Metode de eficientizare energetică sustenabilă a locuinței pentru locuitorii orașului Tălmaciu

  •  Cum putem folosi eficient resursele energetice și cum putem economisi pentru a avea facturi mai mici la utilități
  • Cum putem investi într-o locuință sustenabilă în viitor
  • O treime din cele 30 de ateliere de informare pentru cetățeni au fost susținute în județul Sibiu

 

Locuitorii orașului Tălmaciu au participat astăzi la atelierul de informare privind metodele de eficientizare energetică sustenabilă. Scopul principal al evenimentului a fost de a oferi o mai bună înțelegere a beneficiilor energiei regenerabile și a impactului acesteia în eficiența energetică. În cadrul acestuia au fost prezentate detalii despre eficientizarea sustenabilă a locuinței, precum și soluțiile existente, modul în care acestea ajută în viitor, dar și exemple de bună practică.

Am organizat astăzi la Tălmaciu alături de partenerii noștri de la Universitatea Lucian Blaga Sibiu, cel de-al 10-lea atelier de informare pentru cetățeni, din cele 30 pe care ni le-am propus la începutul proiectului „Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu”. Interesul mare manifestat de cetățenii din localitățile din întreg județul Sibiu privind metodele de eficientizare energetică sustenabilă a locuinței, despre cum pot economisi pentru a avea facturi mai mici la utilități, dar și despre investițiile în energia verde ne confirmă faptul că sibienii sunt implicați și își doresc să contribuie la un mediu înconjurător mai curat pentru ei și copiii lor. O locuință izolată corespunzător duce la un consum mai mic de energie. Dar, este important să conștientizăm și să ne implicăm în reducerea consumului prin soluții simple, la îndemâna tuturor, fără a renunța la confortul obișnuit. Îi mulțumesc primarului orașului Tălmaciu, Ioan Oancea pentru deschiderea față de acest proiect, dar și cetățenilor care ne-au fost astăzi alături.

 

Atelierul de informare face parte din proiectul „Energie regenerabilă și eficiență energetică – pentru dezvoltarea durabilă în județul Sibiu” derulat de Consiliul Județean Sibiu în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și University of South-Eastern Norway. Proiectul este finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014 – 2021, în cadrul „Programului de Energie din România”, cu o valoare de 188.930 euro.

 

„Am fost încântați de atelierul destinat conștientizării în rândul cetățenilor asupra posibilităților variate de reducere a consumului de energie și de reducere a costurilor. Ne dorim să atragem cât mai mule fonduri nerambursabile în orașul Tălmaciu, să creștem gradul de conștientizare în rândul cetățenilor pentru a demara împreună acțiuni concrete, pentru a reabilita și a eficientiza din punct de vedere energetic cât mai multe clădiri destinate învățământului, spațiilor comune, clădiri administrative, rezidențiale și nu numai. Toate acestea vor avea ca efect, pe lângă un mediu mai sănătos, fără poluare și creșterea calității vieții.

Urmărim creșterea nivelului de independență energetică prin obținerea de energie din surse regenerabile, de aceea am aplicat la mai multe proiecte printre care: „Utilizarea energiei din surse regenerabile în clădirile publice din Orașul Tălmaciu pentru 9 clădiri publice și un parc fotovoltaic la sol”; „Creșterea eficienței energetice a sediului Primăriei Tălmaciu  prin montarea de panouri fotovoltaice și pompe de căldură” și „Iluminat stradal – sistem iluminat cu telegestiune”,  a declarat Ioan Oancea, primarul orașului Tălmaciu.