Oficiali din Republica Moldova primiți la CJ Sibiu de președinta Daniela Cîmpean care le-a prezentat beneficiile aduse de accesarea fondurilor UE pentru județul Sibiu

Consiliul Județean Sibiu a găzduit joi, 30 septembrie 2021, vizita de lucru a unei delegații din Republica Moldova, organizată de către ADR Centru din România în colaborare cu structura similară din țara vecină.

Printre oaspeți s-au numărat președinți și vicepreședinți ai 13 raioane din Republica Moldova, conducerea ADR Centru, în persoana domnului Pavel Trofin, și experți din cadrul Agenției pe probleme de cooperare externă, precum și reprezentanți ai mai multor primării și ai mediului de afaceri. Oaspeții au fost însoțiți de câțiva experți ai ADR Centru din România.

Din partea gazdelor au făcut parte președinta Daniela Cîmpean și Oana Popa, directorul executiv al Direcției Strategii, Proiecte a CJ Sibiu.

În cadrul întâlnirii, președinta Daniela Cîmpean a subliniat faptul că județul Sibiu este prieten cu Republica Moldova, existând deja o primă înfrățire cu Raionul Dondușeni, care s-a materializat într-o serie de vizite și proiecte comune. Președinta a accentuat că județul Sibiu este proeuropean, bine ancorat în Uniunea Europeană, domnia sa fiind parte din Comitetul European al Regiunilor.

Atenția județului Sibiu este îndreptată spre orice bănuț pe care îl putem lua de la Uniunea Europeană, pentru că datorită acestor fonduri am putut și putem să facem atâtea investiții. Acest lucru presupune o muncă serioasă, multă aplecare, dar merită tot efortul nostru și pentru aceasta e important să existe oameni bine pregătiți. Noi ne mândrim la Sibiu cu o echipă foarte bună cu ajutorul căreia am ajuns să fim pe primul loc în Regiunea Centru în ceea ce privește atragerea de fonduri nerambursabile.

Aceasta le-a evidențiat invitaților principalele obiective de investiții ale Consiliului Județean Sibiu, realizate cu fonduri europene și cu fonduri atrase prin programe guvernamentale, cu accent pe investițiile și dotările destinate Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, care se fac cu fonduri UE:

  • Dotarea cu echipament complet digitalizat a Secției de Radiologie
  • Extinderea și reabilitarea termică a Unității de Primiri Urgențe care va avea în curând și un computer tomograf
  • Reabilitarea termică a Secției Dermato-venerologie
  • Reabilitarea termică a clădirii unde funcționează Maternitatea și secțiile de cardiologie
  • Reabilitarea termică a Blocului chirurgical

 

Ne onorează vizita la Consiliul Județean și la Spitalul Clinic Județean Sibiu a experților de la ADR Centru din România și ADR Centru din Republica Moldova, alături de conducători ai autorităților publice regionale și locale. Acest popas la Sibiu ne confirmă, o dată în plus, că expertiza echipei Consiliului Județean în realizarea de proiecte cu fonduri europene este una remarcabilă. În ultimii ani s-au finalizat multe investiții în infrastructura medicală, deoarece, se știe, domeniul sănătății este o prioritate pentru noi. Până la construirea Noului Spital Județean, vom continua să modernizăm cât mai multe secții medicale, astfel încât activitatea personalului medical să se desfășoare în condiții bune și eficiente, iar confortul și siguranța pacienților să fie de calitate,

SCJU Sibiu a achiziționat 50 de rampe de oxigen noi

Pacienții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu care au nevoie de oxigen vor beneficia de condiții mai bune de tratament în urma dotării unității cu 50 de console de perete pentru alimentare cu oxigen la capul bolnavului.  Investiția, în valoare de 119.000 lei (TVA inclus) a fost realizată cu fonduri asigurate de către Consiliul Județean Sibiu.

Consolele sunt prevăzute cu o priză de oxigen medicinal, două prize de aer și două prize electrice. Acestea au fost achiziționate prin achiziție directă online în SEAP de la S.C. Microcomputer Service S.A.

Un număr de 26  de rampe noi au fost deja instalate în cadrul Secției Clinice Boli Infecțioase pentru a crește calitatea serviciilor oferite, cu atât mai mult cu cât în cadrul acestei secții sunt tratați pacienții infectați cu SARS-CoV2 care, de cele mai multe ori, au nevoie de suport respirator.

Restul consolelor urmează să fie instalate în cadrul altor secții ale spitalului care, prin specificul activității, tratează pacienți care pot avea nevoie de oxigen.

 

“Aceste rampe de oxigen corespund cerințelor actuale de îngrijire a pacientului și facilitează activitatea personalului medical. A fost o investiție necesară și foarte utilă în actualul context pandemic, pentru a crește calitatea serviciilor medicale și a condițiilor de tratament, în primul rând în cadrul Secției de Boli Infecțioase care este principalul beneficiar al investiției”, a declarat managerul interimar al SCJU Sibiu jur. Robert Fotache.

 

Investițiile în infrastructura de sănătate sunt în continuare prioritatea noastră și ca autoritate județeană ce are în administrare cele mai importante unități spitalicești din județ, vom aloca buget acolo unde este necesar pentru a depăși încă o dată pandemia, însă pentru a reuși cu adevărat să învingem acest virus, e nevoie ca fiecare cetățean să înțeleagă cât de important este să se vaccineze. Doar astfel putem limita rata îmbolnăvirilor și efectele pe care acest virus îl are asupra noastră, asupra celor dragi, asupra  vieții cotidiene, dar mai ales asupra stării noastre de sănătate.

 

Drumul județean Ocna Sibiului – Țapu intră în modernizare. Consiliul Județean Sibiu a semnat contractul de lucrări

 

  • 89.344.597,75 lei fără TVA – valoarea contractului
  • 24 de luni perioada de execuție a lucrărilor

 Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu și Sergiu Crețu, director SC DRUMSERV SA, au semnat marți, 28 septembrie 2021, contractul pentru execuția lucrărilor de modernizare a drumului județean DJ 106 B – A1 – Ocna Sibiului – Loamneș – Șoroștin – Țapu. Lucrările vor fi realizate pe o lungime de 35 km, în termen de 24 luni.

Opt asocieri de firme din țară și străinătate, însumând 48 de operatori economici au fost interesați să depună oferte pentru realizarea lucrărilor de modernizare a drumului DJ 106B,  iar în urma evaluării acestora a fost desemnată câștigătoare oferta depusă de către firma SC DRUMSERV SA din Târgu Mureș.

Valoarea contractului este de 89.344.597,75 lei fără TVA, cu 18% mai puțin față de valoarea estimată 107.574.917,68 lei fără TVA.

În cadrul contractului, constructorul va realiza lucrări pentru consolidarea drumului în zonele vulnerabile la alunecări de teren, va moderniza două treceri la nivel cu cale ferată, va reabilita cinci poduri și va construi două poduri, iar platforma rutieră va fi refăcută. De asemenea, va realiza rigole, lucrări de reabilitare a podețelor și va amenaja drumurile laterale, accesul la proprietăți, parcări și  stații de autobuz cu opt adăposturi pentru călători.

Modernizarea acestui drum județean este o necesitate pentru comunitatea din zonă și am depus eforturi pentru a depăși provocările pe care le-am întâmpinat, însă, am încredere că prin semnarea contractului de azi,  vom reuși ca, în următorii doi ani, să le oferim celor care îl tranzitează acces la un drum la standarde europene. Așa cum am mai spus, ne dorim o rețea de drumuri județene modernizate care să garanteze conectivitatea între microregiunile din județul Sibiu, dezvoltare economică, dar și călătorii în siguranță pentru turiști și nu numai.

 

Totodată, lucrări de reabilitare și modernizare sunt derulate de către Consiliul Județean Sibiu cu sprijinul fondurilor europene atrase prin Programul Operațional Regional (POR 2014 – 2020), și pe:  DJ 106 Agnita – Sighișoara și DJ141 Mediaș – Moșna – Pelișor – Bârghiș.

 

Refacerea și crearea infrastructurii de drumeție din județul Sibiu prin Programul „Anii Drumeției”

La 4 luni de la lansarea de către Consiliul Județean Sibiu a Programului „Anii Drumeției”, lucrările pentru infrastructura de drumeție din județ au vizat atât implementarea unui sistem standardizat de amenajare a traseelor, oferirea de sprijin operatorilor care au dorit să înființeze și să amenajeze poteci, dar și amenajarea propriu-zisă a unor trasee de drumeție pedestră și trasee tematice în județul Sibiu, inclusiv a traseelor de drumeție pedestră dedicate evenimentului european Eurorando.

 

Misiunea Programului, formulată încă de la început, este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului. Principalele obiective asumate la începutul Programului au vizat evaluarea traseelor turistice existente la acel moment în județul Sibiu, identificarea de trasee noi, omologarea, amenajarea și introducerea acestora în circuitul turistic.

În primăvara acestui an, în contextul deschiderii sesiunii de depunere a proiectelor pentru agendele județului, echipa de implementare a Programului Anii Drumeției a lansat Ghidul pentru proiecte selectate în cadrul Programului, un material ce a oferit suport aplicanților pentru finanțare pe agendele: culturală și de dezvoltare a comunității, sportivă, educațională și cea pentru tineret, lansate de către Consiliul Județean Sibiu. Informația cuprinsă în ghid se concentrează în patru arii importante: transport, resurse, planificare și comunicare și oferă alternative responsabile și durabile, care pot fi implementate cu ușurință de către operatori, în special de către cei care organizează evenimente în cadrul proiectelor propuse la finanțare.

Ca urmare a sprijinului oferit de echipa tehnică a „Anii Drumeției”, vara aceasta au fost amenajate și lansate traseele tematice de drumeție pedestră: Poiana soarelui. Cultura lemnului, cu o lungime de 12,9 km, în orașul Săliște și Pe Plai din Sebeșu de Sus, cu o lungime de 8,3 km. Alte 5 poteci tematice  și un traseu nou de drumeție montană se află în lucru și urmează a fi inaugurate în săptămânile ce urmează. Aceste proiecte au fost incluse pe Agendele Județului Sibiu, beneficiind de finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu.

Un alb obiectiv asumat în cadrul Programului a vizat realizarea și implementarea unor standarde de refacere a infrastructurii care să fie aplicate la nivelul întregului județ. În acest sens, a fost elaborat Ghidul de bune practici pentru amenajarea traseelor de drumeție pedestră și de cicloturism în zona montană și colinară în județul Sibiu, aprobat prin Hotărâre a Consiliului Județean Sibiu. Conținutul documentului elaborat reglementează pașii realizării unui traseu de drumeție, indiferent de natura sa, în zona montană și colinară a județului Sibiu, integrând cele mai importante aspecte care transformă drumeția într-o experiență sigură și plăcută, la standarde înalte de practicabilitate pentru turiștii care îl vor parcurge. Sunt incluse aici standarde unitare cu privire la marcare, signalistică, infrastructură și intervenții specifice pe trasee, în funcție de specificul zonei în care se află.

Pregătirile pentru cel mai mare eveniment european dedicat drumeției, Eurorando, care are loc anul acesta și anul viitor în județul Sibiu, au însemnat amenajarea a 13 trasee de drumeție pedestră, atât în zona montană, cât și în zona colinară a județului Sibiu. Intervențiile pe aceste trasee au fost realizate respectând Ghidul de bune practici în ceea ce privește marcarea, realizarea și amplasarea indicatoarelor, a bornelor de marcaj și a panourilor de informații.

 

Cele 13 trasee pregătite pentru Eurorando explorează specificul natural și multicultural, atât din perspectiva prezentului, cât și a istoriei bogate. Circuitele de drumeție se concentrează pe zone precum:

  1. Zona Bâlea:

 

H2: Bâlea Lac-Șaua Caprei-Vf Vânătoarea lui Buteanu-Căldarea Văiuga-Bâlea Lac

H3: Bâlea Lac-Vf Netedu-Transfăgărășan

H4: Bâlea Lac-Bâlea Cascadă

H10: Bâlea Lac-Șaua Caprei-Iezerul Caprei-Curmătura Bâlii-Lacul Bâlea

 

  1. Zona Munților Cindrel:

H5: Păltiniș-Dealul Fraga-Rășinari

H6: Rășinari-Dealul Runcului-Râu Sadului

H7: Râu Sadului-Apa Cumpănită-Râu Sadului

H8: Sadu-La Cruce-Valea Sadului

H9: Păltiniș-Poiana Găujoara-Poiana Muncel-Poiana Oncești-Păltiniș

H11: Rășinari-Cisnădioara

H13: Lacul Gura Râului-Fântânele

H15: Rășinari-Dealul Ganța-Călugăru

 

  1. Alte zone de interes:

H12: Gușterița-Hamba

Traseele au diferite niveluri de dificultate, de la plimbări relaxante și educative – dedicate familiilor cu copii sau începătorilor, până la drumeții intense, dedicate pasionaților de provocări, cu diferență mare de altitudine și grad ridicat de dificultate.

În total, au fost amenajați 119 kilometri de trasee de drumeție pedestră, care pot fi acum practicați în siguranță atât de participanții internaționali ai evenimentului Eurorando, ce vor vizita Sibiul în zilele următoare, cât și de iubitorii de aer liber și plimbări în natură de la noi din țară. Aceste intervenții au fost posibile doar cu sprijinul Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu, a Asociației Județene de Turism Sibiu, la inițiativa Consiliului Județean Sibiu, iar în privința informațiilor despre biodiversitate întâlnite de-a lungul traseelor, acestea au fost furnizate grație parteneriatului cu Flora & Fauna International.

 

„Anii Drumeției” este un Program inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu, cu scopul de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

 

PORTAL MEDICAL – platforma de sănătate inițiată de Consiliul Județean Sibiu ajunge și la medieșeni

Consiliul Județean Sibiu extinde platforma Portal Medical și vine în sprijinul medieșenilor astfel că, începând de azi, aceștia își vor putea consulta istoricul medical pe o platformă care arhivează toate documentele medicale din trecut ale fiecărui pacient care își creează un cont.

Mă bucur că am reușit să ducem platforma Portal Medical și la cei peste 41.000 de pacienți ai Spitalului Municipal Mediaș. Astfel că, locuitorii din zona de nord a județului Sibiu, pot accesa de acum site-ul www.portalmedical.cjsibiu.ro unde, dacă își creează foarte ușor un cont, vor avea acces la toate documentele medicale din trecut. De exemplu analize medicale, bilete de ieșire din spital, scrisori medicale, buletine de analize făcute la unul dintre spitalele integrate în această platformă se regăsesc de acum toate într-un singur loc. Vor economisi timp, energie și își vor putea vedea de sănătate, fără grija dosarelor cu istoricul medical. Totodată, Portalul Medical s-a dovedit extrem de util și în comunicarea dintre pacienți și medici, așadar, îi îndemn pe cât mai mulți medieșeni și numai să își facă un cont pe platformă.

Platforma Portal Medical, care face parte dintr-un proiect mai amplu inițiat de Consiliul Județean Sibiu și finanțat prin fonduri europene, permite accesul la istoricul medical al pacienților care au folosit cel puțin o dată serviciile spitalelor care sunt integrate în platformă, și anume: Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Clinic de Psihiatrie dr. Gh. Preda Sibiu, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul Orășenesc Cisnădie, Clinica Misan Med și Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu. De asemenea, platforma permite partajarea informațiilor din istoric cu medicii cărora pacientul decide să le ofere acces, dar și încărcarea altor documente. În plus, platforma permite realizarea de programări la cabinetele spitalelor, posibilitate de a acorda acces la dosarul medical propriu, de către pacient, unui medic fără cont în portal, pe baza unui link și a unei parole cu valabilitate limitată, posibilitate medicului de familie de a crea cont în portal pentru un pacient (cu acordul pacientului).

Pentru crearea unui cont, utilizatorii au nevoie de un simplu cont de acces, realizabil cu mare ușurință  în doar câțiva pași accesând https://portalmedical.cjsibiu.ro/

Pentru mai multe detalii cu privire la utilizarea platformei, cei interesați pot urmări video ul de la acest link – https://www.youtube.com/watch?v=A2BjIjXf3hU

Modernizarea drumului județean Ocna – Topârcea – Ludoș a fost finalizată

Consiliul Județean Sibiu a finalizat modernizarea drumului județean DJ 106 T Ocna Sibiului – Topârcea  – intersecție DJ 106 G Ludoș,  drum care străbate văi bogate în peisaje pitorești din microregiunea Țara Secașelor  și  creează conectivitate între localități și stațiunea balneo-climaterică Ocna Sibiului.

Lucrările de modernizare au fost realizate de compania SC Strabag SRL care a  intervenit pe o lungime de 15 km, la sistemul de scurgere a apelor, la structura rutieră, acostamente și terasamente, la refacerea podețelor existente deteriorate, semnalizări și marcaje rutiere, amenajarea intersecțiilor, accesul la proprietăți și la drumuri laterale. De asemenea, s-au construit două poduri, unul dintre acestea fiind cel peste Valea Râura situat în localitatea Topârcea, km 8+ 606.

Valoarea totală a investiției s-a ridicat la suma de 27.905.655, 94 lei, aceasta fiind realizată de către Consiliul Județean Sibiu din fonduri guvernamentale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Finalizarea acestui drum județean a fost o prioritate pentru Consiliul Județean Sibiu, de aceea am depus eforturi ca această lucrare să fie realizată la cele mai bune standarde de calitate și într-un timp cât mai scurt. O rețea de drumuri județene modernizată creează oportunități pentru dezvoltarea economică și turistică benefice atât pentru locuitorii din zonă, cât și pentru județul Sibiu. Ne dorim ca nicio comunitate, nicio microregiune din județul Sibiu să nu fie lăsată în urmă.

 

Noi dotări pentru radiologia Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu: aparat ultra-performant de radiologie și radioscopie digitală

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, cea mai mare unitate sanitară din județul nostru, este locul unde cei mai mulți sibieni aleg să își efectueze examenele clinice și complementare. Tocmai de aceea, dotarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală cu cele mai moderne și performante echipamente este o prioritate. Procesul de modernizare a secției de Radiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență a început prin achiziționarea, instalarea și darea în funcțiune a aparatului RMN de 1,5T (din anul 2018), apoi a mamografului cu contrast (din anul 2019), a aparaturii de radiologie din Ambulatoriul de specialitate (policlinica) și Osteodensitometrului (din anul 2020), și a continuat în acest an prin achiziționarea, instalarea și începerea activității a unui aparat de radiologie și radioscopie digitală GE Healthcare Discovery RF 180, destinat pacienților internați în secțiile de Cardiologie, Neurologie, Obstetrică Ginecologie, Hematologie. Investiția, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de lei, s-a realizat grație unei finanțări europene nerambursabile, obținută de către SCJU Sibiu cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

Pentru creșterea standardelor de calitate ale examinărilor și pentru asigurarea rapidă a accesului la serviciile medicale pentru un număr cât mai mare de pacienți, spitalul județean a procedat la achiziționarea aparaturii de radiologie complet digitale, de ultimă generație, produse de compania General Electric Healthcare. Astfel, pacienții pot beneficia de:

  • servicii medicale de înaltă calitate, adaptate în funcție de nevoia fiecărui pacient în parte;
  • obținerea rapidă a imaginilor radiografice și fluoroscopice;
  • un diagnostic de încredere într-un timp redus;
  • transmiterea și stocarea electronică a examinărilor.

Prin utilizarea acestui aparat, examenele radiografice și fluoroscopice au cea mai mică doză de iradiere, datorită inovațiilor tehnologice întâlnite la nivelul aparaturii moderne de radiologice digitală.

Domnul Conf.univ.dr. Florin Grosu, medicul șef al Laboratorului de Radiologie și Imagistică medicală al SCJU Sibiu a mai precizat, legat de calitățile aparatului, următoarele: ”este  un aparat compact care asigură poziționarea rapidă în funcție de nevoile specifice ale fiecărui pacient în parte, cu sistem de elevare a mesei, asigurând poziționarea facilă inclusiv a pacienților vârstnici sau cei aflați în stare gravă și care, datorită sistemelor de asigurare din timpul examinărilor, reduce semnificativ teama acestora. Intrarea rapidă în funcție a aparatului este datorată și suportului logistic asigurat de echipele Medist Imaging & POC și General Electric Healthcare, care au furnizat și instalat echipamentul acesta de radiologie digitală producție 2021, care a înlocuit un aparat produs în anul 1993” .

 

Intrarea în activitate a acestui aparat, în afara faptului că modernizează și aduce la standardele actuale radiodiagnosticul pentru categoriile de pacienți internați în secțiile arondate acestuia, crește posibilitatea spitalului de a se putea organiza funcțional pentru a oferi suport medical, pe circuite separate, tuturor pacienților în contextul epidemiologic aflat în evoluție, luând în considerare creșterea constantă a numărului de pacienți Covid pozitiv din județul nostru”, a declarat managerul interimar al spitalului, domnul jr. Robert Fotache.

 

 

Consiliul Județean Sibiu implicat în incluziunea economico-socială a romilor din comuna Târnava

Comunitatea de romi din comuna sibiană Târnava se află în atenția Consiliului Județean Sibiu care s-a implicat și continuă să o facă în acțiuni menite să contribuie la integrarea economică și socială a locuitorilor de etnie romă, însumând peste 600 de persoane.

CJ Sibiu este partener în proiectul cu finanțare europeană ”Un parteneriat pentru incluziunea economico-socială a comunității marginalizate Târnava”, derulat de Fundația Centrul European de Integrare a Romilor (liderul de proiect), alături de alți patru parteneri: Primăria Comunei Târnava și Liceul Tehnologic din localitate, precum și de operatorii economici: CIT -IRECSON Centrul de Informare Tehnologică și Social COM SRL.

Prin proiect se urmărește prevenirea părăsirii timpurii a școlii, prin programe de tip ”Școală după școală”; ateliere socio-educative și creative; informarea, consilierea și orientarea pe piața muncii a cât mai multor persoane; participarea acestora la cursuri de formare profesională în vederea reintegrării și ocupării pe piața muncii; crearea a 70 de locuri de muncă și subvenționarea angajatorilor; îmbunătățirea condițiilor de locuire, prin reabilitarea a 10 locuințe precare; organizarea de acțiuni de educație civică – workshopuri lunare, seminarii și serate de film dedicate egalității de șanse – și de dialog cetățenesc pentru implicarea în dezvoltarea comunitară și consolidarea parteneriatului local.

Concret, din anul 2018 când a început proiectul și până în prezent, se organizează întâlniri cetățenești (workshopuri lunare) în cadrul cărora se abordează teme de impact pentru conștientizarea unor aspecte esențiale pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și a educației acestei comunități marginalizate din Târnava. Echipa de proiect din cadrul Consiliului Județean Sibiu, formată din angajați ai Serviciului Strategii, Dezvoltare Economică și Socială, împreună cu ceilalți parteneri, prezintă diverse materiale și facilitează calea către un dialog interactiv pentru copiii, tinerii, părinții și bunicii prezenți, despre:

  • Discriminare și rasism
  • Responsabilitate socială
  • Voluntariat, ca liant între tineri și comunitate
  • Incluziune socială
  • Antreprenoriat și angajare
  • Egalitate de șanse, drepturi și libertăți

De asemenea, unul din operatorii economici implicat în proiect organizează cursuri de calificare, iar în urma unui acord de parteneriat semnat cu AJOFM Sibiu au fost organizate și două ediții ale Bursei locurilor de muncă, la Căminul Cultural din Târnava, în anii 2019 și 2020.

În cadrul componentei de educație a proiectului, 250 de copii beneficiază de programul after school și de o masă caldă; tinerii au parte de serate de film, dedicate tematicii non-discriminare, de excursii educative în Sibiu (la Muzeul în aer liber), la Alba-Iulia și Târgu Mureș, ocazie cu care s-au bucurat atât de vizitarea unor obiective culturale și turistice, cât și de prezența la ședințele de Consiliu Județean Sibiu și de consilii locale din Ciugud, Ibănești și Dumbrăveni, cu scopul de a înțelege mecanismele europene de legiferare, inclusiv în domeniul apărării drepturilor omului.

Proiectul include și organizarea a 20 de campanii educative pentru tineri pentru prevenirea căsătoriilor timpurii și a comportamentelor deviante, sesiuni tematice în cadrul unei caravane de prevenire a îmbolnăvirilor – pentru tineri și familii axate pe educația sanitară, precum și mai multe acțiuni umanitare, prin oferirea de pachete igienico-sanitare, alimentare sau de cadouri de Crăciun pentru cei mici.

În prezent, se lucrează la construcția și amenajarea Centrului Comunitar de Incluziune Socială din Târnava, care va oferi servicii sociale integrate tuturor romilor din comună și nu numai.

Tot în cadrul proiectului vor fi organizate două ediții ale unui Festival dedicat romilor din Târnava – pentru promovarea șanselor egale prin cultură, a multiculturalității, a toleranței interetnice și a incluziunii sociale, prima ediție fiind programată în perioada 17-19 septembrie 2021.

 

Proiectul ”Un parteneriat pentru incluziunea economico-socială a comunității marginalizate Târnava” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Bugetul total al proiectului este de 15.047.569,18 lei, din care 12.598.383, 14 lei este finanțare nerambursabilă.

Contractul de finanțare a fost semnat în 16.02.2018, iar termenul de finalizare a proiectului a fost prelungit până în luna martie 2022, față de cel inițial – 18.02.2021, motivat de restricțiile din perioada pandemiei, care nu au permis desfășurarea unor acțiuni din proiect.