Peste 20 de angajatori din județul Sibiu au răspuns invitației adresată de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Consiliul Județean Sibiu, de a participa la evenimentul #Vreau, Pot să lucrez!, care a avut loc, vineri, 28 mai 2021, în sala de conferințe a CJ Sibiu.
La eveniment au participat Raluca Turcan – ministrul Muncii și Protecției Sociale, Maria Mareș, președinta Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Claudiu Stupar, directorul general interimar al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, Cosmin Roșu, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu și Alexandru Stănilă, director al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu
Scopul reuniunii a fost acela de a demara o campanie de conștientizare cu privire la integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități instituționalizate în centrele rezidențiale de la nivelul DGASPC Sibiu, precum și a celor neinstituționalizate.
Dreptul la muncă este un drept fundamental și pentru persoanele cu nevoi speciale. Le mulțumesc tuturor celor care au răspuns invitației noastre la dialog pentru a identifica cele mai bune soluții în vederea creșterii șanselor de ocupare a unui loc de muncă și pentru aceste persoane. Dar mulțumesc și celor care deja au acceptat în echipa lor persoane cu nevoi speciale. Comunitatea sibiană a dat dovadă de solidaritate în cele mai sensibile momente și sunt convinsă că va fi la fel de solidară și în identificarea și implementarea celor mai bune soluții care să ofere șansa la o viață normală celor mai vulnerabili dintre noi.
În cadrul evenimentului, președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean împreună cu directorul general interimar al DGASPC, Claudiu Stupar și cu directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu, Cosmin Roșu au semnat un protocol de colaborare pentru dezvoltarea și implementarea unor măsuri sau acțiuni care să asigure creșterea șanselor de ocupare a unui loc de muncă și integrare profesională a tinerilor care urmează să părăsească sistemul de protecție specială, precum și orientarea și inserția profesională a persoanelor adulte cu handicap în vederea integrării în societate și a creșterii nivelului de trai.
La nivelul județului Sibiu sunt 673 de persoane cu dizabilități instituționalitate, dintre care doar 59 sunt apte de muncă, având un grad de handicap mediu. Locurile de muncă pe care le-ar putea ocupa sunt: lucrător comercial, îngrijitor curățenie, manipulator marfă, montator piese, lucrător patiserie, ajutor tâmplărie, spălare vase, grădinărit, călcătorie/croitorie, menaj ușor, IT.
”Politicile adecvate sprijinirii încadrării în muncă a persoanelor cu dizabilități trebuie create pe baza dialogului între cei implicați direct – angajatorii și instituțiile locale și naționale și trebuie construite plecând de la realitățile pieței.
Măsurilor noastre precum prevederea în PNRR a 50 milioane euro pentru reforma sistemului de protecție a persoanelor adulte cu dizabilități, precum finanțarea, tot prin PNRR, a economiei sociale, li se vor adăuga inițiative rezultate din dialoguri precum cel de la Sibiu.
Am rezonat la inițiativa de astăzi a Consiliului Județean Sibiu și am organizat împreună acest eveniment convinsă că, împreună, autoritățile și mediul privat putem îmbunătăți situația actuală.
Le mulțumesc angajatorilor sibieni pentru deschidere, pentru opinii și susținere și îi asigur de parteneriatul meu și al Ministerului Muncii. Pentru noi, pentru instituțiile din subordinea noastră, felul în care mediul pe care îl reprezintă se raportează la persoanele cu dizabilități este esențial în conturarea măsurilor de viitor”, a declarat
Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Angajatorii au prezentat propuneri și soluții concrete pentru ca procesul de angajare al persoanelor cu dizabilități din județul Sibiu să fie unul accesibil atât pentru beneficiari, cât și pentru angajatori. Una dintre acestea, fiind crearea unei platforme care să reunească atât forța de muncă, cât și oferta locurilor de muncă.