Month: November 2020
Un NOU proiect de impact pentru sibieni – modernizarea Sălii Transilvania
1,7 milioane euro acordați de Consiliul Judetean Sibiu companiilor aeriene care operează pe Aeroportul Internațional Sibiu
schema de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană
În cursul zilei de astăzi, Comisia Europeană a aprobat 1,7 milioane de euro valoarea schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității operatorilor aerieni de pe Aeroportul Internațional Sibiu în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19.
Suma alocată va fi susținută din bugetul Consiliului Județean Sibiu care a întreprins constant eforturi încă de la începutul pandemiei împreună cu conducerea executivă a aeroportului sibian, pentru a găsi soluții viabile care să contribuie la susținerea activității aeroportului, grav afectat în această perioadă.
Cei 1,7 milioane euro vor fi gestionați de Consiliul Județean Sibiu, sumele urmând a fi acordate până la data de 30 iunie 2021, în mod public și transparent, companiilor aeriene care operează zboruri spre și de pe aeroport. Această măsură reprezintă un real sprijin acordat de Uniunea Europeană companiilor care în contextul crizei sanitare și economice generate de epidemia COVID -19 au nevoie de lichiditate pentru a putea face față efectelor negative.
Stimularea relansării traficului aerian de pe Aeroportul Internațional Sibiu, precum și recuperarea traficului aerian este o componentă esențială pentru redresarea economică și viabilitatea structurală a aeroportului și a întregii economii a județului Sibiu și chiar a Regiunii Centru.
Reamintim pe această cale, faptul că prin HOTĂRÂREA NR. 197 din 24 septembrie 2020 s-a aprobat demararea procedurilor legale privind elaborarea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității operatorilor aerieni în contextul crizei economice generate de epidemia de COVID-19 și s-a mandatat Aeroportul Internațional Sibiu R.A. să elaboreze schema de ajutor de stat pentru susținerea activității operatorilor aerieni.
Efortul nostru constant de a căuta soluții și finanțări care să contribuie la combaterea efectelor negative înregistrate de Aeroportul Internațional Sibiu se materializează acum prin schema de ajutor aprobată de Uniunea Europeană. Sunt mulțumită de acest rezultat, deoarece Aeroportul Internațional Sibiu este o instituție fanion care a contribuit în mod semnificativ nu doar la dezvoltarea regiunii, ci și la realizarea unor obiective mai largi ale județului Sibiu.
Declarație Marius Ioan Gîrdea
“Acest lucru nu poate decât să ne bucure și să creeze perspectivele unei relansări în ceea ce privește traficul aerian la aeroportul sibian în anul 2021. Schema de ajutor de stat ce urmează a fi implementată de Consiliul Județean Sibiu va fi accesibilă în mod transparent tuturor companiilor aeriene interesate care își încep sau își reiau operațiunile pe aeroportul sibian.”
O nouă stație de oxigen și ventilatoare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu
Stația de oxigen a fost închiriată de la Microcomputer Service SA pe o perioadă de două luni cu posibilitatea de extindere, la o valoare de 12.250 lei/lună + TVA. Stația va asigura un debit de oxigen de minim 29 mc/oră.
Zece ventilatoare mecanice de ATI au sosit deja la spital, iar la sfârșitul săptămânii în curs vor mai ajunge încă opt ventilatoare. Dotările au fost posibile datorită implicării Ministerului Sănătății, Departamentului pentru Situații de Urgență, dar și a mediului de afaceri și a comunității locale împreună cu Consiliul Județean Sibiu și Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Astfel:
- șase ventilatoare mecanice noi au fost primite de la Ministerul Sănătății. Ventilatoarele au fost achiziționate de minister printr-o licitație națională. Acestea au fost furnizate de firma General Electric care a livrat, de asemenea și șase circuite complete (consumabile);
- patru ventilatoare mecanice noi care au fost primite de la Departamentul pentru Situații de Urgență;
- opt ventilatoare mecanice noi sunt achiziționate de către SCJU Sibiu de la Dutchmed S.R.L., investiția având o valoare de 1.032.920 lei (cu TVA inclus). Banii necesari investiției au provenit dintr-o sponsorizare de 900.000 lei de la Romgaz, diferența fiind asigurată din fondurile proprii ale spitalului. Aceste opt ventilatoare vor fi livrate la finalul acestei săptămâni;
Ventilatoarele mecanice sunt destinate pacienților COVID -19 cu forme grave si foarte grave și vor fi instalate în cadrul celor două pavilioane modulare destinate pacienților infectați cu SarsCov-2 unde vor funcționa noile posturi de ATI. Ventilatoarele sosite de la Ministerul Sănătății au fost testate și calibrate iar cele care urmează să sosească la finalul săptămânii vor trece prin aceleași proceduri. Pentru funcționarea totalului de 22 de posturi suplimentare, spitalul mai are deja patru ventilatoare disponibile.
Fiecare viață este importantă!
Județul Sibiu a fost din păcate foarte serios afectat de al doilea val al pandemiei, înregistrând cumulat peste 10.500 de cazuri. În aceste condiții, preocuparea noastră majoră a fost și este creșterea capacității celor trei spitale din subordinea Consiliului județean de a primi și îngriji bolnavii care necesită internare, creșterea capacității ATI și creșterea capacității de testare.
La începutul pandemiei, în Spitalul Județean aveam disponibile, pentru pacienții COVID, 38 de paturi în secția Boli Infecțioase. În vară am ajuns la 50 de paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie și 101 de paturi la Spitalul Județean. Astăzi avem 197 de paturi la Spitalul Județean, 60 de paturi la Pneumoftizilologie, iar Spitalul de Psihiatrie a organizat o secție specială pentru care a alocat 23 de paturi pentru bolnavii cu afecțiuni psihiatrice.
Astăzi sunt disponibile în Spitalul județean 12 paturi ATI dedicate pacienților COVID, complet dotate, iar după punerea în funcțiune a noi stații de oxigen vom crește treptat capacitatea cu încă 22 de paturi ATI.
În județ mai sunt disponibile paturi dedicate Covid, inclusiv paturi ATI, în Spitalul Militar, Spitalul CFR, în spitalele din Mediaș, Cisnădie și Agnita.
Ne-am preocupat continuu de creșterea cantității și calității oxigenului, folosind în acest sens toate resursele disponibile. În cursul nopții trecute a sosit la Spitalul județean și este în curs de instalare o nouă stație de oxigen care va asigura un plus de 29 mc/h.
Mâine va vea loc o ședință de îndată a CJ, pe care am convocat-o pentru a da Spitalului județean cadrul legal și financiar pentru a achiziționa urgent încă o stație de oxigen și echipamentele medicale necesare, a căror valoare va fi de aproximativ 2.500.000 lei.
Putem realiza astăzi maxim 650 de teste la Spitalul județean folosind cele 3 aparate PCR existente. Capacitatea de testare a acestora va putea fi crescută semnificativ după ce pe piața europeană vor redeveni disponibile consumabilele care permit procesarea automată a probelor. Sumele necesare pentru aceste consumabile sunt disponibile și achiziția va fi făcută imediat ce ele reapar pe piața europeană.
Fiecare viață este importantă!
Ne străduim cu toții să asigurăm în spitale cât mai multe locuri dedicate Covid, aparatură medicală și mai ales medici și personal medical.
Bătălia cu virusul nu se câștigă însă în spitale. Aici doar facem maximul posibil pentru a salva viața cât mai multor bolnavi. Răspândirea exponențială a virusului, dacă va continua, va face ca întreg sistemul medical să fie copleșit.
Bătălia cu virusul o vom câștiga pe stradă, la serviciu sau în casele fiecăruia, contribuind la scăderea numărului de infectări zilnice.
Împreună, putem face asta!
Pavilionului IV din cadrul Spitalului de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu va fi reabilitat termic
Am semnat astăzi, 12.11.2020, contractul de execuție pentru lucrări de reabilitare termică a Pavilionului IV, din cadrul Spitalului de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda”, Sibiu.
Contractul a fost semnat cu SC NV CONST SRL, operatorul economic, care, în urma încheierii licitației a fost desemnat câștigător. Valoarea contractului de execuție este de 3.384.729,08, fără TVA.
Proiectul va fi realizat prin fonduri europene accesate prin Programul Operațional Regional 2014- 2020, obiectivul principal fiind de a sprijini tranziția către o economie cu emisii mai scăzute de carbon, dar și de a gestiona inteligent energie, implicit cea din surse regenerabile, în infrastructurile publice. Acest proiect contribuie în mod concret la strategiei Consiliului Județean Sibiu de a îmbunătățirii infrastructura existentă, dar și de a implementa acțiuni care contribuie la un mediu mai sănătos și sustenabil.
Continuăm proiectele de investiție în infrastructura sănătății, dar care au și un însemnat beneficiu asupra mediului. Eficientizarea energetică a clădirilor este una dintre cele mai importante teme abordate în Pactul Verde European, care aduce beneficii comunității pe termen lung și va contribui în mod cert atât la creșterea calității actului medical, dar și asupra mediului înconjurător prin reducerea consumului gazelor cu efect de seră care au impact direct asupra schimbărilor climatice. Totodată, proiectul va avea impact și din punct de vedere economic, deoarece contribuie la reducerea semnificativă a consumului de energie.
Clădirea din cadrul Spitalului de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu găzduiește în momentul de față secția de gerontopsihiatrie, cu un număr de 50 de paturi. Termenul de execuție a lucrărilor este de 10 luni, iar 60 luni reprezintă perioada de garanție.
Cele mai importante lucrări ce urmează a fi realizate, sunt:
reabilitarea termică a elementelor de anvelopă;
îmbunătățirea sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum;
instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice.
reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat;
lucrări conexe care contribuie la implementarea proiectului;
branșare gaz (Proiectare si racordare rețea gaz);
utilaje/echipamente – dotare și montare.
Asistența tehnică contractată pentru achizițiile din proiectul „Investiții complementare Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Sibiu”
În data de 9 noiembrie, am semnat contractul de asistenţă tehnică pentru elaborarea documentaţiilor şi organizarea procedurilor de achiziţie din cadrul proiectului „Investiții complementare Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Sibiu”, proiect pe care intenționează să îl depună spre finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare – Axa Prioritară 3 Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor, Obiectivul Specific (OS) 3.1 Reducerea numărului depozitelor neconforme şi creşterea gradului de pregătire pentru reciclare a deşeurilor în România. Societatea care a câștigat atribuirea contractului este MEDIA MARKETING S.R.L., din Târgu Mureş. Valoarea contractului este de 328.650 lei, la care se adaugă TVA, iar costul este eligibil în cadrul proiectului. Durata contractului este de 24 luni de la data semnării acestuia, cu posibilitatea de prelungire, în cazul în care procedurile de atribuire se prelungesc peste termenul prevăzut.
În etapa de pregătire a proiectului, conform recomandărilor finanțatorului (Autorității de Management POIM) dar și ale JASPERS – parteneriatul pentru asistență tehnică furnizat de Comisia Europeană, s-a realizat achiziția de servicii de asistență tehnică de specialitate pentru elaborarea documentațiilor și organizarea/derularea procedurilor de achiziție publică specifice proiectului, pentru următoarele contracte:
➢ Asistență tehnică pentru managementul proiectului, supervizarea lucrărilor de construire, servicii de publicitate si conștientizare a publicului, elaborare documentații de atribuire și suport acordat în cadrul procedurilor de achiziție pentru contractele de delegare colectare și transport a activităților serviciului de salubrizare și operarea centrelor pentru colectarea cu aport voluntar a deşeurilor
➢ Servicii de audit financiar pentru proiect
➢ Proiectare și executie modernizarea Statie de Sortare și Compostare Sura Mică, construire Stație de Tratare Mecano-Biologică cu Digestie Anaerobă, Operarea investițiilor realizate.
➢ Proiectare și execuție: Stații de Transfer la Agnita și Avrig; construirea de Centre publice cu Aport Voluntar la Agnita, Avrig , Mediaș;
➢ Furnizare echipamente pentru colectarea separată și transportul deșeurilor municipale în județul Sibiu.
Obiectivele acestui proiect sunt:
➢ Construire instalație de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă(DA) cca 40.000 t/an pentru tratarea mecanică, cca 54.000 t/an pentru digestie anaerobă și modernizare drum de acces
➢ Modernizare Stație de transfer Avrig, construire Centru de colectare a deșeurilor cu aport voluntar Avrig (CAV)
➢ Modernizare Stație de transfer Agnita, construire Centru de colectare a deșeurilor cu aport voluntar ( CAV)
➢ Modernizare Stație de sortare și compostare a deșeurilor Șura Mică
➢ Construire Centre de colectare a deșeurilor cu aport voluntar(CAV) Mediaș, Cisnădie
➢ Achiziție Echipamente de colectare(pubele, europubele, containere)a deșeurilor pentru județul Sibiu
Principalul obiectiv de investiție este realizarea și punerea în funcțiune începând cu 2024 a instalației de tratare mecano-biologică cu digestie anaerobă, care, conform Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor ne va ajuta la reducerea cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare și atingerea țintelor europene foarte stricte în acest sens.
Instalația este destinată atât pentru fracția organică din deșeurile reziduale, rezultată în instalația de tratare mecanică, cât și pentru biodeșeurile colectate separat, pentru asigurarea capacității necesare de tratare, creșterea procentului de materiale reciclabile obținute, producerea de material fertilizant, , obținerea de RDF (material pentru valorificare energetică) și obținerea de biogaz pentru o instalatie de cogenerare.
Dezbaterea regională “Protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate – aspecte legale și bune practici de intervenție” la CJ Sibiu
Copiii rămași singuri acasă, în contextul crizei pandemice și sociale:
Peste 79.500 de copii au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Mai mult de 7.100 dintre aceștia sunt din Regiunea de dezvoltare Centru
Consecințele fenomenului copiilor rămași singuri acasă în urma migrației economice a părinților sunt agravate pe fondul crizei sanitare și sociale pe care o traversăm atât din punct de vedere al bunăstării emoționale, cât și al integrării lor sociale și educaționale. În total, 79.500 de copii au rămas în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. Peste 7.100 dintre aceștia provin din Regiunea de dezvoltare Centru.
În acest context, vineri, 6 noiembrie a avut loc dezbaterea regională “Protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate – aspecte legale și bune practici de intervenție”, eveniment organizat de Organizația Salvați Copiii în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu. La eveniment au luat parte alături de Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România și Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu și Raluca Turcan, vicepremierul României, Sandra Pralong, Consilier de Stat Administrația Prezidențială, Maria Mădălina Turza, Președinte Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Alexandru Petru Dumbravă, Inspector General Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, precum și alți invitați cu atribuții relevante în domeniu.
Dintre copiii în această situație din Regiunea Centru, 1.249 sunt din județul Alba, 1.236 copii din județul Braşov, 503 din judeţul Covasna, 1.844 din județul Harghita, 1.197 din judeţul Mureş şi 1.128 din judeţul Sibiu.Consecințele acestui fenomen devenit emblematic pentru România postcomunistă sunt complexe și vizează atât inserția socială, cât și dezvoltarea și sănătatea psiho-emoțională ale copiilor lăsați în grija rudelor. Organizația Salvați Copiii atrage atenția asupra implicațiilor care se pot agrava în contextul de criză sanitară și socială pe care îl traversăm, care este resimțit de acești copii ca o traumă suplimentară.
”Acești copii suferă de un sentiment acut al abandonului, chiar dacă știu că părinții muncesc departe pentru că nu și-au putut găsi locuri de muncă în țară. Emoțional, ar prefera să fie împreună, mai ales în această criză care cauzează anxietăți sporite. E necesar să le fim alături, lor și familiilor, cu sprijin didactic, psihologic și mai ales uman”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
”Aproape 80 000 de copii din România au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Ei au nevoie de sprijinul nostru, al tuturor, de empatie și implicare pentru a le oferi susținere și înțelegere, ajutor și speranță. Este cât se poate de limpede că acești copii nu pot fi lăsați în urmă. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că statul nu va putea face acest lucru de unul singur. Avem nevoie de sprijinul societății civile, de ajutorul comunităților locale, de implicarea instituțiilor de asistență socială sau medicală și chiar de siguranță. Guvernul României a venit deja cu măsuri dedicate acestor copii, printre care și un apel dedicat de proiecte cu finanțare europeană, cu un buget de 30 de milioane de euro, precum și măsuri de prevenire a abandonului școlar: transport gratuit, programe pilot de masă la școală și vouchere educaționale. Vor urma alte măsuri și proiecte convergente, din punct de vedere social, educațional și sanitar, care să contribuie la protecția acestor copii, la respectarea drepturilor lor la o viață demnă și un viitor predictibil”, a declarat Raluca Turcan, vicepremierul României.
Fenomenul copiilor care au părinții plecați în străinătate este unul de mare interes pentru noi ca autoritate județeană și pentru care ne dorim să găsim atât local, dar și cu sprijinul Guvernului cele mai bune soluții care să preîntâmpine amploarea acestuia. Salut inițiativa Salvați Copiii România de a organiza la Consiliul Județean Sibiu conferința centrată pe problematica respectării drepturilor copilului în contextul actual în care pandemia ne obligă și mai mult să ne îndreptăm atenția asupra celor vulnerabili. Vă felicit pentru întreaga activitate, dar și pentru deschiderea cu care veniți în întâmpinarea autorităților în rezolvarea unor probleme atât de sensibile.
➢ Servicii destinate protecției copiilor cu părinții plecați în străinătate
Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii.
Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.500 de copii şi 6.600 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 124.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.
Prin programele dezvoltate de Salvați Copiii în județele Braşov şi Mureş, peste 900 de copii din Regiunea Centru și reprezentanții lor au beneficiat de suport psihologic și educațional și peste 24.000 de persoane au beneficiat de informare și de servicii de consiliere socială prin intermediul caravanelor locale.
➢ Dezbaterea „Protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate – aspecte legale și bune practici de intervenție”
În acest context, dezbaterea „Protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate – aspecte legale și bune practici de intervenție”, a reunit aproape 80 de specialiști (cea mai mare parte a lor online), cu formare interdisciplinară din instituții din județele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, din regiunea Centru. Dezbaterea din data de 6 noiembrie deschide șirul unor noi dezbateri pe această temă, după cele 7 dezbateri regionale derulate de Salvați Copiii în perioada 2017-2018.
Printre invitații la eveniment se numără reprezentanți ai Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Inspectoratelor Școlare, Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională, precum și ai mai multor Servicii Publice de Asistență Socială, școli, instanțe de judecată și ONG-uri din aceste județe. Salvați Copiii România a prezentat în cadrul dezbaterii recomandări metodologice de colectare a datelor statistice și de realizare a procedurii de delegare temporară a autorității părintești, create împreună cu Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii și Ministerul Educației şi Cercetării, instrumente de lucru, precum și serviciile de informare și consiliere oferite prin intermediul platformei on-line www.copiisinguriacasa.ro și liniei telefonice Help Line 0800.070.040. Primul set de recomandări metodologice a fost realizat în cadrul Grupului de Lucru Interinstituțional pentru protecția copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate creat la inițiativa Administrației Prezidențiale, iar cel de-al doilea a fost îmbunătățit în cadrul Grupului de Lucru.
Participarea la eveniment a reprezentat o oportunitate pentru participanți de a cunoaște bune practici de intervenție, de a se informa cu privire la noile prevederi legislative și de a dezvolta o viziune unitară asupra problematicii copiilor singuri acasă, premise importante pentru reducerea impactului negativ al migrației economice a părinților asupra copiilor.
———————————————————————–
Consiliul Județean Sibiu caută cei mai experimentați specialiști pentru verificarea tehnică a PT-ului și a detaliilor de execuție a Noului Spital Județean
Trei ofertanți din Bucureștii, Tulcea și Cluj au intrat în competiție
Consiliul Județean Sibiu a primit trei oferte pentru contractarea de „Servicii de verificare tehnică de calitate a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție” pentru obiectivul de investiții: CONSTRUIRE SPITAL CLINIC JUDEȚEAN DE URGENȚĂ SIBIU.
Au intrat în competiție următorii operatori economici:
1. AV & I PRO-CONS SRL din București
2. Novart Engineering SRL din Tulcea, cu subcontractantul Allied Engineers Grup
3. Asocierea MRD Instal (leader de asociere), Medinstal Proiectare Instalații Protecția Mediului SRL din Cluj
Contractul are o valoare estimată de 678.090 lei la care se adaugă TVA și vizează achiziționarea serviciilor de verificare tehnică a documentațiilor tehnico-economice de către verificatori legal atestați pe specialități, pentru cerințele prevăzute de proiectant în cadrul proiectului „Construire spital clinic județean de urgență Sibiu”.
Dat fiind specificul contractului de servicii, prestatorul va asigura un personal minim obligatoriu format din specialiști verificatori de proiecte atestați conform legislației in vigoare si potrivit cerințelor caietului de sarcini.
Achiziția acestor servicii de verificare tehnică este o obligație legală pe care o are autoritatea contractantă, respectiv Consiliul Județean Sibiu, actele legislative de care trebuie să se țină cont fiind: Legea nr. 10/1995; H.G nr. 925/1995 modificată de HG nr. 742 din 13.09.2018; H.G. nr. 907/2016; Ordinul 2264 din 28.02.2018.
Fă-ți vocea auzită de autorități Chestionar pentru Strategia de dezvoltare a județului Sibiu 2030
Consiliul Județean Sibiu are în curs de elaborare Strategia de dezvoltare economico-socială a Județului Sibiu: 2021-2030, document strategic care face obiectul proiectului “Sustenabilitate. Inovare. Bunăstare. Incluziune socială. Unitate. Sibiu-Strategia 2030”, derulat de Consiliul Județean Sibiu cu fonduri europene prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA). La etapa actuală, de analiză și diagnoză, proiectul prevede un proces amplu de consultare publică, ce include și un chestionar pentru cetățenii județului. „Ne dorim ca viziunea pentru următorii zece ani să se bazeze pe o bună înțelegere a nevoilor și dorințelor locuitorilor în slujba cărora ne desfășurăm activitatea. Este o bună ocazie de a participa constructiv la stabilirea priorităților pentru viitor și de a vă face auziți de autorități, așa că vă invităm să o folosiți la maxim” precizează Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
În acest scop a fost elaborat un chestionar pentru cetățeni care este disponibil pe site-ul instituției www.cjsibiu.ro, la rubrica Fă-ți vocea auzită de atorități,
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSevRSWxabkze65fpw6ZOIzg6m78Gd7l7-
hW88hTFYR–XrsNQ/viewform
Termenul limită până la care trebuie completat este 18 noiembrie 2020.
Chestionarul este unul mai amplu și include secțiuni generale dar și specifice pe domeniile sănătate, mediu, dezvoltare economică, asistență socială, turism etc. El poate fi completat atât integral, cât și doar la acele domenii unde persoana care completează deține informații sau dorește să contribuie. Chestionarul va putea fi completat și la Centrul de Informare pentru Cetățeni din str. Gen. Magheru 14. În plus, Consiliul Județean Sibiu face apel la primării, instituții publice, dar și ONGuri să disemineze chestionarul către cetățenii din comunitățile cu care lucrează.
În paralel cu acest chestionar, se derulează interviuri și focus-grupuri cu factorii locali de interes pe fiecare dintre domeniile principale de dezvoltare. Sunt implicate atât instituții publice relevante, cât și mediul academic, mediul de afaceri, organizațiile societății civile și grupuri profesionale. Membrii Consiliului Civic Consultativ, constituit special pentru elaborarea strategiei, sunt încurajați să se înregistreze pe forumul online disponibil pe https://ccc.cjsibiu.ro/ pentru o comunicare cât mai rapidă.
În cursul lunii noiembrie vor avea loc o serie de întâlniri în județ, în fiecare dintre cele cinci micro-regiuni de dezvoltare. Modul de organizare va ține cont de restricțiile impuse de pandemie, iar întâlnirile se vor desfășura în regim hibrid, incluzând mijloace de participare online.
Strategia urmează a fi definitivată la începutul anului 2021 și va sta la baza fundamentării viitoarelor proiecte ce se vor finanța cu prioritate în județul Sibiu, atât din fonduri locale, guvernamentale, cât și europene.
Planul Urbanistic de Detaliu pentru Noul Spital Județean în consultare publică
Planul Urbanistic de Detaliu pentru construirea noului spital județean, proiect inițiat de Consiliul Județean Sibiu, se află de ieri în consultare publică la Primăria Municipiului Sibiu, ca autoritate care emite autorizația de construire.
Până pe 20 noiembrie, persoanele interesate pot consulta documentația pe site-ul Primăriei Sibiu la secțiunea Urbanism sau la Centrul de Informare pentru Cetățeni și pot trimite puncte de vedere la adresa [email protected]
Documentația a fost realizată de SC a.plan SRL Sibiu, în cadrul contractului de elaborare a studiului de
fezabilitate și a proiectului tehnic pentru construcția noului spital „Realizăm încă un pas pentru cea mai dorită investiție din Județul Sibiu. Invităm persoanele interesate să vină cu observații și propuneri și la această etapă. Este un proiect major și orice contribuție la îmbunătățirea sa este binevenită” precizează președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean. Planul Urbanistic de Detaliu este etapa care succede Planului Urbanistic Zonal, care a fost deja elaborat și aprobat prin HCL 206 din 30.05.2019. La această nouă etapă, proiectul oferă date mai detaliate
privind forma și amprenta la sol a clădirii, regimul de înălțime, circulația în interiorul clădirii, accesele
în clădire, amplasarea parcărilor precum și a zonelor verzi etc.
Calendarul propus de inițiator pentru îndeplinirea obligațiilor de informare și consultare a publicului cuprinde:
– Afișare pe site-ul Primăriei, secțiunea Urbanism – Documentație de urbanism supusă
consultării publice: https://www.sibiu.ro/index.php/primaria/documentatie_urbanism, în
data de 27.10.2020;
– Afișare la sediul Primăriei Municipiului Sibiu – la Centrul de Informare pentru Cetățeni – a
planșelor de reglementări, regulamentului local de urbanism și a memoriului tehnic în
perioada 27.10.2020 – 20.11.2020;
– Adrese transmise prin poștă proprietarilor din zona reglementare;
Linkul la care poate fi consultată documentația:
https://www.sibiu.ro/index.php/primaria/documentatie_urbanism.
Consiliul Județean Sibiu și-a ales vicepreședinții și membrii comisiilor de specialitate
După ceremonia de constituire a Consiliului Județean Sibiu din data de 22.10.2020, astăzi, 27.10.2020, a avut loc prima ședință extraordinară. Ordinea de zi a acesteia a cuprins două proiecte de hotărâre : alegerea celor doi vicepreședinți din rândul consilierilor județeni, precum și componența celor 5 comisii de specialitate: comisia de buget – finanțe, strategii, dezvoltare economică și cooperare cu mediul de afaceri, comisia pentru urbanism,
amenajarea teritoriului, protecția mediului și turism, comisia pentru asistență socială, sănătate și relația cu ONG-uri, comisia pentru cultură, învățământ, culte, tineret și sport, comisia juridică, administrație publică locală și ordine publică.
Nominalizarea celor doi vicepreședinți a fost făcută de consilierul județean (PNL) Ilie Troancă, iar cei prezenți și-au exprimat votul în mod secret, și astfel, au fost aleși în funcția de vicepreședinți ai Consiliului Județean Sibiu, Marcel Constantin Luca și Vlad Vasiu.
Astăzi am votat alături de consilierii județeni și am întregit echipa de lucru pentru următorii 4 ani. Au fost propuse aceste două nume pentru că în Consiliul Județean Sibiu este nevoie de oameni cu experiență, precum și de tineri cu o gândire inovativă, un suflu nou pentru administrația județeană. În echipă cu aparatul de specialitate al CJ Sibiu vom putea realiza proiectele deja demarate, precum Construirea Noului Spital Județean, Varianta Ocolitoare Sud Sibiu și vom iniția alte proiecte de care județul Sibiu are nevoie. Contăm pe implicarea fiecărui consilier județean pentru ca împreună să ne atingem obiectivele propuse.
Numirea noilor consilieri județeni în comisiile de specialitate s-a făcut de către fiecare formațiune politică, având la bază pregătirea profesională și domeniul în care aceștia își desfășoară activitatea.
Din cele 5 comisii organizate în Consiliul Județean Sibiu, fac parte următorii consilieri:
– Comisia de buget – finanțe, strategii, dezvoltare economică și cooperare cu mediul de afaceri: Grigore Popescu (președinte), Pavel Bichicean , Adrian Echert, Mircea Frățilă (secretar), Marcel – Constantin Luca, Gheorghe Sterp- Vingărzan, Gabriel Tischer;
– Comisia pentru urbanism, amenajarea teritoriului, protecția mediului și turism: Ovidiu Spătari (președinte), Dan Cermonea Ruxandra Cibu -Deaconu, Mircea Mihai, Florin – Adrian Popa, Aurel Tiriba, Beatrice Ungar;
– Comisia pentru asistență socială, sănătate și relația cu ONG-uri: Gheorghe Sorici (președinte) Alexandru Boboia (secretar), Nicolae Cernea, Dana Moraraș, Claudiu Mureșan, Paul Jürgen Porr, Marcela Răulea, , Bogdan Trif, Vlad Vasiu;
– Comisia pentru cultură, învățământ, culte, tineret și sport: Otilia Man (președinte) Maria – Valeria Isaicu (secretar), Christine Manta-Klemens, Anca Mălaiu, Maria-Simona Sima;
– Comisia juridică, administrație publică locală și ordine publică: Adrian Aldea (președinte), Laura Barac (secretar), Friedrich Gunesch, Ilie Troancă, Vlad Vasiu.