Proiecte importante de investiții votate de consilieri în ședința Consiliului Județean Sibiu

  • Ordinea de zi și cea suplimentară ale ședinței ordinare a Consiliului Județean Sibiu au cuprins 19 de proiecte, o informare și 2 rapoarte de evaluare

Consilierii județeni au aprobat în ședința ordinară de Consiliul Județean, desfășurată joi, 25 iulie 2024, ora 15, proiecte de hotărâre ce visează investiții  noi și în derulare în domenii precum: sănătate, cultură și infrastructură rutieră.

Sănătate:

  • Renovare energetică a clădirii Policlinicii Stomatologice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu”, cod SMIS 309068 și a cheltuielilor legate de proiect, în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Regiunea Centru 2021-2027

 Proiectul a fost depus spre finanțare  în cadrul Programului “Regiunea Centru” 2021-2027. În prezent, acesta se află în perioada de contractare. Valoarea totală 9.938.090,96 lei inclusiv TVA. Contribuția Consiliului Județean Sibiu se ridică la suma de 245.452,94 lei, defalcată astfel:

  • 197.808,94 lei inclusiv TVA, reprezentând 2% din valoarea eligibilă a proiectului
  • 47.644,00 lei inclusiv TVA, reprezentând valoarea cheltuielilor neeligibile

Cultură:

  • Restaurarea monumentelor etnografice din Muzeul Astra. Viitorul sustenabil al valorilor patrimoniale din România“

Complexul Muzeal Astra urmează să depună proiectul spre finanțare la Institutul Național al Patrimoniului.

Valoarea totală  este de 7.810.000 lei cu TVA inclus, din care 7.100.000 lei reprezintă valoarea nerambursabilă. Prin acest proiect, vor fi reabilitare și repuse în circuitul de vizitare monumente care din cauza schimbărilor climatice majore din ultimii ani, a precipitațiilor și a perioadelor de secetă s-au degradat.

  • Predarea amplasamentului imobil teren cu construcții în suprafață de 4200 mp situat în Sibiu, str. Pădurea Dumbrava, nr. 16-20, către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții „C.N.I.” – S.A., în vederea realizării proiectului de investiții „Reamenajarea scenei de concerte și a amfiteatrului, precum și instalații electrice din cadrul Muzeului în aer liber”

 Scena de pe lac din Muzeul în aer liber Astra va fi predată către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții „C.N.I.” – S.A, în vederea realizării investiției „Reamenajarea scenei de concerte și a amfiteatrului, precum și instalații electrice din cadrul Muzeului în aer liber”,  prin Programului național de construcții de interes public sau social. Suprafața totală predată este de 4.200 de mp.

 

Infrastructură rutieră

  • Aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții, a indicatorilor tehnico economici, a devizului general actualizat și a devizelor pe tronsoane pentru obiectivul de investiții ,,Modernizarea drumului județean DJ 106G, de la km 12+511 până la km 31+604, traseu inters.DN1-Miercurea Sibiului-Apoldu de jos (DC72)-Ludoș-Gusu–inters. DJ107B și relocarea utilităților”

Consilierii județeni au aprobat DALI-ul, indicatorii tehnico-economici la această fază, precum și cheltuielile finanțate de la bugetul local al Județului Sibiu, pentru realizarea obiectivului. Valoarea totală a investiție se ridică la suma de 108.055.429,44 lei cu TVA.

Lucrările se vor executa pe tronsoane, drumul având o lungime de aproximativ 18 km. Tronsoanele 2 și 3 se vor realiza cu fonduri obținute de Consiliul Județean Sibiu prin Programul național de investiții ”Anghel Saligny”.

 

Cetățenii interesați pot consulta hotărârile adoptate de consilierii județeni în ultima ședință, accesând site-ul instituției Consiliului Județean Sibiu: https://www.cjsibiu.ro/evenimente/ordine-de-zi-a-sedintei-ordinare-a-consiliului-judetean-sibiu-din-data-de-25-iulie-2024-ora-1500/

 

Cultura, gastronomia și meșteșugurile creează noi punți între județul Sibiu și patru raioane ale Republicii Moldova

Prin cultură, oamenii devin mai apropiați!

 

130 de artiști, meșteșugari, producători locali și reprezentanți ai autorităților din raioanele moldovenești Dondușeni, Criuleni, Strășeni și Soroca, au participat la cea de-a doua ediție a Festivalului „Sfântă ni-i vatra!” organizat, între 11 și 14 iulie ac, de Consiliul Județean Sibiu, cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM).

Au fost organizate prezentări ale produselor moldovenești, la Casa Artelor și în Muzeul Astra, sibienii putând să le deguste și să le cumpere direct de la producători.

De asemenea, oficialitățile raionale au beneficiat de prezentări în domeniul managementului cultural susținute de directorii Muzeului Astra, Bibliotecii Județene Astra și ai Filarmonicii de Stat, care au vizat inclusiv viitoare colaborări cu instituții similare din Republica Moldova.

Pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu”, șase ansambluri moldovenești au oferit publicului un program excepțional de dansuri și cântece populare de peste Prut, lor alăturându-se  artiștii de la „Junii Sibiului”, „Purtata Avrigului” și „Călușerii” din Rășinari, cu dansuri și obiceiuri din Mărginimea Sibiului, Țara Oltului și Valea Hârtibaciului.

Este un proiect util pentru ambele părți, întrucât învățăm unii de la ceilalți despre modalitățile prin care obiceiurile și tradițiile populare sunt conservate și promovate. Am constatat că prin cultură oamenii devin mai apropiați, mai conștienți de frumusețea tradițiilor moștenite, dar și mai preocupați de transmiterea acestora către generațiile viitoare.

Festivalul „Sfântă ni-i vatra!” este parte a Proiectului „Trei culori și o singură credință: românească”, derulat de Consiliul Județean Sibiu și finanțat de DRRM.

Pentru lunile următoare, în cadrul proiectului sunt prevăzute noi schimburi de experiență în domeniile managementului cultural, atragerii de fonduri naționale și europene nerambursabile, susținerii activităților culturale de către administrațiile publice, precum și al modului în care Grupurile de Acțiune Locală pot contribui la dezvoltarea comunităților rurale.

Uniunea Europeană acordă noi finanțări pentru extinderea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Sibiu

Consiliul Județean Sibiu a semnat contractul de finanțare pentru Proiectul „Recipiente de colectare – Etapa II”, prin care va fi continuată achiziția recipientelor destinate colectării selective a deșeurilor din județul Sibiu.

Valoarea totală a contractului este de 75.337.213,43lei, din care valoarea finanțării nerambursabile a Uniunii Europene este de 49.420.609,26 lei, la care se adaugă contribuția proprie a Consiliului Județean Sibiu de 13.939.146,20 lei și TVA în cuantum de 11.977.457,97 lei.

Potrivit prevederilor contractuale, vor fi achiziționate182.712 recipiente, pe următoarele categorii:

Containere de 1,1 mc pentru deșeuri de plastic și metal – 639 buc.;
Containere de 1,1 mc pentru deșeuri biodegradabile – 1.754 buc.;
Containere de 3 mc pentru deșeuri textile 412buc.;
Containere de 1,1 mc pentru deșeuri de hârtie și carton – 2.411 buc.;
Containere de 1,1 mc pentru deșeuri de sticlă – 868 buc.;
Pubele de 240 l pentru deșeuri de hârtie și carton – 80.721 buc.;
Pubele de 240 l pentru deșeuri de plastic și metal – 58.825 buc;
Pubele de 120 l pentru deșeuri biodegradabile – 37.082 buc.

Contractul de finanțare a fost încheiat cu Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, și  are ca termen de implementare data de 31 decembrie 2024.

Fondurile nerambursabile sunt acordate de cătreUniunea Europeană, prin Programul Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021 – 2027 și vor contribui la extinderea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în județul Sibiu, având ca țintă creșterea gradului de colectare a deșeurilor reciclabile și scăderea cantității de deșeuri care ajung la groapa de gunoi.

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 2020, Consiliul Județean Sibiu a derulat un proiect în valoare totală de  12.875.654,38 lei, finalizând prima etapă de extindere a SMID, prin achiziționarea a 54.733 recipiente destinate colectării selective.

                                                               

Moldovenii trec Prutul: Consiliul Județean Sibiu pregătește o sărbătoare a culturii, folclorului și meșteșugurilor din Republica Moldova

Vineri, 12 iunie ac, „Junii Sibiului” se vor „duela” cu invitații moldoveni într-un spectacol cu acces gratuit

 

„Trei Culori și-o Singură Credință: Românească” este proiectul prin care Consiliul Județean Sibiu continuă să promoveze schimbul de bune practici din domeniul culturii și tradițiilor dintre Județul Sibiu și Raioanele Dondușeni, Criuleni, Strășeni și Soroca din Republica Moldova.

Finanțarea proiectului a fost obținută de către Consiliul Județean Sibiu de la Guvernul României, prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), valoarea acesteia fiind de 480.000 lei, la care se adaugă o contribuție proprie a administrației județene în cuantum de 9.600 lei.

Ajuns la a doua ediție, proiectul se va derula pe perioadă de 4 luni, timp în care vor fi realizate câte două vizite de studiu în cele două țări, simpozioane, expoziții, ateliere dedicate meșteșugurilor tradiționale, dar și spectacole de dansuri și muzică populară.

Astfel, timp de patru zile, între 11 și 14 iulie ac, o delegație de 130 de artiști, meșteșugari și oameni de cultură din Raioanele Dondușeni, Criuleni, Strășeni și Soroca, se vor afla în județul Sibiu pentru a participa la Festivalul „Sfântă ni-i vatra!”, derulat ca parte a proiectului amintit.

Activitățile cu public vor debuta vineri, 12 iulie ac, orele 10,00, la Casa Artelor din Piața Mică a Sibiului, oaspeții moldoveni purtând afla modul prin care Muzeul Astra conservă și promovează meșteșugurile tradiționale, asigurând totodată formarea profesională și certificarea meșterilor.

Începând cu ora 12,30, pe strada Nicolae Bălcescu va avea loc o paradă a ansamblurilor populare din Republica Moldova, publicul fiind invitat să urmărească și să încurajeze evoluția acestora.

Între orele 10.00 – 17.00, în fața Casei Artelor, meșteri și producători locali moldoveni vor face demonstrații ale îndemânării în confecționarea obiectelor de decor și vor comercializa diverse bunătăți de peste Prut: ceai de trandafir, miere cu cătină, ghimbir sau zmeură, ulei din nuci, vinuri, fructe uscate și multe altele.

Iubitorii folclorului autentic sunt așteptați, vineri seara, la spectacolul „Sfântă ni-i vatra!”, organizat la Centrul Cultural „Ion  Besoiu”, unde vor putea urmări un veritabil „duel” cultural între dansatorii de la Junii Sibiului” și cei ai ansamblurilor „Cimbrișor”, „Baștina”, Lozioara”, „Basarabia” și „Plai de Dor” din Republica Moldova. De asemenea, vor fi susținute recitaluri de muzică populară moldovenească de către Semion Lungu, Victor Ciobanu și Alexandru Biță.

Accesul publicului este liber, iar spectacolul se va desfășura în intervalul 18.00 – 20.30.

Ziua de sâmbătă, 13 iulie ac, este rezervată schimbului de bune practici în domeniile managementului cultural și al administrației publice, fiind organizate dezbateri și tururi informative la Biblioteca Județeană „Astra” și la Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului, unde va continua și târgul producătorilor moldoveni.

Încă din anul 2017, Județul Sibiu are încheiat un Acord de colaborare cu Raionul Dondușeni, care a permis o mai bună cunoaștere a culturii și tradițiilor fiecărei părți, dar și extinderea legăturilor de colaborare cu Raioanele Criuleni, Strășeni și Soroca.

Am convingerea că aici, în județul Sibiu, oaspeții moldoveni vor fi ca acasă, așa cum și noi, românii, atunci când trecem Prutul simțim că pășim din România, în România. Îi invit pe sibieni, și nu numai, să le fie alături artiștilor moldoveni, căutând acele lucruri care ne unesc.

————

AGENDA CU PUBLIC A FESTIVALULUI SFÂNTĂ NI-I VATRA!

DIN CADRUL PROIECTULUI TREI CULORI ȘI-O SINGURĂ CREDINȚĂ: ROMÂNEASCĂ

VINERI, 12 IULIE 2023

09.45 – 10.00 – primirea invitaților  Casa Artelor
10.00 – 10.30 – discursuri oficialități
10.30 – 11.00 – prezentare proiect – TREI CULORI ȘI-O SINGURĂ CREDINȚĂ: ROMÂNEASCĂ
11.00 – 11.30 – prezentare proiect Casa artelor (meșteșuguri tradiționale, certificare, formare)
11.30 – 11.45 – vizită expoziție
12.00 – 12.30 – declarații de presă
12.30 – 13.00 – parada colectivelor artistice în Centrul istoric al Sibiului – str. N. Bălcescu
18.00 – 20.30 – FESTIVALUL SFÂNTĂ NI-I VATRA! – Centrul Cultural Ion Besoiu

*10.00 – 17.00 – Expoziție meșteri/artizani/producători dinRepublica Moldova la Casa Artelor din centrul Sibiului

Sâmbătă, 13 IULIE 2024

9.30 10.00 – primirea invitaților Biblioteca Județeană ASTRA
10.00 – 11.15 – seminar – Bune practici în management cultural şi administrația publică
11.30 – 12.00  – tur ghidat în centrul Sibiului
12.00 – 13.30 – timp liber in Centrul istoric al Sibiului
16.00 – 18.00 –  tur ghidat în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului al CNM Astra Sibiu şi expoziție
18.00 – 22.00 – timp liber în Muzeul în aer liber, Festival VinFest (concert Vunk) sau concert Filarmonica

*10.00 – 14.00 – colectivele artistice vor susține animații culturale în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului al CNM ASTRA Sibiu

*10.00 – 18.00 – expoziție meșteri/ artizani/ producători în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului al CNM Astra Sibiu

_____________________________________________________________________

Partenerii Consiliului Județean Sibiu în derularea proiectului sunt: Consiliile Raionale Dondușeni, Criuleni și Strășeni, Grupul de Acțiune Locală Plaiul Codrilor, A.O. Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova, Teatrul „Veniamin Apostol” din Raionul Soroca, Grupurile de Acțiune Locală Mărginimea Sibiului și Țara Oltului, instituțiile județene de cultură din Județul Sibiu.

Persoană de contact privind comunicarea proiectului: Thomas Roth, tel. 0269/217733,  email: [email protected]