„Drumul lânii” – patrimoniul viu, activat la Muzeul ASTRA prin proiectul european COMMHERITOUR

În cadrul evenimentului ASTRA Multicultural, Consiliul Județean Sibiu a fost prezent prin proiectul european COMMHERITOUR, contribuind la readucerea în atenție a meșteșugurilor tradiționale legate de prelucrarea lânii. Astfel, în gospodăria din Tilișca, reconstruită în cadrul Muzeului ASTRA, au avut loc ateliere demonstrative dedicate procesării lânii, ce au parcurs toate etapele meșteșugului: de la tunderea oilor, spălarea și uscarea lânii, până la tors, vopsire cu plante naturale și țeserea firelor pe război.

Participanții au învățat să folosească uneltele tradiționale – piepteni, perii, furci, fuse, roată de tors, rășchitor, sucală, suveici și război de țesut – și au descoperit textura firului de lână lucrat manual comparativ cu cel mecanic, diferențiat în funcție de rasă sau tehnică. Meșterii invitați au prezentat tehnicile de urzire, năvădire, alegere a modelelor și a discutat cu participanții despre diversitatea denumirilor și metodelor folosite în alte zone etnografice.

Atelierele s-au desfășurat într-o casă de la sfârșitul secolului XX, care reflectă condiția unui gospodar de nivel mediu (50–100 de oi), și au fost completate de o expoziție cu modele identitare folosite de comunitatea din Tilișca pentru realizarea unor articole tradiționale: traistă, cerge, provoci, tolici, desagi, haine populare. Vizitatorii muzeului și participanții la ateliere au putut admira și achiziționa produse realizate de meșteri invitați la târgul de meșteșuguri, cum ar fi articole țesute din lână precum covorașe, perini, genți sau papuci, alături de produse decorative din lână împâslită.

Evenimentul a atras atenția asupra valorii lânii ca resursă identitară și economică și a încurajat transmiterea meșteșugului către generațiile mai tinere. Acest patrimoniu viu, adesea subutilizat în prezent, este readus în centrul interesului comunității prin proiectul COMMHERITOUR, în cadrul căruia Consiliul Județean Sibiu este partener alături de 11 țări din Regiunea Dunării – Modele comunitare pentru valorificarea sustenabilă a meșteșugurilor din patrimoniul cultural, cofinanțat prin Programul Interreg Danube Region.

Într-o societate în care totul se mișcă rapid și tindem spre uniformizare, redescoperirea meșteșugurilor și a valorilor locale este un gest de reconectare cu identitatea noastră. Prin promovarea acestui proiect, susținem comunitățile rurale și meșteșugarii, valorizăm tradițiile și le transformăm în resurse autentice pentru o dezvoltare durabilă.

Bugetul total al proiectului este de 2.149.452,10 euro, iar partea care revine Consiliului Județean Sibiu este de 184.314,40 euro, din care 80% provin din fonduri europene, 18% din bugetul de stat și 2% din contribuția proprie.