Sibiul devine un județ digitalizat în beneficiul cetățenilor

Consiliul Județean Sibiu anunță inițierea Proiectului „Județul Sibiu – un județ digitalizat în beneficiul cetățenilor”, care urmează să fie implementat în parteneriat cu Unitatea Administrativ Teritorială Orașul Săliște. Inițiativa va fi supusă aprobării în Ședința ordinară a Consiliului Județean Sibiu de joi, 30 ianuarie 2025.

Acest demers reprezintă un pas important în procesul de digitalizare a administrației publice din județul Sibiu, răspunzând nevoilor cetățenilor, companiilor și turiștilor care vizitează regiunea, prin dezvoltarea unei platforme digitale cu componentă turistică care va integra informații despre atracțiile turistice, trasee personalizate, evenimente și ghiduri turistice, accesibile prin website și aplicație mobilă.

Totodată va fi modernizat și website-ului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu pentru un acces mai facil la informații și servicii sociale.

Un alt segment din cadrul programului îl reprezintă dezvoltarea sistemului centralizat de management al documentelor deja funcțional la nivelul Consiliul Județean Sibiu și al instituțiilor subordonate.

Proiectul este rezultatul unei colaborări între Consiliul Județean Sibiu și UAT Orașul Săliște, luând în considerare experiența județului în atragerea și implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă și rolul important pe care Săliștea îl are ca reprezentant al Mărginimii Sibiului, o regiune cu o tradiție culturală și istorică remarcabilă, cunoscută pentru peisajele sale montane deosebite, meșteșugurile tradiționale și ospitalitatea locuitorilor.

De asemenea, Consiliul Județean Sibiu beneficiază de expertiza oferită de Centrul European de Inovare Digitală din Regiunea Centru, serviciile oferite incluzând consultanță în identificarea soluțiilor digitale și sprijin în pregătirea documentației necesare.

Proiectul este propus pentru finanțare în cadrul Programului Regiunea Centru (PRC) 2021-2027.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 1.972.576,50 lei, dintre care 98% reprezintă finanțare nerambursabilă din fonduri europene și naționale, iar contribuția proprie a Consiliului Județean Sibiu este de doar 2% (39.451,53 lei).

Scade durata de prelucrare a analizelor pentru bolnavii oncologici

  • Proiect de 8,4 milioane de lei derulat de Consiliul Județean Sibiu

Consiliul Județean Sibiu derulează un nou proiect esențial pentru creșterea calității serviciilor medicale destinate pacienților oncologici, prin modernizarea și dotarea Laboratorului de anatomie patologică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu (SCJUS).

După finalizarea investițiilor, termenul de analizare a probelor va fi redus cu două săptămâni, iar acuratețea diagnosticării va fi semnificativ îmbunătățită.

În prezent, pentru stabilirea unui diagnostic, probele biologice sunt trimise la laboratoare din Cluj, București și Oradea, ceea ce prelungește timpul de analiză. Prin acest proiect vom achiziționa echipamente care vor permite prelucrarea probelor aici, în Sibiu, iar pacienții vor câștiga timp prețios pentru începerea tratamentelor de care au nevoie.

 Laboratorul de anatomie patologică al SCJUS oferă servicii fundamentale pentru diagnosticarea bolilor oncologice, inclusiv prelucrarea biopsiilor și a pieselor operatorii, diagnostic histopatologic și citologic sau examinări imunohistochimice.

Vechimea medie a echipamentelor utilizate în laborator este de peste 16 ani, unele dintre acestea depășind chiar 40 de ani.

În cadrul proiectului derulat de către Consiliul Județean Sibiu vor fi achiziționate stații de lucru și dispozitive automatizate pentru procesarea, analiza, colorarea, arhivarea și digitalizarea probelor histopatologice și citologice. Acestea vor asigura trasabilitatea, precizia și eficiența diagnosticelor, inclusiv prin tehnici avansate precum imunohistochimia, analiza moleculară și patologia digitală, care permit investigarea tumorilor mamare, tumorilor de țesuturi moi, tumorilor pulmonare, metastaze sau limfoame.

Proiectul de modernizarea a laboratorului de anatomie patologică este finanțat prin Programul Sănătate și are o valoare totală de 8.418.843,05 lei, inclusiv TVA. 85% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului va fi asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 13% din bugetul de stat, iar 2% reprezintă cofinanțarea din partea Consiliului Județean Sibiu.

Perioada de implementare a proiectului este de 16 luni, cu termen de finalizare în martie 2026.

Această nouă investiție vine în completarea proiectului de dotare a Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu prin care va fi achiziționat un robot destinat amestecurilor citostatice și a patru echipamente de imagistică, valoarea acestora fiind estimată la aproximativ 25 milioane lei.

Importanța proiectelor este amplificată de creșterea alarmantă a incidenței bolilor oncologice. Conform datelor GLOBOCAN 2022, România înregistrează zilnic 297 de noi cazuri de cancer și 160 de decese cauzate de această maladie. Estimările arată că numărul cazurilor noi de cancer va crește cu 24% până în 2035, accentuând nevoia de echipamente moderne și acces echitabil la servicii medicale.

 

Aeroportul Sibiu oferă 6 noi destinații: Viena, Hamburg, Frankfurt Hahn, Basel, Roma Fiumicino și Madrid

Wizz Air a anunțat continuarea extinderii bazei sale din Sibiu prin alocarea unei a doua aeronave în vara anului 2025, marcând un total de 33 de aeronave în România.

Sibiul are o importanță crucială pentru Wizz Air, unde marchează 11 ani de parteneriat cu aeroportul si administrația județeană, prilej cu care compania sporește capacitatea de aici, adăugând peste 320.000 de locuri în vara anului 2025, o creștere cu 58% față de vara trecută. Baza va opera 11 rute către șase țări și va crește totodată frecvențele a trei rute existente.

Aeronava va îmbunătăți conectivitatea, permițând lansarea a șase rute. De la începutul lunii august 2025, pasagerii pot călători pe noile zboruri din Sibiu către Viena, Hamburg, Frankfurt Hahn, Basel, Roma Fiumicino și Madrid (cu prețuri începând de la 14,99 EUR sau 79 RON). De asemenea, Wizz Air va crește frecvența zborurilor către Memmingen (operațiuni zilnice), Nürnberg și Baden-Baden (ambele deservite de patru ori pe săptămână).

Transparență și optimizare: 22 de propuneri pentru îmbunătățirea ghidurilor de finanțare pentru Agendele comunității promovate de Consiliului Județean Sibiu

În 9 și 10 ianuarie 2025, Consiliul Județean Sibiu a organizat două dezbateri publice, dedicate ghidurilor de finanțare pentru agendele de cultură, sport, educație și tineret. Evenimentele au avut loc la sediul instituției și au reunit reprezentanți ai autorităților locale, organizațiilor din domeniu, dar și alți membri ai comunității, toți fiind invitați să își exprime opiniile cu privire la procesul de aplicare pentru fondurile alocate.

În urma celor două întâlniri dar și a solicitărilor primite prin e-mail, au fost înregistrate 22 de propuneri. Cele mai relevante dintre acestea au vizat simplificarea procesului de depunere online a cererilor de finanțare, un aspect esențial pentru creșterea eficienței și transparenței în implementarea proiectelor.

Le mulțumim tuturor celor care au participat activ la dezbateri, dar și celor care au trimis propuneri prin email, contribuind astfel la crearea unui cadru mai eficient și mai accesibil pentru implementarea proiectelor de interes județean.

Aceste dezbateri publice au avut un rol important nu doar în promovarea transparenței decizionale, ci și în optimizarea procesului de aplicare pentru fondurile disponibile, astfel încât să fie mai ușor accesibile pentru toți cei interesați să participe la dezvoltarea județului Sibiu prin proiecte culturale, educaționale și sportive.
În urma acestor dezbateri, propunerile și răspunsurile aferente vor fi publicate pe site-ul Consiliului Județean Sibiu, în secțiunea Acțiunile noastre. De asemenea, ghidurile de finanțare adaptate conform acestor propuneri vor fi supuse aprobării în ședința ordinară a Consiliului Județean Sibiu din data de 30 ianuarie 2025.

Pentru detalii suplimentare privind ghidurile de finanțare și procedurile de aplicare, vă invităm să consultați site-ul oficial al Consiliului Județean Sibiu.

 

  

 

 

 

Sibiul va avea cel mai performant robot pentru preparat soluții citostatice din România

  • Consiliul Județean Sibiu cumpără aparatura modernă pentru diagnosticarea și tratarea cancerului

Având o valoare estimată de 1 milion euro, „Sistemul robotizat de compunere pentru preparate sterile de medicamente citostatice” se află între viitoarele echipamente destinate Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Cinic Județean de Urgență Sibiu. Spre deosebire de cele puținele sisteme automate de acest gen existente în România, cel care va fi cumpărat de către Consiliul Județean Sibiu va avea și brațe robotizate. Alături de acest echipament se mai află un computer tomograf (1,96 milioane euro), un Spect CT (1,4 milioane euro) și două ecografe (322 mii euro).

Sumele necesare achiziționării echipamentelor medicale de ultimă generație au fost obținute de către Consiliul Județean Sibiu din Fondul European de Dezvoltare Regională, contractul de finanțare în valoare de 24.999.842,14 lei fiind deja semnat cu Ministerul Sănătății.

În momentul de față, prepararea soluțiilor citostatice se face de către farmaciști, existând riscul de contaminare a personalului sanitar, prin expunere la substanțele citotoxice. De asemenea, pot apărea diferite neconformități în acuratețea preparatelor farmaceutice. Prin noul echipament reducem la maximum aceste riscuri, scurtând totodată timpii de preparare ai soluțiilor atât de necesare bolnavilor de cancer.

Pe lângă robotul destinat amestecurilor citostatice, Consiliul Județean Sibiu are în vedere dotarea Oncologiei cu un patru echipamente de imagistică menite să sprijine medicii în diagnosticare și monitorizarea pacienților. Actuala infrastructură imagistică a „Județeanului” deservește toate secțiile, astfel încât timpii de așteptare sunt mari. Pentru bolnavii de cancer dorim să scurtăm perioada de așteptare, care este decisivă pentru fiecare om atins de această cumplită boală. Computerele tomograf și ecografele pe care le achiziționăm vor fi de un real folos pacienților și medicilor de la Secția Oncologie”.

În momentul de față, Consiliul Județean Sibiu are în plină desfășurare licitația privind furnizarea echipamentelor menționate iar pentru achiziția acestora, pe lângă fondurile europene nerambursabile obținute, a adăugat o contribuție din bugetul propriu în valoare de 617.932,14 lei.

 

 

 

Consiliul Județean Sibiu organizează dezbateri publice pe marginea ghidurilor de finanțare a Agendelor comunității

Consiliul Județean Sibiu invită publicul să consulte ghidurile și să participe la dezbaterile privind accesarea și derularea finanțărilor nerambursabile din bugetul local al județului Sibiu.

Aceste documente sunt instrumente esențiale pentru organizațiile non-guvernamentale, instituțiile publice și alți solicitanți eligibili care doresc să dezvolte proiecte în domeniile culturii, sportului, educației, mediului și altor arii de interes comunitar.

Documentele pot fi consultate pe site-ul oficial al Consiliului Județean Sibiu https://www.cjsibiu.ro/transparenta-decizionala/ .

În plus, administrația județeană organizează și două dezbateri publice în Sala de Conferințe a Consiliului Județean Sibiu, astfel :

 

  • În data de 09 ianuarie 2025

Agenda Sportivă: între orele 10.00 – 12.00

Agenda pentru Tineret: între orele 12.30 – 14.00

 

  • În data de 10 ianuarie 2025

Agenda pentru Cultură și Dezvoltarea Comunității: între orele 9.30 – 11.30

Agenda pentru Educație: între orele 12.00 – 13.00.

 

Scopul acestor demersuri este de a asigura transparența procesului de finanțare și implicarea activă a comunității în elaborarea unor proceduri care să răspundă nevoilor reale ale locuitorilor  județului Sibiu.

Persoanele interesate sunt invitate să trimită sugestii, observații sau propuneri de modificare la adresa de email [email protected], până la data de 13 ianuarie 2025, ora 10:00.

În anul 2024, din bugetul local al județului a fost alocată pentru susținerea proiectelor suma de 3.662.320 lei, distribuită astfel:

 

  • Agenda pentru Cultură și Dezvoltarea Comunității – 1.662.320 lei
  • Agenda pentru Tineret – 350.000 lei
  • Agenda Sportivă – 1.450.000 lei (din care 1.200.000 lei pentru proiectele propuse de structurile de drept privat, și 250.000 lei proiectele structurilor de drept public)
  • Agenda pentru Educație – 200.000 lei