Miercuri, 26 octombrie ac, Baza Salvamont Păltiniș a găzduit o întâlnire între liderii Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) la care am participat alături de administratorul public al județului Sibiu, domnul Adrian Bibu, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu, domnul Dan Popescu, precum și conducători ai structurilor de salvare montană din mai multe județe ale țării.
Președintele ASMR, domnul Sabin Cornoiu, a subliniat că activitatea de salvare montană trebuie susținută în permanență de către autorități, în folosul celor ce aleg să-și petreacă timpul liber în natură: „Se observă un apetit crescut pentru turismul activ, oamenii doresc să facă mișcare mai ales acum, după lunga perioadă de pandemie. Asta înseamnă că este nevoie atât de infrastructură, cât și de suportul salvamontiștilor.”
Programul „Anii Drumeției”, inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, a fost oferit drept exemplu de bună practică în materie de ecoturism, iar suportul de specialitate acordat de salvamontiștii sibieni a facilitat extinderea și modernizarea a peste 550 de kilometri de trasee de drumeție în Munții Făgăraș și Cindrel.
Suntem deschiși în a oferi o mână de ajutor și altor administrații publice din România care doresc să implementeze ceea ce noi am făcut deja în domeniul turismului sustenabil din județul Sibiu. Am găsit calea prin care unim comunități, promovăm producătorii și operatorii locali, implicăm copii și adulți deopotrivă în activități recreative și ecologice, oferiundu-le în același timp experiențe de neuitat în aer liber. Turiștii trebuie să facă aceste lucruri în siguranță și de aceea este important să avem un serviciu de salvare montană bine pregătit și dotat cu tehnică de intervenție modernă și eficientă.
În replică, Sabin Cornoiu a arătat că ”aici, în județul Sibiu, ne aflăm într-o situație fericită, probabil unică în România, în care s-a reușit ca traseele de drumeție pedestră să fie identificate și trecute în administrarea unei autorități. Am observat și aici, în zona Vârful Cindrel – Șaua Șteflești, trasee bine marcate și întreținute tocmai pentru că o autoritate publică s-a implicat și și-a făcut bine treaba. În plus, un Program cum este „Anii Drumeției” completează fericit acest demers, făcut în interesul iubitorilor muntelui.”
O veste bună pentru turiștii care aleg potecile munților din județul Sibiu vine din partea președintelui ANSMR, care a anunțat că Salvamont Sibiu va beneficia, în curând, de o licență ce va permite căutarea cu drona a persoanelor dispărute în zonele montane. În acest fel, activitatea salvamontiștilor va fi mult ușurată întrucât se va reduce timpul de intervenție, mărindu-se suprafața și viteza de căutare.
Între cele mai recente investiții realizate de Consiliul Județean Sibiu pentru susținerea activității Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu, se află baza de pregătire de la Păltiniș, autoutilitare de intervenție, aparatură medicală, diverse dotări și echipamente.