22 și 23 iunie 2023 – două zile în care Europa a revenit acasă, la Sibiu, amintind de Capitala Culturală Europeană din 2007 și de Summitul liderilor UE din 2019.
Delegați din 22 de țări europene, au participat la o conferință a miniștrilor de dezvoltare și la ședința Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE (COTER) a Comitetului European al Regiunilor (CoR) răspunzând invitației mele ca reprezentantă a județului Sibiu și membră CoR.
Pentru mulți dintre invitați, ambasadori, miniștri, primari sau președinți de regiuni din țările Uniunii Europene, Sibiul a însemnat primul contact cu România. A fost o experiență despre care, la finalul șederii în „Poarta de Sud a Transilvaniei”, au declarat că doresc să o repete în cel mai scurt timp, alături de familii sau prieteni în cadrul unor vizite private.
Mulți și-au schimbat percepția față de România, o țară despre care doar au citit sau au auzit, ospitalitatea, bogăția culturală, gastronomia și deschiderea față de Europa fiind principalele motive pentru care mulți au anunțat că doresc să revină în județul Sibiu. În fapt, aceștia ne-au devenit ambasadori pentru că sunt oameni care vor duce o vorbă bună despre județul Sibiu în comunitățile pe care le conduc.
Șirul de evenimente dedicate oaspeților europeni a debutat cu o vizită de studiu la Muzeul „Astra”, cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, loc în care meșteșugurile devin factor de dezvoltare economică. Prin atelierele dedicate meșterilor și producătorilor provenind din cele cinci microregiuni ale județului Sibiu, este încurajată atât transmiterea deprinderilor și îndeletnicirilor strămoșești, cât și promovarea oamenilor în cadrul unor programe de formare profesională sau evenimente publice, pentru toate acestea asigurându-se inclusiv finanțări din surse europene și locale.
Conferința “Coeziunea, valoarea noastră fundamentală pentru viitorul Europei: regiuni și orașe pentru o redresare puternică și o tranziție justă”, organizată la Hotelul Ramada de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a arătat că viitoarele politici europene vor trebui să vină cu soluții la noile provocări: îmbătrânirea populației, scăderea numărului de lucrători activi, adâncirea decalajului urban/rural, digitalizarea neunitară, tranziția către economia verde. Pentru toate acestea, Comisia COTER a fost chemată să emită opinii în cadrul unui aviz pentru care coraportori sunt Emil Boc, președinte al acesteia și primar al municipului Cluj Napoca, și Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor.
În luna noiembrie a acestui an, avizul discutat la Sibiu va fi adoptat în sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor și va fixa liniile politicilor de coeziune aplicabile din 2027.
Tot la Sibiu, membrii COTER au emis avize privind îmbunătățirea vieții pentru comunitățile din zonele de graniță, sprijinirea electrificării în industria auto și sporirea securității în utilizarea dronelor în interiorul orașelor.
Ajuns în premieră la Sibiu, portughezul Vasco Alves Cordeiro, devenit în 2022 președinte al Comitetului European al Regiunilor, a remarcat că „Sibiul este un bun exemplu al modului în care fondurile Uniunii Europene pe politica de coeziune fac o diferență reală pentru acest oraș și această regiune”.
A fi european înseamnă a avea acces la o infrastructură corespunzătoare, indiferent că ne referim la sănătate, transport, educație sau cultură. Și noi, românii, suntem parte a Uniunii Europene iar aici, la Sibiu, am oferit oaspeților noștri imaginea unei mici Europe, în care diversitatea culturală, etnică sau religioasă este cea care ne unește.
Cele două zile dedicate conferinței ministeriale și ședinței COTER s-au încheiat cu puțin înainte ca Sibiul să devină o imensă scenă pentru artiștii din lumea întreagă veniți la Festivalul Internațional de Teatru (FITS).
Unii dintre invitați s-au îndreptat spre fabricile de componente auto la Sebeș și Cugir ale companiei Mercedes, la invitația liberalului Adrian Teban, primarul orașului Cugir, spre a discuta despre impactul electrificării transportului rutier.
Alții, și-au prelungit șederea la Sibiu, mica Europă a României, pentru a asista la debutul celei de-a 30-a ediții a FITS, derulată sub genericul „Miracol”, termen ce, într-o oarecare măsură, caracterizează inclusiv unitatea și diversitatea europeană.