Pista de biciclete dintre Avrig și Mârșa a fost finalizată cu trei luni în avans

În prima zi de primăvară am pedalat pe cea mai nouă pistă de biciclete din județul Sibiu, finalizată în decembrie 2022, alături de Adrian David, primarul orașului Avrig și membrii Clubului Procycling România condus de Tudor Oprea, primul ciclist român participant la Jocurile Olimpice. Împreună am parcurs pe biciclete, dus-întors, cei 2,1 kilometri ai pistei ce leagă localitățile Avrig și Mârșa.

Practic, noua pistă însumează 4,2 km, fiind compusă din două segmente a câte 2,1 km, câte unul pe fiecare sens de deplasare, amplasate în afara drumului județean 105G.

Au fost realizate:

 • două secțiuni de pistă cu lățime de 1 m, cu stații de întâlnire de 1,5 m pentru depășirea între cicliști sau staționare
 • Consolidări ale taluzurilor prin construirea a 0,92 km de gabioane
 • 10 podețe și 10 căi de acces spre terenurile învecinate
 • 260 m de parapet metalic semigreu între drumul județean și pistă
 • 1,3 km de parapet metalic pietonal în zonele în care sunt diferențe semnificative între nivelul pistei și terenul marginal
 • 1 km de drenuri pentru preluarea apelor de infiltrație
 • Rigole betonate de preluare a apelor pluviale în lungime de 0,96 km
 • 8,03 km de borduri
 • 400 de arbori plantați și 10,4 mii metri pătrați de teren înierbat.

Valoarea lucrărilor a fost de 7.029.681,94 lei fără TVA, fiind executate de către firma Total NSA AG Construct SRL în 9 luni, cu trei luni mai devreme față de termenul contractual.

Investiția a fost realizată în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea calității vieții populației din localitatea Mârșa, orașul Avrig”, derulat în parteneriat cu Primăria orașului Avrig (lider de proiect), prin intermediul fondurilor europene atrase prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Proiectul prevede și realizarea de lucrări pentru reabilitarea și modernizarea grădiniței, școlii și a sălii de sport din Mârșa, precum și dotarea acestora cu echipamente, investiții derulate de către Primăria Orașului Avrig. Valoarea totală a proiectului este de 24.095.776,80 lei cu TVA.

Consiliul Județean Sibiu promovează investiții prin care comunitățile locale sunt încurajate să adopte un stil de viață activ și prietenos cu mediul. Sunt elevi dar și angajați  care fac naveta între Avrig și Mârșa și care au acum o alternativă ecologică de transport. În plus, o pistă de biciclete generează un interes crescut în rândul turiștilor, cu efecte benefice în economia locală.

„Vom continua să creștem rețeaua de piste dedicate cicliștilor printr-o investiție pe care o realizăm pe Valea Avrigului, între oraș și zona „Ghiocelul”. Sunt 6,8 km de pistă pe care îi vom realiza cu finanțare din PNRR”, a anunțat Adrian David, primarul orașului Avrig.

În momentul de față, alte 4 investiții privind realizarea de piste de biciclete sunt în curs de derulare la Consiliul Județean Sibiu:

 • prelungirea cu 1,7 km a pistei Sibiu – Rășinari, (în faza de licitație pentru stabilirea constructorului)
 • Sibiu – Ocna Sibiului, în lungime de 8,6 km (Studiu de Fezabilitate finalizat)
 • Sibiu – Cisnădioara, în lungime de 5,3 km (Studiu de Fezabilitate finalizat)
 • Sibiu – Poplaca – Orlat – Cristian, în lungime de 20 km (Studiu de Fezabilitate în curs de elaborare).