Consiliul Județean Sibiu a dotat Ambulatoriul de specialitate al Spitalului de Pneumoftiziologie cu aparatură de ultimă generație

Ambulatoriul de specialitate al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu a fost dotat cu  aparatură și echipamente medicale moderne și performante, printr-un proiect cu fonduri europene în valoarea totală de 815.315 lei, accesat de Consiliul Județean Sibiu.

Principalele echipamente și dotări sunt: pletismograf de ultimă generație, ecograf Doppler color, aparat vizualizare vene, defibrilator, autoclav, analizor gaze,  scaun pentru recoltare sânge, masă hidraulică, aparat secreții pleurale, centrifugă și termostat utilizate pentru laboratorul de analize medicale, precum și lămpi bactericide, mașină profesională de spălat pardoseala, trolii pentru medicație, negatoscop, dulapuri depozitare echipamente și materiale sanitare.

Dotarea spitalelor aflate în subordinea instituției noastre cu aparatură nouă, de ultimă generație este un demers pe care l-am realizat constant și care ne preocupă permanent. Reușim astfel să creștem calitatea serviciilor medicale și să îmbunătățim infrastructura sanitară, iar acest fapt are impact direct asupra locuitorilor din județul Sibiu. Pe lângă aparatura modernă de la Ambulatoriul de specialitate din cadrul spitalului TBC, au fost dotate cu echipamente importante, de ultimă generație atât Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, cât și Spitalul Clinic de Psihiatrie.

 Conform datelor statistice, numărul cetățenilor care apelează la serviciile oferite în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu este în continuă creștere. Astfel, dacă în anul 2015 numărul consultațiilor în Ambulatoriul de specialitate al spitalului a fost de 9167 de persoane, în anul 2021 numărul acestora a ajuns la 13.547.

„Avem o adresabilitate foarte mare pentru serviciile oferite în ambulatoriul de specialitate al spitalului nostru, mai ales datorită faptului că suntem singura unitate sanitară din județ specializată în tratarea bolilor pulmonare. De aceea, pentru noi este prioritară dotarea cu aparatură modernă, care să le ofere medicilor pneumologi posibilitatea  de a stabili un diagnostic cât mai rapid și corect, contribuind astfel la prestarea unui act medical de calitate. Mulțumim echipei de implementare a proiectului pentru că a reușit să ne ajute să achiziționăm echipamentele medicale pe care ni le-am propus”, a declarat Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Județul Sibiu promovat ca destinație atractivă pentru ecoturism la nivel internațional

Consiliul Județean Sibiu a găzduit weekend-ul trecut o delegație formată din șase jurnaliști și bloggeri de călătorie, reporteri pentru cele mai importante publicații din Austria. Vizita a avut ca temă ecoturismul și s-a desfășurat la invitația Ambasadei României din Austria, prin diligențele domnului ambasador Emil Hurezeanu. Programul vizitei în județul Sibiu a fost organizat de Asociația Județeană de Turism Sibiu, în cadrul Programului „Anii Drumeției”.

Scopul principal al vizitei a fost poziționarea Județului Sibiu ca destinație atractivă pentru ecoturism, la nivel internațional, prin promovarea patrimoniului cultural și natural. Acest lucru s-a realizat prin exemplificarea experiențelor autentice oferite în regiune, fie că vorbim de producători locali sau de operatori economici care oferă servicii ecoturistice.

Țin să mulțumesc domnului ambasador Emil Hurezeanu care a inclus județul Sibiu în itinerariul prin România al jurnaliștilor austrieci. Suntem printre puținele județe din țară care au făcut din susținerea ecoturismului și a drumeției o prioritate strategică, iar oaspeții austrieci au putut să vadă atât unități de cazare, de servire a mesei, cât și alte obiective turistice care reușesc să se armonizeze cu principiile ecoturismului, fără a produce o amprentă negativă asupra mediului înconjurător, ba chiar sporind frumusețile culturale și naturale cu care se integrează armonios. Sperăm că publicațiile lor le vor face cunoscute mai departe. E genul de turism de calitate pe care îl caută tot mai multă lume. E genul de turism pe care ni-l dorim în Sibiu.

Timp de trei zile delegația a fost introdusă în farmecul specific al județului Sibiu, cu drumeții și vizite la producători locali, meșteșugari, puncte gastronomice locale și operatori de turism sustenabil. Programul a inclus vizite în Cisnădioara, la Ansamblul Agora, plimbări pe fânețele din Râu Sadului și prânz la Punctul Gastronomic Local „Între iazuri’, plimbare cu Mocănița pe Valea Hârtibaciului, cu vizite în atelierele Ceramica de Nocrich și Țiglăria din  Apoș.

Membrii delegației au fost introduși în specificul multicultural al județului sibiu, fără a neglija și Municipiul Sibiu, unde invitații au participat la tururi ghidate de oraș și plimbare prin Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra, cu vizitare a expoziției ExpoAlbina, organizată cu ocazia Zilei Universale a Iei.

Cei șase jurnaliști au fost impresionați de frumusețea peisajelor și diversitatea culturală, dar și de inițiativele locale de conservare a tradițiilor și de punere în valoare a patrimoniului natural, urmând ca aceste informații să se regăsească în articolele pe care le vor publica în presa scrisă din Austria, cât și online, prin intermediul social media.

 

Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

 

Consiliul Județean Sibiu invită specialiștii sibieni în agricultura, dezvoltare rurală, protecția mediului sau infrastructură montană și turism să se implice în Comisiile de Specialitate din cadrul Comitetului de Masiv Parâng

Înființat joi, 19 mai 2022, la Consiliul Județean Sibiu, Comitetul de Masiv Parâng, a cărui președinție este asigurată de președinta instituției, Daniela Cîmpean, face un apel către specialiștii sibieni din domenii precum: agricultură, dezvoltare rurală, protecția mediului, biodiversitate, silvicultură, infrastructura și educație montană, dar și turism să devină membri în cadrul următoarelor Comisii de Specialitate.

a) agricultură și dezvoltare rurală;

b) protecția mediului și conservarea biodiversităţii;

c) silvicultură, cinegetică și gospodărirea apelor;

d) infrastructură montană și turism;

e) educație montană, inovare și cercetare.

Precizăm faptul că, Județul Sibiu este membru și în Comitetul de Masiv Făgăraș, iar membrii cooptați în cadrul comisiilor de specialitate pentru Comitetul de Masiv Parâng vor face parte din ambele comisii.

Pentru o reprezentare cât mai bună a domeniilor de interes în aceste comisii de specialitate avem nevoie de parteneri implicați, profesioniști și dornici de a pune umărul în promovarea și susținerea zonei montane. Există un mare potențial de dezvoltare a acestei zone, de aceea fac un apel către toți specialiștii sibieni cu experiență în domeniile menționate, și care își doresc să contribuie la dezvoltarea zonei montane, să se alăture echipei noastre. Am convingerea că împreună vom putea face lucruri care să conteze.

Membrii Comisiilor de Specialitate vor acorda consultanță de specialitate la cererea comitetelor pe teme de interes privind dezvoltarea durabilă și incluzivă a zonei montane, punerea în valoare a resurselor naturale și umane, păstrarea echilibrului ecologic și protecția mediului natural și vor participa la ședințele comitetului. Totodată, membrii Comisiilor de Specialitate formulează propuneri și recomandări și pot participa la ședințele Comitetului de Masiv, la solicitarea acestuia.

Pentru înscriere cei interesați sunt rugați să transmită datele de contact, până la data de 14 iulie 2022, pe adresa de mail: [email protected] sau la telefon: 0269/217733, int. 128.

Informații suplimentare se pot obține și accesând site-ul Agenției Naționale a Zonei Montane, din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale – https://azm.gov.ro/category/comitete-de-masiv.

 

Contractele de finanțare și de proiectare și execuție lucrări pentru modernizarea Aeroportului Internațional Sibiu au fost semnate

Modernizarea Aeroportului Internațional Sibiu intră în linie dreaptă, contractul de finanțare a fost semnat vineri, 17.06.2022, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, iar astăzi, 22.06.2022, la sediul Consiliului Județean Sibiu a fost semnat contractul de proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice”, Faza I.

Licitația pentru obiectivul „Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – activități economice”, Faza I a fost lansată în luna decembrie 2021 și a fost finalizată în data de 30 mai 2022 prin desemnarea câștigătorului acesteia, respectiv Asocierea CON-A S.R.L. [LIDER] – BOG’Art S.R.L. [ASOCIAT] și UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT S.A. [ASOCIAT].

Valoarea totală  a proiectului este de 272.493.421,67 lei, iar valoarea totală eligibilă este de 193.637.593,69 lei din care 164.591.954,68 lei în cuantum de 85% reprezintă contribuția FEDR, 25.172.887,14  lei în cuantum de 13% reprezintă contribuția de la Bugetul de Stat și 3.872.751,87 lei, în cuantum de 2% reprezintă contribuția asigurată din bugetul Consiliului Județean Sibiu. Cheltuielile neeligibile în valoare de 78.855.827,98 lei sunt finanțate de la bugetul Aeroportului Internațional Sibiu R.A.

Termenul limită de finalizare a construcției este 31 decembrie 2023. Terminalul va avea o suprafață construită de 22.400 m.p., cu o capacitate totală de procesare de appx. 2,5 milioane de pasageri, 6 filtre de securitate, 7 automate pentru self check-in, 10 ghișee check-in cu operator, unul dintre acestea deservind fluxul de VIP, 7 porți de îmbarcare, precum și alte dotări necesare traficului aerian internațional intra și extra comunitar, plus spații publice de uz comercial și utilitar.

 

Aeroportul Internațional Sibiu este o companie strategică pentru județul Sibiu, care înainte de pandemie, a cunoscut o perioadă de dezvoltare constantă.

Din fericire, prin mecanismele financiare pe care Consiliul Județean le-a susținut, Aeroportul a reușit să tranziteze fără pierderi semnificative perioada pandemiei și azi, să ajungă să fie funcțional 24 h din 24 h și să recupereze traficul de pasageri în proporție de peste 87%, față de perioada similară din 2019.

Acest trend impune nevoia extinderii și modernizării Aeroportului Internațional Sibiu pentru a putea asigura servicii de calitate și maximă siguranță pentru numărul tot mai mare de pasageri.

Finanțarea europeană completată de contribuția AIS, garantată de Consiliul județean, ne permite ca în final să avem o investiție care să poată deservi 2,5 milioane de pasageri și să achiziționăm echipamente de securitate de ultimă generație.

Practic, prin această investiție se creează premisele pentru ca Aeroportul Internațional Sibiu să se numere printre aeroporturile competitive pe piața europeană, cu toate consecințele pozitive pentru sibieni și județul Sibiu.

„Este cu siguranță unul dintre cei mai importanți pași în ceea ce privește modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare. Practic, este încununarea unei munci de echipă de mai bine de trei ani între minister, proiectant, echipa de management a aeroportului și echipa de specialiști a Consiliului Județean Sibiu. Obiectivul final este asigurarea unei infrastructuri care să facă față tuturor provocărilor viitoare atât din perspectiva traficului de pasageri în creștere, cât și a nivelului serviciilor oferite pasagerilor și celorlalte categorii de clienți, astfel încât experiența acestora să fie una la nivelul așteptărilor lor. Urmează o perioadă plină de provocări datorate, în principiu, anvergurii acestui proiect, însă suntem încrezători că proiectul va fi unul de succes printr-o colaborare constantă și intensivă din partea tuturor părților implicate.” – a declarat Marius Ioan GÎRDEA, Directorul General Aeroportul Internațional Sibiu

 

Consiliul Județean Sibiu a semnat contractul de proiectare și execuție pentru modernizarea și extinderea Școlii nr. 22

  • Clădirea îi va găzdui pe copiii din Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr.1 Sibiu
  • 4 luni pentru realizarea documentației tehnice, 10 luni de la emiterea ordinului de începere pentru realizarea lucrărilor și 2 luni pentru recepția acestora
  • 998.900,70 lei fără TVA – fonduri europene atrase de Consiliul Județean Sibiu

Consiliul Județean Sibiu a semnat contractul de achiziție publică de lucrări, care includ proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări, pentru proiectul „Reabilitarea, modernizarea și extinderea Școlii nr. 22 în vederea relocării Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă nr.1 Sibiu”.

Compania câștigătoare este SC. Conlan SRL Sibiu, valoarea contractului fiind de 8.998.900,70 lei fără TVA (10.708.691,83 lei cu TVA Inclus). Proiectul se derulează cu fonduri europene atrase de Consiliul Județean Sibiu, prin Programul Operațional 2014 – 2020.

Din valoarea totală a contractului, peste 95% reprezintă lucrările de execuție. Termenul pentru realizarea documentației tehnice este de 4 luni, iar pentru realizarea lucrărilor, executantul va avea la dispoziție 10 luni de la emiterea ordinului de începere și 2 luni pentru recepția acestora.

Clădirea școlii nr. 22, situată în curtea Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gh. Preda” Sibiu, va fi extinsă cu un nou corp, care va include săli de clasă pentru școlari cu deficiență severă, săli de clasă pentru școlari cu deficiență medie/ușoară, cancelarie pentru cadrele didactice, birouri  oficiu, arhivă, magazine, sală depozitare materiale didactice, un atelier de informatică, spălătorie, depozitare, centrală termică.

De asemenea, pentru ca elevii să beneficieze de terapia corespunzătoare  vor fi realizate  o sală de art terapie, o sală de  stimulare senzo/ludoterapie și  sală time-out, un cabinet medical și unul stomatologic, ateliere de profesionalizare pentru băieți și pentru fete, cabinet consiliere și cabinet pentru asistent social, 4 cabinete logopedice, bazin, sala kinetoterapie și  grupuri sanitare la fiecare nivel.

 

 

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului întâlnire cu mediul de afaceri, practicienii din turism și autoritățile publice locale din județul Sibiu

Aflat într-un periplu prin țară, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a poposit la Sibiu, joi, 16 iunie 2022, unde s-a întâlnit cu președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, cu deputatul de Sibiu, Christine Thellmann, cu reprezentanți ai mediului de afaceri, cu practicieni în domeniul turismului și cu primari. Întrevederea a fost găzduită de Muzeul Astra și s-a axat pe discutarea unor aspecte importante privind pachetul de programe pregătite și derulate de ministerul de resort, finanțarea acestora, promovarea și dezvoltarea sustenabilă a turismului și implicit a mediului de afaceri din județul Sibiu.

Întâlnirea a fost interactivă, participanții adresându-i ministrului Daniel Cadariu numeroase întrebări și probleme pe care le întâmpină, ministrul dovedindu-se a fi un partener de dialog excepțional, oferind, cu multă răbdare și aplecare, informații detaliate despre mecanismele de funcționare a ministerului.

Subiectele abordate au vizat: diferite linii de finanțare, dezvoltarea domeniului schiabil – pentru care ministerul va scoate la licitație întocmirea unui studiu care să arate locațiile care s-ar preta pentru domenii schiabile; organizațiile de management al destinației regionale (OMD); sprijinirea stațiunilor balneare; ecoturismul; îmbunătățirea calității ofertei României la târgurile internaționale de turism, etc.

În intervenția sa, președinta Daniela Cîmpean a evidențiat exemplele de bună practică dezvoltate de Consiliul Județean Sibiu, precum:

Promovarea proiectului Primăriei comunei Bazna, localitate cunoscută pentru apele minerale cu proprietăți terapeutice unice în Europa, în vederea valorificării acestor resurse naturale

Vă mărturisesc că rar mi-a fost dat să întâlnesc pe cineva din administrația centrală atât de deschis și preocupat de domeniul de activitate pe care îl reprezintă. Valorific prezența dumneavoastră la Sibiu ca să pledez în direcția stabilirii la Sibiu a Organizației de Management al Destinației pentru Regiunea Centru și ne asumăm să găzduim acest organism care este un jalon important prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență. Pe de altă parte, apreciez că strategia ministerului are o prioritizare în ceea ce privește turismul balnear și vă aduc în atenție proiectul depus de Primăria Bazna care nu a primit finanțare deocamdată, dar sperăm ca Guvernul României să aloce fonduri mai generoase pentru acest domeniu.

Un alt aspect transmis de președinta Consiliului Județean Sibiu ministrului antreprenoriatului și turismului a fost acela ca atunci când se fac pregătiri pentru participarea la târguri de turism, Ministerul să se consulte și cu autorităților publice locale, care, prin instituțiile pe care le coordonează, pot aduce un plus valoare promovării României, oferind exemplul județului Sibiu care poate să sprijine aceste târguri cu expertiza recunoscută în management cultural a Complexului Național Muzeal ASTRA Sibiu.

Prezența la Sibiu a ministrului Daniel Cadariu s-a încheiat cu un tur în muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, care este ”un model de business cultural și turistic”, așa cum l-a prezentat președinta Daniela Cîmpean.

Oportunități de finanțare pentru IMM-urile din Regiunea Centru prezentate la Consiliul Județean Sibiu

Consiliul Județean Sibiu a găzduit joi, 16 iunie 2022, o dezbatere tematică privind fondurile europene disponibile pentru IMM-uri în perioada 2021-2027, organizată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. Evenimentul a reunit antreprenori, autorități publice locale, instituții bancare și consultanți din regiunea Centru.

Dezbaterea face parte din seria de evenimente desfășurate în cadrul Programului ”Invest in”, prin care sunt promovate oportunitățile și programele de finanțare și dezvoltare dedicate IMM-urilor la nivel regional și național precum: IMM Prod, Garant Construct, Start-up Nation, Programul de Microindustrializare, Electric UP, dar și alte proiecte pentru IMM-uri în domeniul digitalizării, transformării digitale, specializare inteligentă sau internaționalizare. Până în prezent aceste dezbaterii au fost organizate la Iași pentru regiunea Nord- Est și la Arad pentru regiunea Vest.

În deschiderea dezbaterii, președinta Consiliul Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a salutat inițiativa Programului ”Invest in” dedicat IMM-urilor, precizând că la nivelul Consiliul Județean Sibiu, parteneriatele dintre mediul public și privat au adus rezultate benefice pentru comunitate.

Județul Sibiu este primul județ din țară la nivelul căruia va fi înființat biroul ”Sibiu Business Agency”, prin care, după modele de bune practici identificate la nivel european, se dezvoltă proceduri și mecanisme pentru promovarea exportului și atragerea de investiții în cadrul IMM-urilor din județ. Acest organism va fi creat în cadrul proiectului ”Sibiu Business Agency”, finanțat din Programul Operațional Capacitate Administrativă și derulat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu.

Consiliul Județean Sibiu promovează parteneriatele dintre mediul public, privat și societatea civilă în toate domeniile de activitate. Avem o relație strânsă cu Patronatul Județean al IMM-urilor, iar domnul Adrian Rada, președintele acestuia, este un partener de încredere, cu inițiativă și care susține dezvoltarea sustenabilă a companiilor. În scurt timp vom putea sprijini și mai mult IMM-urile,  datorită proiectul ”Sibiu Business Agency,  care beneficiază de finanțare europeană.

Dezbaterea a continuat cu luări de cuvânt și prezentări susținute de: Florin Jianu, președintele CNIPMMR, Ioan Levitchi, șef serviciu Serviciul Specializare Inteligentă din cadrul ADR Centru, Adrian Rada, președintele Patronatului Județean al IMM- urilor Sibiu, Daniel Moșin, subprefectul județului Sibiu, Oana Bâra, reprezentant al BCR, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și Florin Luca, directorul executiv  al Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragerea de Investiții și Promovare a Exportului Brașov (AIMMAIPE).

Ultima parte a întâlnirii a fost dedicată unei sesiuni de întrebări și  răspunsuri.

Consiliul Județean Sibiu a început demersurile pentru crearea unei arhive fizice și digitale

Consiliul Județean Sibiu a lansat licitația în vederea elaborării studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții ”Dezvoltarea unui Data Center Disaster Recovery și Arhivare pentru CJ Sibiu și unitățile din subordine”.

Operatorii economicii interesați își pot depune ofertele în  Sistemul Electronic de Achiziții Publice, până în data de 30 iunie 2022, ora 15. Valoarea estimată a contractului este de 200.000 lei fără TVA, respectiv 238.000 lei cu TVA,  fondurile fiind asigurate din bugetul local al județului Sibiu. Durata de execuție a contractului este de 9 luni.

Prin acest proiect, CJ Sibiu își propune să reabiliteze și să extindă două clădiri aflate în proprietate, situate în municipiul Sibiu, pe strada Șoseaua Alba Iulia, nr.73, în proximitatea Aeroportului Internațional Sibiu, cu scopul de a crea o arhivă fizică și digitală.

În cadrul studiului de fezabilitate se va realiza o expertiză tehnică a celor două imobile și se vor analiza soluțiile pentru amenajările exterioare, împrejmuire și căi de acces.

Una dintre clădiri, destinată pentru arhiva fizică, va fi compartimentată astfel: depozite de arhivă, camere de lucru, sală de studiu, laborator de reprografiere, laborator de recondiționare și restaurare, birouri, încăperi auxiliare, grupuri sanitare. În cealaltă clădire va funcționa un centru numit Data Center Disaster Recovery, dotat cu servere, întreaga amenajare ținând cont de cerințele și standardele de securitate impuse pentru crearea unei arhive digitale.

După finalizarea studiului de fezabilitate, CJ Sibiu are în vedere identificarea unor surse de finanțare externe pentru realizarea investiției.

 

”Orașe și comunități – Fit For Green, Fit For Smart” – Conferința despre exemple de bună practică și proiecte smart

  • Președinta CJS, Daniela Cîmpean a punctat cele mai importante proiecte care urmăresc protecția mediului și digitalizarea: fără plastic de unică folosință; Noul Spital Județean; Varianta Ocolitoare Sud Sibiu; extinderea și modernizarea sistemului de management integrat al deșeurilor; platforma GIS; Portal Medical

 

Asociația SMARTiCITY și Energynomics, în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu au organizat la sediul instituției noastre, în perioada 8-9 iunie 2022, Conferința ”Orașe și comunități – Fit For Green, Fit For Smart”. Evenimentul este parte din seria de evenimente ”Comunități sustenabile” și a reunit reprezentanți ai administrației publice locale și naționale, ai mediului de afaceri și a vizat prezentarea expertizei și a experienței în mai multe domenii de maxim interes precum eficiență energetică, digitalizare, gestionarea deșeurilor și valorificarea energetică a acestora.

Printre cele mai importante subiecte de pe Agenda, menționăm:

  • Colaborarea public – privat pentru dezvoltarea orașelor și județelor. Oportunități, obstacole, soluții
  • Orașe verzi. Eficiență energetică
  • Digitalizarea pentru administrațiile publice și companii. Integrarea serviciilor. Orașe si regiuni conectate
  • Soluții pentru mobilitate sustenabilă urbană și inter-urbană
  • Parcarea ca serviciu public. Mobilitate electrică

Prezentă la eveniment, președinta CJS, Daniela Cîmpean, secondată de vicepreședintele Vlad Vasiu, a apreciat inițiativa organizatorilor de a-i aduce laolaltă pe cei implicați în administrația publică și pe cei din mediul privat, care dețin un bagaj bogat de know-how care poate veni în sprijinul instituțiilor publice. Daniela Cîmpean a evidențiat cele mai importante proiecte demarate și implementate de Consiliul Județean Sibiu care urmăresc protecția mediului și digitalizarea. Astfel, participanții la conferință au aflat că CJ Sibiu a fost prima autoritate publică locală din România care a interzis folosirea plasticului de unică folosință în instituție și la instituțiile aflate în subordine. Totodată, această obligativitate a fost extinsă și pentru evenimentele organizate în județul Sibiu, fiind o condiție pentru obținerea cofinanțării din partea CJ Sibiu, prin intermediul Agendelor Culturală, Sportivă, de Tineret sau Educațională.

Smart si verde sunt două principii de care o administrație performantă trebuie să țină cont în toate proiectele pe care le implementează. În județul Sibiu promovăm soluții sustenabile și integrăm partea de “verde“, care protejează mediul înconjurător,  în cele mai importante obiective pe care le avem în desfășurare. Totodată, urmărim să dezvoltăm soluții smart pentru cetățeni – soluții care îmbunătățesc calitatea vieții oamenilor și stimulează creșterea economică, permițând dezvoltarea comunității prin valorificarea tehnologiei, în special a tehnologiei care duce la rezultate inteligente.

Așadar, participanții la eveniment au aflat despre alte proiecte majore și curajoase ale Consiliului Județean Sibiu, precum și progresul însemnat al instituției pe partea de digitalizare și servicii smart:

  • construirea unui spital județean nou, care urmărește atât componenta verde, cât și cea a digitalizării, proiect cifrat la 500 milioane euro, valoare care îl situează pe primul loc în topul investițiilor publice sau private din județul Sibiu după Revoluție și pentru care se așteaptă finanțare prin PNRR. Proiectul se află în etapa de lansare a licitației, cu clauză suspensivă, pentru execuția lucrărilor, care va avea loc la sfârșitul lunii iunie 2022. Pentru transparența derulării tuturor achizițiilor, precum și a realizării construcției, este în curs de creare o platformă care reunește toate informațiile care apar pe durata realizării investiției.
  • extinderea și modernizarea actualului sistem de management integrat al deșeurilor, proiect estimat la 100 milioane euro, care se află în analiză la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
  • Varianta ocolitoare Sud Sibiu, vitală pentru un oraș european, precum Sibiul, prin care CJ Sibiu dorește să creeze noi oportunități de dezvoltarea economică în sudul județului, în paralel cu fluidizarea traficului și reducerea poluării.
  • Platforma GIS, care va permite ca documentele de urbanism să fie eliberate în termen scurt și în format digital. În plus, platforma GIS va oferi o viziune de ansamblu pentru dezvoltarea teritorială a județului Sibiu.
  • Portal medical, o platformă medicală unică la nivel național care permite pacienților și medicilor din spitalele aflate în subordinea CJ Sibiu și din câteva clinici private din județul Sibiu accesul la dosarul medical. Această platformă va fi prezentată și la nivel european, în cadrul Comitetului European al Regiunilor.
  • Managementul documentelor, aplicație prin intermediul căreia documentele gestionate la nivel CJ Sibiu sunt semnate electronic și arhivate în format digital, reducând astfel considerabil consumul de hârtie. Această aplicație a început să fie extinsă și către instituțiile și serviciile aflate în subordinea CJ Sibiu.

Sibiul are câteva exemple de bune practici, care pot fi inspirație pentru alte administrații publice locale din țară. Ca să dau un exemplu la îndemână, Consiliul Judetean sprijină politicile verzi prin interzicerea folosirii  produselor din plastic în activitățile zilnice. Apoi, un proiect de care sigur se  va mai vorbi este construcția viitorului Spital Județean, pe care locuitorii județului o vor putea urmări real time, în format 3D”, a declarat Camelia Spătaru, președinta Asociației SmartiCity.

 

Toate prezentările și discuțiile purtate în cadrul conferinței amintite pot fi urmărite pe pagina de Facebook JUMP TO SMART.