După „Dermato-Venerologie”, „Ortopedia” revine „acasă” Consiliul Județean Sibiu a finalizat lucrările de reabilitare și eficientizare termică a Secției de Ortopedie din cadrul Spitalului Județean

La o zi după finalizarea lucrărilor de reabilitare a pavilionului Secției Clinice Dermato-Venerologie, o nouă locație este redată circuitului medical județean: Secția de Ortopedie-Traumatologie.

Printr-o investiție totală de 2,96 milioane lei, din care  2,44 milioane lei fonduri europene nerambursabile alocate prin POR 2014 – 2020 și contribuție proprie a Consiliului Județean Sibiu, cât și 528 mii lei sponsorizare din partea SNGN Romgaz SA, au fost amenajate 12 saloane ce însumează 55 de paturi și o sală postoperatorie.

Lucrările au fost executate pe durata a 5 luni, de către firma sibiană „Balor Cons” SRL.

Acoperișul a fost înlocuit, eliminându-se astfel infiltrațiile ce pătrundeau prin tavanul secției, iar pereții au fost izolați termic și montate geamuri termopan din lemn stratificat, măsuri care vor contribui la creșterea eficienței energetice a clădirii.

În premieră, pacienții „Ortopediei” vor avea la dispoziție toalete alocate fiecărui salon, în acest sens fiind create 6 noi grupuri sanitare. De asemenea, au fost introduse instalații de climatizare, sistem de comunicare pacient – asistentă și sistem de monitorizare și alarmare la incendiu.

Pentru finisarea pereților și a pardoselii au fost utilizate materiale PVC tratate antimicrobian, antibacterian și antifungic.

În cazul acestei lucrări am avut în Romgaz un partener care, din nou, a înțeles să ne fie alături în efortul de a îmbunătăți condițiile oferite pacienților și medicilor din Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. În numele acestora, le mulțumesc!

Secția Ortopedie Traumatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost reabilitată în cadrul unui proiect de eficientizare termică a întregului Bloc Chirurgical, în care funcționează specializările „Chirurgie I”, „Chirurgie II”, „Urologie”, precum două „Blocuri Operatorii”.

În perioada următoare, la Blocul Chirurgical se vor efectua lucrări de reabilitare la „Chirurgie I”, „Blocul Operator” de la etajul I și la subsolul tehnic, intervențiile fiind programate a se încheia în decembrie 2023.

Secția Ortopedie Traumatologie deține toate avizele necesare reluării activității, astfel încât, de astăzi,  a început procedura relocării pacienților.

Încă o clădire a sistemului medical județean este redată pacienților: Pavilionul Clinicii Dermato – Venerologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu este a 8-a clădire reabilitată și modernizată de către Consiliul Județean Sibiu

O nouă clădire a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a trecut printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare, astfel încât, în scurt timp, va putea oferi condiții optime de cazare și tratament pentru 26 de pacienți.

Clădirea, pe frontispiciul căreia se menționează faptul că, pe 25 iunie 1894, aici s-a născut Hermann Oberth, cel care avea să devină „Părintele zborului spațial”, adăpostește 8 saloane, 4 cabinete medicale, 2 săli de tratament, 1 sală de intervenții.

Lucrările au fost executate de firma sibiană „Balor Cons” SRL, în clădirea reabilitată putând fi tratați 25 de pacienți în regim de spitalizare continuă și unul în regim de zi.

Pe lângă lucrările de reabilitare, amenajare interioară și eficientizare termică, am reușit să creăm pacienților și personalului angajat noi facilități: instalație de climatizare, platformă elevatoare pentru persoanele cu dizabilități, sistem de comunicație pacient – asistent, toalete în fiecare salon, sisteme de securitate și alarmare la incendiu.

Valoarea investiției este de 3,58 milioane lei (fără TVA), din care 2,54 milioane lei sunt fonduri europene nerambursabile obținute prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, 561,8 mii lei contribuția Consiliului Județean Sibiu și 476,5 mii lei fonduri alocate prin Agenda de Sănătate a Municipiului Sibiu.

Lucrările au vizat înlocuirea acoperișului, a tâmplăriei interioare și exterioare, aplicarea de tencuieli speciale la exterior, finisaje conforme normelor medicale la interior (podea și tapet din PVC tratat împotriva microbilor și bacteriilor), instalații noi de încălzire, apă, canalizare și electricitate.

Prin toate investițiile pe care le realizăm, urmărim să reducem consumul de energie primară, fie că ne referim la gazul metan sau la energia electrică furnizate prin rețelele publice. Clădirea Secției Clinice Dermato – Venerologie va consuma cu 30 % mai puțină energie din aceste surse convenționale, iar 16 % din necesar va proveni din surse regenerabile.

Adresabilitatea specializării dermatologie  – venerologie este una ridicată, printre pacienți numărându-se persoane atât din județul Sibiu cât și din județele Brașov, Alba și Vâlcea.

 

Teodor Tulpan a primit titlul de Cetățean de Onoare al județului Sibiu

Cu ocazia aniversării a 20 de ani de la succesul expediției românești pe vârful Everest (8.848 m) din Himalaya, alpinistul sibian Teodor Tulpan a organizat luni, 22 mai 2023, o proiecție a filmului Expediția Everest 2003, realizat de Șerban Georgescu. Evenimentul a fost găzduit la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și a reunit numeroși iubitori ai muntelui.

În calitate de președintă a Consiliului Județean Sibiu, i-am înmânat titlul de cetățean de onoare al județului Sibiu lui Teodor Tulpan, titlu aprobat de consilierii județeni în ședința ordinată din 27 aprilie 2023. Acordarea acestei distincții are la bază performanța înregistrată de Teodor-Petru Tulpan în urmă cu două decenii de a cuceri cel mai înalt vârf din lume, în cadrul primei expediții românești în Himalaya, organizată în 2003.

Teodor Tulpan și-a dedicat întreaga viață muntelui, iar visul său a fost cucerirea Everestului din munții Himalaya, încă din copilărie. Toată munca depusă îi  încununează o carieră de excepție, marcată de abnegație, efort și concentrare duse la extrem.

Pentru activitatea sa și pentru contribuția importantă la creșterea prestigiului Județului Sibiu și a României, prin cucerirea, la data de 22 mai 2003, în cadrul primei expediții integral românești, a Acoperișului Lumii, îl felicit în numele Consiliului Județean și al sibienilor și sunt onorată să îi înmânez un semn de recunoștință din partea noastră.

  • Teodor Tulpan a fost salvator montan voluntar, începând cu anul 1993, iar în perioada 1998 – 2006 a activat ca salvamontist profesionist în echipa Sibiului
  • Din 1999 este instructor național salvamontist, ghid montan, instructor de schi și alpinist
  • El a înființat Școala de Munte Everest, unde tinerii iubitori de natură și munte se pot forma și învăța din tainele muntelui și alpinismului de la un adevărat profesionist
  • În anul 2003 a participat la prima expediție românească în Himalaya, fiind primul care, pe 22 martie ora 10,00, a atins vârful Everest
  • În 2003, el a condus prima expediție sibiană în Caucaz, unde a zburat cu parapanta de la tabără II (5.400 m) până în tabăra de baza (4.100 m), devenind primul roman care a zburat în Aconcagua.

 

Vrei un viitor mai verde pentru județul Sibiu: completează acum Chestionarul cu privire la importanța utilizării energiei regenerabile

Reducerea consumului, a risipei de energie, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și utilizarea energiei regenerabile sunt o prioritate pentru viitor. Printr-o informare corectă și prin găsirea de soluții eficiente, fiecare dintre noi putem contribui la reducerea consumului în locuințele noastre și la facturi mai mici la utilități.

În acest context, Consiliul Județean Sibiu lansează Chestionarul „Percepția și cunoștințele cetățenilor cu privire la importanța utilizării energiei regenerabile și a eficienței energetice” și invită toți locuitorii județului Sibiu să îl completeze până la data de 9 iunie 2023. Scopul principal este stabilirea gradului de cunoaștere în rândul locuitorilor județului Sibiu cu privire la modul de utilizare a energiei regenerabile și a eficienței energetice pe baza opiniei acestora și care este impactului asupra vieții lor. Acesta se regăsește pe site-ul instituției www.cjsibiu.ro și poate fi accesat aici: CHESTIONAR.

Chestionarul este una dintre principalele activități în cadrul proiectului Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu” finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014 – 2021, în cadrul „Programului de Energie din România”, cu o valoare de 188.930 euro.

Supraconsumul duce la o cerere nesustenabilă de energie, iar această creștere nu este viabilă pe o planetă cu resurse finite. Este foarte important pentru fiecare dintre noi să conștientizăm că pentru a avea o planetă verde, doar printr-o economie circulară – reducând, reparând și reutilizând – vom putea să scădem producerea și consumul de energie și să ajungem să consumăm responsabil. Prin chestionarului lansat de Consiliul Județean Sibiu, alături de partenerii din proiect, ne dorim să aflăm mai multe informații cu privire la gradul de cunoaștere al cetățenilor despre resursele regenerabile, dar și care este comportamentul de consum. Această imagine de ansamblu ne va oferi oportunitatea să analizăm situația actuală și să luăm măsurile necesare. Țintele europene pentru reducerea consumului de energie sunt foarte îndrăznețe, iar noua abordare este “să fim mai ambițioși”, iar pentru aceasta avem nevoie de o comunitate informată, dar mai ales implicată.

Obiectivul general al proiectului este acela de a crește cunoștințele privind energia regenerabilă, eficiența energetică prin acțiuni de conștientizare și instruire în rândul cetățenilor județului Sibiu, dar și a autorităților publice și a specialiștilor din companii, prin prezentarea de soluții de eficiență energetică prin surse regenerabile pentru un mediu curat, un mediu climatic stabil și economii de costuri.

Cele mai importante activități din cadrul proiectului:

  • 30 de ateliere de conștientizare pentru cetățeni, care au ca scop o mai bună înțelegere a beneficiilor energiei regenerabile și a impactului acesteia în eficiența energetică;
  • 6 ateliere organizate în orașele din județul Sibiu pentru aproximativ 90 de persoane, care vor fi pregătite în domeniul eficienței energetice prin surse regenerabile;
  • implementarea unui curs de Protecția mediului care cuprinde și energie regenerabilă și eficiență energetică pentru studenții Universității „Lucian Blaga” din Sibiu;
  • elaborarea unui Ghid despre beneficiile utilizării energiei regenerabile și eficiența energetică în județul Sibiu.

 

 

Locuitorii orașului Agnita sunt invitați șa atelierul de informare „Metode de eficientizare energetică sustenabilă a locuinței”

Consiliul Județean Sibiu împreună cu partenerii săi, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și University of South-Eastern Norway invită locuitorii orașului Agnita marți, 16 mai 2023, ora 11.00 la un atelier de informare, privind metodele de eficientizare energetică sustenabilă. Scopul principal al evenimentului este de a oferi o mai bună înțelegere a beneficiilor energiei regenerabile și a impactului acesteia în eficiența energetică. Partenerii din mediul academic vor oferi detalii despre eficientizarea sustenabilă a locuinței, precum și ce soluții există, modul în care ajută în viitor, dar și exemple de bună practică

Atelierul de informare va avea loc în sala mare de ședințe a Primăriei orașului Agnita, Piața Republicii nr. 19.

Astfel de ateliere de informare vor avea loc în 30 de localități din județul Sibiu, comune și orașe și fac parte din proiectul „Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu” derulat de Consiliul Județean Sibiu în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și University of South-Eastern Norway. Proiectul este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014 – 2021, în cadrul „Programului de Energie din România”, cu o valoare de 188.930 euro.

Ne-am propus la începutul proiectului „Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu” să ajungem în tot județul și să oferim locuitorilor informații relevante despre metodele de eficientizare energetică sustenabilă a locuinței. Următorul atelier de informare va avea loc pe Valea Hârtibaciului și îi mulțumesc primarului orașului Agnita, Schiau-Gull Alin-Ciprian pentru deschiderea față de acest proiect.

Reducerea consumului este o țintă la nivel european, iar la acest obiectiv putem contribui fiecare dintre noi. În cadrul atelierului de informare vor fi prezentate de către partenerii de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu soluții despre cum putem economisi pentru a avea facturi mai mici la utilități, cum putem avea o locuință eficientă energetic, dar și care sunt pașii care trebuie făcuți pentru a putea accesa fonduri în cadrul programelor finanțate de stat. Invităm locuitorii orașului Agnita să ne fie alături în număr cât mai mare și să contribuie în viitor la protejarea mediului înconjurător.

 ”Mulțumim Consiliului Județean Sibiu, doamnei președinte Daniela Cîmpean, pentru oportunitatea de a informa locuitorii orașului Agnita despre importanța eficientizării energetice, care este un pas important în construirea comunităților durabile. În județul Sibiu, dezvoltarea durabilă a comunităților reprezintă o prioritate, începând de la administrația publică locală și continuând cu administrația județeană, care face eforturi susținute în această direcție.

Încurajăm eficientizarea energetică a locuințelor, pentru că astfel reducem costurile cu energia, creștem confortul locuitorilor, contribuind și la protejarea mediului înconjurător. Prin astfel de măsuri, putem construi comunități durabile și mai sănătoase pentru toți locuitorii noștri.

Sunt convins că atelierul de informare  privind metodele de eficientizare energetică sustenabilă va avea un impact pozitiv la nivelul orașului nostru,” a declarat Schiau-Gull Alin-Ciprian, primarul orașului Agnita.

Medieșenii sunt invitați la atelierul de informare „Metode de eficientizare energetică sustenabilă a locuinței”

Consiliul Județean Sibiu împreună cu partenerii săi, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și University of South-Eastern Norway invită medieșenii marți, 9 mai 2023, ora 11.00 la un atelier de informare, privind metodele de eficientizare energetică sustenabilă. Scopul principal al evenimentului este de a oferi o mai bună înțelegere a beneficiilor energiei regenerabile și a impactului acesteia în eficiența energetică. Partenerii din mediul academic vor oferi detalii despre eficientizarea sustenabilă a locuinței, precum și ce soluții există, modul în care ajută în viitor, dar și exemple de bună practică.

Atelierul de informare va avea loc în sala mare de ședințe a Primăriei Municipiului Mediaș.

Astfel de ateliere de informare vor avea loc și în alte localități din județul Sibiu, în cadrul proiectului „Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu” derulat de Consiliul Județean Sibiu în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și University of South-Eastern Norway. Proiectul este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014 – 2021, în cadrul „Programului de Energie din România”, cu o valoare de 188.930 euro.

 

Sărbătorim Ziua Europei, în nordul județului, împreună cu locuitorii municipiului Mediaș cărora le propunem, în cadrul unui atelier de informare, o temă de foarte mare actualitate la nivel european: energia regenerabilă și eficiența energetică. Pactul Verde European este unul dintre cele mai ambițioase programe care și-a asumat un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Iar pentru ca acest obiectiv să fie realizabil, e nevoie de implicarea noastră, a tuturor.  De aceea, prin atelierele la care îi așteptăm pe cât mai mulți medieșeni, dorim să oferim informații cât mai relevante despre cum să economisim resursele energetice, să reducem consumul de energie din locuința noastră, dar și să găsim cele mai bune soluții pentru eficientizarea energetică a acesteia. Îi mulțumesc domnului primar Gheorghe Roman pentru deschidere și îl felicit pentru inițiativele locale prin care protejează mediul înconjurător și contribuie la un viitor sustenabil pentru întreaga comunitate.

 „Sunt bucuros că putem găzdui la Mediaș atelierul de informare a cetățenilor cu privire la posibile metode de eficientizare energetică sustenabilă a locuinței, o temă actuală căreia administrația locală din Mediaș i-a acordat atenție de-a lungul timpului. Felicit conducerea Consiliului Județean, personal pe doamna președinte Daniela Câmpean, pentru interesul arătat transformării județului Sibiu într-un județ verde.

Atât eu, cât și echipa pe care am format-o la nivelul administrației locale suntem permanent preocupați de îmbunătățirea condițiilor de trai, de asigurarea unui mediu înconjurător cât mai curat, motiv pentru care astăzi Municipiul Mediaș are numeroase proiecte de eficientizare energetică atât a unor clădiri publice, cum este cea a primăriei sau cea a Colegiului SNG, cât și a unor blocuri de locuințe. Avem, de asemenea, un proiect, în derulare, de eficientizare a sistemului de iluminat public și un altul de achiziție  de autobuze electrice și stații de încărcare.

Totodată, municipiul Mediaș are o serie de parteneriate în derulare sau în curs de realizare prin care încercăm să facem din Mediaș un oraș mai verde. Amintesc aici, proiectul prin care s-a elaborat Strategia de adaptare și de atenuare a schimbărilor climatice, în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu, proiectul Orașe Verzi, derulat în parteneriat cu BERD, proiectul educațional Clean City pe care-l derulăm cu toate școlile gimnaziale din oraș în parteneriat cu orașul înfrățit De Fryske Marren din Olanda.

Rămân un susținător constant al tuturor proiectelor care ajută la dezvoltarea orașului nostru, la îmbunătățirea condițiilor de trăi ale mediesenilor”, a declarat Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș.