CJ Sibiu a lansat licitațiile pentru dotarea cu mobilier și utilaje a unor școli din județ

Consiliul Județean Sibiu a lansat mai multe licitații pentru a implementa proiectul „Dotare cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe de la nivelul județului Sibiu”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Valoarea totală a acestui proiect este de 21.409.219,77 lei cu TVA.

O primă achiziție vizează furnizarea de mobilier necesar pentru sălile de clasă, pentru atelierele amenajate în unitățile de învățământ profesional și tehnic, pentru laboratoarele de științe și pentru cabinetele școlare ale mai multor școli din județul Sibiu. Valoarea estimată este de 5.606.409,63 lei fără TVA, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 5.12.2023, achiziția fiind împărțită în patru loturi.

O altă achiziție lansată, cu o valoare estimată de 694.326,97 lei fără TVA, are ca obiect ”furnizare utilaje atelier practică, electronică, instalații și estetică”, procedură împărțită tot în patru loturi, pentru care termenul limită de depunere a ofertelor este data de 21.11.2023.

Dotarea cu diverse utilaje și unelte va asigura un nivel ridicat de dobândire a cunoștințelor, deprinderilor și aptitudinilor de către elevii din învățământul liceal și profesional, în domeniile producției de textile, cum este cazul centrelor de educație incluzivă Dumbrăveni și Turnu Roșu, esteticii, electronicii și instalațiilor pentru elevii de la Liceul Tehnologic ”Nicolae Teclu” Copșa Mică.

Reamintim că în proiectul Consiliului Județean Sibiu menționat sunt incluse un număr de 25 de unități de învățământ, dintre care 18 școli aflate în subordinea primăriilor Alma, Arpașu de Jos, Axente Sever, Copșa Mică, Dârlos, Gura Râului, Hoghilag, Loamneș, Micăsasa, Orlat, Păuca, Poplaca, Slimnic, Șeica Mare, Șeica Mică, Tălmaciu, Turnu Roșu, Valea Viilor, cinci centre școlare de educație incluzivă din subordinea CJ Sibiu, situate în Sibiu, Mediaș, Dumbrăveni și Turnu Roșu, precum și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Sibiu și Palatul Copiilor Sibiu.

Perioada de implementare a proiectului este până în 31 decembrie 2024.

Consiliul Județean Sibiu a obținut finanțare pentru construirea și reabilitarea a încă două poduri

Două contracte de finanțare au fost semnate de președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și de ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea, prin care județul Sibiu obține noi fonduri nerambursabile destinate construirii de poduri.

Banii sunt alocați prin Programul național de investiții „Anghel Saligny” și vizează construirea unui pod pe DJ 104F, între Săcădate și Nou Român, și reabilitarea celui existent pe DJ 105H, în Arpașu de Sus.

Valoarea cumulată a celor două investiții este de 15,67 milioane lei, din care 15,06 milioane lei sunt fonduri nerambursabile acordate de MDLPA.

Tot prin Programul „Anghel Saligny”, Consiliul Județean Sibiu va mai construi alte trei poduri, două dintre acestea fiind pe drumul  județean 104F, între Șomartin și Arpașu de Jos, iar unul în centrul comunei Sadu.

Pentru toate cele cinci poduri ce urmează a fi construite a fost deja parcursă procedura achiziției de lucrări de proiectare și execuție, în luna iulie a acestui an fiind desemnate drept câștigătoare două asocieri de firme din județele Sibiu și Cluj.

 

Gala Educației 2023: CJ Sibiu încurajează și răsplătește performanța elevilor și a profesorilor la competițiile naționale și internaționale

Consiliul Județean Sibiu anunță deschiderea perioadei de depunere a dosarelor în vederea identificării tuturor elevilor și profesorilor din județ care au obținut rezultate sau distincții, precum premii, medalii, trofee, mențiuni speciale, în cadrul concursurilor, a olimpiadelor sau a altor competiții școlare de nivel național și internațional, organizate în anul școlar 2022-2023 de către Ministerul Educației.

Astfel, în perioada 18 – 31 octombrie 2023, directorii școlilor din învățământul preuniversitar din județul Sibiu sau profesorii coordonatori ai elevilor olimpici pot depune la secretariatul Inspectoratului Școlar Județean documentele solicitate prin Regulamentul de premiere, aprobat prin HCJ nr. 245/28.09.2023: https://www.cjsibiu.ro/wp-content/uploads/2023/09/ph-premiere-olimpici-2023-so-28092023.pdf, pe site-ul ISJ Sibiu, www.isjsb.ro fiind disponibile toate informațiile referitoare la concurs: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf3RUWQO_ItmiCqgMO8fI91qnKuNhPr7eTuvfpuLR7jWVVv_Q/viewform

Elevii și profesorii care îndeplinesc condițiile de selecție vor fi premiați în cadrul Galei performanței în învățământul preuniversitar din județul Sibiu – anul 2023, care va fi organizată de Consiliul Județean Sibiu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, în data de 13 decembrie 2023, la Sala Thalia.

Suma aferentă premierii este alocată din bugetul propriu al Județului Sibiu, fiind în cuantum de 220.000 lei, reprezentând atât fondul de premiere cât și sumele necesare organizării evenimentului (diplome, trofee, flori, materiale de promovare, desfășurare eveniment etc.).

 

 

Secția „Chirurgie I” a fost modernizată cu fonduri europene

  • Toate saloanele sunt climatizate și au acces direct la grupurile sanitare
  • Compania „Romgaz” a sprijinit financiar lucrările de finisaj interior

Toate lucrările de modernizare și eficientizare energetică a Secției „Chirurgie I” din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu (SCJU Sibiu) au fost încheiate, astfel încât un nou spațiu medical va fi, în curând, reintrodus în sistemul județean de sănătate.

Secția „Chirurgie I” dispune de 11 saloane, o sală de tratament și un oficiu, toate trecând prin ample lucrări de modernizare.

Au fost înlocuite rețelele de alimentare cu apă și de canalizare, instalația electrică, iar grupurile sanitare au fost complet reabilitate, fiecare pacient având acces la acestea direct din salon.

Separat, aparținătorii pacienților au la dispoziție o toaletă cu acces din holul central.

Pentru confortul pacienților a fost instalat un sistem de climatizare automatizată și unul de tip „nurse call” care permite comunicarea directă bolnav – asistent.

Pereții exteriori ai clădirii au fost termoizolați, iar geamurile și ușile înlocuite. În întreaga secție a fost instalat un sistem integrat de supraveghere și semnalizare la incendiu.

În cadrul lucrărilor de la Secția „Chirurgie I”, au fost modernizate inclusiv cinci cabinete pentru investigații medicale aparținând Compartimentului „Endoscopie”, aflat în imediata apropiere.

Toate aceste lucrări au fost cuprinse într-un proiect mai amplu de reabilitare a unor spații aparținând SCJU Sibiu, care a mai inclus alte trei secții: „Chirurgie II”, „Ortopedie” și „Urologie”. În prezent, în subsolul tehnic al clădirii care adăpostește aceste secții, mai au loc unele intervenții la rețeaua de apă și canalizare.

Pentru realizarea întregii investiții la secțiile amintite, Consiliul Județean Sibiu a obținut fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020, de aproximativ 20 milioane lei, la care se adaugă o contribuție proprie a instituției în cuantum de 4 milioane lei.

În plus, pentru lucrările de finisaj interior la secțiile „Chirurgie I” și „Ortopedie”, compania Romgaz a contribuit cu suma de 1,2 milioane lei, alăturându-se astfel eforturilor Consiliului Județean Sibiu de a crește calitatea serviciilor medicale în județul nostru.

În momentul de față, în întreaga secție „Chirurgie I” se fac lucrări de dezinfecție, urmând ca, după reautorizarea sanitară a spațiului, să fie reluată activitatea medicală.

Training despre „Gestiunea eficientă a energiei și soluții de energie regenerabilă” pentru specialiștii din instituțiile publice din Sibiu

În cadrul proiectului derulat de Consiliul Județean Sibiu în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și University of South-Eastern Norway – „Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu”, una dintre principalele activități este trainingul organizat pe parcursul a trei zile consecutive, adresat specialiștilor sau persoanelor care au sau vor avea atribuții în acest domeniu. La training au participat angajați din instituțiile publice și private din județul Sibiu, fiind găzduit de Consiliului Județean Sibiu, în perioada 11-13 octombrie 2023. Tot în cadrul proiectului menționat,  astfel de cursuri vor mai avea loc în alte cinci orașe din județul Sibiu.

Cursul „Gestiunea eficientă a energiei și soluții de energie regenerabilă” cuprinde șase module susținute de reprezentanții Consiliului Județean Sibiu și  ai Universității  „Lucian Blaga” din Sibiu și conțin teme specifice despre sisteme alternative de producere a energiei și protecția mediului, precum și exemple de bună practică pentru fiecare modul în parte. Printre cele mai importante teme:  țintele europene și obiectivele Pactului Verde European, cum contribuie județul Sibiu la neutralitatea climatică, rețele inteligente și agregatoare – după modelul norvegian, surse de energie regenerabile,  instalații de încălzire, panouri fotovoltaice, soluții privind iluminatul, sisteme de izolații performante etc.

Prin acest proiect ne-am dorit nu doar să conștientizăm locuitorii județului despre cum pot contribui la reducerea consumului de energie și cum pot folosi resurselor regenerabile, ci să oferim informații relevante și specialiștilor. Prin intermediul parteneriatului cu cele două instituții academice, specialiștii care au participat la trainingul de la Sibiu, dar și cei care urmează să participe la atelierele din celelalte orașe din județ, la care vor fi invitați să participe din aproape toate primăriile, să aibă oportunitatea de a dobândi cunoștințele necesare, astfel încât atunci când va fi cazul să acceseze fonduri nerambursabile pentru proiecte  care să contribuie la crearea unei comunități sustenabile.

Proiectul „Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu” este implementat de Consiliul Județean Sibiu în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și University of South-Eastern Norway și este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014 – 2021, în cadrul „Programului de Energie din România”, cu o valoare de 188.930 euro. Proiectul se desfășoară în perioada aprilie 2023 – ianuarie 2024.

Încă o secție a Spitalului Județean Sibiu a fost reabilitată cu bani europeni

  • spațiul urmează a fi dezinfectat și reautorizat
  • aici va fi relocată „Cardiologia”

Amplasat la etajul III al corpului „C2” din Maternitatea Nouă, încă un spațiu al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost complet modernizat. În toate cele 19 saloane au fost înlocuite geamurile, ușile, rețelele electrice, cele de încălzire, de alimentare cu apă și de canalizare. Podelele au fost acoperite cu covor PVC tratat împotriva microbilor, iar pereții au zugrăveli cu vopseluri antibacteriene. Toaletele au fost complet reabilitate, iar obiectele sanitare înlocuite.

Din punct de vedere al îmbunătățirii eficienței energetice, toate corpurile de iluminat sunt dotate cu becuri tip led, pereții exteriori au fost termoizolați, iar la geamurile dinspre curtea interioară a fost montat un sistem parasolar.

În premieră, secția a fost dotată cu trei sisteme:

  • climatizare automatizată în fiecare salon și pe holuri;
  • „nurse call” – care va permite apelarea individuală a asistentelor de către pacienți;
  • detectare-semnalizare incendiu. Acesta a fost conectat la rețeaua existentă de hidranți interiori care, la rândul său, a fost înlocuită.

Este doar o parte din lucrările ample pe care le efectuăm la  cele 3 corpuri de clădire ale Maternității Noi, pentru că toate secțiile de aici vor fi complet reabilitate. Cu banii obținuți din fondurile Uniunii Europene vrem să îmbunătățim atât condițiile de spitalizare ale pacienților, cât și să asigurăm un cadru optim pentru medici și personalul medical.

Secția recent reabilitată a fost cuprinsă în contractul de lucrări „Lot 1 – Maternitatea Nouă”, a cărui valoare este de aproximativ 31 de milioane de lei, majoritatea banilor fiind obținuți de către Consiliul Județean Sibiu din fondurile Uniunii Europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Lucrările de modernizare ale „Maternității Noi” sunt susținute financiar și de către Consiliul Județean Sibiu, printr-o contribuție proprie în valoare de 7,61 milioane lei. La aceasta se adaugă și o finanțare a Primăriei Municipiului Sibiu, acordată prin Agenda de Sănătate, în cuantum de 3,5 milioane lei.