Aeroportul Internațional Sibiu, alături de aeroporturi din Europa, a semnat „Declarația de la Toulouse”, întărind angajamentul industriei aviatice pentru un viitor net zero

Aeroportul Internațional Sibiu s-a alăturat aeroporturilor din Europa care au semnat în data de 4 februarie 2022 la Bruxelles „Declarația de la Toulouse” în număr record, întărind angajamentul industriei aviatice pentru un viitor durabil prin reducerea la zero a emisiilor de carbon.

Aeroportul din Sibiu este unul dintre cele două aeroporturi din România care au aderat la semnarea acestui acord inovator. Semnarea „Declarației de la Toulouse” marchează un nou capitol în călătoria Europei spre îndeplinirea obiectivului net zero 2050 al aviației, aeroporturile de pe întreg continentul european devenind astfel una dintre cele mai puternice voci care duc mai departe această inițiativă.

Declarația de la Toulouse marchează pentru prima dată faptul că guvernele europene, Comisia Europeană, industria aviatică, sindicatele și alte părți cheie interesate se aliniază în mod oficial pentru decarbonizarea aviației. Este un moment extrem de semnificativ, care pregătește „terenul” pentru următorii pași concreți, atât pentru ​​stabilirea unui Pact la nivelul Uniunii Europene pentru decarbonizarea aviației, cât și la nivel global, având în vedere faptul că ICAO și ONU urmează să stabilească un obiectiv global pentru aviația internațională în cursul anului 2022.

Aeroporturile au fost mult timp primele care au inițiat provocarea privind decarbonizarea aviației. Cu aproape 200 de aeroporturi europene certificate în prezent în cadrul programului Airport Carbon Accreditation și aproape 400 de aeroporturi la nivel global, eforturile de a reduce la zero emisiile de carbon până în anul 2050, pentru operațiunile aflate sub controlul aeroporturilor, continuă să facă progrese tangibile.

Semnarea „Declarației de la Toulouse” de către ACI EUROPE atât în nume propriu, cât și în calitate de partener al Destinației 2050 în industria aviatică este acum completată de angajamentul individual a peste 200 de aeroporturi de pe tot continentul, care s-au alăturat acestei inițiative.

Olivier Jankovec, Directorul General al ACI EUROPE a declarat: „Fiecare aeroport care semnează această Declarație face o diferență tangibilă pentru viitorul nostru ca industrie, ca economie și ca societate. Aceste aeroporturi continuă să demonstreze ambiție, viziune și excelență în acțiunile lor durabile. Le admir și aplaud pe fiecare dintre acestea.

Daniela Cîmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu a declarat: „Salut inițiativa semnării Declarației de la Toulouse! Acest demers arată faptul că putem contribui activ la viziunea UE de a transforma Europa într-un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Mă bucur că suntem parte a unor proiecte care vor sta la baza construirii unui viitor sustenabil pentru generațiile care vin.”

Marius Ioan Gîrdea, Directorul General al Aeroportului Internațional Sibiu a declarat: „Este un angajament ambițios și necesar pentru atingerea obiectivului de reducere a emisiilor de carbon până în anul 2050. În ceea ce privește Aeroportul Internațional Sibiu, ne propunem ca până la finalul acestui an să obținem din partea ACI EUROPE certificarea Airport Carbon Acreditation, Nivel 1 – Cartografiere, care presupune măsurarea și inventarierea amprentei de carbon la nivelul aeroportului. Implementarea integrală a acestei certificări este un proces complex care presupune șase nivele de acreditare și reprezintă un instrument unic pentru managementul activ al carbonului în aeroporturi, cu rezultate măsurabile.”

Lista completă aeroporturilor membre ACI EUROPE care au semnat „Declarația de la Toulouse” este disponibilă la următorul link: https://www.aci-europe.org/toulouse-declaration.