Site și aplicație pentru iubitorii de călătorii – Anii Drumeției – ecoturism și experiențe autentice în Județul Sibiu

Consiliul Județean Sibiu, alături de echipa de implementare a Programului „Anii Drumeției”, a lansat site-ul și aplicația Anii Drumeției. Cele două platforme centralizează și promovează traseele de drumeție, operatorii de turism sustenabil și evenimentele din Județul Sibiu, reprezentând două instrumente extrem de folositoare pentru cei care doresc să exploreze județul printr-o drumeție sau să își planifice vacanța.

Site-ul aniidrumetiei.ro este construit în jurul traseelor de drumeție din Județul Sibiu și promovează activitățile de ecoturism. Platforma este complementară celorlalte instrumente de promovare similare ale Consiliului Județean Sibiu: cjsibiu.ro, sibiu-turism.ro, gusturisibiene.ro.

Lansarea simultană a paginii web și a aplicației Anii Drumeției arată că suntem în măsură să le oferim celor ce-și doresc să iasă în aer liber și să cunoască frumusețile Județului Sibiu informații corecte, menite să-i ajute în alegerea traseelor, cunoscând toate detaliile legate de destinație, grad de dificultate, puncte de interes și chiar prognoză meteo. Toate acestea aduc un plus de siguranță turiștilor și dovedesc grija pe care promotorii proiectului o au față de toate aspectele ce presupun organizarea și derularea unei drumeții reușite, de neuitat.

Îi invit pe toți cei ce doresc să cunoască frumusețea aparte a Județului Sibiu, a tradițiilor, oamenilor și bucatelor alese, să intre pe Anii Drumeției să aleagă ceea ce li se potrivește. Sunt convinsă că vor cunoaște experiențe unice!

Cele două platforme centralizează informații-cheie despre 54 de trasee de drumeție, dintre care 45 de trasee de drumeție pedestră omologate în Munții Făgăraș și Munții Cindrel și 9 trasee neomologate – trasee de cicloturism deja practicate de publicul larg ca atare, rute potrivite pe malul Oltului pentru activități pe apă și observarea păsărilor, 4 rute ecvestre în jurul centrelor de echitație din Apoș, Prod și Șelimbăr.

Aplicația oferă utilizatorului posibilitatea de a-și alege traseul dorit între diferite categorii de trasee (drumeție, ciclism, călărie, trasee pe apă etc.), cu diferite dificultăți. Multe alte atribute permit o selecție chiar mai precisă, cum ar fi trasee indicate pentru familii, accesibilitate cu cărucioarele sau existența, în apropierea punctului de plecare, a transportului public.

Odată ce traseul este selectat, turistului îi sunt afișate toate informațiile necesare parcurgerii în siguranță a acestuia, pornind de la distanță și durată estimată, profil de altitudine, tip de drumuri, până la profilul de înălțime și informații profesionale despre vreme. Pentru un confort sporit, aplicația oferă indicații audio pentru navigarea pe traseul ales, eliminând astfel necesitatea consultării periodice a hărții.

În cazul în care pe traseu apar obstacole nedocumentate (spre exemplu, deteriorarea potecii printr-o alunecare de teren sau un podeț luat de viitură) turistul poate raporta din aplicație acea problemă. În acest fel, alți turiști care își aleg traseul ce include poziția raportată vor afla de problemă.

Aplicația poate fi folosită și în modul offline, toate traseele și punctele de interes putând fi descărcate pe telefon, eliminând astfel necesitatea existenței unei conexiuni la internet. Aceasta poate fi utilizată atât în sistemul de operare iOS, cât și Android, și poate fi descărcată din Apple Store și Google Play.

Beneficiarii acestor platforme sunt, pe de o parte, turiștii doritori de experiențe autentice în Județul Sibiu, iar pe de altă parte, comunitățile locale și furnizorii de servicii în domeniul turismului sustenabil: punctele gastronomice locale, producătorii locali, spațiile de cazare și cei care organizează evenimente și activități conexe, în aer liber.

Lansarea celor două platforme a avut loc marți, 26 iulie 2022, în cadrul conferinței de presă organizate în sala de ședințe a Consiliului Județean Sibiu, la care au participat, alături de președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și echipele de dezvoltare a celor două platforme, precum și echipa de implementare a Programului „Anii Drumeției”.

——————————————————-

Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu.

Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

 Până în prezent, anul acesta au fost amenajate toate traseele din Masivul Cindrel, în număr de 21 de trasee, aproximativ 210 km, pe care s-au efectuat lucrări de îndepărtare/curățare a vegetației invazive sau a doborâturilor de vânt, refacerea terasamentului potecilor, (re)vopsitul semnelor de marcaj, instalarea de stâlpi, borne, panouri și săgeți de orientare. În Masivul Făgăraș, s-a intervenit până în acest moment pe aproximativ 60 km de trasee, iar, în perioada următoare, se vor reface în jur de 150 km de trasee în această zonă.