Implică-te și tu! Oferă transport gratuit cetățenilor ucraineni și vei fi răsplătit!

Operatorilor de transport rutier național și internațional care efectuează curse pentru cetățenii ucraineni  li se vor deconta cheltuielile, în baza Hotărârii de Guvern nr. 337/2022 privind acordarea de gratuități și facilități pentru transportul cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

În acest context, Consiliul Județean Sibiu îi invită pe toți operatorii de transport rutier național și internațional din județul Sibiu, care au disponibilitatea de a oferi acest serviciu, să  transmită pe adresa de e-mail: [email protected], până vineri, 25 martie 2022, următoarele informații: datele de contact, programul de transport disponibil, numărul de locuri pe scaune.

Consiliul Județean Sibiu va centraliza aceste informații și le va transmite către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, care va emite o hotărâre unde vor fi menționate următoarele date: numărul de persoane care necesită transport, localitatea de îmbarcare și traseul. Stabilirea operatorului de transport rutier de persoane se face în mod transparent, în funcție de ordinea de înregistrare a disponibilității, timpul de disponibilizare a autovehiculelor și capacitatea de transport care poate asigura nevoile de deplasare.

Cheltuielile pentru cursele efectuate vor fi decontate de către Ministerul Transporturilor, în valoarea maximă de: 0,2 lei/persoană/km –  pentru transportul rutier național și 0,4 lei /persoană/km – pentru transportul rutier internațional.  Solicitarea de decontare va fi asumată de către operatorul de transport pe proprie răspundere.

Operatorii economici interesați pot afla informații despre procedura de decontare a cheltuielilor, actele necesare, precum și alte detalii, accesând link-ul: https://www.cjsibiu.ro/wp-content/uploads/2022/03/HG-337-2022-privind-acordarea-de-facilități-pentru-transportul-cetățenilor-proveniți-din-zona-conflictului-din-Ucraina.pdf

Conform legislației, persoanele provenite din zona  de război din Ucraina pot beneficia de transport gratuit în baza actelor de identitate, a documentelor temporare de identitate, de rezidență sau a permiselor eliberate de autoritățile române.