Fiecare viață este importantă!

Județul Sibiu a fost din păcate foarte serios afectat de al doilea val al pandemiei, înregistrând cumulat peste 10.500 de cazuri. În aceste condiții, preocuparea noastră majoră a fost și este creșterea capacității celor trei spitale din subordinea Consiliului județean de a primi și îngriji bolnavii care necesită internare, creșterea capacității ATI și creșterea capacității de testare.

La începutul pandemiei, în Spitalul Județean aveam disponibile, pentru pacienții COVID, 38 de paturi în secția Boli Infecțioase. În vară am ajuns la 50 de paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie și 101 de paturi la Spitalul Județean. Astăzi avem 197 de paturi la Spitalul Județean, 60 de paturi la Pneumoftizilologie, iar Spitalul de Psihiatrie a organizat o secție specială pentru care a alocat 23 de paturi pentru bolnavii cu afecțiuni psihiatrice.

Astăzi sunt disponibile în Spitalul județean 12 paturi ATI dedicate pacienților COVID, complet dotate, iar după punerea în funcțiune a noi stații de oxigen vom crește treptat capacitatea cu încă 22 de paturi ATI.

În județ mai sunt disponibile paturi dedicate Covid, inclusiv paturi ATI, în Spitalul Militar, Spitalul CFR, în spitalele din Mediaș, Cisnădie și Agnita.

Ne-am preocupat continuu de creșterea cantității și calității oxigenului, folosind în acest sens toate resursele disponibile. În cursul nopții trecute a sosit la Spitalul județean și este în curs de instalare o nouă stație de oxigen care va asigura un plus de 29 mc/h.

Mâine va vea loc o ședință de îndată a CJ, pe care am convocat-o pentru a da Spitalului județean cadrul legal și financiar pentru a achiziționa urgent încă o stație de oxigen și echipamentele medicale necesare, a căror valoare va fi de aproximativ 2.500.000 lei.

Putem realiza astăzi maxim 650 de teste la Spitalul județean folosind cele 3 aparate PCR existente. Capacitatea de testare a acestora va putea fi crescută semnificativ după ce pe piața europeană vor redeveni disponibile consumabilele care permit procesarea automată a probelor. Sumele necesare pentru aceste consumabile sunt disponibile și achiziția va fi făcută imediat ce ele reapar pe piața europeană.

Fiecare viață este importantă!

Ne străduim cu toții să asigurăm în spitale cât mai multe locuri dedicate Covid, aparatură medicală și mai ales medici și personal medical.

Bătălia cu virusul nu se câștigă însă în spitale. Aici doar facem maximul posibil pentru a salva viața cât mai multor bolnavi. Răspândirea exponențială a virusului, dacă va continua, va face ca întreg sistemul medical să fie copleșit.

Bătălia cu virusul o vom câștiga pe stradă, la serviciu sau în casele fiecăruia, contribuind la scăderea numărului de infectări zilnice.

Împreună, putem face asta!