Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a județului Sibiu a fost constituită pentru următorii patru ani

Consiliul Județean Sibiu a găzduit miercuri, 6 ianuarie 2021, ședința de constituire a Autorității Teritoriale de Ordine Publică a Județului Sibiu, prezidată de vicepreședintele Vlad Vasiu. Ordinea de zi a inclus alegerea președintelui ATOP și stabilirea componenței comisiilor de lucru ale ATOP. Singura propunere pentru funcția de președinte al ATOP a fost Gheorghe Sterp-Vingărzan, consilier județean, acesta fiind ales cu unanimitate de voturi.

Prezentă la ședință, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a subliniat rolul activ pe care ATOP trebuie să-l aibă în sporirea siguranței pentru cetățenii județului Sibiu.

Pentru activitatea ATOP din următorii doi ani, președinta a evidențiat ca prioritate siguranța celor care practică drumeții și plimbări în natură, în contextul în care județul va găzdui în 2021 și 2022 EuroRando, întâlnirea europeană a drumeților, cel mai important eveniment de natură și cultură din Europa.

Vor fi ani tematici pe care îi dedicăm drumeției în Județul Sibiu. Unul dintre rolurile noastre este acela de a asigura cele mai bune condiții pentru o experiență plăcută, atât pentru turiștii străini, cât și pentru localnicii care ies în natură.

Probleme prioritare pentru rezolvarea cărora președinta a solicitat sprijinul ATOP sunt câinii de la stâni și accesul cu mijloacele motorizate în zonele de drumeție. Se știe că turiștii de drumeție sunt turiști disciplinați, cu respect față de natură și față de tradiții, însă întâmpină doi principali factori perturbatori: câinii de la stână și circulația motocicletelor enduro care afectează traseele. Aș vrea să găsim o soluție împreună cu dumneavoastră astfel încât turismul de drumeție să fie practicat în condiții sigure. Din rațiuni ce țin de evitarea aglomerațiilor, dar și motivați de dorința de întărire a imunității pentru prevenirea îmbolnăvirilor, este de așteptat ca tot mai multe persoane să caute posibilități de petrecere a timpului în aer liber.

ATOP este un organism cu rol consultativ, compus din 16 membri, a cărui activitate se desfășoară în interesul comunității. Din ATOP fac parte 6 consilieri județeni, 3 reprezentanți ai
comunității, subprefectul județului Sibiu, alături de reprezentanții instituțiilor de ordine și
siguranță publică.