Ne-am asumat Sănătatea ca domeniu prioritar și am acționat ca atare încă din prima zi de mandat!

Investiții fără precedent în cele trei mari spitale subordonate Consiliului Județean Sibiu!

 

Românul are o vorbă conform căreia „Să ai sănătate, că-i mai bună decât toate”, dorință confirmată și de sibieni în cadrul unui sondaj al Băncii Mondiale, realizat în anul 2019, în care necesitatea construirii de noi spații medicale se afla pe locul întâi în topul celor mai dorite investiții județene.

Din păcate, după 1989, sistemul medical național a suferit din cauza lipsei de proiecte de înnoire a spitalelor și, chiar și în ziua de azi, sistemul public de sănătate suferă din această cauză,  afectând oamenii aflați în căutare de tratament.

Încă de la primul mandat în fruntea Consiliului Judetean Sibiu am făcut din Sănătate un domeniu prioritar de acțiune. Ne-am asumat că este nevoie ca ACUM să intervenim pe două direcții: să modernizăm infrastructura existentă și, în paralel, să începem proiectul Noului Spital, cu dotări de ultimă generație. Desigur, un astfel de proiect necesită timp și enorm de multă muncă or, până la acel moment, toți ceilalți doar au vorbit despre Noul Spital, iar noi, liberalii am fost singurii care ne-am asumat acest ambițios proiect și am făcut pașii concreți în realizarea acestuia.

20 de secții ale „Județeanului” sunt modernizate

 

Este de notorietate faptul că Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu este multipavilionar, activitatea desfășurându-se în mai multe clădiri, unele construite începând cu 1857.

Rând pe rând, au fost reabilitate clădirile Neurologiei, Unității de Primiri Urgențe, Dermatologiei, Blocului Chirurgical și Maternității Noi. În prezent, 90 % dintre clădirile medicale ale „Județeanului” sunt modernizate sau se află în procedură de reabilitare.

Sunt 20 de secții medicale care își desfășoară activitatea în aceste clădiri. Pentru fiecare am venit și cu dotări cu echipamente și tehnologie de ultimă generație, ceea ce ne-a permis să putem dezvolta noi servicii medicale specializate. Trombectomia este unul dintre acestea, funcționând în cadrul recentului Compartiment de Radiologie și Imagistică Medicală Neurologie, specializat în tratarea AVC-ului.

Aici, la Sibiu, vin pacienți din multe județele ale țării pentru a fi tratați cu unul dintre cele mai moderne aparate angiograf din Europa, care este folosit de o echipă coordonată de un reputat medic cu activitate de peste 20 de ani la spitalul universitar din Strasbourg. Avem al 6-lea centru medical din România în care se tratează AVC-ul.

De altfel, modernizările au însemnat mai mult decât clădiri refăcute sau echipamente noi. Este absolut normal ca atunci când un om ajunge la spital să aibă toate motivele pentru a avea încredere în sistemul public de sănătate. Omul trebuie să se simtă în siguranță! Să ne gândim la cei peste 65.000 de pacienți care de-a lungul unui an ajung la Unitatea de Primiri Urgențe și, mai apoi, mulți rămânând internați pe secții. La ei ne gândim în primul rând atunci când aplicăm pentru noi finanțări, apoi la personalul medical pentru care am asigurat condiții de muncă decente și dotări de ultimă generație.

Investițiile la „Județean” continuă, urmând să intre în modernizare „Medicala I și II” (clădire datând din 1857), Policlinica Stomatologică, Anatomia Patologică și Pavilionul Administrativ, pentru toate acestea existând fie alocări de sume, fie proiecte depuse spre finanțare.

 

Spitalul TBC – reabilitat în întregime

 

Anul 2022 a însemnat un nou început pentru Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu. Toate clădirile au fost modernizate, fiind achiziționate și echipamente performante. Am amenajat o secție și pentru copii, cu acces separat, dar și  reabilitate saloanele pentru adulți, dispensarul medical și pavilionul administrativ. Am redus consumul de energie convențională prin sisteme de panouri solare, pompe de căldură și montarea de instalații eficiente de încălzire. Totul a fost refăcut, astfel încât bolnavii și personalul medical au toate condițiile de cazare, tratament sau activitate.

 

Primul spital de psihiatrie din Sud-Estul Europei are Centru de cercetare științifică cu activități unice în România

Înființat la 1863 ca „Ospiciu pentru alienați”, Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” trece printr-un amplu proces de reabilitare, două investiții consistente fiind deja finalizate, iar alte cinci în curs de realizare. Alături de conducerea spitalului am reușit să extindem Ambulatoriul de adulți, de la o clădire veche, de 240 de metri pătrați, la una de peste 1.300 de metri pătrați, cu lift, laborator de analize și sală de ergoterapie. Practic, am redefinit ceea ce însemnă interacțiune dintre pacient și medic, dar și oferim noi servicii prin deschiderea de noi cabinete medicale.

Tot la „Psihiatrie”, Pavilionul IV, cu o capacitate de 50 de locuri, a fost deja reabilitat, iar în prezent se află în derulare alte cinci proiecte: Pavilionului Central, Secția nr. V Adulți, Policlinica Secția Fizioterapie – Psihiatrie Copii și  Punctul termic. Sunt investiții ce cumulează aproximativ 150 de milioane de lei și care vor îmbunătății condițiile de cazare și tratament. Vorbim și despre o importantă componentă de eficientizare energetică a tuturor clădirilor reabilitate, gândire pe care o avem, de altfel, pentru toate investițiile derulate, fie că sunt în domeniul sănătății, învățământului special sau ocrotirii sociale, unde reducem consumurile de energie primară.

Spitalul de Psihiatrie are meritul de a se afla în fruntea instituțiilor de profil din țară prin prisma rezultatelor profesionale.

Văd un parteneriat echitabil în care noi, autoritatea publică, investim în infrastructură, iar medicii oferă pacienților acces la tratamente convenționale cât și inovative. Spre exemplu, la Centrul de Cercetare în Neuroștiințe se utilizează un aparat de stimulare electromagnetică unic în România, iar eforturile specialiștilor sunt focusate spre a elimina, în unele cazuri, medicamentele, apelând la terapii noi, mai puțin invazive.

 

Primii în România, model în Europa – Dosarul medical

Consiliul Județean Sibiu a reușit să implementeze, în premieră românească, Dosarul medical, o platformă ce permite fiecărui cetățean să-și gestioneze datele cu caracter medical. Practic, întreg istoricul medical se află la dispoziția pacientului, care decide când și cui oferă acces la acestea.

Astfel, omul nu mai trebuie să umble cu fișe, scrisori medicale, rezultate ale analizelor sau orice alt înscris medical strânse într-o mapă sau dosar. Totul este digitalizat și securizat, iar accesul este oferit de către pacient medicului curant, fie el din România sau din străinătate. În prezent, în acest proiect sunt implicate atât spitalele publice, cât și diferite clinici private din județul Sibiu.

Dosarul Medical a devenit exemplu de bună practică la nivelul Comitetului European al Regiunilor (CoR), iar ca raportor pe avizul ce reglementează utilizarea datelor medicale la nivel european pot spune că a fost unul din cazurile în care am putut arăta colegilor din CoR că în județul Sibiu avem și proiecte realizate ce pot deveni exemple de bună practică la nivel european. Este un motiv de bucurie nu doar pentru mine, ci pentru toți cei care folosesc Dosarul Medical.

 

Noul Spital – „Am fi putut deschide efectiv șantierul  încă din iunie 2023, iar astăzi o treime din proiect ar fi fost realizată!”

Modernizările din cele trei mari spitale subordonate Consiliului Județean Sibiu au mers în paralel cu munca la proiectul Noului Spital. Nu cred că cineva își închipuie că o astfel de investiție, pe care nici măcar un guvern de după 1989 nu a făcut-o, cea de a construi un spital nou, se face peste noapte. Am început cu studii, cu documentațiile tehnice și economice, cu identificare terenului, obținerea tuturor avizelor, a autorizației de construire și a desemnării constructorului prin licitație publică. O adevărată armată de oameni a trudit ani în șir pentru ca județul Sibiu să fie în situația de a avea documentația „la cheie”. De altfel, am fi putut deschide efectiv șantierul încă din iunie 2023, când am finalizat licitația pentru desemnarea constructorului, iar astăzi să avem o treime din proiect realizată. Suntem în punctul în care așteptăm ca Guvernul să-și facă partea de treabă și să finalizeze documentație prin care sunt alocați banii deja prevăzuți în OUG 29/28 martie 2024.

Pe subiectul Noului Spital au fost de-a lungul timpului numeroase controverse, multe lansate în spațiul public fără a avea vreo legătură cu realitatea. S-a urmărit blocarea acestei investiții atât de necesare și de dorite de sibieni, pe care nimeni nu a avut curajul să o ducă de la stadiul de vorbe, la cel de fapte concrete. Este păcat că unii s-au jucat cu speranțele și așteptările legitime ale oamenilor, că nu au înțeles că un astfel de proiect trebuie să unească toate forțele, pentru binele comunității. Ei au pus presiune pe noi, cei care chiar am muncit, nu pe cei care decid când și cum se alocă banii, deloc puțini, pentru noile spitale. Știu că am făcut tot ceea ce a ținut de noi pentru ca acest proiect să fie realizat și că mă voi lupta ca aici, la Sibiu, să avem un spital nou, așa cum sibienii și-l doresc și îl merită de ani mulți!

Publicat la Comanda PNL Filiala Sibiu, cod AEP 21240015

Condiții mai bune de învățare și recuperare medicală pentru aproximativ 140 de elevi cu deficiențe mintale și locomotorii din nordul județului

  • CSEI Mediaș a fost reabilitat, modernizat și dotat printr-un proiect al CJ Sibiu realizat cu fonduri europene

Consiliul Județean Sibiu a finalizat încă o investiție în infrastructura de învățământ special. După recenta inaugurare a Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr.1 Sibiu, situat în proximitatea Spitalului de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda”, în cursul acestei luni a avut loc recepția la terminarea lucrărilor pentru modernizarea Centrului Școlar de Educație Incluzivă Mediaș, aflat pe str. Piscului, nr.8.

Proiectul a constat în reabilitarea, modernizare și dotarea a două clădiri, cea principală în care funcționează școala specială (C1) și corpul destinat activităților didactice și profilactice sportive (C3). Numărul sălilor de clasă a crescut la 22, în urma amenajării celor 8 dormitoare de la parter în spații de învățământ. Tot la parter a fost amenajată o bibliotecă și o sală de lectură, precum și o sală multisenzorială. De asemene, centrul școlar are un cabinet medical utilat și un cabinet de kinetoterapie. Proiectul a inclus și dotarea centrului școlar cu calculatoare, imprimante, table interactive și mobilier școlar nou, în valoare totală de 340.000 lei.

 

Investiția a vizat și reducerea consumului de energie termică și electrică, școala a fiind dotată cu panouri solare pentru producerea apei calde menajere și cu panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice. În plus, au fost montate corpuri de iluminat cu led și o centrală termică pe gaz în condensație. De asemenea, s-au efectuat reparații capitale la instalațiile sanitare și de apă canal, au fost făcute recompartimentări, s-au înlocuit pardoselile, precum și tâmplăria interioară de lemn și s-au realizat finisaje interioare. Totodată, au fost refăcute racordurile și branșamentele, trotuarele și pavajele, fiind amenajat și pavaj tactil pentru accesul persoanelor cu dizabilitate vizuală și a fost refăcut gazonul.

Ne bucurăm ori de câte ori finalizăm o investiție, dar parcă investițiile făcute pentru copii, și mai ales pentru copiii cu nevoi speciale, ne bucură și mai mult și ne înduioșează pentru că știm că le oferim o șansă în plus la educație și la recuperare.

Mulțumesc public conducerii și întregului colectiv al Centrului Școlar de Educație Incluzivă Mediaș, precum și părinților care au dat dovadă de multă înțelegere și răbdare pe toată durata execuției lucrărilor, presărată cu o serie de provocări, și cred că efortul tuturor a fost răsplătit de condițiile prezente deosebite în care își desfășoară activitatea.

Proiectul a fost realizat cu fonduri europene, accesate de Consiliul Județean Sibiu prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar valoarea totală a lucrărilor executate de Tera Com SRL – SC Artifex Engineering SRL, reprezentată prin lider de asociere Tera Com SRL Mediaș este de 3.829.324,03 lei fără TVA.

La CSEI Mediaș sunt înscriși aproximativ 140 de elevi cu diferite deficiențe mintale și locomotorii. Copiii provin atât din municipiul Mediaș, precum și din localitățile învecinate: Copșa Mică, Târnava, Agârbiciu, Valea Viilor, Brateiu sau Nemșa.

În completarea investiției menționate, Consiliul Județean Sibiu are în curs de elaborare documentația tehnică privind amenajarea unui teren de sport multifuncțional pentru elevii de la CSEI Mediaș, dar și pentru cei din comunitate.

O viață mai bună și un plus de confort pentru semenii cu nevoi speciale: Centrul social ”Tavi Bucur” din Cisnădie a fost modernizat ca la carte și va primi 30 de beneficiari de la Râu Vadului

Consiliul Județean Sibiu a semnat zilele acestea procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor privind modernizarea și reabilitarea Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități ”Tavi Bucur”, situat în orașul Cisnădie, str. Livezii, nr. 36. Centrul face parte din structura Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu (DGASPC), instituție aflată sub autoritatea Consiliului Județean Sibiu.

Capacitatea centrului este de 30 de paturi și, în scurt timp, aici vor fi preluați beneficiari din Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică Râu Vadului.

Modernizarea imobilului a fost realizată de societatea BALOR-CONS SRL din Sibiu, pe o perioadă de 18 luni, și a constat în lucrări majore care au condus la asigurarea unui confort deosebit pentru cazarea și îngrijirea persoanelor în vârstă și cu dizabilități.

Principalele lucrări de construcție executate au vizat izolarea termică a clădirii, înlocuirea tâmplăriei, schimbarea pardoselilor, recompartimentări, finisaje interioare și exterioare, refacerea terasei, a sistemului de colectare și evacuare a apelor pluviale cu jgheaburi și burlane. De asemenea, au fost refăcute instalațiile termice și au fost montate panouri solare pentru alimentarea cu apă caldă, au fost reabilitate instalațiile electrice pentru a reduce consumul energiei electrice și au fost modernizate  instalațiile sanitare.

Investiția a inclus și dotarea cu elemente care să accesibilizeze clădirea, astfel că imobilul a fost prevăzut cu ascensor pentru persoane și montcharge pentru transportul alimentelor. Totodată, s-a urmărit respectarea unei siguranțe sporite, prin montarea unui sistem de alarmă și a unui sistem TVCI de supraveghere video.

Valoarea investiției este de 6.793.115,56 lei cu TVA, din care suma de 2.518,458.00 lei cu TVA  reprezintă sponsorizarea oferită de Societatea Națională de Gaze Naturale ROMGAZ S.A, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, iar restul banilor provin din bugetul local al județului Sibiu.

Am încheiat încă o investiție în infrastructura socială, posibilă și datorită sprijinului financiar oferit de societatea ROMGAZ, căreia îi mulțumim public pentru implicarea generoasă în demersul Consiliului Județean Sibiu privind modernizarea sistemului de asistență socială. Și merită să reamintim contribuția substanțială avută de ROMGAZ la susținerea investițiilor Consiliului Județean Sibiu de la Spitalul Clinic Județean Sibiu.

Prin modernizarea Centrului <<Tavi Bucur>> din Cisnădie, am urmărit să fie create condiții bune și sigure, precum și facilități de deplasare pentru semenii noștri nevoiți să fie îngrijiți în astfel de centre, dar și pentru personalul care se va ocupa de ei. Nu în ultimul rând, investiția va aduce beneficii și în ceea ce privește economiile care se vor face la consumul de energie electrică și termică, aspect avut în vedere la fiecare reabilitare și modernizare a imobilelor aflate în proprietate.

 

CINE SUNT LIBERALII SIBIENI CARE VOR SĂ FIE CONSILIERI JUDEȚENI?

Marcel Constantin Luca este economist de profesie, cu o bogată experiență în conducerea de companii cu capital privat sau de stat. De asemenea, are o vastă experiență în administrația publică, coordonând numeroase investiții și activități de pe poziția de vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu.

 

Vlad Alexandru Vasiu este analist politic, masterand și asistent universitar, cu experiență în mediul privat și în administrația publică. Din 2020 este vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, între investițiile coordonate fiind recenta extindere și modernizare a Aeroportului Internațional Sibiu.

 

Otilia Man deține o dublă specializare, fiind absolventă de Inginerie și de Drept. A fost membră a Consiliului Local Sibiu, în perioada Capitalei Culturale Europene, iar din poziția de consilier județean a contribuit la susținerea proiectelor de investiții.

De asemenea, Otilia este administrator public al orașului Cisnădie și a coordonat lucrările de reabilitare a Ambulatoriului, secție recent modernizată a Spitalului orășenesc.

 

Gheorghe Sterp Vingărzan este de profesie economist și, în prezent, conduce o afacere în mediul privat. Din 2016 este consilier județean, poziție din care a coordonat și activitatea Autorității Teritoriale de Ordine Publică.

 

Aurel Gâță este unul dintre cei mai longevivi și mai respectați primari din Mărginimea Sibiului. Având un master în administrație locală, de 20 de ani conduce Primăria Orlat, oferind comunității tot ceea ce are nevoie pentru a se dezvolta, începând de la rețele de utilități, la unități de învățământ sau de cultură.

 

Mihai Mircea este inginer în domeniul exploatării gazului metan și coordonează o echipă de proiectare și cercetare. Este într-o permanentă căutare de soluții la orice provocare pe care o întâmpină, susținând în același timp activitatea Consiliului Județean Sibiu, de-a lungul celor două mandate de consilier.

 

Adrian Aldea este avocat și deține o specializare postuniversitară în domeniul managementului administrației publice locale. Are o experiență de peste 20 de ani în domeniul administrației și înțelege foarte bine modul de funcționare al instituțiilor publice.

 

Horațiu Valer Coldea provine din mediul privat, fiind de formație jurnalist. Dorește să reprezinte în administrația județeană interesele comunităților din zona de nord a județului, el însuși fiind locuitor al Dumbrăveniului.

 

Maria Valeria Isaicu este economist de profesie, în prezent pensionară plină de energie, dispusă să împărtășească din vasta sa experiență profesională, dar și de consilier județean. Are o viziune sănătoasă asupra implicării cetățenești în susținerea de proiecte destinate comunității.

 

Doina Claudia Druță este inginer de profesie și conduce o firmă privată specializată în prelucrări mecanice. De 16 ani sprijină activitatea Consiliului Local Cisnădie, unde este consilier local. De asemenea, face parte din consiliile de administrație ale instituțiilor de învățământ.

Alexandru Ștefan Boboia este inginer în domeniul transporturilor și președinte al organizației municipale de tineret a liberalilor sibieni, poziție din care coordonează numeroase activități menite să implice tânăra generație atât în viața politică, cât și în diferite proiecte de voluntariat destinate comunității.

 

Florin Adrian Popa este obișnuit cu munca grea, fiind administrator al unei ferme de creștere a păsărilor și cultivator de cereale. Are trei specializări universitare: electrotehnică, gaze naturale și administrație publică, iar din anul 2020 este consilier județean.

 

Ovidiu Spătari este doctor inginer în electronică și telecomunicații, iar de-a lungul carierei a condus diferite companii de stat, în prezent fiind director în cadrul Hidroelectrica SA. Este lector universitar, cu numeroase cărți, monografii și articole publicate.

Cunoaște administrația locală, atât din postura de fost consilier municipal al Sibiului, cât și de actual consilier județean.

 

Nicolae Cernea și-a construit un nume în domeniul industriei alimentare și turismului. Timp de aproape 30 de ani și-a dezvoltat companiile, fiind un bun și  abil cunoscător al mediului de business.

 

Thomas Kraus este traducător și analist politic, de numele său legându-se numeroase proiecte de protecție și asistență socială. A înființat în Mediaș o școală destinată refugiaților ucraineni, în prezent peste 100 de copiii primind educație și o masă caldă.

 

Mircea Nicolae Frățilă este economist de profesie și din anul  2022 conduce organizația județeană a tineretului liberal. Are experiență de consilier județean, poziție din care a sprijinit marile proiecte ale administrației liberale.

 

Laszlo – Attila Mihucz este licențiat în geografie, iar din anul 2016 este consilier județean. Dorește să sprijine în continuare proiectele care aduc schimbările mult-așteptate de comunitățile județului Sibiu.

 

Grigore Popescu este absolvent al Universității de Științe Economice în cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca , specializarea Economia industriei, construcțiilor și transporturilor.

De-a lungul carierei profesionale a condus companii din mediul privat și de stat, unele mari, cu peste 600 de angajați. Are experiență și în administrația publică și dorește să împărtășească din vastele sale cunoștințe, contribuind astfel la buna funcționare a Consiliului Județean Sibiu.

Marcela Maria Răulea este medic, preocupată fiind de politicile din domeniul sănătății. Are o îndelungată experiență în administrația publică, din poziția de consilier județean, fapt ce-i permite să aibă o părere avizată în privința proiectelor ce au ca scop creșterea calității actului medical în sistemul public de sănătate.

Tiberiu Cornel Drăgan, de profesie inginer, este cunoscut sibienilor din postura de fost viceprimar al municipiului și de actual consilier local. Este un liberal convins să este momentul să sprijine administrația publică și la nivel județean, drept pentru care candidează pentru acest for.

 

Maria Simona Sima este profesor și s-a implicat în proiectele educaționale din zona Mediașului. Crede în rolul educației, în avantajele pe care aceasta le are în formarea noilor generații.

 

Absolut toți candidații pe care Partidul Național Liberal i-a propus pentru poziția de consilier județean, au experiența și capacitatea de a înțelege cum funcționează administrația publică. Aceasta este echipa alături de care vreau să continui să muncesc pentru acele proiecte care aduc bunăstare tuturor locuitorilor acestui minunat județ.

 

Publicat la Comanda PNL Filiala Sibiu, cod AEP 21240015.

Marius Grecu a reconstruit încrederea oamenilor în primăria Șelimbăr!

Activitatea primarului comunei Șelimbăr, Marius Grecu a reușit să fie una la  superlativ, acesta reușind să înlăture, nu fără eforturi,  îndoielile oamenilor în legătură cu onestitatea administrației locale.

Scandalurile din trecut au afectat nu doar imaginea celor direct implicați , ci și a Primăriei  Șelimbăr în ansamblu,  a profesioniștilor de  acolo.  Oriunde  performanța este legată direct de credibilitate, iar munca lui Marius Grecu s-a concentrat pe această idee. Prin fapte, cu răbdare și mai ales cu onestitate, a reconstruit încrederea oamenilor în Primăria Șelimbăr.

De asemenea, colaborarea instituțională importantă se dezvoltă și dă  rezultate doar dacă între parteneri există încredere, fie că vorbim de prestatori de servicii sau de instituții financiare naționale sau europene, iar volumul de proiecte cu care Marius Grecu a câștigat încrederea locuitorilor din Bungard, Veștem, Mohu și Șelimbăr, este un volum nemaiîntâlnit în istoria comunei.

Șelimbărul trăiește astăzi cea mai dinamica perioadă de dezvoltare din istoria sa. Sunt anii în care s-au făcut cele mai multe, cele mai mari și cele mai importante investiții, de la cele în educație  și continuând cu cele în infrastructura rutieră, cea de utilități și cu cele în infrastructura de recreere. Aceștia sunt anii în care banii care situează Șelimbărul în topul celor mai bogate comune din România se regăsesc în grădinițe noi, în locuri de joacă, în rețele și drumuri.

Unul dintre proiectele care a atras atenția întregii administrații  județene a fost digitalizarea Primăriei Șelimbăr.

Îmi aduc aminte de momentul implementării DocuBox. Se întâmpla imediat după ce Marius Grecu anunțase creșterea numărului de operațiuni online pe care cetățenii le realizează în raport cu Primăria Șelimbăr. DocuBox a fost un proiect în premieră, unul care a demonstrat încă o dată atenția pe care o acordă echipa lui Marius relației cu cetățenii.

DocuBox este un sistem de depunere și eliberare de documente care nu implică interacțiunea directă cu un funcționar, ci doar operațiuni on line și deplasarea, la orice ora convenabilă pentru cetățean, la o cutie poștală accesibilă prin coduri transmise electronic. Acolo, locutorii depun fizic documente pe care legislația le prevede  a fi necesare în original  sau cu semnătură în original și  tot de acolo le ridică pe cele eliberate.

 

NOUL RITM AL PRIMĂRIEI ȘELIMBĂR

 

Primăria Șelimbăr, astăzi, performează, iar noul ritm impus de echipa lui Marius Grecu produce, zilnic, efecte. O parte din lunga  lista de realizări cuprinde:

  • carosabil și trotuare: peste 61 mii mp
  • rețele de apă și canalizare: peste 27 km
  • iluminat public și cablaj metropolitan: peste 91 km
  • sediu ISU
  • capelă Veștem
  • grădiniță Doamna Stanca – 150 locuri
  • grădiniță Tineretului – 150 locuri
  • modernizare școală Bungard, grădiniță Veștem, grădiniță Mohu
  • Programul „Primul ghiozdan”
  • transport gratuit Șelimbăr – Sibiu pentru toți elevii comunei
  • locuri de joacă : străzile Țebea, Dimitrie Cantemir,  Aleea Unirii,  Dinicu Golescu,  Nicolae  Brana / Dobrian,  Octavian Goga,  Doamna  Stanca nr. 5, grădinița Mohu, grădinița Bungard, Pădurea Șopa
  • zona de agrement Șopa
  • 20 km piste de biciclete
  • soluții digitale pentru serviciile primăriei Șelimbăr
  • 40 de platforme de colectare selectivă a deșeurilor
  • 4 platforme pentru deșeuri din construcții
  • senzori de măsurare a calității aerului
  • plantarea a peste 8700 de arbori, arbuști și plante perene

 

Primăria Șelimbăr are astăzi în derulare zeci de proiecte, acordând o atenție specială surselor de finanțare externe, fie ele europene sau naționale. Se află în diferite faze, între altele:

  • achiziție școală modulară – peste 2 milioane lei
  • mobilier, materiale didactice și echipamente școli- 1 milion lei (PNRR)
  • programul Masă sănătoasă – peste 2 milioane lei
  • proiectul Școală verde – 8 milioane lei (PNRR)
  • stadion Veștem – 12 milioane euro (CNI)
  • drum Șelimbăr- Roșia – 8 milioane lei (PNI)

 

Primăria Șelimbăr a elaborat un plan de investiții viitoare care cuprinde, între altele, asfaltarea tuturor străzilor din domeniul public, construirea unui campus școlar pe strada Doamna Stanca, locuințe ANL pentru tinerii comunei și atribuirea de terenuri pentru tineri .

De asemenea:

  • Modernizare străzi zona Doamna Stanca nr. 3/5-11
  • Parcare subterană și zonă de agrement și recreere – Dna Stanca nr. 15
  • Prelungire b-dul Mihai Viteazu până la intersecție cu Centura Sud
  • Asfaltare drum de legătură dna Stanca – Aleea Monumentului
  • Modernizare și lărgire Aleea Monumentului – DN1
  • Extindere și modernizare rețele în vederea construirii „Sală Polivalentă Universitară”
  • Construire spațiu comercial / dispensar Bungard
  • Asfaltare drum de legătura Gara Șelimbar – Pictor Nicolae Brana
  • Asfaltare drum de legătură DN1 – Pădurea Șopa
  • Asfaltare drum de legătură Veștem – Hula Bradului
  • Amenajare dispensar Veștem
  • Amenajare sală sport curtea școlii Veștem
  • Construire Capelă Mortuară Bungard

 

Marius Grecu este parte din Echipa PNL. A câștigat încrederea colegilor primari , cei mai performanți primari din județul Sibiu, a lucrat împreună cu președinta Consiliului Județean Sibiu și a beneficiat de sprijinul necondiționat al liberalilor din Guvernul României.

Administrația este o muncă de echipă! Doar așa se pot mișca lucrurile! Marius a avut un Consiliu Local care a tras alături de el, un Consiliu Județean care l-a înțeles și l-a sprijinit și colegi liberali la București care au știut cum să se implice pentru șelimbăreni atunci când a fost nevoie. Așa se obțin rezultatele!

 

Publicat la Comanda PNL Filiala Sibiu, cod AEP 21240015.

Județul Sibiu va rămâne în topul destinațiilor turistice – „Anii Drumeției”, Biertanul și Sibiul au urcat pe podiumul Galei „Destinația anului 2024”

Aseară, la Ateneul Român, județul Sibiu a dovedit încă o dată că este o destinație turistică de primă mână, dovadă fiind premiile pe care Institutul Orașe Vizionare le-a acordat diferitelor proiecte și instituții publice din județul nostru.

Astfel, Programul de ecoturism „Anii Drumeției”, inițiat și finanțat de către Consiliul Județean Sibiu, a primit locul III la categoria „Cea mai bună promovare”, fiind apreciate campaniile dedicate drumețiilor pe cele 800 de kilometri de trasee montane din județul Sibiu,  combinate cu educația, ecologia și gastronomia locală.

Comuna Biertan a obținut locul I la categoria „Sat de poveste”, reconfirmând astfel valoarea unică a patrimoniului cultural și istoric al acestei localități, declarate sit UNESCO încă din anul 1993.

Orașul Sibiu a primit două premii I, la categoriile „Orașe care inspiră” și „Destinația anului”, întregind astfel lista trofeelor pe care județul Sibiu le-a primit la gala organizată în capitală.

Județul Sibiu are multe de oferit celor care doresc să petreacă timp de calitate. Avem numeroase obiective turistice unice în peisajul cultural, obiceiuri și tradiții bine păstrate și transmise peste generații, dar și mult gust bun în gastronomie. Lor li se adaugă frumusețea naturii și a comunităților din întreg județul.

La eveniment i-am avut alături de mine pe Raluca Turcan, ministrul culturii, primarul comunei Biertan, Mircea Dragomir, echipa Anii Drumeției, precum și pe Alin Chipăilă, președintele Asociației Județene de Turism Sibiu.

Între finaliștii galei s-au aflat și alte destinații turistice de top din județul Sibiu: Muzeul Astra, Colinele Transilvaniei, Mărginimea Sibiului, Păltiniș, Brambura Park Avrig și Povestea Calendarului Porumbacu de Sus.

Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Sibiu sprijină digitalizarea serviciilor de stare civilă din județ: certificatele de naștere și cele de deces se pot obține electronic în Sibiu și Mediaș

Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Sibiu (D.J.E.P. Sibiu), instituție publică aflată sub autoritatea Consiliului Județean Sibiu, sprijină serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor din județul Sibiu, precum și primăriile unităților administrativ-teritoriale acolo unde nu au fost constituite astfel de servicii, în vederea implementării proiectului de informatizare a activității specifice stării civile.

Astfel, pe parcursul ultimelor două luni, ofițerii de stare civilă din județul Sibiu au fost instruiți la sediul D.J.E.P. Sibiu, de pe strada Câmpului nr.14, cu privire la fluxurile care se derulează în cadrul Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, (SIIEASC), sistem prin intermediul căruia se înregistrează în format digital actele de stare civilă. În prezent, Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Sibiu asigură atât prezența fizică la sediul serviciilor de profil la începutul utilizării aplicației informatice, cât și îndrumări de specialitate în cazul în care sunt sesizate dificultăți în procesul de înregistrare și întocmire a actelor de stare civilă, și nu numai.

În acest context, din luna mai 2024, serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor ale municipiilor Sibiu și Mediaș au început să înregistreze acte de naștere și de deces în sistemul electronic menționat, inclusiv acte de naștere/deces prin transcrierea în registrele de stare civilă române a certificatelor/extraselor de deces eliberate de autoritățile străine, respectiv au eliberat certificate de naștere și de deces, tipizate sau în format electronic, în funcție de opțiunea cetățenilor.

În următoarea perioadă, serviciile de evidență a persoanelor din cele 9 orașe ale județului Sibiu (Agnita, Avrig, Cisnădie, Copșa Mică, Dumbrăveni, Miercurea Sibiului, Ocna Sibiului, Săliște, Tălmaciu) vor iniția și derula, treptat, aceleași operațiuni de înregistrare electronică a actelor de naștere și deces.

În plus, până spre finalul lunii septembrie 2024, vor fi emise în sistem digitizat și certificatele de căsătorie și a cele de divorț.

Relevant de menționat este faptul că certificatele de stare civilă eliberate anterior, în baza normelor legale în vigoare la acea vreme, sunt și rămân valabile.

 

„Cufărul călător” a ajuns pe Valea Târnavelor – I-am invitat pe elevii școlii Mihai Eminescu din Mediaș să viziteze cel mai mare muzeu în aer liber din Europa: Muzeul Astra

După ce a călătorit în Mărginimea Sibiului și Podișul Hârtibaciului, „Cufărul călător” a ajuns în capitala Văii Târnavelor, la Mediaș.

Gazdele proiectului organizat de către Muzeul Astra, cu susținerea Consiliului Județean Sibiu, au fost elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, tema prezentării fiind pânza.

Copiii au aflat despre felul în care sunt extrase fibrele din plantele de in și cânepă, care mai apoi, prin prelucrare, ajung obiecte de îmbrăcăminte.

În cufăr s-au aflat obiectele necesare procesării fibrelor, bucăți de pânză, dar și vopsele și matrițe de imprimat: „Hainele pe care le aveți acasă pot avea o nouă viață. Cu aceste matrițe puteți aplica diverse modele pe tricouri, pantaloni sau veste, iar acestea să arate diferit. Așa, refolosim îmbrăcămintea, economisim bani și facem bine naturii”, a declarat Raluca Andrei, coordonatoarea proiectului „Cufărul călător”.

La finalul lecției deschise, atât eu, cât și muzeografii, alături de care am participat, le-am dat copiilor o temă de casă: să caute în casele bunicilor obiecte tradiționale care sunt folosite pentru prelucrarea fibrelor textile, sau vestitele „lăzi de zestre”, să le afle povestea și, mai apoi, să le-o împărtășească prietenilor și colegilor.

 

Proiectul „Cufărul călător” va continua în școli de pe Valea Hârtibaciului.

 

CJ Sibiu a obținut peste 46 milioane lei pentru eficientizarea energetică a Pavilionului destinat copiilor al Spitalului de Psihiatrie

Consiliul Județean Sibiu și Agenția de Dezvoltare Centru au semnat un nou contract de finanțare pentru investiții în infrastructura de sănătate în vederea eficientizării energetice. De această dată este vizată ”Reabilitarea termică a pavilionului C17 – fizioterapie, psihiatrie copii” al Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, proiect în valoare de 46.390.606,63 lei, inclusiv TVA.

Finanțarea este asigurată din fondurile europene obținute de Consiliul Județean Sibiu prin Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027. Contribuția proprie în proiect a CJ Sibiu este în valoare de 1.544.992,90 lei cu TVA, din care 915.216,61 lei cu TVA reprezintă cofinanțarea de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, iar 629.776,29 lei cu TVA reprezintă cheltuielile neeligibile.

Clădirea are o suprafață de 6.281,9 mp, iar în urma reabilitării termice, se estimează că se va reduce consumul de energie primară cu aproximativ 60%, iar nivelul anual estimat al gazelor cu efect de seră va scădea cu circa 80%.

Proiectul include montarea de echipamente specifice eficientizării, precum ventiloconvectoare de pardoseală, panouri solare și panouri fotovoltaice.

Perioada de implementare a proiectului este până în luna septembrie 2027.

Sănătatea a fost și rămâne o prioritate pentru Consiliul Județean Sibiu, dovadă fiind un nou val de investiții care vor fi demarate la Spitalul de Psihiatrie, care sunt posibile datorită finanțărilor externe pe care le-am atras, fie prin PNRR, fie prin Programul Regiunea Centru.

Reabilitarea pavilionului C 17, care deservește preponderent secțiile destinate copiilor, este cea de-a cincea investiție de la Psihiatrie care urmează să fie demarată, alături de reabilitările Pavilionului Central și a pavilioanelor C 8 – Policlinică  și C 16 –  Secția Psihiatrie V, precum și a clădirii în care funcționează punctul termic.

 

„Cufărul călător” a ajuns la Valchid, comuna Hoghilag – „Copiii au acces la un program de calitate, derulat de specialiști și susținut de Consiliul Județean Sibiu”

După ce săptămâna trecută și-a început călătoria din Jina – Mărginimea Sibiului, „Cufărul călător” a ajuns la Valchid, localitate din Podișul Hârtibaciului.

Proiectul derulat de Muzeul Astra, cu susținerea Consiliului Județean Sibiu, se adresează elevilor din învățământul școlar primar și are ca scop promovarea materiilor prime și a meșteșugurilor tradiționale prin care, odinioară, erau prelucrate în gospodării și transformate în obiecte necesare traiului.

Tema prezentării a fost lâna, copiii descoperind atât uneltele necesare prelucrării, cât și produsele finite.

Și aici am întâlnit copii curioși să afle cum bunicii reușeau să transforme lâna în obiecte de îmbrăcăminte călduroase, plăcute la purtat. Prin acest proiect ne asigurăm că tinerele generații vor afla cât mai multe despre felul în care trăiau și se gospodăreau înaintașii noștri.

Cufărul cu lână va rămâne la dispoziția copiilor și a cardelor didactice din Valchid până la finalizarea tuturor activităților educative, acestea fiind prezentate atât în Manualul educatorului, cât și în fișele-suport.

„Cufărul călător” are cinci teme distincte – lâna, lemnul, lutul, fibrele vegetale și pânza, iar în perioada următoare va poposi în școli de pe Valea Târnavelor și Valea Hârtibaciului.

 

Consiliul Județean Sibiu și Muzeul Astra oferă școlarilor sibieni un proiect unic în țară: „Cufărul călător”

  • Este felul prin care copii ne devin parteneri în conservarea peisajului cultural al județului, păstrând tradițiile locului!

Elevii din Jina sunt primii beneficiari din mediul rural ai proiectului inițiat de Consiliul Județean Sibiu și Muzeul Astra destinat promovării materiilor prime și meșteșugurilor tradiționale.

„Cufărul călător” a poposit deja în mai multe școli din municipiul Sibiu și, în curând, va ajunge în toate zonele județului: Ne dorim ca activitățile educaționale ale tuturor instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Sibiu să fie extinse în cât mai multe localități, cu accent pe mediul rural. Fiecare comunitate trebuie să beneficieze de programe de calitate din domeniul culturii, obiceiurilor și tradițiilor populare. Acest proiect este felul prin care copii ne devin parteneri în conservarea peisajului cultural al județului, păstrând tradițiile locului.

 

„Cufărul călător” reunește cinci teme și elemente distincte, toate regăsite în spațiul tradițional meșteșugăresc: lâna, lemnul, lutul, fibra vegetală și pânza. Practic, în interiorul fiecărui cufăr se află un material de bază (lemn, lână, pânză etc), uneltele specifice prelucrării acestuia, obiectele obținute, precum și diferite jocuri interactive.

„La Jina am avut ca temă lâna și lemnul. Am fost impresionați de cunoștințele copiilor, mulți dintre ei recunoscând atât uneltele de tâmplărie, cât și cele destinate prelucrării lânii. Sunt mulți care mai au  în familie părinți, unchi sau bunici, veritabili meșteri populari, și sper ca o parte dintre acești copii să le calce pe urme”, a declarat Ciprian Ștefan, managerul general al Muzeului Astra.

Cele două cufere complet echipate vor rămâne la dispoziția elevilor și cadrelor didactice până la finele acestui an școlar, pentru a putea fi desfășurate toate activitățile propuse intermediul unui „Manual al educatorului” și a fișelor tematice atașate.

La finalul întâlnirii, toți elevii au fost invitați să viziteze cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, mai ales că, în apropierea scenei de pe lac se află un pavilion tradițional originar din Jina.

Din Mărginimea Sibiului, „Cufărul călător” va ajunge pe Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului și Valea Secașelor.

 

„Aventură în natură” Copiii care vin în munții Sibiului primesc câte o carte educativă care-i ajută să înțeleagă ecoturismul

Iris și Codruț sunt personajele cărții de activități „Aventură în natură” pe care Consiliul Județean Sibiu a realizat-o pentru copiii care aleg să călătorească pe potecile de munte din județul Sibiu.

Eroii cărții îi învață pe micii drumeți totul despre ecoturism, de la cum trebuie să se îmbrace când pleacă pe munte, până la cum trebuie să recicleze corect resturile de mâncare sau recipientele cu apă.

De asemenea, micii aventurieri vor afla curiozități despre fauna și flora montană și despre cum pot recunoaște animalele sălbatice doar privind urmele lăsate pe pământul umed sau pe zăpadă.

Educația viitoarelor generații de drumeți este următorul mare pas pe care deja îl facem în cadrul Programului „Anii Drumeției”, pe care l-am inițiat în urmă cu 3 ani, și pentru care alocăm importante resurse financiare. Am reușit să marcăm și să reabilităm peste 850 de kilometri de poteci în munții Făgăraș, Cindrel și Lotru, de care se bucură mii de turiști veniți din toate colțurile țării, dar și de peste hotare. Vrem ca județul Sibiu să fie recunoscut pentru turismul prietenos cu natura și tocmai de aceea punem accent pe transmiterea bunelor practici către toți cei care aleg să ne fie oaspeți.

Cartea de activități „Aventură în natură” va fi oferită gratuit de ghizii „Ani Drumeției” atât copiilor care, alături de părinți, vin pe potecile de munte în cadrul drumețiilor programate, cât și elevilor care optează pentru „Aventurile cu clasa” organizate, fără taxă, în școlile din județul Sibiu.

Detalii despre următoarele „evadări” în munții Sibiului pot fi obținute pe pagina www.aniidrumetiei.ro sau pe https://www.facebook.com/anii.drumetiei .