Banii europeni ajută sistemul sibian de sănătate. La Cisnădie avem cel mai recent exemplu

Am fost astăzi prezentă la inaugurarea Policlinicii Spitalului Orășenesc Cisnădi, unde am subliniat cât de important este ca marile investiții din sistemul public de sănătate se facă din fondurile Uniunii Europene, deoarece una dintre cele mai mari probleme ale României din ultimii 30 de ani este sistemul de sănătate. Este nevoie de bani foarte mulți, dar și de oameni capabili să gestioneze proiectele prin care fondurile nerambursabile să poată fi atrase. Pentru cele trei mari spitale publice pe care le administrăm – Județeanul, TBC și Psihiatria, am reușit să aducem bani pentru lucrări de extindere, modernizare și dotare. La „Județean” avem 90 % dintre spațiile medicale modernizate sau în curs de modernizare, la TBC procentul este de 100%, iar la „Psihiatrie” avem 40%. În plus, avem deja proiecte pentru care avem obținută finanțare și altele care urmează să le depunem, astfel încât să ajungem să modernizăm întreaga infrastructură spitalicească administrată de Consiliul Județean Sibiu.

Printr-o investiție de 11,2 milioane de lei, obținuți prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Primăria Orașului Cisnădie a modernizat din temelii o clădire datând din anul 1940. Și tot printr-o finanțare europeană, acordată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, alte 35 de milioane de lei au fost cheltuite pentru aparatură medicală de ultimă generație.

De serviciile noului spațiu medical vor putea beneficia aproximativ 70 mii de locuitori din Cisnădie, Cisnădioara, Sadu, Râu Sadului, Tălmaciu, Tălmăcel, Boița, Lazaret, Lotrioara, Avrig, Bradu, Glâmboaca, Mârșa, care nu au spitale sau unități ambulatorii. De asemenea, aici va putea fi accesat „Dosarul medical electronic”, în care se regăsește întreg istoricul medical al pacientului, mulțumită unui proiect european implementat în premieră de Consiliul Județean Sibiu.

Am văzut astăzi mulți medici tineri, dar și personal cu experiență care, de acum, au la dispoziție toate condițiile menite să le asigure întreaga bază materială cât și confortul psihic. Astfel, medicii își pot face treaba mai bine, să fie mai empatici cu pacienții, transmițându-le totodată un sentiment de siguranță.

La evenimentul de inaugurare alături de gazdele noastre  Gheorghe Huja – primarul orașului Cisnădie, Otilia Man – administratorul public, Maria Delia Mincă – managerul spitalului, au fost prezenți Raluca Turcan – ministrul culturii, personalul medical, precum și numeroși locuitori ai orașului.

Felicitări domnului primar Gheorghe Huja pentru că a avut curajul să se angajeze la un astfel de proiect ambițios, cât și doamnei Otilia Man, care a condus echipa de proiect. Știu ce înseamnă să lupți pentru a obține bani nerambursabili și care sunt rigorile proiectelor derulate din fondurile europene. Banii europeni ajută sistemul sibian de sănătate. La Cisnădie avem cel mai recent exemplu.