Cultura, gastronomia și meșteșugurile creează noi punți între județul Sibiu și patru raioane ale Republicii Moldova

Prin cultură, oamenii devin mai apropiați!

 

130 de artiști, meșteșugari, producători locali și reprezentanți ai autorităților din raioanele moldovenești Dondușeni, Criuleni, Strășeni și Soroca, au participat la cea de-a doua ediție a Festivalului „Sfântă ni-i vatra!” organizat, între 11 și 14 iulie ac, de Consiliul Județean Sibiu, cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM).

Au fost organizate prezentări ale produselor moldovenești, la Casa Artelor și în Muzeul Astra, sibienii putând să le deguste și să le cumpere direct de la producători.

De asemenea, oficialitățile raionale au beneficiat de prezentări în domeniul managementului cultural susținute de directorii Muzeului Astra, Bibliotecii Județene Astra și ai Filarmonicii de Stat, care au vizat inclusiv viitoare colaborări cu instituții similare din Republica Moldova.

Pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu”, șase ansambluri moldovenești au oferit publicului un program excepțional de dansuri și cântece populare de peste Prut, lor alăturându-se  artiștii de la „Junii Sibiului”, „Purtata Avrigului” și „Călușerii” din Rășinari, cu dansuri și obiceiuri din Mărginimea Sibiului, Țara Oltului și Valea Hârtibaciului.

Este un proiect util pentru ambele părți, întrucât învățăm unii de la ceilalți despre modalitățile prin care obiceiurile și tradițiile populare sunt conservate și promovate. Am constatat că prin cultură oamenii devin mai apropiați, mai conștienți de frumusețea tradițiilor moștenite, dar și mai preocupați de transmiterea acestora către generațiile viitoare.

Festivalul „Sfântă ni-i vatra!” este parte a Proiectului „Trei culori și o singură credință: românească”, derulat de Consiliul Județean Sibiu și finanțat de DRRM.

Pentru lunile următoare, în cadrul proiectului sunt prevăzute noi schimburi de experiență în domeniile managementului cultural, atragerii de fonduri naționale și europene nerambursabile, susținerii activităților culturale de către administrațiile publice, precum și al modului în care Grupurile de Acțiune Locală pot contribui la dezvoltarea comunităților rurale.