Metode de eficientizare energetică sustenabilă a locuinței pentru locuitorii orașului Tălmaciu

  •  Cum putem folosi eficient resursele energetice și cum putem economisi pentru a avea facturi mai mici la utilități
  • Cum putem investi într-o locuință sustenabilă în viitor
  • O treime din cele 30 de ateliere de informare pentru cetățeni au fost susținute în județul Sibiu

 

Locuitorii orașului Tălmaciu au participat astăzi la atelierul de informare privind metodele de eficientizare energetică sustenabilă. Scopul principal al evenimentului a fost de a oferi o mai bună înțelegere a beneficiilor energiei regenerabile și a impactului acesteia în eficiența energetică. În cadrul acestuia au fost prezentate detalii despre eficientizarea sustenabilă a locuinței, precum și soluțiile existente, modul în care acestea ajută în viitor, dar și exemple de bună practică.

Am organizat astăzi la Tălmaciu alături de partenerii noștri de la Universitatea Lucian Blaga Sibiu, cel de-al 10-lea atelier de informare pentru cetățeni, din cele 30 pe care ni le-am propus la începutul proiectului „Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu”. Interesul mare manifestat de cetățenii din localitățile din întreg județul Sibiu privind metodele de eficientizare energetică sustenabilă a locuinței, despre cum pot economisi pentru a avea facturi mai mici la utilități, dar și despre investițiile în energia verde ne confirmă faptul că sibienii sunt implicați și își doresc să contribuie la un mediu înconjurător mai curat pentru ei și copiii lor. O locuință izolată corespunzător duce la un consum mai mic de energie. Dar, este important să conștientizăm și să ne implicăm în reducerea consumului prin soluții simple, la îndemâna tuturor, fără a renunța la confortul obișnuit. Îi mulțumesc primarului orașului Tălmaciu, Ioan Oancea pentru deschiderea față de acest proiect, dar și cetățenilor care ne-au fost astăzi alături.

 

Atelierul de informare face parte din proiectul „Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu” derulat de Consiliul Județean Sibiu în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și University of South-Eastern Norway. Proiectul este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014 – 2021, în cadrul „Programului de Energie din România”, cu o valoare de 188.930 euro.

 

„Am fost încântați de atelierul destinat conștientizării în rândul cetățenilor asupra posibilităților variate de reducere a consumului de energie și de reducere a costurilor. Ne dorim să atragem cât mai mule fonduri nerambursabile în orașul Tălmaciu, să creștem gradul de conștientizare în rândul cetățenilor pentru a demara împreună acțiuni concrete, pentru a reabilita și a eficientiza din punct de vedere energetic cât mai multe clădiri destinate învățământului, spațiilor comune, clădiri administrative, rezidențiale și nu numai. Toate acestea vor avea ca efect, pe lângă un mediu mai sănătos, fără poluare și creșterea calității vieții.

Urmărim creșterea nivelului de independență energetică prin obținerea de energie din surse regenerabile, de aceea am aplicat la mai multe proiecte printre care: „Utilizarea energiei din surse regenerabile în clădirile publice din Orașul Tălmaciu pentru 9 clădiri publice și un parc fotovoltaic la sol”; „Creșterea eficienței energetice a sediului Primăriei Tălmaciu  prin montarea de panouri fotovoltaice și pompe de căldură” și „Iluminat stradal – sistem iluminat cu telegestiune”,  a declarat Ioan Oancea, primarul orașului Tălmaciu.

 

Județul Sibiu are noi ambasadori: primari și președinți de regiuni din țările Uniunii Europene

22 și 23 iunie 2023 – două zile în care Europa a revenit acasă, la Sibiu, amintind de Capitala Culturală Europeană din 2007 și de Summitul liderilor UE din 2019.

Delegați din 22 de țări europene, au participat  la o conferință a miniștrilor de dezvoltare și la ședința Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE (COTER) a Comitetului European al Regiunilor (CoR) răspunzând invitației mele ca reprezentantă a județului Sibiu și membră CoR.

Pentru mulți dintre invitați, ambasadori, miniștri, primari sau președinți de regiuni din țările Uniunii Europene, Sibiul a însemnat primul contact cu România. A fost o experiență despre care, la finalul șederii în Poarta de Sud a Transilvaniei, au declarat că doresc să o repete în cel mai scurt timp, alături de familii sau prieteni în cadrul unor vizite private.

Mulți și-au schimbat percepția față de România, o țară despre care doar au citit sau au auzit, ospitalitatea, bogăția culturală, gastronomia și deschiderea față de Europa fiind principalele motive pentru care mulți au anunțat că doresc să revină în județul Sibiu. În fapt, aceștia ne-au devenit ambasadori pentru că sunt oameni care vor duce o vorbă bună despre județul Sibiu în comunitățile pe care le conduc.

Șirul de evenimente dedicate oaspeților europeni a debutat cu o vizită de studiu la Muzeul Astra, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, loc în care meșteșugurile devin factor de dezvoltare economică. Prin atelierele dedicate meșterilor și producătorilor provenind din cele cinci microregiuni ale județului Sibiu, este încurajată atât transmiterea deprinderilor și îndeletnicirilor strămoșești, cât și promovarea oamenilor în cadrul unor programe de formare profesională sau evenimente publice, pentru toate acestea asigurându-se inclusiv finanțări din surse europene și locale.

Conferința “Coeziunea, valoarea noastră fundamentală pentru viitorul Europei: regiuni și orașe pentru o redresare puternică și o tranziție justă”, organizată la Hotelul Ramada de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a arătat că viitoarele politici europene vor trebui să vină cu soluții la noile provocări: îmbătrânirea populației, scăderea numărului de lucrători activi, adâncirea decalajului urban/rural, digitalizarea neunitară, tranziția către economia verde. Pentru toate acestea, Comisia COTER a fost chemată să emită opinii în cadrul unui aviz pentru care coraportori sunt Emil Boc, președinte al acesteia și primar al municipului Cluj Napoca, și  Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor.

În luna noiembrie a acestui an, avizul discutat la Sibiu va fi adoptat în sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor și va fixa liniile politicilor de coeziune aplicabile din 2027.

Tot la Sibiu, membrii COTER au emis avize privind îmbunătățirea vieții pentru comunitățile din zonele de graniță, sprijinirea electrificării în industria auto și sporirea securității în utilizarea dronelor în interiorul orașelor.

Ajuns în premieră la Sibiu, portughezul Vasco Alves Cordeiro, devenit în 2022 președinte al Comitetului European al Regiunilor, a remarcat că Sibiul este un bun exemplu al modului în care fondurile Uniunii Europene pe politica de coeziune fac o diferență reală pentru acest oraș și această regiune”.

A fi european înseamnă a avea acces la o infrastructură corespunzătoare, indiferent că ne referim la sănătate, transport, educație sau cultură. Și noi, românii, suntem parte a Uniunii Europene iar aici, la Sibiu, am oferit oaspeților noștri imaginea unei mici Europe, în care diversitatea culturală, etnică sau religioasă este cea care ne unește.

Cele două zile dedicate conferinței ministeriale și ședinței COTER s-au încheiat cu puțin înainte ca Sibiul să devină o imensă scenă pentru artiștii din lumea întreagă veniți la Festivalul Internațional de Teatru (FITS).

Unii dintre invitați s-au îndreptat spre fabricile de componente auto la Sebeș și Cugir ale companiei Mercedes, la invitația liberalului Adrian Teban, primarul orașului Cugir, spre a discuta despre impactul electrificării transportului rutier.

Alții, și-au prelungit șederea la Sibiu, mica Europă a României, pentru a asista la debutul celei de-a 30-a ediții a FITS, derulată sub genericul Miracol, termen ce, într-o oarecare măsură, caracterizează inclusiv unitatea și diversitatea europeană.

Coeziunea, valoarea noastră fundamentală pentru viitorul Europei: regiuni și orașe pentru o redresare puternică și o tranziție echitabilă

Conferința cu tema Coeziunea, valoarea noastră fundamentală pentru viitorul Europei: regiuni și orașe pentru o redresare puternică și o tranziție justă, organizată de către Comitetul European al Regiunilor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, a reunit la Sibiu reprezentanți la nivel înalt din 22 state membre.

La eveniment au participat alături de noi, aleși regionali și locali din UE, reprezentanții statelor membre și oficiali din Comisia Europeană, precum și Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor, sibianul Adrian Răulea, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE al Comitetului Regiunilor. Totodată,  ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, s-a adresat participanților în cadrul unei intervenții on-line.

Participanții au avut ocazia să dezbată rolul politicii de coeziune în procesele de redresare și tranziție justă și modul în care politicile Uniunii Europene și instrumentele de investiții pot sprijini în mod eficient obiectivele pe termen lung ale coeziunii în viitor. Această dezbatere va contribui, de asemenea, la lucrările în curs ale Comitetului European al Regiunilor cu privire la avizul său privind viitorul politicii de coeziune după 2027, ai cărui coraportori sunt președintele Cordeiro și primarul Boc.

Conferința a avut un rol important în dezbaterile în curs privind un model de dezvoltare european bazat pe o creșterea economică durabilă, întărirea competitivității UE la nivel mondial și depășirea provocărilor societății contemporane dar și pentru stabilitatea politică și bunăstarea socială.

Tranziția verde și digitală poate consolida performanța generală a UE, dar poate crea un risc de polarizare la nivel regional, obiectivul tranziției fiind acela de a nu lăsa nici o regiune în urmă. În acest context, promovarea dezvoltării bazate pe un loc („place-based approach”) care ține seama de provocările locale reprezintă un obiectiv important pentru reformarea politicilor UE, astfel încât, tranziția să poate sprijini dezvoltarea regională și viceversa.

Conferința s-a axat pe aspecte-cheie privind rolul politicii de coeziune în procesul de redresare, promovarea unei tranziții juste și implicațiile revizuirii cadrului financiar multianual pentru politica de coeziune.

Sibiul este pentru a doua oară gazda unei întâlniri cu înalți reprezentanți europeni, după Summitul liderilor UE din 2019, ceea ce confirmă deschiderea pe care județul nostru o are față de valorile Uniunii. Aici, la Sibiu, se vor discuta subiecte de maximă importanță pentru viitorul comunităților noastre,  între care se află politicile de coeziune, adică modalitățile prin care va fi redus decalajul dintre regiunile dezvoltate și cele mai puțin favorizate economic și social. Ne bucurăm să avem invitați din țările Uniunii Europene, iar faptul că alături de membrii comisiei COTER se află atât ambasadori cât și miniștri și înalți funcționari din domeniile dezvoltării și al fondurilor europene, ne confirmă interesul crescut pentru subiectele aflate pe ordinea de zi a conferinței.

 

„Suntem aici pentru a discuta cea mai importantă politică pentru Comitetul European al Regiunilor: politica de coeziune. Este important, deoarece este vorba despre un pilon al proiectului European. Ajută întreaga Europă să avanseze în ansamblul ei și se asigură că beneficiile pieței unice sunt răspândite și resimțite în toate orașele și regiunile.

Sibiul este un bun exemplu al modului în care fondurile Uniunii Europene pe politica de coeziune fac o diferență reală pentru acest oraș și această regiune.

Pentru viitor, dorim să dăm un nou impuls politicii de coeziune. Doar o politică de coeziune puternică, cu un narativ politic conform căruia coeziunea trebuie să fie susținută de toate politicile UE, poate asigura că cetățenii vor avea un puternic sentiment de apartenență la proiectul European. Politica de coeziune nu este doar finanțare, ci și programare, parteneriat și crearea de politici”, a declarat Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor.

Politica de coeziune are un rol determinant în sprijinirea pe termen lung atât a priorităților europene, în materie de redresare după crizele succesive, cât și de tranziție justă. Astfel, investițiile din coeziune reprezentând aproximativ o treime din bugetul UE asigură o dezvoltare armonioasă în întreaga Uniune,  bazată pe principiul parteneriatului, guvernarea pe mai multe niveluri și managementul partajat al fondurilor.

 

“Politica de Coeziune este pentru România principala politică de investiții prin care finanțăm cele mai importate proiecte de dezvoltare ale țării. Cele 16 Programe prin care România va atrage banii europeni, aprobate de Comisia Europeană la sfârșitul anului trecut, vor consolida poziția regiunilor României în UE și dezvoltarea teritorială armonioasă, bazată pe prioritățile locale și provocările globale. Vorbim de provocări, dar mai ales de soluții adaptate deoarece credem în abilitatea regiunilor de a se redresa în urma efectelor negative ale crizelor, dar și în abilitatea lor de a exploata oportunitățile de dezvoltare”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

 

Deși politica de coeziune este cea mai tangibilă expresie a solidarității europene, oferind șanse egale și o calitate mai bună a vieții oamenilor din toate regiunile UE, ea nu ar trebui tratată ca un cadou, ci ca un pilon indispensabil al pieței unice care leagă diverse țări și regiuni cu niveluri inegale de dezvoltare. Există noi factori care provoacă disparități care vor avea un impact asupra politicii de coeziune după 2027: schimbări demografice (îmbătrânirea populației, număr mai mic de lucrători activi), agravarea decalajului urban/rural, tranziția industrială ca răspuns la schimbările climatice, digitalizarea etc.” a spus Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca.

 

În aceste circumstanțe, politica de coeziune va trebui să continue să exercite un rol semnificativ iar Cadru Financiar Multianual va trebui să fie unul flexibil și adaptat tranziției echitabile și reducerii efectelor determinate de multiplele provocări cu care se confruntă Uniunea în prezent.

Curs de Protecția Mediului pentru studenții Facultății de Inginerie

  • Acesta face parte din proiectul „Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu”
  • Proiectul este realizat de Consiliul Județean Sibiu în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și University of South-Eastern Norway

 

25 de studenți din anul III ai Facultății de Inginerie din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu au participat la cursul de Protecția Mediului ce cuprinde și informații despre energie regenerabilă și eficiență energetică. Acesta este una dintre acțiunile sustenabile din cadrul proiectului „Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu”, fiind realizat de cadrele didactice de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, în colaborare cu University of South-Eastern Norway. Cursul s-a adresat studenților de la specializarea Ingineria Transporturilor și a Traficului.

Apreciez în mod deosebit implicarea studenților în proiectul pe care îl derulăm alături de partenerii noștri din mediul academic. Ei sunt unul dintre cei mai importanți vectori, reprezintă viitorul, iar prin cunoștințele pe care le-au dobândit la acest curs, vor putea contribui  cu siguranță la crearea unui viitor mai verde în județul nostru.

Programa de studiu a cuprins următoarele teme:

  • Resursele de energie primară și producția de energie electrică și termică;
  • Consumul de energie și combustibil;
  • Descrierea indicatorilor specifici și a metodelor de bază pentru evaluarea eficienței energetic

Scopul principal al acestui curs este de a oferi studenților posibilitatea de a dobândi cunoștințe în domeniul producției și conversiei energiei, al surselor convenționale și neconvenționale și de a proteja mediul și resursele pentru o viitoare dezvoltare durabilă. Acesta va avea și o parte practică, un concurs în care studenții împărțiți în echipe, pe baza cunoștințelor acumulate privind conceptul de energie verde, vor crea machete pentru sisteme de eficiență energetică, ce vor fi prezentate în toamna acestui an.

“Colaborarea remarcabilă între Consiliul Județean Sibiu, Facultatea de Inginerie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și Universitatea South-Eastern din Norvegia deschide orizonturi noi pentru studenții noștri în implementarea dezvoltării durabile și eficienței energetice. Cursul de Protecția Mediului și Concursul de Machete se desfășoară în regim deschis, în așa fel încât să atragem studenți de la toate specializările de la Facultatea de  Inginerie, care sunt interesați de conceptul vital de energie din surse regenerabile, să le dăruim competențe și abilități esențiale în vederea asigurării unui viitor mai verde și mai sustenabil, în care să ne protejăm mediul și să creăm o lume mai bună pentru generațiile ce vor veni”, a declarat prof. univ.dr.habil Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Cursul pentru studenți, este una dintre activitățile proiectului Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu” finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014 – 2021, în cadrul „Programului de Energie din România”, cu o valoare de 188.930 euro.

Obiectivul general al proiectului este acela de a crește cunoștințele privind energia regenerabilă, eficiența energetică prin acțiuni de conștientizare și instruire în rândul cetățenilor județului Sibiu, dar și a autorităților publice și a specialiștilor din companii, prin prezentarea de soluții de eficiență energetică prin surse regenerabile pentru un mediu curat, un mediu climatic stabil și economii de costuri.

Cele mai importante activități din cadrul proiectului:

  • 30 de ateliere de conștientizare pentru cetățeni, care au ca scop o mai bună înțelegere a beneficiilor energiei regenerabile și a impactului acesteia în eficiența energetică;
  • 6 ateliere organizate în orașele din județul Sibiu pentru aproximativ 90 de persoane, care vor fi pregătite în domeniul eficienței energetice prin surse regenerabile;
  • implementarea unui Curs de Protecția Mediului care cuprinde și energie regenerabilă și eficiență energetică pentru studenții Universității „Lucian Blaga” din Sibiu;
  • elaborarea unui Ghid despre beneficiile utilizării energiei regenerabile și eficiența energetică în județul Sibiu.

Compania sibiană CON-A Operations a câștigat licitația pentru Noul Spital Județean • Consiliul Județean Sibiu va derula cea mai mare investiție postdecembristă a județului Sibiu

Cu o valoare licitată de 2.105.751.203,36 lei, fără TVA (aproximativ 428 milioane Euro), asocierea de firme condusă de CON-A Operations a câștigat licitația pentru atribuirea contractului de construire și echipare medicală a Noului Spital Județean de Urgență Sibiu, rezultatul procedurii fiind validat de reprezentanții Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.

Valoarea estimată a contractului scos la licitație pe data de 20 noiembrie 2022 de către Consiliul Județean Sibiu a fost de 2.222.428.800,82 lei lei, fără TVA (aprox. 451,7 milioane Euro), fiind înregistrate oferte depuse de către două asocieri de companii, conduse de CON-A Operations, respectiv Özaltin Insaat Ticaret Ve Sanayi AS din Turcia.

Rezultatul licitației poate fi contestat în termen de 10 zile de la data comunicării rezultatelor prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziții Publice.

Evaluarea ofertelor a fost o adevărată provocare pentru comisia formată atât din angajați ai Consiliului Județean Sibiu, Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, cât și ai consultantului, ACC Infrastructure SRL, fiecare documentație însumând aproximativ 30.000 de pagini.

Noul Spital Județean de Urgență Sibiu este cea mai dorită investiție a sibienilor, lucru confirmat atât de un sondaj al Băncii Mondiale, cât și de starea generală a infrastructurii spitalicești pe care o administrăm. Deși reabilităm, modernizăm și dotăm în permanență actualele clădiri, majoritatea construite pe vremea Imperiului Austro-Ungar, județul Sibiu are nevoie de un spital nou, proiectat conform nevoilor actuale ale pacienților și ale medicilor. Lucrurile s-au legat și, după ce zilele trecute Guvernul a emis actul normativ ce ne permite să solicităm finanțare nerambursabilă la valoarea integrală a investiției, iată că astăzi suntem în fericita postură de a anunța că o firmă sibiană a câștigat licitația Noului Spital.

Potrivit prevederilor din Caietul de sarcini, CON-A Operations va trebui să execute lucrările de construire a celor 4 corpuri de clădire ale Noului Spital, fiecare având 5 etaje și însumând 805 paturi destinate spitalizării continue pentru adulți și copii și 90 de paturi spitalizării de zi. La finalul acestora, va urma achiziționarea, instalarea și punerea în funcțiune a întregii aparaturi medicale.

Proiectul este complex din punct de vedere al tehnologiilor medicale utilizate, are eficiență energetică ridicată și o infrastructură funcțională digitalizată.

Suprafața desfășurată a construcției este de 120.570 metri pătrați, termenul de execuție, predare și recepție fiind de 35 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

Potrivit documentelor depuse, la asocierea condusă de CON-A Operations au aderat alte 62 de firme în calitate de ofertanți sau subcontractori. Între acestea se află și firmele sibiene CON-A, CON-A Productions, CON-A Mep, Condesign, Gama IT, Sobis și Electro-Con Impex.

În portofoliul Grupului CON-A se află obiective de referință din domeniul medical (Spitalul Orășenesc „Sf. Spiridon” Mioveni, extinderea Spitalului Județean Alba-Iulia, Centrul Medical Ares Cluj-Napoca, Centrul de cercetare și producție soluții perfuzabile B. Braun din Sânandrei, Timiș) infrastructurii sportive (stadioanele din Sibiu, Craiova și Târgu Jiu, Cluj Arena și Sala Polivalentă din Cluj), business (Centrul de Afaceri Sibiu), turism (Hotel Ramada Sibiu), industrie (fabrici de componente în Sebeș, Jucu și Blaj) și comerț  (Centrul Comercial Cora Constanța).

De asemenea, CON-A Operations este liderul asocierii de firme care în prezent  modernizează și extinde terminalul Aeroportului Internațional Sibiu, investiție a cărei valoare actualizată este de aproximativ 55,3 milioane Euro (fără TVA), cu termen de finalizare 29 decembrie 2023.