Vineri, 7 octombrie 2022, la sediul Consiliului Județean Sibiu a avut loc o întâlnire cu primarii din județ și cu directorii sau reprezentanți ai instituțiilor aflate sub autoritatea CJ Sibiu, organizată în cadrul campaniei de informare și conștientizare privind ”Reducerea consumului în instituțiile publice”. Evenimentul a fost moderat de Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, și de Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
Scopul principal al reuniunii a fost acela de înțelege contextul care a condus la creșterea prețurilor pentru energie și de a sublinia necesitatea aplicării mai multor măsuri care să conducă la reducerea consumului de energie și implicit la reducerea costurilor pentru utilități.
Președinta Daniela Cîmpean a menționat că la nivelul instituției Consiliului Județean Sibiu și al instituțiilor din subordine deja au fost elaborate planuri de măsuri pentru reducerea consumului, concepute astfel încât să nu fie afectată activitatea specifică fiecărei instituții în parte. De asemenea, un atu în susținerea acestui demers îl reprezintă preocuparea Consiliului Județean Sibiu de a eficientiza energetic o serie de clădiri în care funcționează diferite secții ale spitalelor aflate în subordine, fapt care conduce la scăderea consumului de energie primară și implicit a costurilor. În anul 2022 s-au finalizat reabilitarea termică și modernizare a 4 clădiri (Pavilionul IV de la Spitalul de Psihiatrie, Dispensarul, Pavilionul II și Pavilionul Administrativ de la Spitalul TBC), fiind în curs de realizare sau finalizare alte clădiri de la Spitalul Județean: Secția Dermato-venerice, Blocul Chirurgical sau Clădirea Maternității, dar și Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Dumbrăveni. Toate aceste investiții se realizează cu sprijinul fondurilor europene atrase de CJ Sibiu, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. În completare, Consiliul Județean Sibiu dorește să reabiliteze alte clădiri aflate în proprietate, iar în acest sens a depus în 1 aprilie alte 5 cereri de finanțare, prin PNRR, pentru Pavilionul Central al Spitalului de Psihiatrie, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Dumbrăveni, clădirea administrativă și Clădirea unde funcționează Secția de Anatomie Patologică ale Spitalului Județean, precum și pentru sediul Consiliului Județean.
Consider ca este responsabilitatea noastră, a tuturor, dar mai ales a autorităților de a găsi cele mai bune soluții prin care să putem contribui la reducerea consumului de energie, care în contextul actual trebuie tratată cu maximă prioritate. De aceea, prin evenimentul de azi, am încercat ca dincolo de măsurile de reducere a consumului de energie pe care le putem aborda, să venim în întâmpinarea colegilor noștri cu acțiuni și propuneri din partea unor specialiști în acest domeniu. Salut pe această cale deschiderea domnului Dumitru Chisăliță, care, prin expertiza de care dispune, a răspuns afirmativ apelului nostru. Este un prim pas, prin care ne alăturăm pe de o parte apelului Guvernului pentru găsirea celor mai bune soluții, dar și atingerea obiectivelor UE din Pactul Verde European – de a deveni un continent neutru din punct de vedere climatic.
La rândul său, Dumitru Chisăliță consideră că ”necesitatea reducerii consumului de energie în contextual crizei energetice, reprezintă o provocare, dar în același timp și o oportunitate de reconstrucție a sistemului energetic național într-o manieră echilibrată și eficientă și totodată de educare a comportamentelor de consum . Pentru a putea vorbi de reducerea dependenței de importurile de energie, România trebuie să își construiască propriul mix de energie curată care să permită o tranziție energetică lină și să ajute în același timp la atingerea țintei de decarbonizare asumata prin Pactul Verde European. În același timp nu trebuie neglijată ideea de responsabilitate a fiecărui consumator – companie sau persoană fizică, în ceea ce privește eficientizarea consumului de energie. Conceptele „eficiență energetică”, ”energie curate”, ”energie reziliență” devin din ce în ce mai actuale. De aceea, se impune derularea de campanii de analiza, informare și conștientizare asupra necesității eficientizării consumului energetic și a deschiderii către surse de energie curată, și mai ales identificarea rezilienței care trebuie atribuita energiei in perspectiva următorilor ani”.