Județul Sibiu sărbătorește 5 ani de parteneriat cu regiunea poloneză Wielkopolska

Semnat în anul 2018, parteneriatul încheiat între Județul Sibiu și voievodatul Wielkopolska a permis schimbul de informații dintre cele două regiuni  pe temele administrației publice, educației, culturii, dezvoltării economice, investițiilor, digitalizării și sănătății.

În zilele de 25 și 26 aprilie ac, oficialitățile din Wielkopolska organizează în orașul Poznań  , o serie de evenimente menite să marcheze împlinirea a 5 ani de colaborare cu Județul Sibiu.

Astfel, la invitația părții poloneze, ne-am aflat în Poznań o delegație a Consiliului Județean Sibiu, din care au făcut parte: Vlad Vasiu – vicepreședinte, consilierii județeni Christina Manta-Klemens, Anca Mălaiu și Florin Popa, cât și din reprezentanți ai aparatului de specialitate al instituției pe domeniile tehnice, investiții, urbanism și digitalizare.

În program sunt cuprinse întâlniri cu reprezentanții voievodatului Wielkopolska, condus de mareșalul Marek Wozniak, ai Parlamentului Regional, Camerei de Comerț și Industrie, Fondului Regional de Dezvoltare, dar și o vizită la Spitalul Regional.

De asemenea, alături de delegația sibiană am vizitat Spitalul Regional pentru Copii, cea mai nouă investiție a administrației din Wielkopolska, realizată din fonduri europene nerambursabile, care are o capacitate de 354 de paturi.

De-a lungul celor 5 ani de parteneriat, am reușit să avem proiecte din care fiecare parte a avut de câștigat. Mă gândesc la stagii de formare în domeniul administrației publice regionale, participări la festivaluri culturale și gastronomice, sau la aderarea județului Sibiu la Coaliția Regiunilor Agricole, pași care ne-au permis să avem o perspectivă nouă, europeană, a ceea ce înseamnă administrație. Sunt convinsă că acest parteneriat va avea viață lungă, întrucât fiecare parte are toată deschiderea în a împărtăși din experiența proprie.

Institutul Cultural Român de la Varșovia  va organiza în foaierul Teatrului Polonez de Dans din Poznań expoziția  „Via Transilvanica“, ce va înfățișa publicului polonez cel mai amplu traseu de drumeție al României, care traversează, pe o lungime de aproximativ 100 de km, teritoriul județului Sibiu, segmentul purtând denumirea de „Terra Saxonum”.

Un alt eveniment cultural va fi oferit de către  Teatrul de Balet Sibiu, al cărui artiști vor pune în scenă piesa „One way ticket”.

Sibienii interesați de „Metode de eficientizare energetică sustenabilă a locuinței” sunt invitați la un atelier de informare la Consiliul Județean Sibiu

Consiliul Județean Sibiu împreună cu partenerii săi, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și University of South-Eastern Norway invită sibienii marți, 25 aprilie 2023, ora 10.00 la un atelier de informare, privind metodele de eficientizare energetică sustenabilă. Scopul principal al evenimentului este de a oferi o mai bună înțelegere a beneficiilor energiei regenerabile și a impactului acesteia în eficiența energetică. Partenerii din mediul academic vor oferi detalii despre eficientizarea sustenabilă a locuinței, precum și ce soluții există, modul în care ajută în viitor, dar și exemple de bună practică.

Atelierul de informare va avea loc în Sala Mare a Consiliului Județean Sibiu, strada General Magheru, nr. 14, Sibiu.

Astfel de ateliere de informare vor avea loc în 30 de localități din județul Sibiu, comune și orașe și fac parte din proiectul „Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu” derulat de Consiliul Județean Sibiu în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și University of South-Eastern Norway. Proiectul este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014 – 2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.

 

“Lucrând împreună pentru o Europă verde, competitivă și favorabilă incluziunii“ – sloganul granturilor oferite de SEE și Norvegia, nu ar trebui să fie doar un slogan, ci fiecare dintre noi, printr-o informare corectă și prin oferirea de soluții, ar trebui să ne gândim ce putem face pentru reducerea consumului de energie, a gazelor cu efect de seră, dar și cum putem contribui la tranziția către un viitor verde. Prin această campanie de conștientizare ne dorim să oferim sibienilor informații cât mai relevante și cât mai utile despre acest subiect deosebit de actual, informații care îi pot ajuta ca pe termen mediu și lung să își reducă consumul de energie și implicit să își reducă costurile. Toate acestea vor avea ca efect, pe lângă un mediu mai sănătos, fără poluare și creșterea calității vieții.

 

 

 

Secția de Neurologie revine „acasă” – Consiliul Județean Sibiu a finalizat modernizarea și echiparea medicală a „Neurologiei” printr-o investiție de 40 de milioane lei

Pacienții, medicii și personalul Secției Clinice de Neurologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu vor avea parte de condiții moderne de cazare, tratament și activitate după ce clădirea încadrată ca monument istoric de interes național de pe strada Pompei Onofrei a fost reabilitată și utilată.

Lucrările au fost finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene printr-un contract semnat pe 29.11.2017, a cărui valoare finală a fost de 40,26 milioane lei, din care 561 mii lei a reprezentat contribuția Consiliului Județean Sibiu.

Obiectul contractului a constat în finanțarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și echipare medicală a Clinicii de Neurologie, cu o capacitate de 75 de paturi pentru spitalizare continuă și de zi, 6 paturi de ATI și 4 paturi pentru pacienții cu AVC tratați prin tromboliză.

O componentă distinctă a constituit achiziția mobilierului și aparaturii medicale de ultimă generație, acestea contribuind la creșterea calității serviciilor medicale.

Consiliul Județean Sibiu a încheiat 13 contracte cu furnizori de echipamente medicale, fiind achiziționate: computer tomograf, ecografe, electromiograf, ecograf Doppler,  sistem de epurare sanguină, paturi electrice, frigidere și mobilier medical, valoarea totală fiind de 8.708.053,34 lei, fără TVA.

Ne aflăm la finalul unei investiții care a presupus un efort amplu din partea întregii echipe formate din specialiștii Consiliului Județean Sibiu, constructori, cât și din medici și personal medical. Împreună am trecut prin problemele generate de pandemie și de  criza de personal și materiale din domeniul construcțiilor. Ne-am mobilizat, am găsit soluții, iar astăzi suntem în fericita situație de a reda sistemului medical județean o clădire complet reabilitată, modernizată și dotată cu echipamente de înaltă performanță.

În clădirea edificată în anul 1914, care este inclusă în lista monumentelor istorice clasă A, de valoare națională, vor activa 8 medici titulari, 16 asistente medicale, 14 infirmiere și 5 brancardieri. Pentru aceștia au fost amenajate cabinete, vestiare și o sală dedicată raportului de gardă și pregătirii profesionale.

Pacienții vor avea la dispoziție saloane de 2,3 și 4 paturi, fiecare având grup sanitar propriu. Au fost montate două lifturi, unul fiind destinat exclusiv transportului de pacienți. Clădirea dispune de instalații noi de climatizare și încălzire, de tâmplărie și termoizolații eficiente, ce vor scădea cu peste 20% consumul de energie destinat încălzirii.

„Avem aceleași condiții și dotări pe care le au clinicile private. Aici, putem diagnostica aproape toate afecțiunile neurologice și vom putea interveni mult mai eficient în favoarea pacientului. Întreaga clădire corespunde actului medical”, a declarat prof. dr. Corina Roman-Filip, medicul-șef al Secției Clinice de Neurologie.

Pe perioada lucrărilor, Secția Clinică de Neurologie a funcționat în clădirea Maternității de pe Bulevardul Corneliu Coposu, la o capacitate redusă, de doar 30 de paturi.

Trebuie să le mulțumesc pacienților și personalului medical pentru că au înțeles că o astfel de reabilitare amplă este un proces de durată. Știu că a fost greu, că medicii au fost nevoiți să se adapteze la spațiul în care temporar a funcționat această secție. În acest fel au menținut specializarea funcțională, în folosul celor care aveau nevoie de diagnosticare și tratament.

În plan național și internațional, rezultatele neurologilor sibieni sunt notabile:

  • Terapie cu plasmafereză, începând cu anul 2017;
  • Două Medalii de Aur ale Societății Europene de AVC, conferite în anii 2019 și 2020 pe linia raportării și intervenției prin tromboliză în cazul accidentelor vasculare (cu peste 320 de intervenții până în prezent);
  • Realizarea, în 2019, a Centrului Național de Coordonare pentru Scleroză Multiplă, ce a permis intervenția asupra a 80 de tineri pacienți;
  • Parcurgerea etapelor principale necesare intervenției în caz de AVC prin trombectomii cât și a unui viitor Centru de diagnostic al epilepsie.

 

 

 

Date și valori privind investiția:

Lucrările au fost executate în 3 etape:

  1. 08.2018 – 30.06.2020: Asocierea Construcții SA – Sferacon SRL, valoare contract 9.824.432,32 lei, fără TVA.
  • Termenul de proiectare a fost de 2 luni și cel de execuție de 22 de luni;
  • Au fost executate Proiectul Tehnic și 5% dintre lucrări, în principal demolări;
  • Contractul a fost reziliat pe fondul nerespectării graficului de lucrări;
  • Valoarea decontată a lucrărilor a fost de 624.812,22 lei, fără TVA.

A urmat o perioadă de 10 luni, în care a fost reluată procedura atribuirii contractului de lucrări iar proiectul tehnic a fost completat cu lucrările suplimentare apărute.

  1. 03.2021 – 15.12.2022: Asocierea Total NSA AG Construct – Technical Hospital Solutions – Pro Hart Group, valoare contract 19.324.763,87 lei, fără TVA.
  • Au fost executate toate lucrările prevăzute în documentația tehnică precum și lucrări suplimentare determinate de starea avansată de degradare a planșeelor și a acoperișului
  • Durata de execuție a fost de 20,5 luni.
  1. 11.2022 – 06.03.2023: Asocierea Total NSA AG Construct – Pro Hart Group, valoare contract 3.476.307 lei, fără TVA.
  • Lucrările au vizat adaptarea rețelei electrice la necesarul de consum al unității medicale avându-se în vedere numărul mare de echipamente medicale;
  • A fost achiziționat un post de transformare, generator electric, UPS-uri pentru rezerve de energie, container metalic pentru RMN
  • Durata de execuție a fost de 4 luni.

Valoarea inițială eligibilă a contractului a fost de 29.425.572,54 lei, fiind actualizată prin Act Adițional la data de 26.04.2022, la valoarea de 39.728.927,60 lei, pe principalele motive:

  • la întocmirea Studiului de Fezabilitate, în 2016, salariul minim orar în construcții era de 7,5 lei/ora, iar în 2020 a ajuns la 17,92 lei/ora. Acesta a generat o creștere cu aproape 70% a devizului;
  • Creșterea cu aproximativ 20% a prețului la materiale de construcții;
  • Lucrări suplimentare la planșee și acoperiș, ce nu au putut fi preconizate înainte de intervenția fizică.

 

Consiliul Județean Sibiu a lansat proiectul „Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu”

UAT Județul Sibiu, în parteneriat cu Universitatea Lucian Blaga Sibiu și University of South-Eastern Norway, lansează proiectul „Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu”. Proiectul este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014 – 2021, în cadrul „Programului de Energie din România”, având o valoare de 222.263 euro. Proiectul se desfășoară în perioada aprilie 2023 – ianuarie 2024.

Obiectivul general al proiectului este acela de a crește cunoștințele privind energia regenerabilă și eficiența energetică prin acțiuni de conștientizare și instruire în rândul cetățenilor județului Sibiu, dar și a autorităților publice și a specialiștilor din companii, prin prezentarea de soluții de eficiență energetică prin surse regenerabile pentru un mediu curat, un mediu climatic stabil și economii de costuri.

Continuăm proiectele care ajută cetățenii județului Sibiu să conștientizeze nevoia de implicare pentru un viitor verde. După implementarea proiectului „Schimbările climatice – Plan de acțiuni pentru atenuare și măsurile necesare pentru adaptare în județul Sibiu” dat exemplu de Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor ca „transfer de bune practici” și pentru alte autorități locale, anul acesta, alături de partenerii noștri Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și  University of South-Eastern Norway, ne vom concentra pe acțiuni de informare în mai bine de jumătate dintre localitățile județului Sibiu, pentru a înțelege nevoia de a acționa acum pentru a avea un viitor mai bun în ceea ce privește energia regenerabilă și eficiența energetică. De altfel, Consiliul Județean Sibiu are în derulare proiecte ample de eficientizare energetică a clădirilor aflate în patrimoniu și cu siguranță nu ne vom opri aici nici în viitor prin acțiunile desfășurate pentru protejarea mediului înconjurător.

Cele mai importante activități din cadrul proiectului:

  • 30 de ateliere de conștientizare pentru cetățeni, care au ca scop o mai bună înțelegere a beneficiilor energiei regenerabile și a impactului acesteia în eficiența energetică;
  • șase ateliere organizate în orașele din județul Sibiu pentru aproximativ 90 de specialiști, care vor fi pregătiți în domeniul eficienței energetice prin surse regenerabile;
  • implementarea unui curs de Protecția mediului care cuprinde și energie regenerabilă și eficiență energetică pentru studenții Universității „Lucian Blaga” din Sibiu;
  • elaborarea unui Ghid despre beneficiile utilizării energiei regenerabile și eficiența energetică în județul Sibiu.

Prin activitățile propuse în cadrul proiectului „Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu” ne dorim ca un număr cât mai mare de cetățeni, autorități publice, dar și specialiști din cadrul companiilor să conștientizeze impactul energiei regenerabile și al eficienței energetice, necesitatea de a fi responsabil și de a contribui la tranziția către un viitor verde. Toate acțiunile din cadrul proiectului sunt realizate cu sprijinul cadrelor didactice de la Facultatea de Inginerie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. De asemenea, un rol important îl va avea schimbul de bune practici cu partenerii proiectului University of South-Eastern Norway.

La Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, ne-am angajat să lucrăm cot la cot cu partenerii noștri, Consiliul Județean Sibiu și University of Southern-Eastern Norway, pentru un obiectiv social comun de promovare a energiei regenerabile și a eficienței energetice. Suntem mândri să contribuim în mod activ la implementarea acestui proiect prin furnizarea de expertiză tehnică, precum și prin împărtășirea cunoștințelor noastre prin elaborarea unui Ghid pentru publicul larg și specialiști, precum și implementarea unui curs de Protecția Mediului pentru studenții noștri din cadrul Facultății de Inginerie.” (prof. univ.dr.habil Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu)

„University of South-Eastern Norway este foarte încântată de acest proiect. Avem numeroase proiecte în domeniul energiei smart la care am lucrat în ultimii cinci ani, iar acest lucru ne oferă oportunitatea de a împărtăși cunoștințele noastre cu partenerii noștri români. Sustenabilitatea este o prioritate pentru toți, iar acest proiect este încă un pas în direcția corectă. Așteptăm cu nerăbdare să îi primim pe colegii noștri români în Norvegia și să contribuim la proiect.” ( Lasse Berntzen – University of South-Eastern Norway)