Contractele pentru digitalizarea Spitalelor de Pneumoftiziologie și Psihiatrie au fost semnate

• Investiții majore în tehnologii de ultimă generație pentru îmbunătățirea serviciilor medicale pentru pacienți și personal medical

Încă două contracte de finanțare au fost semnate pentru continuarea procesului de digitalizare a Spitalului de Pneumoftiziologie și a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”.

Valoarea celor două proiecte este de 6.981.250 lei fără TVA, fiind obținute de Consiliul Județean Sibiu, fonduri nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) . Aceste noi achiziții sunt deja demarate având ca termen de depunere:
– 27 mai 2025 ora 15.00 pentru digitalizarea Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda”
– 2 iunie 2025 ora 15.00 pentru digitalizarea Spitalului de Pneumoftiziologie.

Prin continuarea procesului de digitalizare îmbunătățim semnificativ calitatea serviciilor medicale pentru pacienți și contribuim la o mai bună gestionare a resurselor. Un sistem informatic integrat este esențial pentru eficiența proceselor interne și pentru accesul rapid și sigur la datele medicale. Astfel de investiții în tehnologie sunt nu doar o necesitate pentru a răspunde nevoilor actuale ale comunității, dar și o aliniere la standardele europene, asigurând o îngrijire medicală de calitate, sigură și performantă.

Modernizarea infrastructurii IT a celor două spitale este esențială și are ca scop integrarea unui sistem informatic medical complet și optimizarea fluxurilor de lucru din spital: În cadrul proiectului se vor achiziționa echipamente hardware și software, precum și dezvoltarea unor module informatice dedicate managementului clinic, administrativ și logistic.

Extinderea platformei „Portal Medical” – va permite vizualizarea studiilor imagistice, acces online pentru medicii de familie la pacienții internați, date privind cheltuielile medicale, bază de date cu donatorii de sânge (vor putea fi transmise campanii prin SMS, în caz de nevoie);
Aplicație mobilă pentru medici și asistente – permite accesarea dosarului electronic direct de la patul pacientului; se pot face programări la investigații, săli de operație; programări consult;
Sistem de brățări de identificare a pacienților – va permite identificarea rapidă și precisă a pacienților (în special a celor inconștienți), reduce erorile în administrarea tratamentului;
Dosar îngrijire pacient – disponibil asistentelor, cu date privind tratamentul, temperatura corporală, tensiune arterială, puls, evoluția tratamentului;
Sistem Voice to Text – permite transcrierea diagnosticării din vorbire directă în text;
Telemedicina – permite consultarea de la distanță a pacientului de către medicul specialist;
Module de gestiune a aparaturii medicale, evaluării personalului medical, a stocului de medicamente etc.

Contractul de finanțare pentru digitalizarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost deja semnat, iar licitația pentru contractarea Sistemului informatic medical integrat (componentă hardware și software) a fost demarată, în prezent fiind în etapa de evaluare tehnică, termenul inițial pentru finalizarea evaluării este 24 iunie 2025.

Portal Medical este singura platformă digitală din țară care oferă posibilitatea pacienților de a -și consulta istoricul online, de face programări la cele mai mari spitale din județul Sibiu. Dacă încă nu aveți cont o puteți face doar la un click distanță accesând – https://portalmedical.cjsibiu.ro/.

Consiliul Județean Sibiu lansează Agenda pentru monumente

• 300.000 lei nerambursabili pentru protejarea monumentelor istorice

Consiliul Județean Sibiu anunță deschiderea sesiunii de selecție a proiectelor care vizează protecția monumentelor istorice situate pe raza județului și aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice. Proiectele selectate vor beneficia de finanțare nerambursabilă în anul 2025, în limita unui buget total de 300.000 lei.

„Fiecare monument istoric salvat este o filă de istorie transmisă mai departe. Prin acest program de finanțare ne dorim să sprijinim comunitățile locale în efortul lor de a păstra vie moștenirea culturală a județului nostru”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Proiectele pot viza lucrări de întreținere, conservare, restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice, evaluarea urmând a fi realizată conform criteriilor stabilite prin legislația în vigoare – Legea 422/2001, HG 1430/2003.

Conservarea patrimoniului construit înseamnă păstrarea identității culturale, stimularea turismului și dezvoltarea durabilă a comunităților locale. Aceste clădiri nu sunt doar mărturii ale trecutului, ci și resurse pentru viitor, iar protejarea lor înseamnă și consolidarea legăturii dintre comunități și istoria proprie.

Perioada de depunere a proiectelor:
 24 aprilie – 30 mai 2025, ora 13:00
 Registratura CJ Sibiu (str. Gen. Magheru nr. 14)
 sau pe email: [email protected] (cu semnătură digitală)

Evaluarea proiectelor: 2 – 16 iunie 2025

Afișarea rezultatelor evaluării și selecției: 18.06.2025

Mai multe informații, criterii de eligibilitate și grila de evaluare pot fi consultate pe site-ul oficial al instituției – https://www.cjsibiu.ro/evenimente/anunt-de-participare-consiliul-judetean-sibiu-lanseaza-sesiunea-de-selectie-a-proiectelor-care-vizeaza-protectia-monumentelor-istorice-de-pe-raza-administrativ-teritoriala-a-judetului-sibiu-aflate-i/

Pomi puternici pentru oameni vulnerabili: Copiii și adulții instituționalizați și-au plantat propria livadă

Beneficiarii din centrele de îngrijire din Cisnădie ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Sibiu și-au plantat propria livadă, mulțumită sprijinului acordat de organizația neguvernamentală „Savori de Roza”.

La acțiunea de plantare a celor peste 150 de puieți, am participat alături de inițiatoarea proiectului Manuela Roșian,  precum și vicepreședintele Vlad Vasiu și directoarea generală a DGASPC, Liliana Agârbiceanu.

Proiectul „Livezi Comunitare și O Pădure de la Zero”, inițiat de „Savori de Roza” în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu, DGASPC Sibiu și ONG-ul „Plantăm Speranță”, combină regenerarea ecologică cu incluziunea socială și educația profesională. Terenurile virane și curțile centrelor DGASPC devin livezi și spații verzi, adevărate ateliere de învățare, terapie și reconectare între generații.

„Nu plantăm doar pomi, ci și oportunități de viață. Tinerii învață o meserie, vârstnicii regăsesc un sens, iar comunitatea din centre primește roadele acestei munci colective”, a declarat Manuela Roșian, fondatoarea „Savori de Roza.”

La Cisnădie, alături de copii și vârstnici, am pus baza unui parteneriat prin care vom aduce mai multă bucurie celor aflați în centrele de ocrotire socială. Știm că nu este suficient să construim case de tip familial pentru copii și cămine pentru adulți, dacă nu le oferim și alternative plăcute și utile pentru a-și petrece timpul liber împreună.

Specialiștii de la „Savori de Roza” vor reveni la Cisnădie pentru a oferi beneficiarilor sfaturi privind îngrijirea pomilor fructiferi. „Tinerii vor beneficia de un program educațional aplicat în domeniul pomiculturii, care le va oferi cunoștințe despre clasificarea speciilor pomicole, anatomia și ecologia pomilor fructiferi, tehnici de altoire și îngrijire a livezilor, precum și de organizare și întreținerea unei pepiniere. Vor mai avea oportunitatea să deprindă o meserie, sporindu-și astfel șansele integrării pe piața muncii și în societate, după împlinirea vârstei de 18 ani”, a descris Liliana Agârbiceanu, directoarea generală a DGASPC Sibiu, un alt beneficiu al proiectului.

În perioada martie-mai 2025, prin proiectul „Livezi Comunitare și O Pădure de la Zero”, sunt plantați 200.000 de pomi fructiferi și 50.000 de arbori forestieri în șapte județe ale țării, inclusiv în mai multe localități din Sibiu (Agnita, Iacobeni, Apoș, Bârghiș, Șelimbăr), cu implicarea a mai bine de 10.000 de voluntari.

Pe lângă centrele DGASPC Sibiu, acțiunile de plantare se extind și în 70 de comune și 158 de școli din țară, unde comunitățile primesc inclusiv sprijin pentru a învăța tehnici de plantare și îngrijire a pomilor fructiferi.

Pe data de 3 mai ac, sibienii sunt invitați să devină voluntari într-o amplă acțiune de reîmpădurire pe Valea Lotrioarei și de plantare puieți forestieri în zona Șopa Șelimbăr.

Pentru detalii și înscrieri la acțiunea programată în prima zi de sâmbătă a lunii mai, voluntarii pot accesa www.savorideroza.ro/devino-voluntar/

Exemple de bună practică oferite de „Conservation Carpahia” pentru reprezentanți ai comunităților locale sibiene

La invitația Fundației ”Conservation Carpathia” (FCC), alături de vicepreședintele Paul Kuttesch, administratorul public Adrian Bibu, primari sau reprezentanți ai primăriilor din Râu Sadului, Turnu Roșu, Racovița, Avrig, Porumbacu de Jos și Arpașu de Jos, precum și ai Programului „Anii Drumeției”, am efectuat o vizită de studiu pe tema activităților de ecologie și ecoturism derulate în zona județului Argeș.

 

Pe lângă dialogul purtat cu conducerea FCC, delegația noastră a avut prilejul să vadă o parte a investițiilor promovate în trei comunități locale, cu beneficii atât pentru ecosistem, cât și pentru locuitori.

 

În comuna argeșeană Rucăr, FCC are în curs de realizare un Centru logistic, cu un cost estimat la 5 milioane de euro, care se alătură unei inedite „Case a castorului” dedicată prezentării rolului pe care populațiile de castori îl au în crearea de ecosisteme funcționale.

 

În Lerești, FCC se pregătește să deschidă porțile unei noi investii, „Casa zimbrului”, în care vizitatorii vor afla totul despre maiestuosul mamifer reintrodus în pădurile României. Prin munca fundației de mediu, opt turme de zimbri îmbogățesc fauna Carpaților, sporind totodată flora munților, întrucât este recunoscut faptul că aceștia sunt veritabili distribuitori de semințe în arealul ocupat.

 

La  Nucșoara, delegația sibiană a parcurs traseul tematic „Arbori cu povești”, o inițiativă care împletește grija față de pădure, istoria locului și experiențele de viață ale celor care doresc să „adopte” un arbore secular.

Am avut satisfacția de a găsi un partener de dialog avizat atunci când vine vorba de protecția mediului, de reconstrucția ecologică a terenurilor defrișate sau calamitate, de susținere a producătorilor locali, a educației în școli sau a sportului de către tineri. Este un efort impresionant al unei echipe formată din 160 de oameni implicați, conduși de Barbara și Christoph Promberger.

 

Cifrele privind activitatea FCC sunt relevante: 4,5 milioane de puieți plantați, 28 mii hectare de pădure și floră protejate, 2.200 de profesori și elevi implicați în proiecte educaționale, peste 30 de producători locali deveniți furnizori în hub-ul alimentar „Roadele Munților”, 353 de localnici remunerați prin proiectele fundației.

 

Am constatat că împărtășim numeroase domenii de interes, de la turismul slow, la promovarea producătorilor locali, de la protecția naturii, la educarea copiilor prin drumeții și activități practice. Ne dorim ca acest schimb de informații să continue, atât în beneficiul comunităților locale, cât și pentru o mai bună promovare a arealului natural din județul Sibiu.

Consiliul Județean Sibiu a finalizat modernizarea punctului termic al „Psihiatriei”

Vechile instalații ale punctului termic care asigurau apa caldă și încălzirea Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu, puse în funcțiune în urmă cu 60 de ani, au devenit istorie odată cu finalizarea unei investiții de aproape 10 milioane de lei, menită să reducă semnificativ consumul energetic și emisiile de CO2.

Proiectul, în valoare totală de 9.885.172,73 lei, a fost realizat de către Consiliul Județean Sibiu din fondurile nerambursabile obținute de la Administrația Fondului pentru Mediu, în sumă de 7.343.612,76 lei, prin Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice.

Evenimentul a fost marcat de un tur de presă organizat miercuri, 16 aprilie 2025. Trăim vremuri în care responsabilitatea față de resursele pe care le folosim nu mai este o opțiune, ci o necesitate. Prin investiția pe care am prezentat-o astăzi, dar și prin toate celelalte proiecte pe care le avem în desfășurare în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie, ne dorim nu doar să optimizăm costurile și să întărim independența energetică, ci și să asigurăm condiții mai bune, mai sigure și mai confortabile pentru pacienți și personalul medical.

Modernizarea punctului termic aduce beneficii semnificative, printre care:
 Reducerea cu 70% a consumului de energie primară
 Scăderea cu 72% a emisiilor de CO₂
 Economii bugetare considerabile și îmbunătățirea condițiilor de cazare a pacienților.

Lucrările au inclus:
 Montarea a 80 de panouri solare pentru producerea apei calde
 Implementarea unui sistem inteligent de management energetic
 Izolarea termică a pereților și înlocuirea instalațiilor
 Modernizarea sistemului de iluminat cu tehnologie LED

Această investiție face parte dintr-un program amplu de modernizare a Spitalului de Psihiatrie, în care Consiliul Județean Sibiu a finalizat sau are în curs de derulare investiții de peste 170 milioane lei, vizând modernizarea a peste 20.500 mp de spații medicale.

Alte proiecte majore aflate în derulare la Spitalul de Psihiatrie:

– Reabilitarea termică a pavilionului C17 – fizioterapie și psihiatrie copii
– Reabilitarea clădirilor C8 (Policlinică) și C16 (Psihiatrie V)
– Renovarea energetică a Pavilionului Central
– Digitalizarea completă a spitalului, cu infrastructură IT modernă și funcționalități avansate pentru personalul medical și pacienți.

Proiecte finalizate:
– Modernizarea Secției IV Adulți
– Modernizare și extindere Ambulatoriu Adulți
– Modernizare punct termic.

Această strategie integrată urmărește creșterea eficienței energetice, reducerea cheltuielilor publice și, mai presus de toate, îmbunătățirea condițiilor pentru pacienți și personal.

Drumeții pentru viitor: peste 650 de elevi din județul Sibiu descoperă natura alături de Anii Drumeției

Într-o perioadă în care educația pentru mediu devine tot mai importantă, Consiliul Județean Sibiu demonstrează, prin programul Anii Drumeției, că grija pentru natură și formarea unor generații responsabile pot merge mână în mână. Până în prezent, anul acesta au fost organizate pentru elevii din județ 26 de drumeții educaționale, însumând peste 650 de copii care au avut ocazia să învețe despre natură… în mijlocul ei.

Programul Anii Drumeției, finanțat și coordonat de Consiliul Județean Sibiu, continuă și în 2025 misiunea de a aduce elevii mai aproape de valorile ecoturismului, ale respectului față de mediu și ale mișcării în aer liber. Sunt programate în total 59 de drumeții desfășurate în perioada martie – iunie, adresate claselor de elevi din tot județul.

Credem că educația în spiritul respectului față de natură începe din școală și, mai ales, din contactul direct cu mediul înconjurător. Prin programul Anii Drumeției, susținem nu doar turismul responsabil, ci și formarea unei noi generații de cetățeni conștienți de importanța protejării patrimoniului natural al județului nostru.

Prin intermediul acestui program, elevii sunt însoțiți de ghizi specializați care le oferă nu doar sprijin pe trasee adaptate vârstei lor, ci și informații despre flora, fauna și importanța protejării mediului. Astfel, experiența este una completă – fizică, educațională și emoțională.

”Acestei inițiative s-a alăturat și Fundația Open Fields, datorită căreia au fost programate 11 drumeții dedicate elevilor din școlile din nordul județului – Moșna, Nemșa, Bușd, Ighișu Nou, Brateiu, Copșa Mică, Hoghilag, Valchid și Dumbrăveni: 4 în luna aprilie și 7 în luna mai”, a precizat Andu Hanea, manager proiect Anii Drumeției.

Prin acest parteneriat, Fundația Open Fields asigură transportul și masa pentru elevii participanți, în timp ce echipa Anii Drumeției pune la dispoziție ghizi instruiți și trasee atent alese, astfel încât fiecare excursie să fie sigură, captivantă și adaptată nevoilor fiecărei grupe de vârstă.

Anii Drumeției nu este doar un program de turism, ci o platformă de educație non-formală și dezvoltare personală pentru elevi, un cadru care încurajează descoperirea, curiozitatea și conectarea cu valorile naturale ale județului Sibiu.

Consiliul Județean Sibiu continuă astfel să investească în proiecte care contribuie pe termen lung la bunăstarea comunității, punând accent pe sustenabilitate, implicare și educație prin experiență.

Noi proiecte de investiții promovate în ședința extraordinară a Consiliului Județean Sibiu din 10 aprilie 2025

Consiliul Județean Sibiu continuă investițiile în sănătate, astăzi fiind aprobată o hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul „Consolidare seismică, modernizare și dotare a Secțiilor Medicale din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu”, inclusiv extinderea puțurilor lifturilor pentru instalarea echipamentelor necesare accesului pacienților cu dizabilități. Valoarea totală a investiției se ridică la 84.131.136,06 lei cu TVA, din care valoarea eligibilă (nerambursabilă) este de 79.524.694,70 lei cu TVA, iar contribuția din bugetul local al județului Sibiu este de 4.606.441,36 lei cu TVA.

De asemenea, consilierii au adoptat proiectul prin care va fi reabilitat energetic Cercul Militar Județean Sibiu. Valoarea investiției este de aproape 5 milioane de lei din care 98% sunt fonduri nerambursabile, obținute prin programul ”Regiunea Centru”, peste 144 de mii de lei reprezentând cofinanțarea Consiliului Județean Sibiu.

Totodată, în cadrul ședinței au mai fost aprobate o serie de proiecte de hotărâre, având ca obiective reorganizarea unor servicii publice și eficientizarea administrației.

Astfel, au fost constituite comisiile de selecție și nominalizare a membrilor Consiliilor de Administrație ale Aeroportului Internațional Sibiu RA și Societății Drumuri și Poduri SA Sibiu, pentru mandatul 2025-2029.

Pe ordinea de zi au fost incluse si proiecte ce prevăd închiderea sau reorganizarea unor centre sociale (Centrul de Plasament „Gulliver” Sibiu, Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Rîu Vadului și Tălmaciu, Centrul de Îngrijire și Asistență „Tavi Bucur” Cisnădie) în contextul dezvoltării unor servicii moderne de tip familial.

Documentele care stau la baza acestor proiecte precum și hotărârile adoptate pot fi consultate pe site-ul instituției, wwwcjsibiu.ro .

Consiliul Județean Sibiu a obținut fonduri nerambursabile pentru renovarea energetică a Centrului Militar Județean

  • Peste 4,9 milioane lei pentru o nouă clădire eficientizată

Consiliul Județean Sibiu a depus spre finanțare și a obținut fondurile nerambursabile necesare în cadrul Programului Regiunea Centru (PR Centru) 2021–2027, pentru „Renovare energetică a Centrului Militar Județean Sibiu”. Proiectul se adaugă procesului amplu de renovare a clădirilor publice, și urmărește creșterea eficienței energetice a clădirii, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și îmbunătățirea confortului termic și a calității aerului interior. Totodată, proiectul propune și folosirea resurselor regenerabile de energie care asigură o tranziție reală spre o energie curată și sustenabilă.

Clădirea are o suprafață construită de 345 mp și un regim de înălțime P+E+M, iar intervențiile ce urmează a fi realizate vor avea un impact structural minim, asigurând în același timp funcționarea optimă a clădirii.

Valoarea totală a proiectului este de 4.961.507,05 lei (inclusiv TVA). Cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean Sibiu este de 144.711,94 lei (cu TVA), din care:

  • 98.301,94 lei – cofinanțarea de 2% din cheltuielile eligibile,
  • 46.410 lei – cheltuieli neeligibile acoperite din bugetul local.

Prin acest proiect, județul Sibiu face încă un pas important spre o dezvoltare durabilă, în care modernizarea clădirilor publice și grija față de mediu devin priorități firești în beneficiul comunității.

Dotări suplimentare pentru clădirea „Medicalelor” de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a consilierilor județeni, convocată pentru ziua de joi, 10 aprilie ac, orele 15.00, a fost introdus un proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului prin care va fi reabilitată clădirea care adăpostește secțiile „Medicală 1” și „Medicală 2”.

Majorarea are la bază necesitatea echipării clădirii cu dispozitive digitale care vor monitoriza construcția din punct de vedere al mișcărilor seismice, cât și creșterea procentului alocat la capitolul „Cheltuieli neprevăzute”, până la nivelul prevăzut în legislația de specialitate.

Actualizarea indicatorilor a fost solicitată de finanțator în cadrul etapei de evaluare a proiectului depus prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Conform noilor indicatori tehnico-economici, valoarea totală a investiției se ridică la 84.131.136,06 lei cu TVA, din care valoarea eligibilă (nerambursabilă) este de 79.524.694,70 lei cu TVA, iar contribuția din bugetul local al județului Sibiu este de 4.606.441,36 lei cu TVA.

În cadrul investiției, clădirea va fi consolidată seismic, va fi extins puțul lifturilor pentru a acces cu targa și persoane și al persoanelor cu dizabilități, acoperișul și tâmplăria înlocuite, planșeele termoizolate și finisajele interioare refăcute.

Clădirea „Medicalelor”, amplasată pe aliniamentul cu bulevardul Corneliu Coposu, a fost inaugurată în 1857, iar piatra de temelie a fost pusă, în 1852, de împăratul Franz Ioseph I al Austriei.

Două firme sibiene vor să digitalizeze Spitalul Județean

  • Contract de 4,81 milioane lei scos la licitație de Consiliul Județean Sibiu

Asocierea formată din companiile Sobis Solutions și Gama IT, ambele din Sibiu, au depus o ofertă comună în cadrul licitației prin care Consiliul Județean Sibiu va achiziționa servicii și tehnică IT pentru digitalizarea Spitalului Județean.

Valoarea estimată a investiției este de 4.810.550 lei, fără TVA, întreaga sumă fiind  obținută de administrația județeană din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Prin noul proiect realizat din fonduri europene nerambursabile, Consiliul Județean Sibiu va achiziționa echipamente IT, va extinde infrastructura de comunicații, asigurând totodată implementarea a noi module soft dedicate gestionării activității medicale din cea mai mare instituție publică de sănătate a județului Sibiu.

Valoarea estimată a echipamentelor care urmează a fi achiziționate este de 2,38 milioane lei, fără TVA, în timp ce pentru componenta de software a fost prevăzută suma de 2,42 milioane lei, fără TVA.

În cadrul acestui proiect va fi extinsă și platforma Portal Medical, realizată de Consiliul Județean Sibiu, care permite stocarea accesarea în deplină siguranță a datelor medicale de către beneficiari, care pot oferi acces medicului curant.

Oferta depusă de cele două companii din Sibiu a intrat în faza de evaluare, termenul inițial de analiză fiind 24 iunie 2025