Consiliul Județean Sibiu lansează „Piața volantă la birou”, în sprijinul producătorilor locali și în folosul publicului larg

Vineri, 24 februarie ac, va fi lansată Piața volantă la birou, concept prin care producătorii locali își vor putea comercializa marfa în curtea interioară a Consiliului Județean Sibiu. În acest fel, produsele locale vor fi disponibile publicului larg și în zilele de vineri, alături de „tradiționala” zi de sâmbătă, când piața este organizată în parcarea Sălii Transilvania din Sibiu.

Producătorilor li se va pune la dispoziție, fără taxă, spațiul necesar expunerii și comercializării produselor proprii, precum și mese și vitrine frigorifice, piața urmând a avea loc între orele 9,00 – 13,00.

Accesul publicului este liber, porțile instituției fiind deschise în intervalul menționat.
Începând cu a doua jumătate a lunii martie ac, Piața volantă la birou va fi organizată, prin alternare săptămânală cu locația de la Consiliul Județean Sibiu, și în curtea Agenției pentru Protecția Mediului, str. Hipodromului nr. 2A. Și în acest loc, comercianții vor avea întreg suportul logistic oferit gratuit, iar accesul publicului larg va fi liber.

Încep lucrările de reabilitare și modernizare la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Mediaș; urmează achiziția dotărilor

  • Valoarea lucrărilor de execuție: aproximativ 3,5 milioane lei fără TVA, asigurate din fonduri europene
  • Investiția va conduce la o eficientizare termică și electrică
  • Dotările vor spori calitatea actului de învățământ și recuperarea medicală a elevilor
  • Termenul de finalizare a investiției: decembrie 2023

 Consiliul Județean Sibiu a emis joi, 16 februarie 2023, ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea și modernizarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Mediaș, situat pe str. Piscului, nr.8, instituție de învățământ special aflată în subordinea administrației județene. Lucrările de execuție sunt realizate de societatea Tera Com SRL din Mediaș.

În prezent, la CSEI Mediaș învață 137 de elevi cu cerințe educaționale speciale (CES), din municipiul Mediaș și zona limitrofă: Copșa Mică, Valea Viilor, Agârbiciu, Târnava, Buzd, Brateiu, Nemșa. Totodată, 16 cadre didactice de la CSEI Mediaș lucrează cu copii cu dizabilități și CES integrați în școlile de masă din Mediaș și împrejurimi.

Investiția Consiliului Județean Sibiu – ”Reabilitarea, modernizarea și dotarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Mediaș” este posibilă datorită fondurilor europene atrase prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Intervențiile de reabilitare, modernizare și amenajare se vor face asupra a două clădiri din totalul de trei câte are școala specială, care a fost dată în funcțiune în urmă cu aproape 55 de ani.

Astfel, în clădirea principală, unde, la etajele I și II, se desfășoară cursurile claselor 0-VIII, se vor amenaja 9 săli de clasă la parter, în spațiile în care erau dormitoare, atunci când în clădire funcționa și un centru de plasament. De asemenea, tot la parter, va fi amenajat și dotat cabinetul medical, la standarde europene.

Totodată, biblioteca școlii va fi mutată de la mansardă la parter, iar sala de mese de la parter, folosită pe vremea internatului, va fi transformată în sală multifuncțională pentru festivități și evenimente.

În acest fel, la finalizarea investiției, etajul al II-lea va fi folosit doar pentru cabinetele de terapie și intervenții specifice.

În cadrul proiectului derulat de Consiliul Județean Sibiu, școala va fi dotată cu table interactive, calculatoare, imprimante și multifuncționale, scannere, cu mobilier școlar pentru elevi și cadrele didactice.

Reabilitarea și modernizarea clădirii principale vor include:

  • montarea de panouri solare și panouri fotovoltaice pentru producerea apei calde menajere, respectiv a energiei electrice
  • reparația capitală a instalației de iluminat, cu corpuri de iluminat cu led, și a instalației de încălzire cu o centrală termică pe gaz în condensație și dotarea cu corpuri statice cu control individual termostat
  • instalații specifice de curenți slabi
  • reparația capitală a instalațiilor sanitare și de apă canal
  • refacerea scării de beton armat între etajul II și mansardă
  • desfaceri și refaceri de pardoseli și finisaje interioare
  • reparații termosistem anvelopă opacă laterală
  • recompartimentări
  • schimbarea parțială a tâmplăriei interioare de lemn, care este degradată
  • reparația locală a învelitorii
  • refacerea sistemului de colectare și evacuare a apelor pluviale

În celălalt corp care va fi modernizat, cu o suprafață construită la sol de 67 mp, se va amenaja cabinetul de kinetoterapie, care va fi dotat cu aparate specifice: spaliere, pat masaj, bare paralele, bicicletă medicinală, bicicletă eliptică, bandă de mers și alergat, cușcă Rocher, multifuncțională fitness, saltele, mingi medicinale, cercuri, corzi, stepere, gantere, perete kinetic, perete gravitațional, perete magic, oglindă de mari dimensiuni.

Lucrările de intervenție vor consta în izolarea termică a pereților exteriori, reparația capitală a instalației de iluminat cu corpuri de iluminat cu led, dotarea cu corpuri statice cu control individual termostatat, instalații specifice de curenți slabi, desfaceri și refaceri de pardoseli și finisaje interioare.

Investiția de la CSEI Mediaș presupune și lucrări conexe precum: desfacerea și refacerea trotuarelor și a pavajelor, inclusiv pavaj tactil (pentru accesul persoanelor cu dizabilitate vizuală), refacerea gazonului, refacere racordurilor și a branșamentelor.

Valoarea totală a contractului de achiziție publică de lucrări (proiectare și execuție), încheiat cu Asocierea Tera Com SRL Mediaș și Artifex Engineering SRL Cluj, reprezentată prin lider de asociere Tera Com SRL, este în valoare de 3.582.069,17 lei fără TVA (4.262.662,31 lei cu TVA), din care:

  • 550 lei fără TVA pentru serviciile de PROIECTARE, realizate de Artifex Engineering SRL Cluj
  • 995 lei fără TVA pentru serviciile de ASISTENȚĂ TEHNICĂ din partea proiectantului, asigurate de Artifex Engineering SRL Cluj
  • 515.524,17 lei fără TVA pentru lucrările de EXECUȚIE, realizate de Tera Com SRL

În perioada următoare, se vor achiziționa dotările, constând în echipamente IT, mobilier școlar, aparate pentru cabinetul de kinetoterapie, etc, valoarea estimată a acestora fiind de 339.060,88 lei fără TVA (404.553,45 lei cu TVA).

Alături de lucrările de reabilitare și modernizare, dotările vor contribui la îmbunătățirea actului educațional, a condițiilor de învățare și predare, a serviciilor medicale necesare copiilor cu cerințe educaționale speciale.

Termenul limită pentru finalizarea lucrărilor și a dotărilor este luna decembrie 2023.

 

Ghidul de informare în caz de cutremur este disponibil pe pagina de internet a Consiliului Județean Sibiu

Realizat de către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), Ghidul de informare în caz de cutremur poate fi accesat și de pe pagina de internet a Consiliului Județean Sibiu, www.cjsibiu.ro. În acest fel, cetățenii, companiile și autoritățile au la dispoziție informații clare cu ceea ce trebuie să facă înainte, în timpul, cât și după producerea unei mișcări seismice.

În cadrul Ghidului există și o secțiune de materiale informative destinate copiilor ce pot fi utilizate atât de profesori, cât și de părinți în a le explica, într-un format simplu și atractiv, care sunt pașii de urmat în caz de cutremur.

De asemenea, Ghidul conține o listă a bunurilor care nu trebuie să lipsească din trusa de supraviețuire, de la alimente și apă, până la saci de dormit, medicamente, lanterne și aparat de radio.

Am pornit de la premisa că paza bună trece primejdia rea și că un om informat este întotdeauna pregătit. În acest moment, Ghidul de informare în caz de cutremur poate fi accesat și de pe pagina de internet a Consiliului Județean Sibiu însă, în scurt timp, acest material informativ va fi oferit de paginile tuturor instituțiilor aflate în subordine. Ne dorim ca oamenii să aibă la dispoziție informații coerente și cuprinzătoare, realizate de specialiști din cadrul DSU.

 

Consiliul Județean Sibiu gazda Adunării Generale a Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România

Am invitat Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) să organizeze Adunarea Generală a acestui for în județul Sibiu,  care  s-a bucurat de prezența premierului Nicolae Ciucă, a 4 miniștrii, parlamentari și a unor înalți funcționari guvernamentali.

Evenimentul se desfășoară  între 15 – 17 februarie ac, oferind cadrul propice pentru ca președinții de consilii județene să prezinte autorităților centrale problemele cu  care se confruntă.

Alături de premierul Nicolae Ciucă, au răspuns solicitărilor vicepreședintele Senatului Paul Stănescu, ministrul finanțelor Adrian Câciu, ministrul dezvoltării Atilla Cseke, ministrul educației Ligia Deca, ministrul economiei Florin Spătaru, președintele Administrației Fondului pentru Mediu Laurențiu Neculaescu,  președintele Curții de Conturi a României Mihai Busuioc, parlamentarii de Sibiu Raluca Turcan și Nicolae Neagu.

Discuțiile s-au axat pe sprijinirea autorităților județene pentru absorbția fondurilor europene, premierul Ciucă subliniind faptul că România are la dispoziție în următorii 7 ani peste 80 de miliarde de Euro pentru proiecte de dezvoltare.

Consolidarea clădirilor private și publice, proiectul național de dotare a școlilor, accesarea finanțărilor prin PNRR – prin care vor fi asigurate fonduri pentru peste 7.000 de proiecte din țară, adaptarea legislației pentru eficientizarea activității administrațiilor județene, au fost printre celelalte  teme abordate.

Consiliul Județean Sibiu a venit cu o serie de propuneri la problemele pe care le întâmpinăm în activitatea curentă, întrucât avem cadrul propice în care să purtăm un dialog cu factorii de decizie. Este în interesul tuturor părților ca activitatea pe care o avem să fie cu adevărat în folosul comunităților pe care le reprezentăm.

Premierul Nicolae Ciucă a ținut să sublinieze faptul că, în 2022, România a înregistrat o creștere economică de 4,8% și un vomul al investițiilor străine de 11 miliarde de Euro, cu 33% mai mult față de anul precedent. În această logică, domnia sa a arătat că România este în situația de a avea la dispoziție un buget alocat investițiilor tot mai mare de la un an la altul, și că tocmai de aceea este de dorit ca administrațiile locale să funcționeze eficient, cu sprijinul autorităților centrale.

Președintele UNCJR, Adrian Veștea, a arătat că toți cei 30 de ani de funcționare a structurii care reunește toate administrațiile județene din România, oferă o bază solidă pentru ca dialogul purtat la Sibiu între autoritățile locale și cele guvernamentale, să fie de bun augur pentru principalii beneficiari: cetățenii.

 

Premierul Nicolae Ciucă, în vizită la cea mai mare investiție în derulare a Consiliului Județean Sibiu

 „La nivelul Guvernului, susținem realizarea acestui proiect în termenul stabilit pentru că dezvoltarea județului și a întregii regiuni este strâns legată de modernizarea infrastructurii de transport ”

Investiția de 272,4 milioane de lei prin care va fi extins terminalul de pasageri cât și modernizată infrastructura de securitate a Aeroportului Internațional Sibiu, a fost prezentată primului ministru al României, Nicolae Ciucă.

Am întâmpinat delegația alături de Mircea Dorin Crețu, prefectul județului Sibiu, Raluca Turcan și Nicolae Neagu, parlamentari de Sibiu, Vlad Vasiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu și de Marius Gîrdea, directorul general al Aeroportului Internațional Sibiu.

Premierul a fost interesat de caracteristicile tehnice ale terminalului care va fi extins de la 6.200 mp la 22.400 mp, putând asigura un flux de până la 2,5 milioane pasageri/an, precum și de viitoarele dotări ale sistemelor de securitate  care vor asigura o scădere a timpilor de așteptare pe liniile de control și vor crește nivelul de siguranță pentru pasageri și personalul aeroportuar.

Am prezentat datele generale privind investiția, în timp ce, din partea consorțiului care asigură lucrările, Mircea Bulboacă, președintele Con-A, a oferit detalii tehnice și precizări asupra evoluției șantierului care înregistrează în prezent un grad de execuție de 10%.

„Șantierul Aeroportului Internațional Sibiu are toate premisele pentru a fi încheiat la timp”, a mai conchis premierul Nicolae Ciucă.

Am profitat de faptul că Uniunea Europeană asigură ultimele finanțări destinate infrastructurii aeroportuare, astfel că nu am riscat să pierdem această oportunitate prin care vom moderniza și extinde Aeroportul Internațional Sibiu, care se adresează nu doar sibienilor ci întregii zone limitrofe.

Investiția prevede, pe lângă extinderea terminalului de pasageri, crearea a 10 ghișee cu operator și 7 automate pentru check-in, dublarea filtrelor de securitate de la 3 la 6, creșterea numărului porților de îmbarcare de la 5 la 7, cât și instalarea unor sisteme de securitate ce vor ușura controlul pasagerilor în privința dispozitivelor electronice și obiectelor de vestimentație.

Cea mai mare parte a finanțării este asigurată din fonduri europene nerambursabile (164,5 milioane lei) și Bugetul de stat (25,1 milioane lei), cât și de Consiliul Județean Sibiu și Aeroportul Internațional Sibiu (82,6 milioane lei).

Consiliul Județean Sibiu continuă proiectul SMID: peste 84 milioane lei pentru proiectarea și construirea a două stații de transfer la Agnita și Avrig și a cinci CAV-uri la Avrig, Agnita, Sibiu, Mediaș și Cisnădie

  • Valoarea estimată a serviciilor: 84.166.220,53 lei fără TVA
  • Data limită de transmitere a ofertelor: 21 martie 2023, ora 15
  • Termen de finalizare a investițiilor: 15 decembrie 2023

Consiliul Județean Sibiu a demarat procedura de achiziție publică pentru Proiectare (faza PT), Asistență tehnică din partea proiectantului și Execuția lucrărilor pentru componenta „Construire Stații de transfer la Agnita și Avrig și Centre de Colectare a deșeurilor cu Aport Voluntar la Avrig, Agnita, Sibiu, Mediaș și Cisnădie”.

Valoarea maximă estimată a contractului se ridică la peste 84 milioane lei fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fondurile externe, care urmează să fie atrase de CJ Sibiu, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Din acest motiv, procedura de atribuire a contractului de achiziție publică a fost inițiată cu clauză suspensivă.

Companiile interesate să participe la această achiziție aferentă proiectului ”Investiții complementare sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Sibiu” pot depune ofertele pe SEAP până în data de 21 martie 2023, ora 15.

Lucrările de execuție constau în:

  • Modernizarea stației de transfer de la Avrig și construire centru de colectare a deșeurilor cu aport voluntar (CAV) Avrig, cu împrejmuirea terenului și amenajarea drumului de acces
  • Construire stație de transfer deșeuri la Agnita și centru de aport voluntar al deșeurilor, amenajare drum de acces, împrejmuire teren și racorduri utilități
  • Construire Centru de colectare a deșeurilor cu aport voluntar la Sibiu, împrejmuire și modernizare drum acces
  • Construire Centru de colectare a deșeurilor cu aport voluntar la Mediaș, împrejmuire teren
  • Construire Centru de colectare a deșeurilor cu aport voluntar la Cisnădie, împrejmuire teren și amenajare drum

Durata contractului (proiectare și execuție) este până la data maximă de 15 decembrie 2023.

 

Ofertanții trebuie să facă dovada că au realizat în ultimii 5 ani lucrări duse la bun sfârșit, similare sau superioare din punct de vedere al complexității cu lucrările care fac obiectul acestei achiziții, în valoare totală cumulată de minim 40.000.000 lei (exclusiv TVA).

Vot pozitiv în plenara Comitetului European al Regiunilor pe Avizul coordonat de Daniela Cîmpean, Președinta CJ Sibiu

Tema avizului – „Spațiul european al datelor privind sănătatea”

 

În cadrul sesiunii plenare a Comitetului European al Regiunilor (CoR), desfășurate la Bruxelles în perioada 08-09 februarie 2023, membrii au dezbătut și au acordat vot pozitiv pentru avizul pe tema Spațiul european al datelor privind sănătatea (EHDS) al cărei raportoare este Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Principalul beneficiar al proiectului Spațiul european al datelor privind sănătatea este pacientul. Acesta va avea acces, indiferent de statul membru în care se află, la datele sale medicale în format electronic și le va putea partaja, la nevoie, cu medicii din oricare stat al UE, într-un format unitar, prin standarde clare, practici și infrastructuri digitale comune. De asemenea, Spațiul european al datelor privind sănătatea sprijină utilizarea datelor în scopul cercetării și dezvoltării și implementării politicilor de sănătate publică.

Doresc să le mulțumesc experților care au fost alături de mine în pregătirea acestui aviz, domnilor László Lorenzovici și Alexandru Bârsan. Spațiul european al datelor privind sănătatea creează premisa ca utilizarea datelor din sănătate să aducă o îmbunătățire semnificativă a sistemelor de sănătate din UE. Pacientul este în centrul acestei politici, iar dreptul acestuia de a-și controla și de a dispune de propriile date medicale, primează. Crearea spațiului european al datelor privind sănătatea va contribui direct și la cercetarea medicală, dar și la dezvoltarea politicilor publice din sănătate. Beneficiile unui spațiu comun al datelor medicale mi-au fost confirmate și de către locuitorii din județul Sibiu, unde am implementat dosarul medical digital prin Platforma Portal Medical, prin care sibienii își pot consulta tot istoricul medical, la un click distanță.  Totodată, ca autoritate care are în subordine cele mai importante spitale din județ, am simțit importanța datelor medicale electronice centralizate, în fundamentarea politicilor de investiții în infrastructura sanitară, dar și în dimensionarea și structurarea celei mai importante investiții în sănătate din județul Sibiu: construirea unui nou spital județean de urgență. Așadar, EHDS este o componență centrală, a unei Uniuni Europene a sănătății puternice.

  

Context:

În vara anului 2022, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, a fost desemnată, din partea Comisiei pentru Resurse Naturale (NAT) a Comitetului European al Regiunilor, drept raportoare pentru avizul pe tema Spațiul european al datelor privind sănătatea. În pregătirea acestui aviz, Daniela Cîmpean a întreprins întâlniri și consultări cu părțile interesate din domeniul sănătății din statele membre UE și cu Comisia Europeană, dar și cu membri ai Parlamentului European. Documentul a fost dezbătut și a primit vot pozitiv din partea membrilor Comisiei NAT în ședința din luna noiembrie 2022, iar acum proiectul de aviz a fost dezbătut și votat de către membrii CoR în cadrul sesiunii plenare din 08-09 februarie 2023. Ulterior acestui vot avizul CoR va fi trimis către instituțiile UE implicate în procesul legislativ.

Reamintim faptul că Daniela Cîmpean, președinta Consiliul Județean Sibiu a fost numită membră a Comitetului European al Regiunilor pentru perioada 2020-2025 și reprezintă județul Sibiu în instituția UE care reunește autorități locale și regionale din statele membre.  În afara de Comisia NAT, Daniela Cîmpean mai face parte din Comisia pentru Politică Economică (ECON) din cadrul CoR.

Consiliul Județean Sibiu a obținut peste 37 milioane lei pentru modernizarea a 10,5 km din DJ 141 C, care face legătura cu județul Alba

Consiliul Județean Sibiu și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației au semnat contractul de finanțare pentru Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” în vederea realizării obiectivului ”Reabilitare DJ 141 C – limită jud. Alba – Broșteni – Bogatu Român – int. DJ 107 B”.

Valoarea contractului se ridică la suma de 37.108.198,92  cu TVA.

Drumul județean care urmează să fie modernizat începând din această primăvară, are o lungime de 10,5 km, și pornește de la limita cu județul Alba, legându-l de satele sibiene Broșteni și Bogatu Român, ce aparțin de comuna Păuca, și se încheie în intersecția cu  DJ 107 B Păuca – Slimnic, drum care a fost recent modernizat de Consiliul Județean Sibiu.

Principalele categorii de lucrări care urmează să fie executate contau în:

  • Construirea unui pod nou, la km 13+780, care traversează râul Secaș în localitatea Broșteni, pod cu o lungime de 8 m
  • Reabilitarea mai multor podețe
  • Lucrări de consolidare drum pentru asigurarea siguranței în exploatarea drumului
  • Realizarea de rigole
  • Amenajarea de drumuri laterale și accese la proprietăți
  • Relocarea utilităților, în special în zona podului
  • Amenajarea de trotuare, acostamente, dispozitive de colectare și evacuare a apelor de suprafață
  • Elemente de semnalizare

Pentru operativitate și economie de timp, Consiliul Județean Sibiu a demarat în ultima parte a anului 2022 procedura de achiziție, cu clauză suspensivă, pentru contractarea lucrărilor de execuție, estimate la 35.532.164, 95 lei cu TVA. În prezent, licitația la care a participat o singură asociere de firme se află în etapa de evaluare financiară, contractul urmând a fi semnat cel târziu la începutul lunii martie 2023.

Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni, de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

În perioada următoare, Consiliul Județean Sibiu urmează să semneze alte șase contracte pentru care are asigurată finanțarea prin același Program Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Este vorba despre:

  1. Modernizarea DJ 106 G, de la km 12+511 – km 31+604, int. DN 1 – Miercurea Sibiului – Apoldu de Jos 9 (DC 72) – Ludoș – Gusu – int. DJ 107 B) și relocare în lungime de peste 18 km
  2. Construire pod nou pe DJ 104 E Șomartin – Arpașu de Jos, la km 4+739
  3. Construire pod nou pe DJ 104 E Șomartin – Arpașu de Jos, la km 3+420
  4. Reabilitare pod DJ 105 H Arpașu de Sus, km 5+382
  5. Construire pod pe DJ 104 F Săcădate- Nou Român, la km 24+400
  6. Construire pod pe DJ 105 G, km 20+500, Sadu, și relocare utilități

Bugetul județului Sibiu pe 2023: creștere pe secțiunea Dezvoltare

  • Valoarea bugetului votat de consilierii județeni este de 584,02 milioane lei
  • 84 % din bugetul de dezvoltare este asigurat din fonduri europene și guvernamentale

 Joi, 2 februarie 2023, Consiliul Județean Sibiu a aprobat bugetul local al județului Sibiu, bugetul împrumuturilor interne, bugetul fondurilor externe nerambursabile și bugetele instituțiilor și serviciilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local pe anul 2023.

O creștere semnificativă se înregistrează la capitolul fonduri europene din care este finanțată dezvoltarea, anul acesta procentul reprezentat de fondurile externe fiind de 84%, comparativ cu 58% cât au fost anul trecut.

Trendul pe care ni-l asumăm este cel de a spori, de la an la an, sumele acordate dezvoltării și de a scădea, prin eficientizare, cele alocate funcționării. Spre exemplificare, în 2021 am avut aproape 39% din buget destinat dezvoltării, iar în acest an a depășit 50%. Este un principiu sănătos, bazat pe o bună gestionare a resurselor de care dispunem, cât și a celor pe care dorim să le accesăm prin finanțări europene sau naționale.

Veniturile totale estimate în anul 2023 sunt de 545,187 milioane lei, deficitul bugetar, în cuantum de 38,83 milioane lei, fiind acoperit din excedentul bugetar al anilor precedenți.

Consiliul Județean Sibiu se va focusa pe continuarea celor trei proiecte majore, ce vizează domeniile Sănătății, Transporturilor și Protecției Mediului:

  • Construire Spital Clinic Județean de Urgență (studiu de fezabilitate (SF), proiect tehnic (PT) și consultanță)
  • Investiții complementare Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Sibiu (SF, Consultanță, Asistență Tehnică, PUZ/PUD, alte studii)
  • Varianta Ocolitoare Sibiu Sud (SF + PT)

Totodată, Consiliul Județean Sibiu asigură dezvoltarea infrastructurii județene, accesând diverse programe cu finanțare europeană și națională.

Prin PNRR, vor fi finanțate:

  • Utilizarea eficientă, durabilă și incluzivă a energiei în sediul Consiliului Județean Sibiu
  • Renovare energetică Pavilion Central din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu”
  • Renovare energetică a secției Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu
  • Renovare energetică a Pavilionului Administrativ din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Tot prin PNRR, au fost depuse spre finanțare:

  • Consolidare seismică și renovare energetică a Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Dumbrăveni
  • Consolidare seismică și renovare energetică a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu
  • Renovare energetică a clădirii Policlinicii Stomatologice din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu
  • Investiții în infrastructura existentă a Spitalului Clinic de Psihiatrie Dr. Gheorghe Preda din Sibiu în vederea relocării ambulatoriului de specialitate copii
  • Investiții în secția de terapie intensivă pentru nou- născuții din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu
  • Reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Finanțări europene pentru Sănătate (Programul Operațional Regional):

  • Investiții în infrastructura existentă a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu în vederea relocării ambulatoriului de specialitate adulți
  • Reabilitarea termică a unor clădiri din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu (3 pavilioane având o suprafață utilă desfășurată de 21.300,57 mp)

Finanțare guvernamentală pentru Sănătate:

  • Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu – Secția Clinică de Neurologie: Reabilitare, modernizare, echipare

Finanțări europene pentru infrastructura de transport:

  • Modernizarea DJ 106 B Ocna – Loamneș – Șoroștin – Țapu
  • Proiectare pentru Modernizarea DJ 106 A – Sibiu – Păltiniș – Șanta – DJ 106 N – Cabana Gâtul Berbecului -DJ 106 P – DJ 105 G – Râu Sadului – Tălmaciu – Avrig – DN 1 (Bradu) – DJ 104 F –Săcădate – Glâmboaca – Colun – Nou Român –int. DJ 105
  • Îmbunătățirea calității vieții populației din localitatea Mârșa, orașul Avrig – infrastructură rutieră și pistă biciclete
  • Amenajare pistă de biciclete Sibiu – Rășinari, relocare utilități
  • Construire pistă de biciclete Sibiu – Cisnădioara, relocare utilități (SF)
  • Construire pistă de biciclete Sibiu – Ocna Sibiului, relocare utilități (SF)
  • Construire pistă de biciclete Sibiu – Poplaca – Orlat – Cristian, relocare utilități (SF)

Prin Programul „Anghel Saligny”, vor fi finanțate:

  • PT + execuție construire pod nou pe DJ 104 E Somartin – Arpasu de Jos la km 4+739
  • PT + execuție reabilitare pod DJ 105 H Arpașu de Sus km 5+382
  • PT + execuție construire pod pe DJ 104 F Săcădate – Nou Român la km 24+400
  • PT + execuție Construire pod nou pe DJ 104 E Somartin – Arpasu de Jos la km 3+420
  • Construire pod pe drumul județean DJ 105 G, km 20+500, Sadu, și relocare utilități
  • DJ141C- limită județul Alba – Broșteni – Bogatu

Fonduri europene pentru investiții în domeniul Social și învățământ special:

  • Realizare Căsuțe de Tip Familial (CTF) și Centre de zi
  • Orlat – 2 CTF și 1 Centru de Zi
  • Turnu Roșu – 2 CTF și 1 Centru de zi
  • Prichindelul – 2 CTF și 1 Centru de zi
  • Orlat – 1 CTF
  • Gulliver – 2 CTF
  • Reabilitarea termică, eficientizarea şi optimizarea energetică a Centrului de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Dumbrăveni.
  • Reabilitarea, Modernizarea și Dotarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Mediaș
  • Reabilitarea, Modernizarea și Extinderea Școlii nr. 22 în vederea relocării Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă nr.1 Sibiu

Învestiții în domeniul Cultural & Turism:

  • Dezvoltarea infrastructurii turistice în stațiunea balneo-climaterică Ocna Sibiului
  • Dezvoltare turistică în stațiunea balneo-climaterică Bazna
  • Restaurarea și valorificarea turistică a Bisericii Azilului din Sibiu (Actualizare DALI + PT)
  • Restaurarea și defuncționalizarea sediului istoric al Bibliotecii Județene ASTRA pentru creșterea accesibilității publicului (Actualizare DALI)
  • Recuperarea identității culturale a monumentului istoric Castelul Turnu Roșu din Boița – Poarta de sud a Transilvaniei

 

Cele trei mari priorități ale Consiliului Județean Sibiu sunt și cele mai necesare și dorite investiții de către sibieni: Noul Spital Județean – aflat în faza de desemnare a constructorului, Varianta Ocolitoare Sibiu Sus – pentru care se realizează Studiul de fezabilitate, și, nu în ultimul rând, dezvoltarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor din Județul Sibiu, pentru care, zilele următoare, vom depune cererea de finanțare. Acestora li se adaugă și alte investiții ce au ca scop principal creșterea calității vieții pentru locuitorii județului Sibiu, cât și eficientizarea activității în instituțiile pe care le coordonăm.

 

Structura bugetului pe domenii prioritare:

  • DRUMURILE JUDEȚENE (care însumează 964,37 km) – 145,25 milioane lei:

-pentru Dezvoltare: 121,45 milioane lei

-pentru Funcționare: 23,80 milioane lei

  • SĂNĂTATEA pentru care s-au alocat 95,78 milioane lei:

pentru Dezvoltare: 93,80 milioane lei

pentru Funcționare: 1,98 milioane lei

  • ASIGURĂRILE ȘI ASISTENȚA SOCIALĂ – 161,11 milioane lei:

pentru Dezvoltare: 39 milioane lei

pentru Funcționare: 122,11 milioane lei

  • CULTURA, SPORTUL și acțiunile destinate TINERETULUI78,43 milioane lei:

-pentru Dezvoltare: 7,59 milioane lei

-pentru Funcționare: 70,84 milioane lei

  • AEROPORTUL (pentru transferuri, deschideri de noi rute și rata de capital)13,87 milioane lei:

pentru Dezvoltare: 2,37 milioane lei

pentru Funcționare: 11,50 milioane lei

 

PROGRAMUL de INVESTIȚII publice al Consiliului Județean Sibiu, pentru anul în curs și pentru următorii 3 ani, poate fi consultat pe site-ul instituției:

https://www.cjsibiu.ro/evenimente/ordine-de-zi-a-sedintei-extraordinare-a-consiliului-judetean-sibiu-din-data-de-2-februarie-2023-ora-1500/, anexele 5, 5.1 și 5.2: