“Arta” de a fi Frumoși

Astăzi celebrăm Ziua Mondială a Artei, ca un omagiu perpetuu adus lui Leonardo da Vinci, care s-a născut pe 15 aprilie 1452. Pentru contribuția sa genială la dezvoltarea și progresul umanității, Leonardo a fost ales de către UNESCO drept simbol al păcii, libertății de expresie, toleranței, fraternității și al multiculturalismului.
A fost unul dintre vizionarii care au schimbat fața lumii, aducând contribuții remarcabile în pictură, anatomie, astronomie, cartografie, botanică, știință, inginerie sau paleontologie. A fost pasionat de perfecțiunea corpului uman și de zbor, „proiectând” pentru prima dată mașini zburătoare (unele asemănătoare cu elicopterul) sau parașuta.
Îl celebrăm în mod special pe Leonardo pentru că a arătat că Arta hrănește spiritul, libertatea, creativitatea, ieșirea din șabloane și depășirea limitelor. Arta unește oamenii, uneori îi pune pe gânduri, alteori îi face pur și simplu mai bucuroși, mai buni pentru o clipă.
Leonardo credea că „în viață frumusețea dispare, în artă, nu”.
Multe dintre ultimele zile și luni, tind să ne arate că avea dreptate: prea puțin ne preocupă, poate, în viața de zi cu zi Frumusețea, Binele, Înțelepciunea. Uităm, poate, cea mai importantă descoperire a Renașterii: arta de a fi Frumoși în fiecare zi, în fiecare clipă, în fiecare situație.
Gândindu-mă la zâmbetul tainic al Giocondei, vă invit să-l contrazicem pe Leonardo și fiecare să dedicăm astăzi celor din jur, cunoscuți și necunoscuți, un strop de Frumusețe, care să le lumineze Clipa și să le încălzească Sufletul.