Slowdown: noul concept al turismului prietenos cu natura

  • Județul Sibiu este parte într-un proiect Interreg Europe alături de parteneri din nouă țări

Prima întâlnire a principalelor instituții și organizații implicate în derularea Proiectului „SLOWDOWN – Promovarea practicării unui turism durabil, pentru dezvoltarea economică responsabilă la nivel local și regional”, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Interreg Europe, a avut loc la Biblioteca Județeană „Astra” Sibiu, fiind organizată de Consiliului Județean Sibiu.

Au participat reprezentanți ai primăriilor din Săliște, Avrig, Agnita, Rășinari, Biertan și Râu Sadului, Agenției pentru Protecția Mediului,  Gărzii de Mediu, Direcției Silvice Sibiu, Direcției Agricole, Muzeului „Astra”,  Asociației Județene de Turism Sibiu, Programului „Anii Drumeției”, „My Tansylvania”, „Colinele Transilvaniei”, „Boierul Ilie”, GAL „Mărginimea Sibiului”, Clubului Sportiv Comunitar Sibiu și Salvamont Sibiu.

Proiectul își propune cinci direcții principale de acțiune:

  • Dezvoltarea unui instrument în vederea promovării formelor de turism durabil, sustenabil, menit să ducă la dezvoltarea comunităților locale;
  • Încurajarea turismului prin susținerea producătorilor locali și a spațiilor de cazare tradiționale;
  • Digitalizarea ofertelor turistice pentru a le îmbunătăți vizibilitatea și a facilita vânzarea serviciilor;
  • Acces facil pentru persoanele cu dizabilități în infrastructura de turism lent;
  • Reglementări privind accesul motorizat în zonele destinate cu precădere turismului pedestru.

Această primă întâlnire a avut un dublu scop: de prezentare a proiectului și de culegere a problemelor identificate de parteneri, pentru care vom căuta cele mai potrivite soluții. Județul Sibiu are exemple de bună practică în domeniul ecoturismului, însă dorim ca turiștii să beneficieze de experiențe mult mai ample, dar într-un ritm mai lent, care să permită o acumulare mai intensă și mai tihnită a acestora.

Întâlnirea de la Sibiu a fost prima dintr-o serie de ateliere interactive organizate în toate microregiunile geografice ale județului Sibiu, la care vor fi invitați să participe factori de interes locali care să contribuie la îmbunătățirea strategiei de dezvoltare a județului Sibiu în privința turismului  lent.

Proiectul „SLOWDOWN – Promovarea practicării unui turism durabil, pentru dezvoltarea economică responsabilă la nivel local și regional” are un buget total de 1.994.419 euro, este derulat în 9 țări, iar partenerii internaționali ai Consiliului Județean Sibiu sunt: Grupul European de Cooperare Teritorială Ister – Granum  Ungaria – Slovacia – lider de proiect; Comunitatea Autonomă a Regiunii Murcia – Spania; Metropola Amiens – Franța ; Regiunea de Planificare Riga – Letonia; Grupul de Acțiune Locală Delta 2000 – Italia; Universitatea Finlandeză de Est – Finlanda; BIA Innovator Campus – Irlanda și Consiliul Departamental Galway – Irlanda.

Schimbul de experiență și bune practici între parteneri stă la baza întregului proiect, un prim atelier tematic interregional fiind deja organizat în regiunea Ister – Granum, aflată la granița dintre Ungaria și Slovacia, iar în această toamnă va urma o a doua întâlnire a partenerilor, în Murcia, Spania.

Pentru activitățile care vor fi organizate de Consiliul Județul Sibiu prin acest proiect a fost alocată suma de 219.256 euro, reprezentând contribuția Interreg Europe – 80% din valoarea eligibilă (175.404,8 euro), contribuția din Bugetul de stat – 18% (39.466,1 euro) și contribuția din Bugetul județean – 2% (4.385,1 euro).

Consiliul Județean Sibiu și instituțiile din subordine implicate în proiectul ”Transfăgărășan 50”

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la inaugurarea drumului alpin Transfăgărășan, Consiliul Județean Sibiu, alături de o parte dintre instituțiile din subordine, organizează pentru publicul larg mai multe acțiuni în cursul zile de vineri, 20 septembrie 2024, în cadrul proiectului ”Transfăgărășan 50”, inițiat de Asociația Județeană de Turism Sibiu (AJTS) și de echipa Anii Drumeției.

Evenimentele urmăresc să promoveze valorile istorice, culturale și turistice ale acestui drum, ca destinație de top, și, totodată, să aducă împreună comunitățile locale, turiștii și generațiile tinere în cadrul unor experiențe de neuitat.

Activitățile se vor desfășura după următorul program:

  • Între orele 9 – 17, o drumeție aniversară pe traseul Bâlea Cascadă – Bâlea Lac, avându-l ca ghid pe Radu Zaharie
  • Ora 11 – Expoziție de acuarelă, realizată de muzeograful Adrian Stoia, care ilustrează mașini care străbătut Transfăgărășanul și utilaje folosite la construcția drumului, găzduită în Pavilionul Muzeal Multicultural din Muzeul Astra
  • Orele 11 – 16, Expoziția de mașini de epocă ”Mașini care au traversat munții”, în parcarea de la intrarea principală în Muzeul Astra, autoturismele Dacia urmând să facă un tur prin muzeu, pentru a oferi vizitatorilor posibilitatea să se bucure de sesiuni foto
  • Între orele 17 – 18:30, Dezbaterea ”Transfăgărășan 50 de ani de la inaugurare”, la Biblioteca Astra (American Corner, etajul 5), moderată de directorul instituției, istoricul Răzvan Pop, care îi va avea invitați pe dr. Dana Stanciu-Pescărița, dr. Valer Cosma, dr. Mihai Rusu
  • Ora 19 – 20.30, Concertul ”Opera È Passione”, susținut de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, sub bagheta dirijorului Cătălin Toropoc, alături de soliști: Ștefan Cazacu – violoncel, Mădălina Bourceanu – soprană, Adelina Cociobanu – mezzosoprană, Andrei Manea – tenor, David Pogana – bariton
  • Ora 19, Expoziția de fotografie ”Construcția Transfăgărășanului” cu fotografii de arhivă din timpul lucrărilor de construcție a Transfăgărășanului, expoziție realizată în colaborare cu Agenția AGERPRES. Expoziția poate fi vizionată la Sala Thalia

Pe data de 20 septembrie se împlinesc 50 de ani de la inaugurarea Transfăgărășanului. Drumul are o lungime de 151 de km, din care 91 km, cei mai dificili, au fost executați de Armată, în 4 ani și jumătate, și este situat la altitudinea maximă de 2.040 metri, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase drumuri montane din lume.

Elevii din județul Sibiu primesc lapte, corn și mere din prima săptămână de școală

Încă din prima zi de școală, aproximativ 40.000 de preșcolari și elevi din județul Sibiu primesc produsele livrate în cadrul Programului ”Lapte-corn”. Distribuția a fost posibilă odată cu primul clopoțel, datorită acordurilor cadru încheiate de Consiliul Județean Sibiu în cursul anului școlar anterior, valabile și pentru anul școlar 2024-2025.

Astfel, copiii din grădinițele cu program normal și elevii din clasele 0-VIII primesc lapte și corn, de luni până miercuri, în timp ce, de joi până vineri, se bucură de iaurt, biscuiți și mere.

În urma încheierii contractelor subsecvente la începutul lunii septembrie 2024, laptele și iaurtul sunt furnizate de către societatea Simultan SRL, valoarea contractului fiind de 8.356.800,60 lei fără TVA, respectiv 1,01 lei fără TVA/buc. Cornul și biscuiții sunt asigurați de către Asocierea Isis Pan SRL și Biscotto SRL, în baza contractului care se ridică la suma de 3.557.845,80 lei fără TVA (0,43 lei fără TVA/buc), în timp ce merele ajung la elevi prin intermediul Asocierii Best Achiziții SRL și Agromat Batos SRL, contractul cifrându-se la valoarea de 1.787.196,96 lei fără TVA (0,54 lei fără TVA/buc).

Sportul pentru toți: Concurs pentru adulții cu dizabilități din Centrele de îngrijire ale Consiliului Județean Sibiu

Terenul de sport al Centrului de Abilitare și Reabilitare pentru Persoanele cu Dizabilități „Sfântul Nectarie” din Mediaș a găzduit ce-a de-a doua ediție a Exatlon-ului, competiție rezervată adulților cu diferite dizabilități mintale sau locomotorii.

Forfota a pus stăpânire pe terenul de sport încă de la primele ore ale dimineții de miercuri, 4 septembrie ac, peste 70 de beneficiari ai serviciilor oferite de centrele de îngrijiri din Biertan, Dumbrăveni, Cisnădie, Agârbiciu, Tălmaciu și Mediaș fiind înscriși în competiție.

<<Împreună pentru oameni>> este deviza noastră, a celor din sistemul județean de ocrotire socială, însă ea a devenit și un mod de viață pentru noi toți”, a spus, în deschiderea concursului, Liliana Agârbiceanu, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu .

Principalul scop al evenimentului este cel de integrare socială a persoanelor cu deficiențe, prin perspectiva cunoașterii și acceptării de către comunitate a nevoilor pe care le au cei instituționalizați.

„Este important să conștientizăm că există oameni care au nevoie de ajutor și, dincolo de afecțiunile de care suferă, că sunt persoane care-și doresc să socializeze. Sportul este un mijloc eficient de interacțiune și, din punctul nostru de vedere, toți participanții sunt campioni”, a transmis Vlad Vasiu, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu.

Concurenții au format echipe și s-au întrecut la ștafetă, aruncat la țintă și diferite probe de îndemânare, toate stârnind ropote de aplauze din partea asistenței.

Pe lângă beneficiarii centrelor de îngrijiri aflate în coordonarea Consiliului Județean Sibiu, la Exatlon-ul de la Mediaș, care este printre puținele competiții de acest gen din România, au fost invitate să concureze persoane cu diferite deficiențe, aflate în grija Asociației „Perspective” din Daneș, județul Mureș și  Asociației „Love & Light Romania” din  Ighișu Nou, județul Sibiu.

Cu toții au primit premii, constând în diplome, rucsacuri și dulciuri, oferite de Asociația pentru educație și calitatea vieții „Merci” și DGASPC Sibiu.

Parada stradală „Amurgul Baroc” va fi prezentată în șase localități din județul Sibiu în septembrie

  • Un proiect realizat de ULBS și Fundația Masca, cu sprijinul JTI, în parteneriat cu TNRS și cofinanțat de Consiliul Județean Sibiu

Parada stradală „Amurgul Baroc”, parte a proiectului „Moștenirea”, inițiat de maestrul Mihai Mălaimare, va fi prezentată publicului în șase localități ale județului Sibiu în luna septembrie. Proiectul este produs de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Fundația Masca, cu sprijinul JTI, în parteneriat cu Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu.

Costume de epocă impresionante, versurile poetului Radu Stanca, voci și instrumente, care alegorice, alături de nenumărate elemente artistice inedite sunt incluse în spectacolul studenților Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

„Amurgul Baroc” va fi prezentat în 5 septembrie, ora 19:00, la Săliște; în 8 septembrie, ora 18:30, la Racovița; în 15 septembrie, ora 12:30  la  Avrig; în 20 septembrie, ora 18:00, la Biertan; în 21 septembrie, ora 17:50, la Agnita; și în 27 septembrie, ora 17:30, la Cisnădie.

Pe un splendid bulevard al amintirilor, poetul Radu Stanca își deapănă trăirile, înconjurat de splendoarea unor costume venind direct din secolul al XVIII – lea, secolul barocului transilvănean. În ritmul dansurilor specifice acelei perioade, care transformă strada într-un imens salon de dans, personajele își dispută dreptul asupra imaginației poetului. Spectacolul se încheie cu un toast pentru iubire și o baladă dedicată splendidului oraș Sibiu.

Să aducem magia Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu mai aproape de comunitățile din județul Sibiu este unul dintre motivele pentru care an de an suntem parteneri în acest eveniment deosebit. Promovarea culturii în mediul urban mic sau rural joacă un rol esențial în educarea tinerei generații, în păstrarea tradițiilor, valorilor și identității comunităților locale. Totodată, cultura nu înseamnă doar obiceiuri și meșteșuguri transmise din generație în generație, ci și o sursă de coeziune socială și apartenență, iar astfel de evenimente culturale reușesc să consolideze legăturile comunitare și să transmită mai departe moștenirea lor unică. Le mulțumesc partenerilor noștri de la FITS și mai ales maestrului Constantin Chiriac, care a acceptat provocarea noastră, iar acum un spectacol inedit va fi jucat în șase comunități. Vă invit dragi sibieni să fiți parte a acestei inițiative și pe lângă frumusețile pe care vi le oferă împrejurimile din județul Sibiu să savurați din plin și un moment artistic de excepție.

Este o reală bucurie să văd de câte șanse se bucură Sibiul când vine vorba de acces la cultură și la spectacole de calitate. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Fundația Masca, condusă de Mihai Mălaimare, în colaborare cu Teatrul Național „Radu Stanca” creează o oportunitate pentru sibieni de a-și aminti de faimosul secol al barocului transilvănean. Principalul motiv pentru care am pus umărul în realizarea acestui proiect, în calitate de Ministru al Culturii, este acela că duce teatrul în stradă, și îl face accesibil pentru cei care nu participă frecvent la spectacole de teatru.

Datorită implicării Consiliului Județean Sibiu, teatrul ajunge, anul acesta, aproape și de oamenii comunităților care nu se bucură de aceeași abundență culturală ca cea a municipiului. Străzile din Săliște, Racovița, Avrig, Biertan, Agnita sau Cisnădie, se vor transforma, în luna septembrie, într-un imens salon de dans. Felicit coordonatorii acestui proiect inovator, doamna Luminița Bârsan și maestrul Constantin Chiriac. Am convingerea că întregul județ Sibiu va primi cu brațele deschise această inițiativă!” – Raluca Turcan, Ministrul Culturii din România.

„Amurgul Baroc” a avut premiera în 30 mai, s-a bucurat de succes în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu 2024, iar în timpul acestei veri a fost prezentat în Sibiu, Făgăraș și alte localități din țară.

Proiectul este co-finanțat de Consiliul Județean Sibiu prin intermediul unui parteneriat între Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Consiliul Județean.

 

….

AMURGUL BAROC

Scenariu: Anca-Dana Florea

După textele lui Radu Stanca

Regia: Mihai Mălaimare

Scenografia – Ana Stanciu

Coregrafia – Mirela Simniceanu

Muzica – Răzvan Diaconu

Machiaj – Mirela Vescan

Asistent coregrafie – Constantin Gajim

Asistent moment coral – Melinda Samson

Asistent moment instrumente – Pali Vecsei

Asistent regie: Sebastian Smarandache

Asistent actorie: Ștefan Tunsoiu

Distribuție: Mihai Mocanu, Alexandru Bumbeș, Alexia Marcu, Mădălina Foficaș, Briana Iacob, Theodora Constantin, Sofia Ivan, Oana Noja, Andreea Cristina Dobre, Lilli Marie Müller, Raluca Cristea, Andreea Agapi, Maria-Samira Aradi, Luiza Cristina Părduț, Georgiana-Corina Faur, Alexandra Luchian

Sunet: Cătălin Bobariu și Sebastian Smarandache

Coordonator car alegoric: Sebastian Smarandache

Comunicare: Sorana Maier Bițu

Coordonator proiect: Luminița Bîrsan

Coordonatori deplasare: Luminița Bîrsan & Dan Bartha-Lazăr