aplicând politicile europene în acord cu nevoile comunităților noastre.

Vă propun șapte domenii strategice pentru viitorul nostru #împreună:

1. Județul Sibiu sănătos

Ce am făcut

CONSTRUIREA NOULUI SPITAL JUDEȚEAN – cea mai mare investiție de după 1989!

Cel mai avansat proiect medical public, de amploare, din România

Constructor desemnat din iunie 2023

Așteptăm finalizarea procedurilor prin care Guvernul României deschide apelul pentru finanțare

Spitalul Județean – 90% dintre clădirile medicale modernizate sau în curs de modernizare și dotate

5 clădiri – Neurologie, Unitatea de Primiri Urgențe, Dermatologie, Blocul Chirurgical, Maternitatea nouă

20 de secții medicale

Programe publice pentru screening-ul bolilor grave cu impact asupra sănătății locuitorilor, ex. depistarea precoce a cancerului mamar, de col uterin etc

Înființarea unui Centru de Stroke pentru tratamentul accidentului vascular

Dezvoltarea programelor pentru tratamentul infarctului miocardic în spitalul județean

Centru de permanență (împreună cu medicii de familie) pe lângă Unitatea de Primiri Urgenț

Spitalul de Psihiatrie – 40% dintre clădirile medicale extinse, modernizate, dotate

2 clădiri – Ambulatoriul pentru adulți și Pavilionul IV

3 secții medicale

3 compartimente de specialitate

Obținerea statutului de Spital Clinic pentru Spitalul de Psihiatrie Gh. Preda Sibiu

PREMIERĂ în România: Centru de Cercetare Științifică Neuroștiințe dotat cu sistem de stimulare electromagnetică

Spital TBC - 100% clădiri medicale modernizate și dotate

3 clădiri – Dispensarul, Pavilion II și Pavilion Administrativ

1 secție medicală

Dosar Medical Digital

tot istoricul medical, doar în județul Sibiu, la un click distanță https://portalmedical.cjsibiu.ro/

Echipamente medicale și dotări de ultimă generație în valoare de 44,67 milioane lei

Ce vom face

CONSTRUIREA NOULUI SPITAL JUDEȚEAN – depunerea aplicației de finanțare

Renovare energetică a clădirii Policlinicii Stomatologice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu

Renovare energetică a Pavilionului Administrativ din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu

Renovare energetică a secției Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu

Investiții în infrastructura publică a laboratorului de anatomie patologică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu

Consolidare seismică, renovare energetică, modernizare și dotare a Secțiilor Medicală I și II din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu

Extinderea unei clădiri în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie dr. Gheorghe Preda în vederea relocării ambulatoriului de copii

Dotare Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu cu echipamente pentru depistarea și tratarea cancerului

Demararea procedurilor pentru înființarea unui centru de îngrijiri paliative în sistemul public sanitar

Digitalizarea celor trei spitale din subordinea Consiliului Județean Sibiu – În premieră: brățări cu cod, telemedicină, aplicație mobilă pentru programări

2. Județul Sibiu conectat

Ce am făcut

Modernizarea și dezvoltarea Aeroportului Internațional Sibiu

Cea mai mare investiție publică din ultimii 35 de ani

Investiție: 64 milioane euro

Tehnologie și aparatură de top pentru sistemul de securitate

Premieră în România: echipamente și dotări de ultimă generație

Realizarea Variantei Ocolitoare Sibiu Sud

Fluidizarea traficului în Municipiul Sibiu și pentru dezvoltarea socio-economică a comunităților din zonele limitrofe s-a realizat studiul de fezabilitate, CNAIR a alocat bani pentru începerea exproprierilor

Modernizării infrastructurii rutiere

 650 de km drumuri județene modernizate și reparate

37 km, 5 poduri noi, 22 de stații de autobuz pe DJ 106 Agnita-Sighișoara

Pod nou la Săsăuș pe DJ 105A

15 km și 2 poduri noi pe DJ 106T Ocna Sibiului – Topârcea – Int. DJ 106G

24,5 km 4 poduri noi și 1 pod reabilitat; 8 stații de autobuz pe DJ 141 Mediaș – Moșna – Pelișor – Bârghiș

10 km și 4 poduri nou construite sau reabilitate pe DJ 142G Copșa Mică-Motiș,

33 km și 2 poduri noi construite pe DJ 107B Păuca – Alămor – Mândra – Slimnic

3,4 km și 1 pod nou construit pe patru benzi, pistă biciclete și trotuar pe DJ 106C Sibiu – Cisnădie

35 km modernizați, 7 poduri din care 2 noi și 5 reabilitate, 8 stații de autobuz pe DJ 106B A1-Ocna Sibiului-Loamneș-Soroștin-Țapu

Piste de biciclete sigure

În proximitatea drumurilor județene care au fost modernizate, cu prioritate pentru traseele care leagă Municipiul Sibiu de obiective de larg interes din județ
Ex. Avrig – Mârșa

Digitalizarea

În aparatul propriu și instituțiile din subordinea Consiliului Județean Sibiu prin implementarea arhivei digitale, circulația documentelor și semnăturii digitale

Integrarea tehnologiei GIS în urbanism

În scopul unificării informațiilor deținute de diverse instituții, pentru simplificarea și creșterea acurateței cu care se emit certificatele de urbanism sau autorizațiile de construire

Ce vom face

Continuăm modernizarea întregii rețele de drumuri județene

Reabilitare și modernizare DJ 106E: Cristian (intersecție DN1)- Orlat – Sibiel -Vale – Săliște – Galeș – Tilișca – Rod – Poiana Sibiului- Jina – limita județ Alba, inclusiv relocare utilități

Reconstruirea și reabilitarea a cinci poduri în județul Sibiu (Șomartin – Arpașu de Jos, Arpașu de Sus, Săcădate – Nou Român, Sadu)

Modernizare D 106G Gusu – Ludoș – Apold de Jos – Miercurea Sibiului

„Drumului lung”: Sibiu – Păltiniș – Gâtul Berbecului – Sadu – Tălmaciu – Avrig – Săcădate – Nou Român

Realizarea Variantei Ocolitoare Sibiu Sud

Fluidizarea traficului în Municipiul Sibiu și pentru dezvoltarea socio-economică a comunităților din zonele limitrofe

Continuarea realizării de piste de biciclete în proximitatea drumurilor județene

Pista de biciclete Sibiu – Cisnădioara și continuarea pistei Sibiu – Rășinari

3. Respect pentru mediu

Ce am făcut

90% DINTRE CLĂDIRILE MEDICALE EFICIENTIZATE ENERGETIC sau ÎN CURS DE MODERNIZARE

Utilizarea materialelor de construcție sustenabile în recondiționarea infrastructurii

Componenta „verde” inclusă în toate achizițiile realizate de Consiliul Județean Sibiu

Programe pentru reducerea risipei alimentare: acțiuni cu rol educativ, suport în organizarea unor bănci de alimente

Strategii de adaptare și atenuare a schimbărilor climatice si planuri de acțiune pentru municipiile Sibiu și Mediaș

Campanii de conștientizare a impactului pe care îl au schimbările climatice în județul Sibiu

Studii cu măsuri verzi-albastre pentru două școli pentru copii cu nevoi speciale din Sibiu și Mediaș

Acțiuni de promovare a folosirii resurselor regenerabile în județul Sibiu, atât pentru cetățeni, cât și pentru instituții publice și companii

Acțiuni de promovare a reducerii consumului de energie electrică și folosirea resurselor regenerabile pentru o dezvoltare durabilă în județul Sibiu

 Noul Spital Județean – proiectat după standardele nZeb

OBIECTIVE ÎN CONTINUARE

SISTEMUL DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEȘEURILOR

extins și modernizat prin atragerea unei noi finanțări europene de peste 45 milioane Euro

noi tehnologii care ne permit să îndeplinim țintele europene de reducere a cantității de deșeuri depozitate la groapa;

centre de colectare cu aport voluntar pentru evitarea depozitării necontrolate a deșeurilor precum cele din construcții și demolări, mobilă, textile, plastic etc;

modernizarea stațiilor de sortare și transfer existente;

IMPLEMENTAREA PACTULUI VERDE EUROPEAN:

infrastructură inteligentă, reducerea consumurilor de resurse greu regenerabile în instituțiile publice

Continuarea eficientizării energetice la clădirile aflate în proprietatea Județului, cu implementarea unui control automatizat al instalațiilor prin Building Management System (BMS), pentru a reduce consumurile, costurile, dar și riscul de sărăcie energetică

Utilizarea materialelor de construcție sustenabile în recondiționarea infrastructurii

Programe pentru reducerea risipei alimentare: acțiuni cu rol educativ, suport în organizarea unor bănci de alimente

POLITICA LOCALĂ #FĂRĂPLASTIC DE UNICĂ FOLOSINȚĂ

introdusă în 2019 va continua să fie monitorizată pentru o implementare unitară și extinsă în județ

4. Județul Sibiu cultural și turistic

Ce am făcut

Anii Drumeției – Liber în aer liber! – LOCUL III –Destinația Anului 2024 – la categoria „Cea mai bună promovare”

Peste 800 km trasee montane refăcute în masivele Făgăraș, Cindrel și Lotru

520 de drumeții organizate

11.130 de drumeți

Protejarea peisajelor culturale și naturale care dau caracterul unic al regiunii, limitând presiunile negative asupra mediului înconjurător, pentru a atrage acei turiști care pun preț pe experiențe de calitate, contribuind nu la degradarea, ci la consolidarea comunităților locale: Agenda monumentelor în parteneriat cu primăria Biertan

Valorizarea meșteșugurilor tradiționale și susținerea meșteșugarilor prin programe specifice de încurajare a antreprenorialului cultural

Casa Artelor – un veritabil hub cultural destinat, în special, pregătirii și atestării meșterilor populari, care vor putea deveni antreprenori cu rol determinant în conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural

Zona Bastionului Soldisch pusă în circuitul turistic, oferind oportunități pentru artiștii contemporani și sectorul creativ privat, în parteneriat cu instituțiile de cultură din județ

Peste 10 MILIOANE de persoane la evenimentele instituțiilor de cultură

Salvamont – Siguranță în munți!

Bază nou construită în Păltiniș

Dotări și echipamente de ultimă generație

933 proiecte finanțate prin Agendele Județului

Ce vom face

Promovarea județului Sibiu la nivel internațional ca destinație de ecoturism

Realizarea unei scene pe lacul din Muzeul ASTRA pentru realizarea de evenimente

Construire punct belvedere (vf. Bătrâna), construire refugiu montan (Prejba)

Reabilitare bază Salvamont Bâlea Lac

Reabilitarea și valorificarea Bisericii Azilului

Valorificarea monumentelor istorice – Castelul de la Boița

Continuarea și dezvoltarea programului Anii Drumeției

Activități culturale și educative cu instituțiile din subordinea Consiliului Județean Sibiu (Muzeul ASTRA; Biblioteca ASTRA, Filarmonica de Stat Sibiu, Ansamblul Junii Sibiului și Școala de Arte și Meserii Ilie Micu)

5. Județul Sibiu administrat european

Ce am făcut

Membră a Comitetului European al Regiunilor (CoR), în Comisiile pentru Resurse Naturale (NAT) și pentru Politică Economică (ECON).

Raportoare din partea Comisiei NAT pentru Avizul „Spațiul European al Datelor privind Sănătatea” (EHDS), care a primit vot favorabil din partea membrilor CoR și a Parlamentului European – EHDS – control deplin și în siguranță al pacienților asupra datelor lor medicale în format electronic la nivelul UE; sprijin pentru cercetare și inovare în domeniul medical; beneficii pentru dezvoltarea și implementarea politicilor publice în sănătate.

De la digitalizare la o PLANIFICARE DURABILĂ – proiectele de digitalizare valorificate pentru o planificare urbanistică dinamică, bazată pe informații în timp real, capabilă să identifice și să răspundă nevoilor de dezvoltare socio-economică, culturală și de mediu, în mod echilibrat și durabil

Județul Sibiu – gazda unui eveniment european de amploare organizat de Comisia pentru Coeziunea Teritorială și Bugetul UE (COTER) din CoR care a reunit la Sibiu reprezentanți la nivel înalt din 22 state membre UE

TRANSPARENȚA și ETICA în reforma administrației publice județene, prin elaborarea, monitorizarea și implementarea procedurilor privind sesizarea cazurilor de corupție

Sibiu Business Agency – prima agenție din România care stimulează sectorul IMM-urilor si atrage investiții în județul nostru.

Ce vom face

Implicarea, în continuare, în activitățile Comisiilor din care fac parte și ale Comitetului European al Regiunilor, pentru a contribui la formarea unei legislații europene care să includă cât mai bine perspectiva locală și cea regională

Dezvoltarea Sibiu Business Agency – prin susținerea comunităților care au potențial de a dezvolta parcuri industriale

Sprijin activ în vederea implementării proiectului “Spațiul European al Datelor privind Sănătatea” (EHDS) la nivel european, implicit la nivel național

TRANSPARENȚA și ETICA rămân priorități în reforma administrației publice județene, prin elaborarea, monitorizarea și implementarea procedurilor privind sesizarea cazurilor de corupție

Continuarea procesului de digitalizare în activitatea tuturor instituțiilor din subordinea Consiliului Județean Sibiu

6. Dezvoltarea rurală a județului Sibiu

Ce am făcut

COEZIUNE TERITORIALĂ: suport pentru primării pentru accesarea de fonduri europene pentru dezvoltare

SUPORT PENTRU PRODUCĂTORII LOCALI pentru accesarea de fonduri

Promovarea unui BRAND REGIONAL unic, în acord cu valorile sustenabilității – Gusturi sibiene

Implementarea strategiei „DE LA FERMĂ LA CONSUMATOR” din Pactul Ecologic European

Am introdus GASTRONOMIA în Strategia de dezvoltare a județului – Gastronomia inclusă în 6 domenii importante din strategie

Un nou compartiment – Dezvoltare durabilă pentru sprijinul producătorilor locali

Două documente suport – Manualul IMM-urilor în gastronomia locală și Ghidul unui stil de viață sănătos

200 de producători la Piața Transilvania

Târguri și festivaluri în întreg județul

Ce vom face

COEZIUNE TERITORIALĂ: suport pentru primării pentru accesarea de fonduri europene pentru dezvoltare – în continuare

Susținerea dezvoltării producătorilor locali și promovarea acestora în cadrul evenimentelor

Extinderea Pieței Volante Transilvania – prin Piața la birou în cadrul companiilor

Accesarea de programe care au ca scop consolidarea și protejarea caselor cu arhitectură tradițională

Înființarea unui Ghișeu unic care să informeze ți consilieze cetățenii cu privire la accesarea de fonduri pentru o „casa verde”

Acțiuni care promovează practicarea unui turism sustenabil – slow tourism & slow food

Proiecte pentru valorificarea sustenabilă a meșteșugurilor din patrimoniul cultural ( prelucrarea lânii)

Program de dezvoltare pentru stimularea și extinderea inovării în zonele rurale (Sate inteligente)

7.Județul Sibiu incluziv

Ce am făcut

Școala specială nr. 1 Sibiu – extinsă, modernizată, dotată

Școala specială Mediaș – modernizată și dotată

25 școli dotate cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale

961 de elevi și profesori premiați la Gala Performanței în Educație

300 campioni și antrenori premiați la Gala Sporturilor

POLITICI PUBLICE PENTRU UN STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS cu accent pe hrană sănătoasă și mișcare

SIBIUL SOLIDAR NU LASĂ PE NIMENI ÎN URMĂ și oferă servicii sociale axate pe atingerea potențialului maxim pentru grupurile vulnerabile:

  • Tranziția spre îngrijirea de tip familial pentru minorii aflați într-o măsură de protecție
  • Centru de consiliere pentru agresorii care au comis fapte de violență domestică
  • Cooperarea cu societatea civilă pentru extinderea și susținerea modelelor de bună practică în domeniul serviciilor sociale care capacitează persoane vulnerabile să ducă o viață cât mai autonomă (parteneriate active)
  • Centru integrat de asistență pentru victimele violenței sexuale
  • Primul Consiliu Județean din România care a aderat la ROMACT, programul comun al Consiliului Europei și Comisiei Europene care are ca scop responsabilizarea autorităților publice față de comunitățile marginalizate

Ce voi face

Inițierea procedurilor pentru înființarea unui Centru de recuperare a adolescenților cu adicții – drog, alcool sau tutun

Programe pentru comunitățile vulnerabile

Consolidare seismică și renovare energetică a Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Dumbrăveni

Consolidare seismică și renovare energetică a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu

Reabilitarea termică, eficientizarea și optimizarea energetică a Centrului de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Dumbrăveni

Consolidare seismică, renovare energetică, modernizare și dotare a Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 2 Sibiu

Dezvoltarea unui plan de acțiune și implementarea de strategii sustenabile care să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață, promovarea incluziunii sociale și combaterea discriminării și cu sprijinul experților programului ROMACT

Crearea unui comitet sau a unui departament de coordonare cu reprezentanți ai autorităților locale, școlilor, ONG-urilor, poliției, serviciilor sociale și comunității rome.

Stabilirea de noi parteneriate cu organizații non-guvernamentale specializate în educație, prevenirea violenței și protecția minorilor.