”FĂRĂ MIROS DE GUNOI” – Dezbatere la Cristian privind Investițiile Complementare Sistemului de Management al Deșeurilor

Consiliul Județean Sibiu și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Eco” Sibiu organizează în data de 4 iunie dezbaterea publică ”Fără miros de gunoi la Cristian” pe tema investițiilor complementare sistemului de management integrat al deșeurilor pe care Județul Sibiu are oportunitatea să le realizeze cu fonduri europene, cu condiția de a depune până la 31 decembrie 2021 cererea de finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, pentru care este necesar avizul primăriei Cristian.

In cadrul acestei dezbateri, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu și specialiștii în domeniul gestionării deșeurilor vor răspunde întrebărilor celor interesați, pentru a oferi lămuriri cu privire la tipurile de investiții propuse, impactul lor asupra UAT Cristian, cât și asupra Județului Sibiu. Dezbaterea va fi deschisă de președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean și de primarul comunei Cristian, Ioan Seuchea. Sunt asteptați să participe consilierii locali din comuna Cristian, reprezentanții primăriilor Sibiu, Avrig, Agnita, Cisnădie, Șura Mică – localități în care se vor realiza investiții în acest proiect, dar și reprezentanții mediului de afaceri din zonă.

DE CE E NEVOIE DE NOI INVESTIȚII? Legislația privind deșeurile prevede ca toate deșeurile să fie tratate înainte de a fi depozitate, inclusiv deșeul rezidual (conținutul pubelei negre), lucru care nu se întâmplă încă pentru că ne lipsește tehnologia. În prezent, 79% din deșeul municipal ajunge la depozitul din Cristian fără o tratare prealabilă. Mulți cetățeni încă aruncă deșeurile biodegradabile la rezidual, care ajunge netratat la depozitare și prin fermentare produce miros. O instalație de tratare ar rezolva problema mirosurilor de la depozitul din Cristian și ar permite Județului Sibiu să îndeplinească țintele de mediu și să evite penalitățile în creștere de la an la an.  Soluția este prevăzută și în Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor adoptat în 2020.

CE SE PROPUNE LA CRISTIAN ȘI CARE SUNT AVANTAJELE? La Cristian, Consiliul Județean Sibiu propune construirea unei instalații de digestie anaerobă a biodeșeurilor și tratare mecanică a deșeurilor reziduale. S-a demarat achiziționarea terenului pentru construcție în apropierea depozitului actual de la Cristian, proximitatea celor două obiective reducând costurile de transport, implicit costul serviciului pentru cetățenii județului. Tratarea s-ar efectua în spații închise, folosind o tehnologie avansată, iar la depozit ar ajunge un material semi-inert care nu miroase. S-ar crea aproximativ 50 de locuri de muncă la Cristian.

IMPORTANȚA PROIECTULUI Proiectul mai prevede retehnologizarea stațiilor existente din județ (stații de transfer Avrig și Agnita, stația de sortare Șura Mică) construirea a șase Centre cu Aport Voluntar în vederea colectării separate a deșeurilor care în prezent se realizează doar prin câteva campanii anuale, dar și extinderea sistemului de colectare selectivă în județ. Suma estimativă care va fi atrasă din fonduri europene este de aproximativ 100 milioane euro.

Dezbaterea va fi transmisă live începând cu ora 17.00  pe paginile de Facebook ale Consiliului Județean Sibiu și ADI ECO Sibiu. Mai multe informații legate de acest subiect găsiți pe www.cjsibiu.ro/mediu/gestionarea-deseurilor/