Echipamente și materiale pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu

Consiliul Județean Sibiu a semnat contractul de finanțare cu Ministerul Sănătății pentru implementarea proiectului ”Reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu”.  Acesta va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Pilonul V: Sănătate și reziliență instituțională și are o valoare totală de 29.675.366,96 lei fără TVA.

Limitarea riscului legat de Infecțiile Asociate Asistenței Medicale (IAAM) în cadrul spitalului, precum și controlul căilor de transmitere sunt obiectivele principale care au stat la baza proiectului depus.

Astfel de proiecte prin care luăm măsuri suplimentare de reducere a infecțiilor asociate actului medical au un impact major în contextul în care vorbim de un risc permanent. Deși există proceduri bine stabilite din punct de vedere al igienizării, iar ca autoritate investim constant în modernizarea și refacerea spațiilor din cadrul Spitalului Județean de Urgență Sibiu, este absolut necesar să preîntâmpinăm situațiile de infectare și să protejăm prin toate mijloacele pacientul.     

Pentru implementarea proiectului, precum și pentru scurtarea timpilor de livrare a echipamentelor și materialelor necesare, Consiliul Județean Sibiu a lansat deja cu clauză suspensivă, procedura de achiziție în SEAP, furnizorii interesați având posibilitatea de a depune ofertele până, luni, 8 ianuarie, 2024.  Termenul de livrare este de maximum 60 de zile de la data semnării contractului.

Din lista echipamentelor și materialelor care vor fi achiziționate, fac parte: aparate de dezinfecție, stații de sterilizare bazate pe tehnologia cu plasmă, echipamente pentru producere aer ultracurat cu prindere pe tavan, mașini de spălat instrumentar, mașină de curățat cu ultrasunete, sistem purificare aer cu filtru HEPA, sistem de curățare si dezinfecție cu abur pentru suprafețe, echipament de evaluare a eficacității curățării suprafețelor cu gel pentru marcare + lanterna cu led UV cu consumabile, sistem de control al igienei mâinilor și a suprafețelor: echipament pentru măsurare pe suprafețe de orice tip cu consumabile, analizor pentru identificarea bacteriilor si antibiograme, aparat automat pentru colorația GRAM, precum și sistem de spectrometrie de masa  MALDI TOF pentru identificarea microorganismelor din culturi.

Totodată, va fi achiziționată și o masa de operație cu accesorii, procesor automat de probe microbiologice, sistem automat de detecție microbiană și un sistem automat de determinare a sensibilității la antibiotice, toate acestea fiind extrem de necesare pentru sălile de operație, în care riscul de contaminare cu baterii care să determine infecții asociate actului medical este cel mai ridicat.