Medii familiale și terapii moderne pentru copiii din fostele centre de plasament din județul Sibiu

Direcția Generală de Asistență Specială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu împreună cu Consiliul Județean Sibiu au finalizat proiectele de construire a cinci noi case de tip familial și două centre de zi pentru copiii provenind din centrele de plasament Orlat și Turnu Roșu. Acestea se adaugă altor două căsuțe de tip familial și unui centru de zi date deja în folosință.

Noile investiții majore vor crea un mediu mai sigur și mai familial pentru copiii aflați în sistemul de protecție socială, oferind condiții adaptate nevoilor individuale și acces la terapii de recuperare. Totodată, prin dotările moderne și infrastructura accesibilizată, proiectele contribuie la o integrare mai bună a copiilor în comunitate și la creșterea calității vieții acestora.

Astăzi inaugurăm cinci căsuțe de tip familial și două centre de zi, după ce, cu câteva luni în urmă, am dat în folosință alte două căsuțe de tip familial și un centru destinat recuperării copiilor cu dizabilități. Copiii spun adio vechilor centre de plasament și se vor muta în locații mult mai plăcute, adaptate nevoilor pe care le au.

Proiectele derulate de DGASPC Sibiu și Consiliul Județean Sibiu au vizat construirea a 7 căsuțe de tip familial și 3 centre de zi.

Acestea sunt amplasate în:

  • Sibiu, pe strada Drumul Ocnei (căsuțele „Iris” și „Călin”), pe strada Dr. Bagdazar (căsuțele „Brândușa” și „Narcisa”) și strada Bastionului (centrele de zi „Răzvana” și „Iasmina”);
  • Turnu Roșu, căsuțele „Pavel” și „Maria”, centrul de zi „Bujorul de munte”;
  • Cisnădie, căsuța „Octavian”.

„În noile spații copiii beneficiază de absolut toate dotările de care au nevoie pentru un trai confortabil, începând de la mobilier, la electrocasnice sau echipamente IT. De asemenea, în noile centre de zi putem lucra cu copiii pe partea de recuperare medicală, oferindu-le totodată și asistență psihologică. Suntem în fericita situație de a putea oferi beneficiarilor noștri serviciile de care au nevoie”, a transmis Liliana Agârbiceanu, director general al DGASPC Sibiu.

Investițiile au fost posibile mulțumită finanțărilor nerambursabile pe care cele două instituții partenere le-au obținut de la Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2014 -2020, valoarea investițiilor ridicându-se la aproximativ 25 milioane lei.

La evenimentul care a marcat finalizarea noilor obiective de investiții, organizat la Turnu Roșu, au participat reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, DGASPC Sibiu, echipele de proiect, constructori și jurnaliști.

 

Precizări privind proiectele de eficientizare energetică destinate consumatorilor vulnerabili din județul Sibiu

Pe data de 9 decembrie ac, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat Lista firmelor acceptate în Programul REPower – Componenta 16 din cadrul PNRR, Investiția 4 – Componenta A și Investiția 7.

Reamintim că Investiția 4 – Componenta A se adresează utilizatorilor vulnerabili, care au posibilitatea de a-și instala panouri fotovoltaice și acumulatori de stocare, în timp ce Investiția 7 se referă la aceeași categorie de beneficiari, pentru care se pot deconta lucrări de eficientizare termică a locuinței (termoizolația pereților, podului, înlocuire tâmplărie exterioară etc).

Important pentru firmele validate în program:

  • Dosarele beneficiarilor finali se vor depune de către operatorii economici doar pe adresa de e-mail [email protected], însoțite de un borderou (opis) centralizator al acestora, care va cuprinde, ordonat alfabetic, numele, prenumele, CNP-ul și localitatea de domiciliul solicitantului. Documentul va semnat fi electronic de operatorul economic, în format PDF. Acest document va fi transmis și în format editabil.
  • Numărul de înregistrare se va atribui în ordinea depunerii dosarelor și va fi conferit borderoului centralizator;
  • Operatorii economici vor depune dosare separate pentru Investiția 4 și Investiția 7, limita fiind de 1.000 de dosare / operator / tip de investiție;
  • După verificarea dosarelor, personalul Ghișeului Unic de Eficiență Energetică din cadrul Consiliului Județean Sibiu poate solicita eventualele clarificări, care vor fi transmise operatorilor economici pe email, iar aceștia au obligația de a răspunde, în maxim 3 zile lucrătoare, pe adresa [email protected].

Având în vedere că data de închidere a apelului este 17.02.2025, termenul-limită pentru depunerea dosarelor spre verificare la adresa de e-mail menționată este 12.02.2025.

Pentru mai multe informații vă invităm să accesați linkul https://www.cjsibiu.ro/fara-categorie/ghiseu-unic-de-eficienta-energetica/ , unde regăsiți și Lista operatorilor validați în Programul REPower – Componenta 16 din cadrul PNRR, Investiția 4 – Componenta A și Investiția 7.

Consiliul Județean Sibiu a finalizat proiectul prin care au fost achiziționate și distribuite noile recipiente de colectare selectivă a deșeurilor

Pe data de 13 decembrie ac, Consiliul Județean Sibiu a finalizat distribuirea către 62 de unități administrativ-teritoriale din județul Sibiu a noilor recipiente care vor contribui la creșterea gradului de colectare a deșeurilor.

Au fost achiziționate 237.445 de recipiente, pe următoarele categorii:

  • Pubele de 120 l pentru deșeuri biodegradabile și pentru reziduale;
  • Pubele de 240 l pentru plastic/metal și pentru hârtie/carton;
  • Containere de 1,1 mc pentru deșeuri reziduale; biodegradabile; sticlă; plastic/metal și hârtie/carton;
  • Containere de 3 mc, tip „clopot”, pentru textile; plastic/metal și hârtie/carton.

Valoarea contractului de furnizare, derulat în cadrul Proiectului „Recipiente de colectare a deșeurilor”, a fost de 46.867.009, 36 lei, fără TVA, din care 50% contribuția nerambursabilă a Uniunii Europene, 28% fonduri din Bugetul de Stat și 22% contribuția Consiliului Județean Sibiu.

Achiziționarea și distribuirea recipientelor au fost făcute în cadrul a două etape, astfel:

  • Etapa I – Finanțată din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020;
  • Etapa II – Finanțată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027.

Avem premisele prin care putem crește cu 50% cantitatea hârtie, plastic și metale colectată, dar și să implementăm principiul „plătește pentru cât arunci” mulțumită elementelor de identificare și monitorizare, respectiv cipurile cu care au fost dotate pubelele. În perioada următoare vom continua să informăm cum se colectează selectiv deșeurile, cu precădere în comunitățile în care nu a existat acest sistem.

Cei peste 5000 de locuitori ai comunei Rășinari vor avea rețea nouă de distribuție a energiei electrice

Distribuție Energie Electrică Romania (DEER) a semnat joi, 5 decembrie, contractul de execuție pentru proiectul de modernizare a rețelei de distribuție a energiei electrice din comuna Rășinari, județul Sibiu.

Valoarea totală a proiectului este de 43.407.784,38 lei, dintre care 27.578.633,69 lei (80% din cheltuielile eligibile) sunt asigurați din Fondul pentru Modernizare. Beneficiarul, DEER, contribuie cu suma de 15.829.150,69 lei.

Durata de implementare a proiectului începe din 14 februarie 2024, data semnării contractului de finanțare, și se va încheia până la 30 iunie 2027.

Obiectivele proiectului:

Proiectul urmărește să contribuie la creșterea siguranței și eficienței în alimentarea cu energie electrică pentru consumatorii din comuna Rășinari și zonele limitrofe. Acesta include:

– Modernizarea rețelelor de distribuție de medie și joasă tensiune (20 kV și 0,4 kV);

– Modernizarea posturilor de transformare și a branșamentelor;
– Implementarea unor sisteme digitale pentru rețelele electrice.

Acțiunile desfășurate sunt aliniate obiectivelor Fondului pentru Modernizare, Program Cheie 3, Măsura de investiții 3.2, ce sprijină investițiile pentru extinderea și modernizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice.

Rezultate așteptate:

– 50 utilizatori suplimentari conectați la rețele inteligente de energie electrică;

– 2.276 contoare inteligente achiziționate și montate;

– 9 posturi de transformare modernizate și 6 posturi noi;

– 1.936 branșamente modernizate;

– 8,27 km linii electrice de medie tensiune subterane noi și 1,96 km aeriene noi;

– 15 km linii de joasă tensiune modernizate și 9,5 km noi;

– 1 sistem digitalizat pentru rețelele de distribuție.

Acest proiect reprezintă un pas important în modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice, contribuind la dezvoltarea sustenabilă a regiunii și la crearea unui mediu propice pentru noile investiții și racordări.

 

Declarația de la Malta

✅ Consolidarea turismului și a transporturilor pentru o Europă durabilă și coezivă ✅

Introducere

Turismul și transportul sunt pietrele de temelie ale structurii economice și sociale a Europei, promovând dezvoltarea locală și regională, schimburile culturale și conectivitatea. Reafirmăm importanța lor strategică în promovarea cooperării teritoriale și a creșterii durabile.

În calitate de reprezentanți ai satelor, orașelor și regiunilor Europei, subliniem necesitatea unor abordări inovatoare și cuprinzătoare pentru a aborda impactul schimbărilor climatice, a sprijini comunitățile locale și a consolida colaborarea transfrontalieră, asigurând în același timp reziliența și incluziunea sectoarelor noastre turistice și de transport.

➡️ Turismul: un motor al coeziunii regionale

Turismul contribuie cu peste 10 % din PIB-ul UE, ceea ce demonstrează relevanța sa economică și socială. Cu toate acestea, sectorul trebuie să se adapteze la comportamentele turistice în schimbare, influențate de schimbările climatice și să se diversifice dincolo de destinațiile tradiționale. Printre priorități se numără:

Creșterea durabilă:

Construirea unor legături reale cu comunitățile locale este esențială pentru promovarea turismului durabil. Este necesară o abordare echilibrată pentru a acorda prioritate calității în detrimentul cantității, în special în zonele care se confruntă cu un turism excesiv, pentru a proteja calitatea vieții rezidenților și bunurile de mediu.

Promovarea regiunilor mai puțin vizitate:

Evidențiind valorile naturale și culturale unice ale Europei, putem atrage vizitatori în zonele insuficient explorate, redistribuind astfel fluxurile turistice și reducând presiunea asupra destinațiilor populare. Cooperarea teritorială consolidată va asigura beneficii echitabile în toate regiunile UE.

Guvernanța bazată pe date:

Datele fiabile privind tendințele turistice, inclusiv închirierile pe termen scurt, sunt esențiale pentru a permite autorităților publice să ia decizii în cunoștință de cauză. Investițiile în sistemele de date vor permite o mai bună gestionare a resurselor și vor atenua efectele negative.

Poziția de lider a UE în politica în domeniul turismului:

Susținem o linie dedicată turismului în cadrul financiar multianual (CFM) post-2027 și solicităm elaborarea unei strategii cuprinzătoare a UE pentru a consolida turismul rezilient și durabil.

➡️ Transporturile: conectarea localităților și regiunilor din Europa

Infrastructura de transport este esențială pentru buna funcționare a pieței interne și are un impact direct asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. Reducerea deficitului anual de investiții estimat la 130 de miliarde EUR este esențială pentru modernizarea și extinderea rețelelor de transport din Europa.

Mecanisme de finanțare incluzive:

Instrumentele de cooperare simplificate și inițiativele transfrontaliere, inclusiv parteneriatele regionale în planificarea transporturilor, vor echilibra oportunitățile economice cu măsurile de conservare a mediului.

Parteneriate pentru coeziune:

Forța politicii de coeziune constă în parteneriate. Valorificarea diversității regionale a Europei va conduce la rezultate durabile și cu efecte asupra incluziunii.

Tranziția verde și tranziția digitală:

Accelerarea investițiilor în electromobilitate, ținând seama totodată de neutralitatea tehnologică și asigurând infrastructura necesară, transportul pe bază de hidrogen și infrastructura digitală, va alinia sistemele de transport la obiectivele Pactului verde european, reducând emisiile și sporind eficiența. Sprijină investițiile în moduri alternative de transport, cum ar fi piste pentru biciclete și zone urbane favorabile pietonilor.

Angajamentul de a nu lăsa pe nimeni în urmă

Trebuie să se acorde prioritate regiunilor rurale și insulare pentru a asigura accesul echitabil la serviciile de transport. Investițiile în aceste domenii le vor consolida reziliența economică și vor garanta „dreptul de rămâne în propria comunitate” al cetățenilor.

➡️ Guvernanța pe mai multe niveluri și buna guvernanță

Angajamentul regional:

O capacitare adecvată a autorităților regionale și locale în procesul decizional proiectele de transport contribuie la răspunsul la nevoile specifice ale comunității, promovând în același timp coeziunea teritorială.

Responsabilitate și consolidarea capacităților:

Sublinierea importanței transparenței și a responsabilității în gestionarea fondurilor publice. Buna guvernanță consolidează încrederea cetățenilor și asigură alocarea eficientă a fondurilor.

ℹ️ Apel la acțiune

Grupul PPE din cadrul CoR îndeamnă viitoarea Comisie:

1. Abordarea deficitului de investiții în transporturi:

Să dezvolte mecanisme de finanțare inovatoare, inclusiv finanțarea de tip public-privat, și să consolideze parteneriatele cu autoritățile locale și regionale pentru a utiliza fondurile în mod eficient.

2. Elaborarea unei strategii specifice a UE pentru turism:

Să recunoască rolul esențial al turismului în coeziunea economică, socială și teritorială și să pledeze pentru un buget dedicat turismului în CFM post-2027 pentru a sprijini politici durabile și reziliente.

3. Promovarea cooperării:

Să se angajeze să colaboreze îndeaproape cu instituțiile UE și cu părțile interesate pentru a se asigura că vocile autorităților locale și regionale sunt auzite, abordând provocările care au un impact direct asupra economiei și a calității vieții comunităților.

Prin aceste măsuri, putem valorifica potențialul turismului și al transporturilor pentru a construi o Europă durabilă, coezivă și prosperă.

Adoptat de Grupul PPE din cadrul CoR la 3 decembrie 2024.

 

Anii Drumeției – model de bune practici în cadrul Proiectului „Slowdown”, finanțat de Interreg Europe

Cea de-a doua întâlnire a celor nouă parteneri europeni implicați în Proiectul „SLOWDOWN – Promovarea practicării unui turism durabil, pentru dezvoltarea economică responsabilă la nivel local și regional”, a fost organizată în Spania, în a doua jumătate a lunii noiembrie, de către Comunitatea Autonomă a Regiunii Murcia, care este și parte în acest proiect finanțat de Uniunea Europeană.

Agenda a inclus schimbul de bune practici între cei nouă parteneri din Spania, România, Ungaria, Slovacia, Italia, Letonia, Irlanda și Finlanda, precum și vizitarea unor obiective turistice și unități de producție din regiunea spaniolă Murcia, unde sunt utilizate strict resursele locale, fie că este vorba despre materii prime sau mâna de lucru.

Cu acest prilej, Programul „Anii Drumeței”, prin care administrația județeană încurajează ecoturismul și a amenajat peste 800 de kilometri de poteci, a fost prezentat partenerilor de proiect.

Am avut plăcerea să constatăm că Programul „Anii Drumeției” se înscrie în principiile de bază ale conceptului de „turism lent”, care valorifică potențialul comunităților locale, punând accent pe petrecerea timpului în aer liber, savurând oferta culturală și experiențele gastronomice ale locului. Desigur, am avut și ce învăța de la partenerii noștri, unii dintre ei având deja o experiență îndelungată în ecoturism.

Regiunea spaniolă Murcia încurajează turismul lent, care permite vizitatorilor acumularea de experiențe locale, cu accent pe gastronomie, cultură și tradiții. În 2024, autoritățile regionale au organizat  numeroase evenimente în zona localității Caravaca de la Cruz, unul dintre cele cinci orașe sfinte ale lumii, care au inclus pelerinaje, concerte de muzică, seminarii și expoziții tematice.

De asemenea, aici au fost derulate numeroase proiecte de reconversie a clădirilor industriale, care au fost transformate în spații de cazare neutre din punct de vedere al impactului ecologic.

Schimbul de bune practici între cei nouă parteneri ai proiectului „Slowdown” va influența și programul de ecoturism al administrației județene dedicat iubitorilor naturii: Pe lângă deja cunoscutele drumeții ghidate și lecții pentru elevii, dorim să introducem tururi specializate, cum ar fi fotografia de natură, dar și implementa conceptul „leave no trace”, prin care ne asigurăm că nu lăsăm deșeuri în urma noastră. Sunt activități derulate deja de colegii noștri de proiect din Ungaria și Irlanda. Totodată, partenerii din Italia și Spania, au reușit să accesibilizeze accesul persoanelor cu dizabilități la obiective și circuite turistice, dar și să creeze cadrul legislativ care reglementează folosirea motorizatelor în zonele frecventate de turiști. Pe aceste două importante subiecte vom continua schimbul de informații, urmând să identificăm modalitățile de integrare în conceptul de „Slowdown” la nivelul județului nostru.

Proiectul „SLOWDOWN – Promovarea practicării unui turism durabil, pentru dezvoltarea economică responsabilă la nivel local și regional”, este derulat de către Consiliul Județean Sibiu cu suportul financiar al Uniunii Europene, prin Interreg Europe, perioada de implementare fiind cuprinsă între aprilie 2024 – iunie 2028.