Consiliul Județean Sibiu are asigurați primii bani pentru dezvoltarea Sistemului de management integrat al deșeurilor

• 17,9 milioane Euro sunt destinați achiziției de recipiente pentru colectarea deșeurilor

Astăzi, 22 septembrie ac,  am semnat contractul de finanțare al Proiectului „Recipiente de colectare a
deșeurilor”, ca primă parte a programului menit să extindă și să modernizeze actualul sistem de gestionare a deșeurilor, funcțional în județul Sibiu.
Potrivit documentului, Consiliul Județean Sibiu va achiziționa 237.445 de recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor, pe următoarele categorii:
– Pubele de 120 l pentru deșeuri biodegradabile și reziduale;
– Pubele de 240 l pentru plastic/metal și hârtie/carton;
– Containere de 1,1 mc pentru deșeuri reziduale, biodegradabile, sticlă, plastic/metal și hârtie/carton;
– Containere de 3 mc, tip „clopot”, pentru textile, plastic/metal și hârtie/carton.

Toate recipientele vor fi dotate cu dispozitive electronice tip RFID, care vor permite identificarea locului în care este amplasat containerul, a tipului de deșeu, precum și a numărului de goliri, ajutând astfel la implementarea principiului „Plătește pentru cât arunci”.
Valoarea totală a contractului este de 17,9 milioane Euro, din care 11,78 milioane Euro sunt asigurați din bugetul Uniunii Europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 și bugetul național, 3,26 milioane Euro este
contribuția proprie a Consiliului Județean Sibiu, la care se adaugă TVA de 2,86 milioane Euro, sumă ce va fi recuperată de la bugetul de stat.

Toate recipientele vor fi distribuite către primării, pentru a sprijini comunitățile locale din județul Sibiu în privința colectării selective a deșeurilor.

Obținerea celor 17,9 milioane Euro, cu ajutorul cărora a început extinderea și modernizarea sistemul județean de gestionare a deșeurilor, a fost posibilă după realizarea Studiului de fezabilitate și a întregii documentații care a stat la baza acestuia, banii pentru acestea fiind asigurați tot din fonduri europene, de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene.

Aceleași documentații vor permite accesarea de noi fonduri europene nerambursabile prin următorul ciclu de finanțare al Uniunii Europene, Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD) 2021 -2027.

Astfel, Consiliul Județean Sibiu va continua dezvoltarea sistemului de management al deșeurilor prin construirea a două stații de transfer și a unui Centru de tratare și pregătire a deșeurilor pentru valorificare materială.

Suntem în situația de a avea primele rezultate concrete ale acestui proiect amplu, ce a presupus studii și documentații tehnice laborioase, consultări publice și o permanentă adaptare la noutățile legislative și la liniile de finanțare europene disponibile. Sunt aproape 18 milioane de Euro prin care ajutăm cetățenii să selecteze deșeurile, crescând astfel rata de reciclare a acestora. Vom continua cu noi investiții, prin PODD, îmbunătățind sistemul județean de management al deșeurilor. Rămânem consecvenți principiului conform căruia locuitorii județului Sibiu trebuie să beneficieze de servicii publice mai bune, aceasta fiind și motivul pentru care am aplicat și vom aplica pe toate liniile de finanțare ale Uniunii Europene.

Turismul sustenabil din județul Sibiu – exemplu de bună practică pentru specialiști din 11 țări

O delegație alcătuită din cercetători universitari, specialiști în agricultură, dezvoltare locală, protecția mediului și a faunei,  provenind din 11 țări ale lumii, analizează modul în care turismul prietenos cu mediul înconjurător este practicat în zona montană a județului Sibiu.

Vizita este parte din proiectul „Abordarea colectivă a cercetării și inovării pentru dezvoltarea durabilă în zonele montane”, finanțat de Uniunea Europeană, la care participă 42 de instituții partenere din 25 de țări ale Europei, Asiei, Americii de Sud și Africii, România fiind reprezentată de Universitatea din București și Parcul Natural „Piatra Craiului”.

Timp de 6 ani, în cadrul proiectului se fac cercetări asupra modului în care locuitorii din zonele montane de pe patru continente sunt influențați de schimbările climatice, depopulare, migrarea populației tinere, apariția noilor tehnologii. În funcție de rezultate, se dorește găsirea de soluții pentru încurajarea producătorilor locali, operatorilor de turism, conservarea obiceiurilor și tradițiilor locale, toate în scopul de a asigura dezvoltarea pe termen lung a zonelor montane.

„Faptul că ați ales județul Sibiu ca parte a cercetării, pe care o văd ca fiind vastă dar bine țintită, ne confirmă faptul că aici lucrurile funcționează. Și nici nu au cum să nu funcționeze atunci când toate părțile implicare își fac treaba: avem Asociația Județeană de Turism prin care dorim să creștem numărul de turiști, Programul „Anii Drumeției” prin care arătăm frumusețea locurilor și oamenilor, Muzeul „Astra” care identifică și valorifică obiceiurile și tradițiile noastre, și, nu în ultimul rând, proiectele destinate producătorilor locali, pe care-i sprijinim să-și valorifice roadele muncii prin înființarea de Puncte gastronomice locale sau să participe la piețele săptămânale organizate la sediul nostru sau la Sala Transilvania”, a transmis oaspeților Vlad Vasiu, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, cu prilejul unei întâlniri organizate marți, 19 septembrie, în sala de ședințe a instituției.

Conform datelor Asociației Județene de Turism Sibiu (AJTS), numărul turiștilor care aleg activitățile „verzi” este în creștere: ”După pandemie, turiștii au început să caute destinațiile sustenabile. Drumețiile montane, experiențele gastronomice locale, cicloturismul, sunt la mare căutare în județul Sibiu”, a declarat Alin Chipăilă,  președintele AJTS.

Început în anul 2021, Programul „Anii Drumeției”, inițiat și finanțat de către Consiliul Județean Sibiu, a permis refacerea și marcarea a 56 de trasee montane din Munții Făgăraș, Cindrel și Lotru, care însumează peste 750 de kilometri.

Doar în acest an, aproape 5.000 de turiști, adulți și copiii, au luat calea potecilor din județul Sibiu, participanții beneficiind atât de ghidaj specializat, cât și de recomandări privind protejarea naturii și de respectare a regulilor de deplasare în munți.

Delegația de specialiști va rămâne în județul nostru până la sfârșitul acestei săptămâni pentru a studia modul de dezvoltare a comunității locale din Râu Sadului, zonă în care, recent, Consiliul Județean Sibiu a inaugurat noi trasee de drumeție.

 

Consiliul Județean Sibiu solicită bani nerambursabili pentru încă 13 microbuze școlare

În ședința extraordinară a Consiliului Județean Sibiu, convocată joi, 7 septembrie ac, va fi supusă aprobării solicitarea de cumpărare a 13 microbuze destinate transportului de elevi. Banii sunt asigurați de Administrația Fondului de Mediu, județul Sibiu putând să aplice, conform numărului de elevi existent și a prevederilor din Ghidul de finanțare, pentru finanțări de maximum 15 milioane lei.

Valoarea unui microbuz electric este de aproximativ 235.000 Euro, TVA inclus, și are o capacitate de 16+1 locuri.

Ele vor fi alocate școlilor din județ în funcție de numărul de elevi și de distanța pe care aceștia trebuie să o parcurgă de acasă până la unitatea de învățământ.

Pentru reînnoirea parcului auto destinat transportului de elevi din județul Sibiu, Consiliul Județean Sibiu a obținut deja, prin PNRR, o finanțare nerambursabilă de 35,9 milioane lei, prin care vor fi cumpărate 56 de microbuze electrice cu capacitate de 8+1 locuri și de 16+1 locuri.

Prin noul proiect se dorește creșterea numărului de vehicule ecologice destinate transportului școlar.

34,7 milioane lei pentru laptele, cornul și fructele elevilor

  • Consiliul Județean Sibiu a realizat documentația prin care asigură copiilor pachețele zilnice pentru următorii doi ani școlari

Consiliul Județean Sibiu a demarat procedura de licitație publică prin care va asigura mere, lapte și corn pentru aproximativ 45.000 de copii din județul Sibiu. În Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a fost încărcată întreaga documentație care, în acest moment, se află în procedură de validare de către specialiștii Agenției Naționale de Achiziții Publice (ANAP).

Achiziția va permite asigurarea de produse lactate, de panificație și fructe, pentru următorii doi ani școlari, respectiv 2023-2024 și 2024-2025, beneficiari fiind copii din grădinițele de stat sau private cu program de 4 ore și elevii școlilor generale din clasele 0-VIII.

Potrivit documentelor, porția săptămânală a fiecărui copil din categoriile menționate va cuprinde 2 fructe, 3 cutii de lapte, 2 cutii de iaurt și 5 pachețele de produse de panificație (corn sau biscuiți).

Laptele va fi ambalat în cutii de 200 ml, iar iaurtul va fi oferit la porții de 125 gr. Aceste produse vor fi realizate din lapte de consum fără adaos de lapte praf, zahăr sau îndulcitori, vor avea un conținut de minimum 1,8% grăsime și 3,2% proteine.

Fructele vor fi spălate și ambalate individual, în porții de 100 de grame, în timp ce cornul sau batonul va avea 80 de grame și va fi realizați exclusiv din aluat necongelat. Din categoria produselor de panificație  vor mai putea fi oferiți covrigi simpli sau biscuiți.

Valoarea aprobată a produselor alimentare a fost stabilită prin Hotărârea de Guvern nr. 652/2023, fiind de 0,70 lei/porția de fructe, 1,11 lei/porția de lapte sau produs lactat și 0,65 lei/corn sau produs de panificație. Prețurile includ TVA.

Valoarea maximă estimată a contractului este de 34,7 milioane lei, inclusiv TVA, companiile interesate fiind invitate să studieze documentația și să depună ofertele în termenele indicate prin SEAP, imediat după ce va fi parcursă procedura prealabilă a validării ANAP.