Copiii cu dizabilități instituționalizați la ”Prichindelul” se vor muta în casă nouă la ”Iris” și ”Călin”

24 de beneficiari, fete și băieți, cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, care în prezent sunt instituționalizați la Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități „Prichindelul”, situat pe strada Bastionului, se vor muta până la sfârșitul anului în noile case de tip familial (CTF) construite de Consiliul Județean Sibiu, în parteneriat cu DGASPC Sibiu, pe strada Drumul Ocnei, nr. 2A, din municipiul Sibiu. Cele două CTF-uri, botezate de copii „Iris” și „Călin”, au fost realizate sub forma unui duplex modern.

Majoritatea beneficiarilor urmează cursuri la centrele de învățământ destinate elevilor cu cerințe educaționale speciale: CSEI 1 și CSEI 2, sau la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum”.

În ședința extraordinară a Consiliului Județean Sibiu din 14 octombrie 2024, consilierii județeni au aprobat înființarea serviciilor sociale Casa de tip familial „Iris” și Casa de tip familial „Călin”, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, precum și regulamentele de organizare și funcționare ale acestora. Aceste servicii sociale vor asigura copiilor și tinerilor cu dizabilități condiții de îngrijire și educație similare celor dintr-un mediu familial. În plus, beneficiarii vor avea acces la consiliere socială și psihologică, facilitând integrarea lor în comunitate.

„În prezent, specialiștii din DGASPC Sibiu, psihologi, manageri de caz, educatori, asistenți sociali și medicali lucrează în vederea mutării efective a copiilor și tinerilor în casele de tip familial. Acest lucru se realizează prin implicarea și participarea copiilor în toate etapele procesului. Precizăm că numele caselor au fost alese de copii, în cadrul unui concurs de selecție a celor mai frumoase nume de flori, rezultând Casa de Tip Familial <<Călin>> și <<Iris>> , parte a unui Complex denumit tot de către copii <<Floare de Câmp>>” precizează Liliana Agârbiceanu, director general al DGASPC Sibiu.

Fiecare casă de tip familial dispune de patru dormitoare, bucătărie utilată, living cu spațiu de servire a mesei, grupuri sanitare și băi accesibilizate pentru copii cu dizabilități, cameră pentru vizitele familiei, izolator pentru copiii cu afecțiuni contagioase, cabinet medical și birou specialiști (asistent social, psiholog, educator, asistent medical), spălătorie, vestiare pentru angajați.

Pentru accesibilizarea clădirii, au fost amenajate rampe de acces iar la intrare a fost montată o hartă tactilă a accesului în imobil. Totodată, casele sunt prevăzute cu lift, iar pe podea au fost instalate mai multe suprafețe de culoare galbenă pentru avertizare tactil – vizuală.

Casele sunt dotate cu mobilier de interior și exterior, precum și cu mobilier medical (paturi medicale electrice și dispozitive pentru ridicare pentru persoane cu dizabilități locomotorii), cu electrocasnice și echipamente IT.

Curtea este amenajată cu bănci, balansoare și leagăne adaptate pentru copiii cu dizabilități, iar pavajul special previne accidentările.

”Ne bucurăm că am reușit să aducem un plus de confort și siguranță copiilor cu dizabilități din județul Sibiu prin aceste noi căsuțe de tip familial. Scopul nostru este să oferim fiecărui copil un mediu cât mai apropiat de cel familial, în care să poată crește și să se dezvolte armonios. Prin acest proiect, demonstrăm din nou angajamentul Consiliului Județean Sibiu de a investi în bunăstarea celor mai vulnerabili membri ai comunității noastre. Vom continua să sprijinim și alte inițiative care pun pe primul loc nevoile copiilor și ale tinerilor cu dizabilități”, a declarat Vlad Vasiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu.

Proiectul Asigurarea unui climat familial pentru copiii din Centrul de plasament pentru copilul cu dizabilități ”Prichindelul” – Sibiu, prin construirea a două căsuțe de tip familial a fost finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, având o valoare totală de 4.963.997,98 lei cu TVA, din care contribuția CJ Sibiu a fost de 678.488,56 lei cu TVA.

Lucrările la duplex au început în primăvara anului 2023, fiind realizate de către SC Total NSA AG Construct SRL, conform proiectului întocmit de SC Studio T Arhitect SRL.  Suprafața construită este de 410,65 mp, iar cea desfășurată de 783,20 mp. Recepția tehnică a avut loc la 27 iunie 2024, fiind obținută și autorizația de securitate la incendiu.

Momentan, DGASPC Sibiu se află în procesul de obținere a licenței de funcționare pentru serviciile sociale CTF „Iris” și CTF „Călin” din partea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Alături de ”Iris” și ”Călin”, Consiliul Județean Sibiu a finalizat încă cinci case de tip familial: două în Sibiu, situate pe strada Dr. Dumitru Bagdazar (CTF ”Narcisa” și CTF ”Brândușa”, parte din Complexul de servicii ”Floare de câmp”), alte două în Turnul Roșu (CTF ”Maria” și CTF ”Pavel”, parte din Complexul de servicii ”Sfântul Nicolae”) și una în Cisnădie  (CTF ”Octavian”).

De asemenea, copiii care vor locui în aceste căsuțe, dar și copiii din comunitate, vor beneficia de servicii de consiliere și asistență, precum și de terapii în trei centre de zi: două situate în municipiul Sibiu, pe str. Bastionului, nr.6, ”Răzvana” și ”Iasmina”, și unul în Turnu Roșu, denumit ”Bujorul de munte”.

Valoarea generală a acestor proiecte se ridică la peste 25 milioane lei, fiind finanțate din fonduri europene și din bugetul local al județului Sibiu.

Consiliul Județean Sibiu a obținut noi fonduri pentru renovare energetică a clădirilor Spitalului județean

Peste 19 milioane lei sunt destinați eficientizării energetice a Pavilionului Spitalului județean

Consiliul Județean Sibiu și ADR Centru au semnat contractul de finanțare pentru Proiectul ”Renovarea energetică a Pavilionului Administrativ din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu”, depus în cadrul Programului Regiunea Centru 2021-2027.

Clădirea datează din anul 1913 și găzduiește birourile în care își desfășoară activitatea conducerea spitalului și personalul administrativ.

Proiectul prevede realizarea de lucrări pentru reabilitarea și izolarea clădirii, refacerea instalațiilor electrice și sanitare, schimbarea sistemului de încălzire cu unul modern, pe bază de pompe de căldură, înlocuirea acoperișului și a tâmplăriilor, montarea de panouri solare.

Aceste intervenții vor conduce la scăderea cu peste 70% a consumului anual de energie pentru încălzire și la o reducerecu 65% a emisiilor de dioxid de carbon.

De asemenea, clădirea va fi dotată cu sisteme de siguranță la incendiu pentru a îndeplini normele ISU.

Valoarea totală a proiectului este de 19.029.650,25 lei cu TVA, din care contribuția proprie a CJ Sibiu este de 683.646,37 lei.

Până la sfârșitul anului 2024, CJ Sibiu va lansa licitația pentru realizarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere.

Firmele sibiene de construcții și instalații electrice se pot înscrie în vederea selectării pentru realizarea de lucrări de eficientizare energetică a locuințelor persoanelor vulnerabile și a populației generale din județul Sibiu

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat două programe ample destinate creșterii eficienței energetice a locuințelor. Beneficiarii finali ai fondurilor nerambursabile sunt atât persoanele fizice vulnerabile, cât și populația generală.

 

Potrivit ghidului de finanțare, dosarele beneficiarilor finali, întocmite de către operatorii economici, vor fi verificate de către Consiliul Județean Sibiu, care va pune la dispoziția solicitanților lista firmelor acceptate de MIPE.

 

Este o oportunitate pentru companiile din Sibiu care au în obiectul de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și lucrări de instalații electrice. Se pot face și asocieri între maximum două firme, astfel încât să fie îndeplinite aceste condiții de eligibilitate. Cele două programe finanțate prin PNRR pot aduce beneficii pentru firme din județul nostru și confort pentru sibieni.

În cadrul programelor, cererile de finanțare pentru beneficiarii finali (persoane vulnerabile și populația generală), vor fi întocmite și depuse de către operatorii economici preselectați de către finanțator.

 

Perioada de înscriere a operatorilor economici este posibilă până pe data de 16 octombrie ac, ora 17,00.

 

Înregistrarea operatorilor economici se va realiza online pe platforma informatică https://proiecte.pnrr.gov.ro, unde se găsesc și condițiile privind eligibilitatea.

 

 

Cele două programe finanțate de MIPE, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt:

 

  1. „Renovare ce vizează eficiența energetică combinată cu instalarea de panouri solare pe clădirile rezidențiale unifamiliale, numai pentru gospodăriile sărace din punct de vedere energetic și pentru consumatorii de energie vulnerabili”, prin care vor fi decontate următoarele:

 

  • reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii prin: izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei, inclusiv lucrări de finisare; lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși; izolarea termică a acoperișului/planșeului – 14.000 Euro;
  • instalarea sistemelor fotovoltaice de generare a energiei electrice, cu o capacitate netă de cel puțin 3kW, pentru consum propriu, care sunt conectate la rețeaua națională de distribuție – 5.000 Euro;
  • realizarea Raportului de expertiză tehnică a clădirii – 700 Euro;
  • realizarea Raportului de audit energetic – 300 Euro;
  • întocmirea Certificatelor de performanță energetică inițial și final – câte 100 Euro.

Valoarea nerambursabila aferentă unui proiect care conține o singură clădire rezidențială este de 20.200 euro, constituită din cumulul voucherelor acordate (sumă fixă) pentru activitățile eligibile menționate.

 

  1. „Schema de granturi sub formă de bonuri valorice pentru accelerarea utilizării energiei din surse regenerabile de către gospodării, pentru care sunt eligibile următoarele activități:

 

  • Etapa I, Componenta A (doar pentru persoane vulnerabile care nu dețin niciunul dintre cele două sisteme – inclusiv pentru clădiri rezidențiale izolate)
    • instalarea de noi sisteme de panouri fotovoltaice cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW (voucher 5.000 Euro) și
    • instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW (voucher 5.000 Euro).
  • Etapa I, Componenta B (pentru populația generală, inclusiv persoane vulnerabile)
    • instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW pentru proprietarii de locuințe care dețin deja un sistem de panouri solare cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW (voucher 5.000 Euro).
  • Etapa II – pentru persoanele fizice (populația generală) care nu dețin niciunul din cele doua sisteme
    • instalarea de noi sisteme de panouri fotovoltaice cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW (voucher 5.000 Euro) și
    • instalarea de sisteme de stocare a energiei electrice autonome cu o capacitate utilizabilă de stocare a energiei electrice de cel puțin 5 kW (voucher 5.000 Euro).

Etapa a II se va realiza ulterior închiderii Apelurilor pentru Componenta A si B. Instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei electrice se adresează și persoanelor care nu sunt branșate la sistemul energetic național, în condițiile respectării legislației naționale aplicabile în vigoare și a condițiilor de eligibilitate.

 

Cine poate beneficia de cele două programe?

 

Pentru proiectele și etapele destinare persoanelor vulnerabile: Persoana singură sau familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minime, care îndeplinește condițiile prevăzute în Legea nr. 226 din 16 septembrie 2021, privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu modificările și completările ulterioare, și care se regăsește pe lista persoanelor vulnerabile preluată de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

 

Pentru etapele destinate populației generale: Persoana fizică din mediul urban și rural care încheie un contract comercial cu un solicitant (firmă) în vederea accesării unui voucher.

 

Apelul este competitiv, cu termen limită de depunere. Depunerea cererilor de înrolare și a proiectelor se va realiza pe platforma PNRR https://proiecte.pnrr.gov.ro .

 

Clădirea Policlinicii de Stomatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu va fi reabilitată și modernizată de Consiliul Județean Sibiu

 

 

  • Valoarea investiției se ridică la aproape 10 milioane lei

 

9.944.845,33 lei este valoarea contractului pe care, alături de Agenția de Dezvoltare (ADR) Centru, Consiliul Județean Sibiu l-a semnat în vederea finanțării Proiectului ”Renovarea energetică a clădirii Policlinicii Stomatologice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu”.

Investiția este derulat în cadrul Programului Regiune – Centru 2021-2027, peste 8,4 milioane de lei reprezentând fonduri nerambursabile.

 

Clădirea  situată pe strada Hermann Oberth, este una dintre puținele construcții ale „Județeanului” care, până în prezent, nu a beneficiat de lucrări de reabilitare și modernizare. Prin intermediul acestui proiect, se vor executa lucrări de reabilitare termică și eficientizare energetică, care vor conduce la scăderea consumului anual de energie pentru încălzire, cu peste 62% față de nivelul actual.

 

Investiția prevede realizarea următoarelor lucrări: izolarea termică a fațadelor, înlocuirea tâmplăriei PVC,  instalarea unui sistem de încălzire modern pe bază de pompe de căldură, montarea de panouri solare, refacerea instalației electrice.

 

De asemenea, se vor executa lucrări pentru a îndeplini normele ISU: modificarea direcției de deschidere a ușilor, montarea unor uși rezistente la foc și a unei rampe de acces, dotarea clădirii cu instalație de stins incendiu și hidranți interiori, precum și cu un sistem pentru detectarea și semnalizarea la incediu. Totodată, spațiile interioare vor dispune de utilități moderne, care vor corespunde normelor de siguranță, igienă, sănătate și confort pentru personalul medical și pentru pacienții policlinicii.

 

Conform  Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) realizată de Consiliul Județean Sibiu, valoarea totală estimată a investiției este de 9.544.950,03 lei cu TVA, din care aproximativ 5.471.409,50 lei  sunt prevăzuți pentru lucrările de construcție al căror termen de realizare este de 12 luni. La aceste sume se adaugă contribuția proprie a CJ Sibiu, în sumă de 197.808,94 lei cu TVA.

 

Până la sfârșitul anului 2024, Consiliul Județean Sibiu va lansa licitațiile pentru realizarea proiectului tehnic și pentru execuția lucrărilor.

 

În cadrul Ambulatoriului de Stomatologie al SCJUS sunt oferite o gamă largă de servicii în următoarele specialități: paradontologie, ortodonție-pedodonție, protetică, endodonție, radiologie dentară. De asemenea, sunt oferite și servicii stomatologice de urgență, prin cabinetul care face parte din structura Unității de Primiri Urgențe.

 

Până în prezent, în cadrul Programului Regiune – Centru 2021 – 2027, Consiliul Județean Sibiu a solicitat și obținut finanțări pentru mai multe proiecte care vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii de sănătate, atât la Spitalul Clinic Județean de Urgență, cât și la Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda”,  investiții cifrate la peste 22 milioane de euro.

Consiliul Județean Sibiu a reabilitat drumul județean 141 C Broșteni-Bogatu cu șase luni înainte de termenul de finalizare

Consiliul Județean Sibiu a finalizat recent lucrările de reabilitare a drumului județean 141 C, care pornește de la limita cu județul Alba până la intersecția cu DJ 107 B Păuca-Slimnic, traversând intravilanul și extravilanul satelor Broșteni și Bogatu Român care aparțin de comuna Păuca.

Lucrările executate au constat în:

  • Modernizare drum județean – 10,5 km
  • Accesuri către proprietăți – 71
  • Podețe – 71
  • Poduri – 2
  • Intersecții cu drumuri laterale – 55
  • Trotuare în Bogatu Român și Broșteni – 2.800 mp
  • Borduri – 4,29 km
  • Zonă verde de-a lungul drumului județean – 10.600 mp
  • Copaci plantați – 195
  • Drenuri de preluare apă freatică – 347 ml.
  • Sistemul de protecție cu lise metalice a fost extins, a ajuns la 1,05 km
  • Marcaje rutiere longitudinale pe 30 km.

Principalele avantaje ale drumului modernizat sunt evidente: siguranță crescută în trafic, timp redus de deplasare, sisteme noi de semnalizare rutieră și de preluare a apelor pluviale. Locuitorii din Bogatu Român și Broșteni au acum trotuare noi, accesuri către proprietăți, rigole stradale betonate, iar toate acestea le oferă un confort sporit. Am reușit să facem această nouă investiție din fonduri nerambursabile, iar satisfacția este cu atât mai mare cu cât lucrarea a fost executată bine și cu o jumătate de an mai devreme față de termenul asumat prin contract.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 3 aprilie 2023, iar investiția a fost finalizată în proporție de 100% la sfârșitul lunii septembrie 2024, cu mult înaintea termenului de finalizare a proiectului: 3 aprilie 2025.

Drumul are o lungime de 10,5 km și a fost modernizat de către Asocierea SC Prenis SRL, SC Dimex 2000 Company SRL și SC Total NSA Ag Construct SRL, proiectul tehnic fiind realizat de SPC Elite Consulting SRL, iar dirigenția de șantier a fost asigurată de FMS Consult SRL.

Valoarea totală a investiției se ridică la 42.364.459,08 lei cu TVA, din care execuția lucrărilor este de 41.399.575,14 lei cu TVA.

Finanțarea proiectului s-a făcut din fondurile guvernamentale obținute de Consiliul Județean Sibiu, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, completate cu fonduri din bugetul propriu al Consiliului, în cuantum de 1.303.549,53 lei cu TVA.

Valoarea contractului de finanțare încheiat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a fost de 37.108.198,92 lei cu TVA. În următoarea perioadă, în baza OUG 105/2023, Consiliul Județean Sibiu va solicita Ministerului majorarea contractului de finanțare, prin prisma creșterii prețurilor la materialele de construcții, cu suma de 3.952.710,62 cu TVA.

Această investiție completează modernizările deja realizate de CJ Sibiu în infrastructura rutieră de pe Valea Secașelor:

  • DJ 107 B Păuca-Slimnic, în lungime de 35 km (fonduri guvernamentale, prin PNDL)
  • DJ 106 T Ocna Sibiului – Topârcea – int. DJ 106 G Ludoș, în lungime de 15 km (fonduri guvernamentale, prin PNDL)
  • DJ 106 B A1 – Ocna Sibiului – Loamneș – Soroștin – Țapu, în lungime de 35 km (fonduri europene, prin POR 2014-2020).

De asemenea, CJ Sibiu are în lucru o nouă investiție pentru locuitorii acestei zone:

  • DJ 106 G, tronsonul din Miercurea Sibiului (intersecția cu DN1) – Apoldu de Jos – Ludoș – Gusu, până la intersecția cu DJ 107 B (între Presaca și Alămor), în lungime de 19 km, obiectiv de investiție aflat în faza de finalizare a proiectului tehnic și care va fi finanțat din fonduri guvernamentale, prin Programul ”Anghel Saligny”, valoarea contractului fiind estimată la aproximativ 75 de milioane lei.