Sibiu, exemplu pentru viitoarea capitală culturală europeană

Județul Sibiu, exemplu de bună practică pentru viitoarea capitală culturală europeană 2021

Consiliul Județean Sibiu este prima autoritate publică locală din România care a adoptat și implementat o politică publică de mediu, interzicând, din luna mai 2019, folosirea obiectelor de plastic de unică folosință în evenimentele proprii și ale instituțiilor din subordine. Inițiativa este un rezultat al măsurilor de sustenabilitate din cadrul Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 și a fost realizată în colaborare cu Asociația Clear Public Space din Marea Britanie, care a inițiat la nivel european campania #StirCrazyCampaign, și partenerul său local, Asociația Un Viitor Fără Gunoi.

Pornind de la înlocuirea bețigașelor din plastic cu care amestecăm în cafea sau ceai și care apoi devin deșeuri nereciclabile, județul Sibiu și-a asumat o țintă mai largă, și anume înlocuirea mai multor produse din plastic de unică folosință precum ambalaje, recipiente, veselă și tacâmuri, cu produse reutilizabile sau din materiale biodegradabile.

Astfel, în cadrul evenimentelor organizate direct de către Consorțiul SRGE 2019 au fost folosite exclusiv vesela și tacâmurile din tărâțe comestibile, pahare și pungi biodegradabile, fiind evitată până în acest moment utilizarea a 12.300 de farfurii, 12.400 de castroane, 15.400 de furculițe, 14.600 de cuțite, 11.000 de pahare și 30.000 de sacoșe
din plastic, piese de unică folosință. În același context, în cadrul Bursei de Plastic, de Ziua Internațională a Mediului, sibienii au colectat în doar câteva ore, zeci de mii de produse din plastic, însemnând aproximativ 800 de kilograme de deșeuri care au plecat spre reciclare, fiind răsplătiți cu 20.000 răsaduri și moneda locală SibCoin. La aceste date se adaugă și produsele de plastic eliminate din acțiunile și evenimentele realizate de Consiliul Județean Sibiu și instituțiile din subordine, începând cu luna mai 2019.

Datorită acestor rezultate, CRIES Timișoara, în calitate de promotor al unui proiect ce face parte din pregătirea programului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, ne-a invitat să participăm la conferința Evenimente culturale responsabile, ce a avut loc la Timișoara și să prezentăm rezultatele pe care le avem în județul Sibiu în acest domeniu.

„Mă bucur că Timișoara, viitoarea Capitală Culturală Europeană 2021, se inspiră din inițiativele și experiența noastră în materie de protecția mediului. Este încă un domeniu în care județul Sibiu este un deschizător de drumuri și un model de inspirație, arătând că inițiativele de responsabilitate și măsurile concrete pot porni de pe plan local și au efecte importante. Mai ales acum, în contextul în care unul dintre programele prioritare ale noii Comisii Europene este „European Deal of Environment”, contribuția fiecărei regiuni și a fiecărei autorități locale devine parte a unui efort comun pentru un viitor sustenabil”, a afirmat doamna Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Vezi documentul original aici.