Până la sfârșitul anului 2021, 45 de beneficiari de la Centrul Râul Vadului vor fi transferați în noul Centru de Îngrijire și Asistență Agârbiciu, unde au fost realizate lucrări de accesibilizare specifice persoanelor adulte cu dizabilități, lucrări în valoarea de 255.612,26 lei cu TVA, fonduri alocate din bugetul local al județului Sibiu.
Pentru ca beneficiarii să aibă condiții optime de trai s-au realizat lucrări pentru supradimensionarea băilor și pentru lărgirea a 33 de căi de acces către dormitoare și băi, s-au schimbat ușile, s-au înlăturat pragurile și s-au amplasat obiecte sanitare specifice și mijloace de susținere (bare) adaptate persoanelor cu nevoi speciale. Pentru accesul în sala de mese a fost montată o rampă, ceea ce a condus și la reconfigurarea sălii de mese. De asemenea, toate cele cinci clădiri ale centrului sunt prevăzute cu rampe de acces.
Am vizitat noul centru de la Agârbiciu, pentru a mă asigura că lucrările au fost realizate corespunzător și, mai ales, că personalul este pregătit să primească un nou tip de beneficiari. Suntem într-un amplu proces de modernizare a sistemului de asistență socială din județul Sibiu. Ne dorim ca la finalul acestui proces, cei pe care îi avem în grijă în centrele din structura Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu să beneficieze de cele mai bune condiții de cazare și de servicii de asistență socială la standarde europene.
Centrul cuprinde cinci corpuri de clădire. În trecut, patru dintre acestea au fost reabilitate și modernizate, iar una a fost nou construită cu fonduri de la Ministrul Muncii și Protecției Sociale. Sunt amenajate 17 dormitoare cu băi proprii sau cu o baie pentru două dormitoare, o bucătărie nouă, complet utilată, 4 săli de activități, cabinet medical, birouri pentru specialiști, birouri administrative, izolator și spațiu tehnic.
De asemenea, beneficiarii își vor putea petrece timpul în aer liber, atât în curtea interioară, cât și pe terenul de sport din același loc.
Centrul de Îngrijire și Asistență Agârbiciu face parte din structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, instituție aflată în subordinea Consiliul Județean Sibiu.
Misiunea centrului este de a asigura un climat apropiat de cel familial pentru persoanele adulte cu nevoie speciale. Acesta oferă servicii, de găzduire, îngrijire și hrană, servicii medicale primare și de recupera, consiliere și terapie psihologică, precum și activități recreative în vederea menținerii, recuperării și dezvoltării capacităților fizice, psihice și mentale.