Suport în depășirea dependențelor de alcool, droguri, jocuri de noroc sau a altor adicții

Consiliul Județean Sibiu, Crucea Albastră din România și Spitalul de Psihiatrie Gh. Preda din Sibiu au încheiat un Protocol de colaborare care vine în sprijinul persoanelor cu dependențe de alcool, droguri, jocuri de noroc și alte adicții. Protocolul face posibilă continuarea tratamentului furnizat de spital și după externare, când pacienții vor putea opta pentru comunitățile terapeutice gestionate de asociația Crucea Albastră România.  

Dependențele sunt o problemă în creștere în România, care se situează pe locul trei la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește cantitatea de alcool consumată de o  persoană. La Spitalul de Psihiatrie Sibiu ajung anual peste 500 de persoane pentru probleme legate de adicții, în special alcool și droguri. Pentru că lupta cu o dependență este cu siguranță una dintre cele mai grele lupte și poate distruge nu doar indivizi, dar și familii, este nevoie de suport atât din partea sectorului de sănătate publică, dar și din societatea civilă.

Parteneriatul de azi este încă un exemplu de solidaritate pe care cele trei instituții îl aduc în beneficiul locuitorilor din județul Sibiu, printr-un efort comun de a fi alături de persoanele dependente și implicit de familiile acestora. Crucea Albastră România este partenerul de nădejde în acest proiect, asociația având o experiență de lungă durată în acordarea de suport persoanelor cu adicții.

Detaliile acestui parteneriat au fost prezentate astăzi și într-un eveniment online pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Sibiu de către președinta Consiliul Județean Sibiu- Daniela Cîmpean, președintele Asociației Crucea Albastră România – părintele Constantin Necula și directorul medical al Spitalului de Psihiatrie “Dr. Gheorghe Preda” – Ciprian Băcilă. “Prin semnarea acestui protocol, extindem o colaborare sporadică deja existentă pe cazuri individuale cu Crucea Albastră și asigurăm continuarea lanțului terapeutic în beneficiul pacienților și al familiilor lor” a declarat Ciprian Băcilă, director medical al Spitalului de Psihiatrie Sibiu.

“Numai tu singur poți reuși, dar nu poți reuși de unul singur!”  este deviza Asociației Crucea Albastră care oferă servicii atât pentru femei, cât și pentru bărbați în cele două centre pe care le au în județul Sibiu: Centrul Nazaret care este primul centru de recuperare pentru bărbați dependenți de alcool sau alte droguri din țară și Centrul Speranța pentru femeile care se confruntă cu adicții. Totodată, Asociația Crucea Albastră oferă servicii de consiliere psihologică și familiilor celor dependenți.

 

Pentru că solidaritatea face diferența în momentele grele, vreau să le mulțumesc pentru implicare, dar mai ales pentru umanitate, părintelului Constantin Necula, un mare iubitor de oameni, care este alături întotdeauna de cei aflați în suferință, dar și conducerii spitalului de Psihiatrie care a dovedit de fiecare dată că pune binele pacienților pe primul loc.

“Crucea Albastră România nu mai este demult o asociație, este o mână întinsă prietenilor aflați în nevoie, este o cetate de scăpare pentru cei care își doresc să își repornească motoarele. Îi mulțumesc doamnei președinte Daniela Cîmpean pentru deschidere și pentru faptul ca m-a ajutat să văd acest proiect împlinit, nu poate nimeni înfrunta singur alcoolismul, e nevoie să ne unim forțele pentru cei dependenți” a declarat părintele Constantin Necula, președintele Asociației Crucea Albastră România