Ucrainenii stabiliți la Sibiu sunt invitați la Consiliul Județean Sibiu, miercuri, 4 mai 2022

Consiliul Județean Sibiu organizează miercuri, 4 mai 2022, începând cu ora 10, un eveniment dedicat ucrainenilor care au ales să se refugieze în județul Sibiu. Scopul evenimentului intitulat ”Bine ați venit în Județul Sibiu”, care va fi găzduit la sediul instituției, situat pe strada General Ghe.Magheru, nr.14, este acela de a pune laolaltă toți factorii care pot informa și susține cetățenii ucraineni stabiliți la Sibiu. Vor participa o serie de companii private/angajatori, ONG-uri și instituții de stat precum: Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sibiu, Biroul de Imigrări, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Sibiu, Asociația Medicilor de Familie, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Sibiu, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția de Asistență Socială din cadrul Municipiului Sibiu, Direcția de Sănătate Publică, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Apreciem aportul sibienilor care au luat în casele lor ucraineni, apreciem spiritul civic și de întrajutorare de care a dat și dă dovadă comunitatea sibiană. Demersul nostru vine în sprijinul tuturor acestor inițiative particulare.

Întâlnirile repetate ale Consiliului Județean Sibiu atât cu ucrainenii, cât și cu asociațiile neguvernamentale și cu instituțiile publice implicate în gestionarea refugiaților din Ucraina au evidențiat o serie de provocări la care doar împreună cu mediul de afaceri, cu ONG-urile, cu instituțiile publice le putem găsi rezolvare. Cea mai stringentă problemă cu care refugiații se confruntă este aceea de a găsi un loc de muncă și în acest sens vom organiza o minibursă a locurilor de muncă, la sediul CJ. Vreau să le mulțumesc tuturor firmelor care au dat curs invitației noastre și vor participa cu oferta de job-uri dedicate cetățenilor ucraineni. Totodată, cu sprijinul instituțiilor statului prezente la eveniment, ucrainenii vor putea afla detalii privitoare la educația copiilor, la documentele și sursele oficiale din care să se poată informa, la aspecte ce țin de asistența medicală, angajări și alte informații de care au nevoie pentru a se integra cât mai ușor în comunitatea județului Sibiu și de a se simți bine în perioada pe care o vor petrece în județul nostru. Sunt convinsă că lucrurile se vor așeza treptat, dar este nevoie de efort susținut din partea noastră, a autorităților, și a întregii comunități..

Reprezentanți instituțiilor publice prezente la eveniment vor răspunde la întrebări în sesiuni pentru fiecare domeniu. De asemenea, vor exista și standuri cu materiale informative, traduse în limba ucraineană.

 

Desfășurătorul evenimentului

MARȚI, 4 mai 2022

 

În curtea interioară a Consiliului Județean Sibiu    

 • Ora 10 – Deschidere eveniment. Participă: Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu

Și Eugene Vovk, reprezentantul ucrainenilor în județul Sibiu

În sala de conferințe a Consiliului Județean Sibiu              

 • Ora 10:20 – 10:35 – Prezentare ISU
 • 10:40 – 11:30 – Biroul pentru Imigrări
 • 11:35 – 12:15 – Inspectoratul Școlar Județean
 • 12:20 – 12:45 – Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Sibiu, Asociația Medicilor de Familie și Direcția de Sănătate Publică
 • 12:50 – 13:30 – Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Sibiu, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu
 • 13:35 – 14:10 – Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inspectoratul Teritorial

de Muncă

În curtea interioară a Consiliului Județean Sibiu

 • 10:00 – 14:30 – Socializare; copiii vor putea colora în timp ce părinții se informează
 • Întrebări răspunsuri între ucraineni și instituțiile publice
 • Întrebări răspunsuri între ucraineni și ONG-uri
 • Întrebări răspunsuri între ucraineni și companii/angajatori