Consiliul Județean Sibiu, partener într-un proiect pentru sprijinirea IMM-urilor și atragerea de investiții străine: SIBIU BUSINESS AGENCY

Consiliul Județean Sibiu a găzduit joi, 29 septembrie 2022, lansarea proiectului ”Sibiu Business Agency”, în care este partener, alături de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România. Proiectul este cofinanțat din Fondul European Social, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA), 2014-2020.

La eveniment au participat și au luat cuvântul Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, și Adrian Rada, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii – IMMpact Sibiu. De asemenea, au fost prezenți echipa de proiect, precum și angajați din aparatul de specialitate al CJ Sibiu.

Prin proiectul lansat astăzi, Sibiu Business Agency, punem bazele primei agenții din România create în cadrului proiectului inițiat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR)  care va avea un rol activ în consolidarea sectorului IMM, precum şi în atragerea de investiţii autohtone şi străine în județul nostru. Cu o economie echilibrată, o infrastructură în care am investit și o vom face constant pentru a ne ridica la standardele UE, cu o forță de muncă bine calificată, cu o administrație dinamică și deschisă față de posibili investitori, avantajați de poziția geografică, la care se adaugă și interesul nostru de a deveni una dintre cele mai atractive destinații de turism,  consider că județul Sibiu are toate premisele de a deveni unul dintre cele atractive județe pentru investitori.

Mulțumesc pe această cale domnului Florin Jianu – președinte Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România și domnului Adrian Rada – președinte Patronatul Județean al Întreprinderilor Mici și Mijlocii – IMMpact pentru încrederea acordată, dar și pentru oportunitatea de a fi partener în dezvoltarea mediului de business în județul Sibiu. Doresc mult succes tuturor celor care vor face parte din implementarea proiectului!

Principalele activități din cadrului proiectului sunt:

  1. Analiză a nevoilor de investiții și promovare a exporturilor;
  2. Realizarea unei proceduri, a unei strategii de promovare și dezvoltare a investițiilor și promovare a exporturilor + înființarea biroului Sibiu Business Agency;
  3. Derularea activităților de formare în domeniul promovării exporturilor și al internaționalizării IMM-urilor.

 

Rezultatele directe ale proiectului sunt:

  • o procedură/strategie pentru susținerea și promovarea dezvoltării la nivel local și de interacțiune cu autoritățile și instituțiile administrației publice axate pe promovarea exporturilor și atragerea de investiții în cadrul IMM-urilor
  • o vizită de studiu în cadrul Viena Business Agency (model de bună practică)
  • un birou dedicat atragerii de investiții și promovării exporturilor în cadrul IMM-urilor înființat în cadrul Consiliului Județean Sibiu (Sibiu Business Agency)
  • o platformă online creată pentru funcționarea biroului Sibiu Business Agency
  • 30 de reprezentanți din cadrul CNIPMMR, precum și ai altor ONG-urilor și parteneri sociali, formați în proiect în domeniul atragerii de investiții și promovării exporturilor, în vederea susținerii la nivel local a dezvoltării IMM-urilor

“Așa cum am promis materializăm Sibiu Business Agency și contribuim la crearea unui ecosistem care urmează să se dezvolte și ale cărui consecințe le vom vedea pe viitor prin intensificarea atragerii de investiții, respectiv promovarea exportului pentru firmele autohtone. România este într-o concurență acerbă cu întreaga lume, sunt foarte multe municipalități care își doresc și încearcă să atragă investiții în zonă. Astfel, prin intermediul proiectului, punem Sibiul pe harta investițională a lumii și, de asemenea, exprimăm o necesitate a Consiliului Național al IMM-urilor din România spre internaționalizare, un proces destul de dificil pe care, pas cu pas, îl dezvoltăm cu toții. Felicit Consiliul Județean Sibiu și structura de IMM-uri din județ pentru colaborare și ambiția pentru a mișca lucrurile, Sibiu Business Agency fiind prima agenție de atragere de investiții din România.”, a menționat Florin Jianu, președinte CNIPMMR.

 

Muntele a fost sărbătorit la el acasă

Activitățile generate de Consiliul Județean Sibiu pentru marcarea Zilei Naționale a Muntelui s-au bucurat de o largă participare a sibienilor dar și de suportul mai multor instituții, semn că muntele este apreciat la adevărata sa valoare.

Cărările muntelui au fost bătute cu pasul de elevii Școlilor Gimnaziale nr. 18 și „Radu Selejan” din Sibiu, care au fost liberi în aer liber alături de ghizii proiectului „Anii Drumeției”, inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu în scopul promovării turismului sustenabil.

Micii drumeți au aflat despre fauna și flora din zona Rășinari – Cisnădioara, iar potecile șerpuite i-au purtat către persaje de vis. Cetatea Cisnădioara a fost cucerită de copii, eforturile fiindu-le răsplătite cu insigne special dedicate Zilei Muntelui.

Apetitul pentru „evadările în natură” organizate de „Anii Drumeției” a făcut ca toate excursiile pentru elevi programate în perioada următoare să fie   „sold out”, semn clar că tânăra generație învață să aprecieze muntele… la el acasă.

O călătorie în timp a fost propunerea Bibliotecii Județene Astra, care a purtat iubitorii muntelui pe cărările de altădată din Cindrel și Făgăraș. În foaierul instituției, Galeria Turismului Montan a reunit cele mai frumoase și neașteptate exponate ce dezvăluie privitorului frumusețea călătoriilor montane. Elevi de la mai multe școli din Sibiu au admirat echipamente de epocă utilizate în escaladă, hărți, pioleți, colțari cât și fotografii rare, toate reușind să aducă bucurie, dar și mirare, pe chipurile vizitatorilor.

Natura și-a recăpătat strălucirea mulțumită unei campanii de igienizare derulată de Asociația de Dezvoltare ADI ECO, în zonele Râul Sadului și Gura Râului. Alături de voluntari s-a aflat și prefectul județului Sibiu, domnul Mircea Crețu, semn că demersul cetățenesc este susținut și de autorități. Deșeurile au fost strânse și predate operatorului de salubritate „Soma”, partener în această campanie.

Miere, lapte, telemea, brânză de burduf, zacuscă și multe alte bunătățuri poartă sigla „Produs montan” în cadrul a 8 standuri pe care producătorii sibieni din zona muntană a județului le-au etalat la Piața Volantă „Transilvania”. În fiecare sfârșit de săptămână sibienii pot cumpăra alimente certificate ca fiind produse în zona montană și care înglobează o parte din puritatea muntelui.

„Mulțumesc tuturor celor care s-au alăturat inițiativei noastre, pentru că astfel am reușit să transmitem un mesaj comun, simplu și eficient: muntele este parte din viața noastră, a sibienilor.Să-l respectăm!”, a transmis Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

 

14 septembrie – Ziua în care redescoperim frumusețea muntelui

Consiliul Județean Sibiu a inițiat o serie de acțiuni menite să marcheze Ziua Națională a Muntelui, sărbătorită începând cu anul 2002, pe data de 14 septembrie.

Iubitorii muntelui sunt invitați la o drumeție în timp, la Biblioteca Județeană „Astra”, în foaierul căreia a fost amenajată o Galerie a Turismului Montan. Fotografii rare, hărți, ghiduri  montane, echipament de escaladă de epocă, rucsaci, bocanci, pioleți și mutle alte „comori”, au menirea de a purta vizitatorii pe potecile de altă dată ale munților Făgăraș și Cindrel. Revenirea în prezent este asigurată de Salvamont Sibiu care a dotat un manechin cu echipament de ultimă generație, utilizat pentru salvarea de vieți.  Accesul publicului este gratuit, expoziția putând fi vizitată până vineri, 16 septembrie.

„Aventură cu clasa” este propunerea echipei „Anii Drumeției”, proiect inițiat și dezvoltat de Consiliul Județean Sibiu, dedicat ecoturismului și care a dus până în prezent la amenajarea a 54 de trasee montane ce însumează peste 220 de kilometri. Elevii Școlii Gimnaziale nr. 18 din Sibiu vor parcurge, astăzi, traseul cuprins între Rășinari și Călugăru, iar mâine, pe 15 septembrie, cei de la Școala „Radu Selejan” din Mediaș au rezervată o drumeție în zona Cisnădioara. Micii drumeți vor primi din partea organizatorilor, drept mulțumire pentru dorința de a cunoaște frumusețea naturii, insigne special concepute pentru Ziua Națională a Muntelui. Detalii despre viitoarele „Aventuri cu clasa” sunt disponibile pe www.aniidrumetiei.ro

Și pentru că muntele mai are nevoie și de primenire, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ADI ECO” organizează două acțiuni de igienizare: pe 15 septembrie, în zona Râul Sadului, iar pe 16 septembrie, în zona Gura Râului.

Cele două activități se bucură de suportul primăriilor și al școlilor din localități, Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, Agenției Zonei Muntane și al operatorului de salubritate „Soma”.

„Produs montan” este conceptul prin care Consiliul Județean Sibiu promovează producătorii sibieni din zona montană a județului. În Piața volantă „Transilvania”, pot fi găsite produse tradiționale al căror gust este sporit de aromele și aerul curat de munte. Acestea sunt evidențiate cu o etichetă specială, afișată de producători în cadrul standurilor propii.

Avem privilegiul ca noi, sibienii, să fim străjuiți de doi dintre cei mai frumoși munți ai României: Făgăraș și Cindrel. Pe cărările lor găsim cele mai simple și totodată cele mai mari bucurii pe care ni le poate oferi natura, întrucât frumusețea peisajului, apa cristalină și rece, aerul tare, cu miros de cetină și camaraderia drumeților sunt lucruri pe care nu le găsești în altă parte. Este Ziua Națională a Muntelui, este ziua tuturor celor ce-l îndrăgesc. La mulți ani tuturor!

Condiții la standarde europene pentru pacienții Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu

✓ Consiliul Județean Sibiu reduce la jumătate consumul de energie și crește calitatea actului medical și confortul pacienților
Imaginea spațiilor încălzite cu sobe de teracotă și a toaletelor comune din capătul holurilor a devenit amintire la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu, alungată fiind de recentele lucrări de renovare și modernizare a două corpuri de clădire.
Consiliul Județean Sibiu a derulat un amplu proiect de eficientizare energetică, suprapus cu reorganizarea circuitelor și modernizarea spațiilor dedicate pacienților.
Fondurile au fost asigurate, în marea lor parte, de către Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în cadrul Proiectului „Reabilitarea termică a unor clădiri din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu – Pavilion 2 și Pavilion Administrativ”.
Valoarea totală a investiției este de 10.398.056,84 lei, cu TVA, suma fiind compusă din asistența financiară europeană nerambursabilă de 7.494.216,27 lei, cu TVA, precum și de fonduri asigurate de Consiliul Județean Sibiu: 152.943,19 lei cu TVA, contribuție proprie la proiect și 2.750.897,38 lei, cu TVA, pentru lucrări neeligibile din punct de vedere al ghidului de finanțare, dar absolut necesare pentru o bună desfășurare a actului medical: instalații
sanitare, electrice, utilități, intervenții la structură, echipamente de detectare și scară de incendiu, canalizare menajeră și pluvială, precum și lucrări de refacere interioare după
reabilitare.
O atenție deosebită a fost acordată Pavilionului 2, unde au fost amenajate saloane pentru copii, ce vor însuma 10 paturi, accesul micilor pacienți fiind separat de cel al adulților.
Pentru aceștia, cazarea se va face în saloane ce vor însuma 25 de paturi, toate saloanele având propriul grup sanitar. În plus, fiecare pat este conectat la o sursă de oxigen, dotare posibilă în urma finanțării atrase de spital prin Agenda de sănătate a Municipiului Sibiu. Reabilitarea Pavilionului Administrativ va permite amenajarea farmaciei destinate
pacienților și funcționarea aparatului administrativ în condiții decente.
Creșterea eficienței energetice a fost făcută atât prin mijloace „tradiționale”, ce au vizat anveloparea fațadei, izolarea planșeelor sau înlocuirea tâmplăriei și a ferestrelor, cât și prin realizarea unor sisteme performante de producere a energiei verzi: panouri solare pentru prepararea apei calde menajere și pompe de căldură reversibilă utilizate în sistemul de climatizare. Toate acestea permit reducerea cu 50% a necesarului de energie primară asigurată de furnizori. În plus, noile echipamente „verzi” vor asigura 40% din consumul de energie al celor două clădiri.
Reducerea de costuri mai este asigurată de noile centrale termice, cu un randament în funcționare de 98%, cât și sistemul de iluminat de tip led, cu durată mare de viață și consum scăzut de energie.

Grija pentru nevoile pacienților cât și ale personalului medical ne-a motivat să găsim cele mai bune soluții în reconfigurarea și modernizarea Pavilionului II al Spitalului de Pneumoftiziologie. Veștile bune sunt legate și de faptul că ne ținem promisiunea de a reduce impactul asupra mediului, înscriindu-ne astfel în amplul efort de promovare a Pactului verde european, prin care Uniunea Europeană dorește să atingă neutralitatea climatică. Cu fiecare investiție pe care o facem în infrastructura medicală pe care o gestionăm, reușim să fim aproape de sibieni și să contribuim în același timp la îmbunătățirea condițiilor de mediu.

Lucrările au fost executate de firma S.C. Electrovâlcea SRL, ordinul de începere fiind dat în 16 iulie 2021. Durata de execuție a fost de 12 luni și jumătate, iar la data de 2 august 2022 lucrările au fost finalizate, investiția fiind un exemplu de bună practică în ceea ce privește respectarea termenului contractual.

PORTAL MEDICAL se extinde! Platforma de sănătate inițiată de Consiliul Județean Sibiu implementată și la clinica privată DIAMED

Consiliul Județean Sibiu extinde platforma Portal Medical prin semnarea unui protocol de colaborare și cu clinica privată DIAMED, care oferă sibienilor servicii medicale în diverse specialități: pediatrie, cardiologie, alergologie, medicină internă, endocrinologie, precum și analize de laborator și servicii de medicina muncii. DIAMED deține două clinici: una pe strada Dimitrie Anghel și una în cartierul Arhitecților. Odată cu semnarea prezentului protocol cei aproximativ 10.000 de pacienți înregistrați în sistem vor putea beneficia de avantajele pe care le oferă Portal Medical – singura platformă digitală din țară prin care cei înregistrați își vor putea consulta istoricul medical.

Salut deschiderea reprezentanților clinicii Diamed de a se alătura platformei Portal Medical. Asta dovedește grija pe care o poartă pacienților, precum șl dorința de a oferi servicii medicale de calitate adaptate la nevoile reale ale pieței. Extinderea platformei a fost și rămâne una dintre țintele noastre, astfel încât să beneficieze un număr cât mai mare de sibieni din tot județul de avantajele evidente ale acestui instrument digital.

Totodată, digitalizarea sănătății este una dintre priorități și la nivel european așadar, ceea ce facem prin Portal Medical în județul Sibiu, poate fi un exemplu de bună practică în crearea Spațiului European al datelor privind sănătatea, obiectiv prin care UE își dorește ca toți cetățenii să aibă acces în siguranță și control deplin asupra datelor lor medicale în format digital și care aduce beneficii și în cercetarea și crearea de politici de sănătate publică.

La nivelul Comitetului European al Regiunilor pregătim în acest moment un aviz pentru care am fost numită raportor pe această temă, iar Sibiul poate contribui, alături de partenerii publici și privați înscriși în Portal Medical, prin experiența acumulată, în crearea unei politici de sănătate digitală la nivel european.

 

Platforma Portal Medical face parte dintr-un proiect amplu inițiat de Consiliul Județean Sibiu și finanțat prin fonduri europene, care permite accesul la istoricul medical al pacienților care au folosit cel puțin o dată serviciile spitalelor care sunt integrate în platformă, și anume: Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Clinic de Psihiatrie dr. Gh. Preda Sibiu, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul Orășenesc Cisnădie, Spitalul Orășenesc Agnita, Clinica Misan Med, Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, Spitalul Municipal Mediaș, Clinica Polisano.

“Viața nu este numai pentru a fi în viață, ci să-ti fie și bine, și astfel, având la îndemâna accesul la tehnologie și în special la acest Portal Medical, pacienții își îmbunătățesc calitatea vieții iar medicii își ușurează activitatea. Multiplele avantaje pe care le are utilizarea platformei, printre care centralizarea istoricului medical, programări on line, accesul medicilor la dosarul pacientului ajutând-i în demersul medical, o comunicare mai ușoară dintre medic și pacient au fost doar câteva dintre argumentele care au stat la baza deciziei de a integra clinica Diamed în această platformă. Pentru noi, pacienții care ne trec pragul sunt deosebit de importanți, pentru că sănătatea este un cuvânt mare – care cuprinde nu numai corpul, mintea și spiritul ci și PERSPECTIVA unui om. De aceea, schimbându-ne perspectiva, adică fiind deschiși la nou și la tot ceea ce ne ușurează viața, creștem calitatea acesteia”, a declarat Gabriel Bolca, manager clinica Diamed.

Platforma Portal Medical permite totodată, partajarea informațiilor din istoric cu medicii cărora pacientul decide să le ofere acces, dar și încărcarea altor documente. În plus, platforma permite realizarea de programări la cabinetele spitalelor, oferă posibilitate de a acorda acces la dosarul medical propriu, de către pacient, unui medic fără cont în portal, pe baza unui link și a unei parole cu valabilitate limitată, posibilitate medicului de familie de a crea cont în portal pentru un pacient (cu acordul pacientului).

Pentru a accesa platforma, utilizatorii au nevoie doar de un cont realizabil în câțiva pași la adresa https://portalmedical.cjsibiu.ro/

Pentru mai multe detalii cu privire la utilizarea platformei, cei interesați pot urmări video ul de la acest link – https://www.youtube.com/watch?v=A2BjIjXf3hU