„Cufărul călător” a ajuns pe Valea Târnavelor – I-am invitat pe elevii școlii Mihai Eminescu din Mediaș să viziteze cel mai mare muzeu în aer liber din Europa: Muzeul Astra

După ce a călătorit în Mărginimea Sibiului și Podișul Hârtibaciului, „Cufărul călător” a ajuns în capitala Văii Târnavelor, la Mediaș.

Gazdele proiectului organizat de către Muzeul Astra, cu susținerea Consiliului Județean Sibiu, au fost elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, tema prezentării fiind pânza.

Copiii au aflat despre felul în care sunt extrase fibrele din plantele de in și cânepă, care mai apoi, prin prelucrare, ajung obiecte de îmbrăcăminte.

În cufăr s-au aflat obiectele necesare procesării fibrelor, bucăți de pânză, dar și vopsele și matrițe de imprimat: „Hainele pe care le aveți acasă pot avea o nouă viață. Cu aceste matrițe puteți aplica diverse modele pe tricouri, pantaloni sau veste, iar acestea să arate diferit. Așa, refolosim îmbrăcămintea, economisim bani și facem bine naturii”, a declarat Raluca Andrei, coordonatoarea proiectului „Cufărul călător”.

La finalul lecției deschise, atât eu, cât și muzeografii, alături de care am participat, le-am dat copiilor o temă de casă: să caute în casele bunicilor obiecte tradiționale care sunt folosite pentru prelucrarea fibrelor textile, sau vestitele „lăzi de zestre”, să le afle povestea și, mai apoi, să le-o împărtășească prietenilor și colegilor.

 

Proiectul „Cufărul călător” va continua în școli de pe Valea Hârtibaciului.