Salvamont România felicită Consiliul Județean Sibiu pentru exemplul de bună practică oferit prin Programul „Anii Drumeției”

Miercuri, 26 octombrie ac, Baza Salvamont Păltiniș a găzduit o întâlnire între liderii Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) la care am participat alături de administratorul public al județului Sibiu, domnul Adrian Bibu, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu, domnul Dan Popescu, precum și conducători ai structurilor de salvare montană din mai multe județe ale țării.

Președintele ASMR, domnul Sabin Cornoiu, a subliniat că activitatea de salvare montană trebuie susținută în permanență de către autorități, în folosul celor ce aleg să-și petreacă timpul liber în natură: „Se observă un apetit crescut pentru turismul activ, oamenii doresc să facă mișcare mai ales acum, după lunga perioadă de pandemie. Asta înseamnă că este nevoie atât de infrastructură, cât și de suportul salvamontiștilor.”

Programul „Anii Drumeției”, inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, a fost oferit drept exemplu de bună practică în materie de ecoturism, iar suportul de specialitate acordat de salvamontiștii sibieni a facilitat extinderea și modernizarea a peste 550 de kilometri de trasee de drumeție în Munții Făgăraș și Cindrel.

Suntem deschiși în a oferi o mână de ajutor și altor administrații publice din România care doresc să implementeze ceea ce noi am făcut deja în domeniul turismului sustenabil din județul Sibiu. Am găsit calea prin care unim comunități, promovăm producătorii și operatorii locali, implicăm copii și adulți deopotrivă în activități recreative și ecologice, oferiundu-le în același timp experiențe de neuitat în aer liber. Turiștii trebuie să facă aceste lucruri în siguranță și de aceea este important să avem un serviciu de salvare montană bine pregătit și dotat cu tehnică de intervenție modernă și eficientă.

În replică, Sabin Cornoiu a arătat că ”aici, în județul Sibiu, ne aflăm într-o situație fericită, probabil unică în România, în care s-a reușit ca traseele de drumeție pedestră să fie identificate și trecute în administrarea unei autorități. Am observat și aici, în zona Vârful Cindrel – Șaua Șteflești, trasee bine marcate și întreținute tocmai pentru că o autoritate publică s-a implicat și și-a făcut bine treaba. În plus, un Program cum este „Anii Drumeției” completează fericit acest demers, făcut în interesul iubitorilor muntelui.”

O veste bună pentru turiștii care aleg potecile munților din județul Sibiu vine din partea președintelui ANSMR, care a anunțat că Salvamont Sibiu va beneficia, în curând, de o licență ce va permite căutarea cu drona a persoanelor dispărute în zonele montane. În acest fel, activitatea  salvamontiștilor va fi mult ușurată întrucât se va reduce timpul de intervenție, mărindu-se suprafața și viteza de căutare.

Între cele mai recente investiții realizate de Consiliul Județean Sibiu pentru susținerea activității Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu, se află baza de pregătire de la Păltiniș, autoutilitare de intervenție, aparatură medicală, diverse dotări și echipamente.

Societatea de Drumuri a CJ Sibiu a făcut investiții de peste 2 milioane euro în utilaje noi

Societatea Drumuri și Poduri SA Sibiu, companie a Consiliului Județean Sibiu, a prezentat astăzi, 20 octombrie 2022, cele mai noi utilaje, autoutilitare, autovehicule și accesorii achiziționate recent. Este vorba despre 12 astfel de mijloace dintr-un total de 19, restul urmând să intre în folosința societății până la începutul lunii decembrie 2022.

Valoarea totală a acestor achiziții depășește 2 milioane euro  (aproximativ 10,5 milioane lei cu TVA) fiind astfel cea mai importantă campanie de acest gen din istoria Societății Drumuri și Poduri SA, atât numeric cât și valoric.

Ne-am asumat conectarea tuturor comunităților noastre printr-o infrastructură modernă, iar acest lucru nu se poate face decât prin mijloace moderne. Societatea Drumuri și Poduri, în calitate de administrator al drumurilor județene, a înțeles care sunt așteptările și a elaborat un plan de reorganizare menit a satisface pretențiile sibienilor, iar aceste achiziții vin ca o confirmare a seriozității cu care compania tratează responsabilitățile față de cetățeni.

Achizițiile de utilaje noi sunt un pas important în eficientizarea activității, dar, la fel de important, unul în direcția reducerii amprentei de carbon a activității Societății de Drumuri

Prin tot ceea ce facem la această societate, și prin această campanie de retehnologizare, urmărim să dezvoltăm compania, să o facem eficientă și competitivă pe piața de profil, să nu existe nicio diferență între o companie privată și această companie aflată în subordinea Consiliului Județean Sibiu.

Toate utilajele achiziționate în cadrul acestei campanii de modernizare sunt dotate cu echipamente de control al emisiilor poluante și se încadrează în cele mai noi standarde.

Înnoirea parcului de utilaje, autoutilitare și autovehicule este o etapă a Planului de reorganizare și va conduce la eficientizarea unui număr important de activități. În plus, asigurăm astfel condiții moderne și sigure de muncă pentru personal și o protecție a mediului crescută. Scopul Societății de Drumuri este de a-și respecta angajamentele față de comunitate și de a deveni relevantă în rândul companiilor de construcții prin servicii de top oferite nu doar autorităților publice”, afirmă Mihai Lisan, directorul general al Societății Drumuri și Poduri SA Sibiu.

Din totalul de 19 utilaje achiziționate de Drumuri și Poduri SA, 12 au fost livrate, iar alte șapte urmează a se livra până la începutul lunii decembrie 2022. Din același total, 16 utilaje și utilitare sunt achiziționate din fonduri proprii ale Societății și cu plata integrală și doar trei sunt achiziționate în sistem leasing (buldoexcavator, utilaj multifuncțional UNIMOG, autogreder).

Garanțiile aferente tuturor mijloacelor achiziționate sunt cuprinse între 12 și 36 luni.

Consiliul Județean Sibiu împreună cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice organizează o conferință dedicată achizițiilor publice centralizate la nivel local

Vineri, 21 octombrie 2022, începând cu ora 9.30, la sediul Consiliului Județean Sibiu va avea loc o conferință pe tema achizițiilor publice centralizate. Evenimentul se adresează reprezentanților primăriilor, ai instituțiilor din subordinea CJ Sibiu și ai altor instituții publice – școli, servicii deconcentrate, precum și societăților de utilitate publică.

Conferința face parte dintr-o serie de evenimente organizate în cadrul proiectului SIPOCA 625 ”Sprijin în implementarea SNAP prin consolidarea capacității administrative a ANAP și a autorităților contractante”.

Scopul evenimentului este de a crește gradul de conștientizare cu privire la avantajele și beneficiile care rezultă în urma achizițiilor centralizate, derulate prin intermediul unei unități de achiziții centralizate la nivel local (UCA).

Participanții vor afla care sunt categoriile de achiziții publice care se pretează la centralizare pe plan local, modalitatea de funcționare și operare a unei unități de achiziții centralizate la nivel local, procedura de aderare la UCA, dar și despre parcursul realizat de Consiliul Județean Sibiu privind înființarea și operaționalizarea unei UCA la nivel local.

În structura Consiliului Județean Sibiu funcționează o astfel de unitate, începând din anul 2021, fiind achiziționate produse de birotică și papetărie, precum și echipamente IT și multifuncționale pentru CJ Sibiu și alte 21 de instituții din subordine. În plus, CJ Sibiu, prin Compartimentul UCA, a demarat procedurile pentru achiziționarea centralizată a gazelor naturale și a energiei electrice pentru 21 de utilizatori din județul Sibiu.

Conferința se va desfășura atât fizic, cât și în sistem online, prin intermediul platformei Webex, înregistrarea participanților realizându-se utilizând următorul link:

https://eyenterprise.webex.com/eyenterprise/onstage/g.php?MTID=e563e12ce6cf94543b526ae3638c9d361

Agenda conferinței, detaliile logistice și alte informații relevante pot fi accesate la următorul link:

https://acrobat.adobe.com/link/track?uri=urn:aaid:scds:US:a87ce97e-ecd4-4a93-8a2d-5a80221e7e2d

Pentru informații suplimentare privind acest eveniment, vă rugăm să vă adresați la următoarele adrese: [email protected], telefon 0269/217733, interior 190 și 191 sau [email protected]

Consiliul Județean Sibiu implicat în reducerea consumului în instituțiile publice

Vineri, 7 octombrie 2022, la sediul Consiliului Județean Sibiu a avut loc o întâlnire cu primarii din județ și cu directorii sau reprezentanți ai instituțiilor aflate sub autoritatea CJ Sibiu, organizată în cadrul campaniei de informare și conștientizare privind ”Reducerea consumului în instituțiile publice”. Evenimentul a fost moderat de Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, și de Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Scopul principal al reuniunii a fost acela de înțelege contextul care a condus la creșterea prețurilor pentru energie și de a sublinia necesitatea aplicării mai multor măsuri care să conducă la reducerea consumului de energie și implicit la reducerea costurilor pentru utilități.

Președinta Daniela Cîmpean a menționat că la nivelul instituției Consiliului Județean Sibiu și al instituțiilor din subordine deja au fost elaborate planuri de măsuri pentru reducerea consumului, concepute astfel încât să nu fie afectată activitatea specifică fiecărei instituții în parte. De asemenea, un atu în susținerea acestui demers îl reprezintă preocuparea Consiliului Județean Sibiu de a eficientiza energetic o serie de clădiri în care funcționează diferite secții ale spitalelor aflate în subordine, fapt care conduce la scăderea consumului de energie primară și implicit a costurilor. În anul 2022 s-au finalizat reabilitarea termică și modernizare a 4 clădiri (Pavilionul IV de la Spitalul de Psihiatrie, Dispensarul, Pavilionul II și Pavilionul Administrativ de la Spitalul TBC), fiind în curs de realizare sau finalizare alte clădiri de la Spitalul Județean: Secția Dermato-venerice, Blocul Chirurgical sau Clădirea Maternității, dar și Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Dumbrăveni. Toate aceste investiții se realizează cu sprijinul fondurilor europene atrase de CJ Sibiu, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. În completare, Consiliul Județean Sibiu dorește să reabiliteze alte clădiri aflate în proprietate, iar în acest sens a depus în 1 aprilie alte 5 cereri de finanțare, prin PNRR, pentru Pavilionul Central al Spitalului de Psihiatrie, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Dumbrăveni, clădirea administrativă și Clădirea unde funcționează Secția de Anatomie Patologică ale Spitalului Județean, precum și pentru sediul Consiliului Județean.

Consider ca este responsabilitatea noastră, a tuturor, dar mai ales a autorităților de a găsi cele mai bune soluții prin care să putem contribui la reducerea consumului de energie, care în contextul actual trebuie tratată cu maximă prioritate. De aceea, prin evenimentul de azi, am încercat ca dincolo de măsurile de reducere a consumului de energie pe care le putem aborda, să venim în întâmpinarea colegilor noștri cu acțiuni și propuneri din partea unor specialiști în acest domeniu. Salut pe această cale deschiderea domnului Dumitru Chisăliță, care, prin expertiza de care dispune, a răspuns afirmativ apelului nostru. Este un prim pas, prin care ne alăturăm pe de o parte apelului Guvernului pentru găsirea celor mai bune soluții, dar și atingerea obiectivelor UE din Pactul Verde European – de a deveni un continent neutru din punct de vedere climatic.

La rândul său, Dumitru Chisăliță consideră că ”necesitatea reducerii consumului de energie în contextual crizei energetice, reprezintă o provocare, dar în același timp și o oportunitate de reconstrucție a sistemului energetic național într-o manieră echilibrată și eficientă și totodată de educare a comportamentelor de consum . Pentru a putea vorbi de reducerea dependenței de importurile de energie, România trebuie să își construiască propriul mix de energie curată care să permită o tranziție energetică lină și să ajute în același timp la atingerea țintei de decarbonizare asumata prin Pactul Verde European. În același timp nu trebuie neglijată ideea de responsabilitate a fiecărui consumator – companie sau persoană fizică, în ceea ce privește eficientizarea consumului de energie. Conceptele „eficiență energetică”, ”energie curate”, ”energie reziliență” devin din ce în ce mai actuale. De aceea, se impune derularea de campanii de analiza, informare și conștientizare asupra necesității eficientizării consumului energetic și a deschiderii către surse de energie curată, și mai ales identificarea rezilienței care trebuie atribuita energiei in perspectiva următorilor ani”.