Am invitat Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) să organizeze Adunarea Generală a acestui for în județul Sibiu, care s-a bucurat de prezența premierului Nicolae Ciucă, a 4 miniștrii, parlamentari și a unor înalți funcționari guvernamentali.
Evenimentul se desfășoară între 15 – 17 februarie ac, oferind cadrul propice pentru ca președinții de consilii județene să prezinte autorităților centrale problemele cu care se confruntă.
Alături de premierul Nicolae Ciucă, au răspuns solicitărilor vicepreședintele Senatului Paul Stănescu, ministrul finanțelor Adrian Câciu, ministrul dezvoltării Atilla Cseke, ministrul educației Ligia Deca, ministrul economiei Florin Spătaru, președintele Administrației Fondului pentru Mediu Laurențiu Neculaescu, președintele Curții de Conturi a României Mihai Busuioc, parlamentarii de Sibiu Raluca Turcan și Nicolae Neagu.
Discuțiile s-au axat pe sprijinirea autorităților județene pentru absorbția fondurilor europene, premierul Ciucă subliniind faptul că România are la dispoziție în următorii 7 ani peste 80 de miliarde de Euro pentru proiecte de dezvoltare.
Consolidarea clădirilor private și publice, proiectul național de dotare a școlilor, accesarea finanțărilor prin PNRR – prin care vor fi asigurate fonduri pentru peste 7.000 de proiecte din țară, adaptarea legislației pentru eficientizarea activității administrațiilor județene, au fost printre celelalte teme abordate.
Consiliul Județean Sibiu a venit cu o serie de propuneri la problemele pe care le întâmpinăm în activitatea curentă, întrucât avem cadrul propice în care să purtăm un dialog cu factorii de decizie. Este în interesul tuturor părților ca activitatea pe care o avem să fie cu adevărat în folosul comunităților pe care le reprezentăm.
Premierul Nicolae Ciucă a ținut să sublinieze faptul că, în 2022, România a înregistrat o creștere economică de 4,8% și un vomul al investițiilor străine de 11 miliarde de Euro, cu 33% mai mult față de anul precedent. În această logică, domnia sa a arătat că România este în situația de a avea la dispoziție un buget alocat investițiilor tot mai mare de la un an la altul, și că tocmai de aceea este de dorit ca administrațiile locale să funcționeze eficient, cu sprijinul autorităților centrale.
Președintele UNCJR, Adrian Veștea, a arătat că toți cei 30 de ani de funcționare a structurii care reunește toate administrațiile județene din România, oferă o bază solidă pentru ca dialogul purtat la Sibiu între autoritățile locale și cele guvernamentale, să fie de bun augur pentru principalii beneficiari: cetățenii.