Încurajarea drumețiilor continuă și în 2022

Programul „Anii Drumeției”, lansat anul trecut de Consiliul Județean Sibiu și derulat prin Asociația Județeană de Turism Sibiu, va continua și anul acesta. Principalele obiective rămân refacerea infrastructurii de drumeție din județ și promovarea activităților specifice ecoturismului.

Promovarea culturii de drumeție în rândul publicului larg a inclus în 2021 organizarea a 27 de drumeții în zona montană și cea colinară a județului. Evenimentele au fost finanțate de către Consiliul Județean Sibiu, iar participarea s-a realizat în mod gratuit, pe baza unei înscrieri prealabile.

Anul 2022 aduce cu sine o serie de schimbări. Un element de noutate vor fi drumețiile ghidate pentru elevii din Județul Sibiu, care se vor organiza printr-un parteneriat al Consiliului Județean Sibiu cu Inspectoratul Școlar Județean ce urmează să fie semnat în perioada imediat următoare. În cadrul drumețiilor, elevii vor beneficia și de activități educative și de descoperire a naturii.

Ne dorim să trezim gustul pentru drumeție și mișcare în aer liber pentru copii și tineri, de la cele mai mici vârste. Venim în acest fel în sprijinul părinților care vor o alternativă la timpul petrecut de copii în fața ecranelor. Văd în acest program și o politică locală de promovare a sănătății: cu cât ne formăm mai devreme deprinderile pentru un stil de viață sănătos, cu atât ne cresc șansele de a avea o populație mai puțin predispusă spre sedentarism și îmbolnăviri.

Vor reveni de asemenea mult așteptatele drumeții pentru publicul larg, care vor cuprinde și alte activități în aer liber, specifice sezonului de iarnă: schi de tură și drumeție pe rachete de zăpadă, în funcție de condițiile meteo. Ca și până acum, nivelul de dificultate va varia, de la ture ușoare – dedicate începătorilor sau familiilor cu copii, până la ture antrenante – dedicate celor cu experiență. Din dorința de a asigura sustenabilitatea acestor activități, atât pentru ghizii locali de turism, cât și pentru producătorii locali implicați în aceste evenimente, participarea la turele ghidate se va face în schimbul unei taxe modice. Pentru a încuraja un număr cât mai mare de iubitori de drumetie să participe, Consiliul Județean Sibiu continuă să subvenționeze costul, acoperind o parte din cheltuielile de organizare

Scopul principal al acestor drumeții este de a promova traseele turistice din județ, resursele naturale și obiectivele turistice din împrejurime. Publicul este familiarizat astfel cu principiile de bază ale drumeției, începând de la echipamentul adecvat, până la înțelegerea și urmărirea marcajelor și a elementelor de signalistică de pe traseu. Printre ghizii de turism care au ghidat aceste ture se numără: Adela Dadu, Petre Dadu, Florin Ionescu, Daniel Țichindelean, Lorand Peter, Ioana Pătrășcoiu și Bogdan Muntean.

 

 

Conferința de lansare a proiectului Schimbările climatice – Plan de acțiuni pentru atenuare și măsurile necesare pentru adaptare în județul Sibiu

Consiliul Județean Sibiu, alături de partenerul Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca au lansat, miercuri, 19 ianuarie 2022, proiectul Schimbările climatice – Plan de acțiuni pentru  atenuare și măsurile necesare pentru adaptare în județul Sibiu. Acest proiect are o valoare de cca 600.000 lei  și este finanțat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Programul RO-Mediu cu finantare prin Mecanismul finaciar al Spatiului Economic European (SEE) 2014-2021. (surse provenite din Granturile SEE 2014-2021).

Obiectivul principal al proiectului este de a realiza două planuri de acțiune pentru atenuarea schimbărilor climatice și totodată pentru a identifica măsurile necesare pentru adaptarea la aceste schimbări la nivelul municipiilor Sibiu și Mediaș, dar și de a conștientiza efectul schimbărilor climatice atât la nivelul autorităților din județul Sibiu, cât și al locuitorilor și al tuturor factorilor implicați.

Cele mai importante activități din cadrul Proiectului sunt:

  • elaborarea a două studii climatice dezvoltate la scară locală privind schimbările climatice în cele două municipalităţi (Mediaş şi Sibiu) care vor sta la baza elaborării celor două planuri de acțiune pentru atenuarea schimbărilor climatice și a identificării măsurilor de adaptare la schimbările climatice actuale în vederea creşterii rezilienţei celor două comunităţi locale;
  • actualizarea Strategiei privind adaptarea la schimbările climatice în Municipiul Sibiu;
  • dezvoltarea unei societăți informate și conștiente de riscul reprezentat de schimbările climatice, contribuind în felul acesta la procesul de integrare și dezvoltarea economică și socială prin creșterea înțelegerii impactului schimbărilor climatice, evaluarea răspunsurilor adecvate la nivel sectorial și inter-sectorial;
  • elaborarea unui Ghid de bune practici care să vină în sprijinul altor comunităţi locale din judeţ şi din ţară pentru elaborarea planurilor locale de acţiune;
  • elaborarea unui Studiu de dezvoltare a unor măsuri de planificare urbană verde-albastru pentru două dintre clădirile care găzduiesc școli de educație incluzivă din subordinea Consiliului Județean Sibiu.

În cadrul evenimentului de lansare au fost prezentate de către cei prezenți importanța proiectelor în domeniul schimbărilor climatice, atât la nivel global cât și la nivel regional, fiind prezentate totodată și cele mai importante acțiuni din cadrul proiectului.

Lansarea proiectului s-a desfășurat în format hibrid, prezenți în sală fiind alături de vorbitori și membrii celor două echipe de proiect din cadrul Consiliului Județean Sibiu și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj. Online s-au conectat în cadrul evenimentului, factori de interes local, respectiv, instituții din domeniu, ONG uri și companii.

La conferință au fost prezenți Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu,  Marisanda Pîrîianu, director, Direcția Accesare Fonduri Externe – Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Titus Cristian Man, decan Facultatea de Geografie, Gheorghe Roman, primarul municipiului Mediaș precum și Alexandru Dumbravă, viceprimarul municipiului Sibiu.

 

Consiliul Județean Sibiu a publicat proiectul bugetului local al Județului Sibiu pentru anul 2022

Miercuri, 12 ianuarie 2022, a fost afișat la sediul Consiliului Județean Sibiu, precum, și pe site-ul instituției, la rubrica TRANSPARENȚĂ DECIZIONALĂ, proiectul de buget pe anul 2022: https://www.cjsibiu.ro/evenimente/proiectul-bugetului-local-al-judetului-sibiu-pe-anul-2022/

Conform fundamentărilor, bugetul total al județului Sibiu pe anul 2022 este de 531.797,42 mii lei, din care 37.948,76 mii lei reprezintă excedentul bugetar al anilor anteriori. Pentru secțiunea de funcționare au fost alocate prevederi bugetare în cuantum de 248.670,00 mii lei (46.76%), iar pentru secțiunea de dezvoltare 283.127,42 mii lei (53.24%).

Timp de 15 zile, respectiv până în data de 27 ianuarie 2022, acesta se află în dezbatere publică. Cetățenii interesați pot să transmită sugestii și propuneri, pe adresa de e-mail: județ@cjsibiu.ro

De asemenea, cetățenii pot consulta și proiectul bugetului instituțiilor și serviciilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local pe anul 2022, precum și proiectul bugetului fondurilor externe nerambursabile al județului Sibiu, pe anul 2022, acestea fiind afișate pe site-ul Consiliului Județean Sibiu, la aceeași rubrică.