Viziunea mea

Dragi sibieni,

Dorința care ne aduce #împreună este să avem Europa la noi acasă. Să avem fiecare dintre noi o viață demnă indiferent că trăim și muncim în localitatea noastră natală sau peste granițe. Ținta trebuie să fie mai mult decât supraviețuirea: haideți să prosperăm. Se poate, împreună cu Europa!

Ca să facem din dorință o realitate, trebuie să folosim șansele pe care le avem ca membru al Uniunii și să tratăm Europa ca pe un partener de drum. Sunt membră a Comitetului European al Regiunilor și știu cât e de important să dezvoltăm acele domenii care sunt de viitor in Uniunea Europeană, pentru care se alocă resurse serioase de finanțare si care ne pot asigura un viitor durabil, sănătos si prosper.

Prioritatea mandatului meu la Consiliul Județean Sibiu a fost și rămâne noul Spital Județean, pentru că o viață demnă înseamnă și acces la servicii medicale de calitate. Ultimele șase luni mi-au confirmat că mi-am ales bine prioritățile și că trebuie să continui în direcția asta. Am obținut angajamentul Guvernului României în vederea finanțării celei mai mari investiții din Județul Sibiu de după 1989 – un spital la standarde europene în valoare totală de 500 milioane de euro – din fondurile europene alocate României după pandemie.

Putem prospera doar dacă avem grijă și de mediul înconjurător. Uniunea Europeana tocmai a lansat Pactul Verde European, oferind traseul de parcurs și instrumentele de finanțare pentru ca țările și regiunile membre să se orienteze spre economia prietenoasă cu mediul, care nu țintește doar ziua de mâine, ci prosperitatea pe termen lung. Dacă vom ignora ce ne propune Europa atât în gestionarea deșeurilor, cât și în consumul de resurse, producând un pic de supraviețuire azi pentru mai multă sărăcie mâine, prăpastia dintre noi și țările dezvoltate va continua să crească. De aceea, vă propun ca Județul Sibiu să fie una dintre primele regiuni europene care pune în practică Pactul Verde European pentru Dezvoltare Durabilă, cu un plan concret de măsuri locale ce vizează reducerea cantității de deșeuri generate și a consumurilor nesustenabile și creșterea gradului de valorificare a resurselor prin economia circulară.

Suntem un loc unic într-o Europă destul de înțeleaptă să lase loc pentru identitate proprie, iar dacă noi ne punem în valoare potențialul, vom asigura un viitor mai bun copiilor noștri, care vor fi liberi să decidă să trăiască oriunde: chiar și acasă. Vom împărtăși Europei modele de bună practică, fără să pierdem tineri, forță de muncă, inteligență și creativitate.

Plecăm de pe poziția de lider în Regiunea Centru la accesarea de fonduri europene: Județul Sibiu a accesat în ultimii patru ani fonduri europene în valoare de peste 107 milioane euro în domenii cheie: sănătate, mediu, modernizarea administrației publice.  Se poate, împreună. Cel mai dorit proiect al sibienilor, Noul Spital Județean, va fi realizat tot cu fonduri europene, la fel ca și Varianta Ocolitoare Sibiu Sud sau modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor. E vorba de investiții de peste 650 de milioane de euro ce contribuie și la dezvoltarea mediului de afaceri și creează noi locuri de muncă. Toate sunt proiecte mature ce merită continuitate!

Credeți în șansa noastră!

Se poate, împreună!

Cu prietenie,
Daniela Cîmpean
Președinta Consiliului Județean Sibiu

  • administrație liberală
  • dezvoltare
  • fonduri europene
  • digitalizare
  • infrastructură

Județul Sibiu: Proiectele mari fac diferența!

Am candidat acum 4 ani pentru președinția Consiliului Județean Sibiu, cu credința că se poate altfel, cu speranță și optimism într-un viitor mai bun la noi acasă, #împreuna. 

În curând voi încheia mandatul pe care votul dumneavoastră mi l-a încredințat și anii care au trecut mi-au reconfirmat faptul că se poate, că deși mai sunt diferențe mari față de alte țări din Uniunea Europeană, am început la rândul nostru să generăm soluții inteligente, să arătăm că suntem mai mult decât o lista de probleme: suntem o parte a soluției! În acest sens, Județul Sibiu este un exemplu de bune practici, modest încă, dar un exemplu pozitiv!

După acest mandat de patru ani sunt în continuare optimistă și încrezătoare. Am reușit în unele domenii mai mult decât am sperat, în altele avem mai multe de făcut decât credeam… Dar avem deja câteva rezultate concrete, care arată că suntem pe drumul bun: proiectul PENTRU NOUL SPITAL JUDEȚEAN a ajuns la maturitate, Varianta Ocolitoare Sibiu Sud a fost semnat Parteneriatul de implementare cu Ministerul Transporturilor, Proiectul pentru îmbunătățirea gestiunii deșeurilor se află în fază finală.

În afară acestora, poate mai important decât toate este faptul ca acum avem o viziune: ne dorim ca județul Sibiu – Poarta de Sud a Transilvaniei, să devină și să fie recunoscut ca lider regional și model de bună practică, în ceea ce privește dezvoltarea, prosperitatea, condițiile de trai. Vrem ca județul Sibiu să fie și să rămână un loc bun de locuit, de investit, de vizitat, la care să ne gândim cu drag, fie ca suntem aici sau plecați în lume.

Suntem cetățeni europeni, de acea suntem acasă oriunde în Uniune… Vrem acum să ne simțim ca acasă la noi, în satele și orașele sibiene. Vrem să fie la rândul său Europa la ea acasă, aici, în județul Sibiu, să muncim, să trăim, să visăm și să ne realizăm visele. 

Împreună, se poate!

Județul Sibiu: Viziunea face diferența!

Înainte de a vorbi de proiecte, vă invit să vorbim de viziune, de drumul pe care vom antrena județul Sibiu în următorii ani. E vremea să vrem mai mult, să renunțăm la cârpeală și promisiunile veșnice despre lucrurile mici, care ne ocupă timpul, energia și resursele. A trecut mai bine de un sfert de secol de la Revoluție și încă mulți oameni politici se întrec în “a da” românilor câte ceva din ceea ce e al lor sau în a promite că vor face în curând lucruri care trebuiau demult făcute, pe care desigur doar ei le vor face… Ne-a lipsit mereu un proiect de țară, o foaie de parcurs care să ne motiveze să ajungem acolo unde ne e locul: în rândul comunităților europene civilizate.

Proiectul de țară România Normală, lansat de către președintele Klaus Iohannis, ne dă în sfârșit orizontul general, național. Pactul Verde European (Green Deal), lansat de către Comisia Europeană ca proiect major de dezvoltare pentru întreaga Uniune, ne creionează viziunea europeană.

E acum rândul nostru, al administrației județene și al primăriilor din județul Sibiu să facem ca aceste deziderate să devină fapte care să schimbe în bine viața oamenilor.

Vă propun, așadar, 6 domenii strategice pentru viitorul nostru #împreună.

1. Județul Sibiu sănătos și solidar

Sănătatea, în toate aspectele sale, a fost și este prima prioritate politică pentru mine! 

Proiectul noului spital a intrat în linie dreaptă, urmând să e investiți 500.000.000 EURO în dotări performante și clădiri construite la standardul European. Vom continua investițiile de menținere pentru cele 3 spitale existente, în așa fel încât condițiile și serviciile medicale să se îmbunătățească continuu. Am învățat cu toții în ultimii ani, că efortul nostru pentru sănătate e nevoie să se refere la un lanț complet de acțiune, care cuprinde prevenirea îmbolnăvirilor, menținerea sănătății și intervenția medicală performantă atunci când e necesară. 

Până acum, am accesat peste 40 milioane Euro fonduri europene pentru cele 3 spitale, avem linii noi de gardă pentru cardiologie și tromboliză, dotări importante (precum RMN) sunt de acum în funcțiune, și mai important decât toate, avem peste 300 de persoane competente angajate în plus în sistemul medical, dintre care peste 180 sunt medici. Astfel județul Sibiu a devenit un loc în care medicii vin, nu un loc din care abia așteaptă să plece.

Pentru menținerea sănătății, ne propunem sa continuăm investițiile în dezvoltarea sportului de masă și educația pentru viață sănătoasă pentru toate vârstele. 

Sibiul Sănătos presupune desigur Sibiul Solidar: nimeni nu va fi lăsat în urmă! E vremea să ne gândim la servicii sociale de calitate, la dezvoltarea serviciilor de îngrijire paleativă sau a celor de tip familial pentru copii, la incluziune și sprijin real pentru cei care au nevoie mai mult decât orice de o mână întinsă! Vom dezvolta în continuare centre de consiliere sau servicii suport atât de necesare, precum cele pentru combaterea violenței domestice, a discriminării de gen sau a oricărei alte forme de discriminare sau comportament social abuziv. 

Pentru toate acestea este esențială COLABORAREA, atât cu Guvernul, primăriile și instituțiile publice, cât mai ales cu cetățenii și societatea civilă.

Ce s-a realizat deja

Noul Spital Județean – Proiect matur

Terenul obținut prin transfer de la Agenția Domeniilor Statului, în suprafață de 194.750 mp, situat pe Calea Șurii Mici în Municipiul Sibiu, cu acces facil dinspre autostrada A1;

Studiul factorilor de mediu: calitatea aerului și a solului de la amplasament corespund cerințelor pentru zone protejate – unități medicale

Nivel corespunzător de zgomot în zona noului spital – confirmat prin Hotărârea Consiliul Județean Sibiu nr. 21 privind aprobarea Hărţilor Strategice de Zgomot ale R.A. Aeroportul Internațional Sibiu

Planul Urbanistic Zonal aprobat prin HCL 206/2019: acces facil pentru locuitorii Municipiului Sibiu

Studiul de fezabilitate aprobat prin HCJ 133 din 30.07.2020, investiție estimată la 500 milioane Euro

Acord cu Guvernul
Pentru finanțare prin fonduri europene (Cadrul Financiar multianual – MFF, respectiv Fondul de Recuperare și reziliență – RRF 2021 – 2027), alocate României după pandemie, respectiv de la bugetul de stat;
Pentru organizarea activității după finalizare: asistență din partea Ministerului Sănătății

Investiții constante în îmbunătățirea infrastructurii de sănătate existentă

Am accesat peste 40 milioane EUR pentru modernizare și dotări în cele trei spitale aflate în subordinea Consiliului Județean Sibiu: Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalul de Psihiatrie Dr. Gheorghe Preda Sibiu, cum ar fi:
– Modernizarea, extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu;
– Reabilitarea Pavilionului secției Clinice O.R.L;
– Investiții în infrastructura existentă a Spitalului de Psihiatrie Dr. Gh. Preda Sibiu în vederea relocării ambulatoriului de specialitate adulți;
– Dotarea Ambulatoriului Integrat din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Îmbunătățirea actului medical

Linie nouă de gardă în specialitatea Cardiologie, pentru eficientizarea serviciilor de urgență și scăderea timpului de așteptare pentru pacienții cu afecțiuni cardiace

Linie de gardă în specialitatea Neurologie pentru accesarea programului de TROMBOLIZĂ – cea mai eficientă metodă de tratare a pacienților cu AVC ischemic.
Pentru activitatea în cadrul acestui program, Spitalul Clinic Județean de Urgență a primit medalia de aur a Societății Europene de AVC

Accesarea programului de Chirurgie Vasculară pentru ca pacienții cu arteriopatii periferice să poată fi tratați la Sibiu și nu în alte centre

Înființarea la Spitalul Județean a Laboratorului RMN pentru bolnavii cu afecțiuni grave

Achiziționarea mamografului de ultimă generație pentru depistarea precoce a cancerului mamar

Dotarea Secției Clinice de Gastro-enterologie: laboratorul de endoscopie

Modernizarea Ambulatoriului de specialitate cu șase ecografe performante pentru specialitățile cele mai importante și cu un osteodensitometru – care va putea fi accesat gratuit pentru prima dată de sibieni

Creșterea cu 25% a schemei de personal medical

Susținere pentru un stil de viață sănătos:

Spații gratuite de antrenament pentru sportivii sibieni la Sala Transilvania și finanțare acordată cluburilor sportive prin Agenda Sportivă în sprijinul sportului de performanță;

Premii pentru sportivii și antrenorii sibieni prin Gala Sportului Sibian

Finanțarea acțiunilor care susțin sportul de masă

Ghidul unui stil de viață sănătos – care are ca scop promovarea consumului de produse sănătoase, dar și a unui stil de viață activ.

OBIECTIVE ÎN CONTINUARE

CONSTRUIREA NOULUI SPITAL JUDEȚEAN

500 milioane EUR valoarea investiției: construcție plus dotări de ultimă generație

115.000 mp suprafață desfășurată a clădirii medicale

956 locuri de parcare din care 13 pentru ambulanțe și heliport

121.959 mp spații verzi interioare și exterioare

Sistem de administrare digitalizat

Clădire eficientă energetic: sisteme alternative de eficiență pentru creșterea performanței energetice respectiv consum redus de energie, emisii de CO2 scăzute

PROGRAME PUBLICE PENTRU SCREENING-UL BOLILOR GRAVE

cu impact asupra sănătății locuitorilor, ex. depistarea precoce a cancerului mamar, de col uterin etc.

DEZVOLTAREA SERVICIILOR DE CHIRURGIE CARDIO-VASCULARĂ

în spitalul județean

Înființarea unui Centru de Stroke

pentru tratamentul accidentului vascular

Dezvoltarea programelor pentru tratamentul infarctului miocardic

în spitalul județean

CENTRU DE PERMANENȚĂ

(împreună cu medicii de familie) pe lângă Unitatea de Primiri Urgențe

Obținerea statutului de Spital Clinic

pentru Spitalul de Psihiatrie Gh. Preda Sibiu

Înființarea unui Centru de Cercetare în Neuro-științe la Sibiu

DEZVOLTAREA UNUI SECTOR DE ÎNGRIJIRI PALEATIVE

în sistemul public sanitar

POLITICI PUBLICE PENTRU UN STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS

cu accent pe hrană sănătoasă și mișcare

SIBIUL SOLIDAR NU LASĂ PE NIMENI ÎN URMĂ și oferă servicii sociale axate pe atingerea potențialului maxim pentru grupurile vulnerabile:

Tranziția spre îngrijirea de tip familial pentru minorii aflați într-o măsură de protecție

Centru de consiliere pentru agresorii care au comis fapte de violență domestică

Cooperarea cu societatea civilă pentru extinderea și susținerea modelelor de bună practică în domeniul serviciilor sociale care capacitează persoane vulnerabile să ducă o viață cât mai autonomă (ex. ateliere protejate pentru persoane cu dizabilități)

Centru integrat de asistență pentru victimele violenței sexuale

Gestionarea pandemiei

Prioritatea acordată finanțărilor pentru dotări în domeniul sănătății a permis ca, la debutul pandemiei, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu să dispună de 560 de rampe de oxigen și de spații renovate unde au putut fi relocați pacienții oncologici pentru reducerea riscului de infectare cu COVID-19

Efortul autorităților a fost completat în mod exemplar la Sibiu de mediul privat; pentru transparența cheltuielilor publice am lansat platforma Solidari pentru Sibiu, unde au fost comunicate periodic atât achizițiile efectuate, cât și nevoile pe perioada stării de urgență.

2. Județul Sibiu conectat

Alături de sănătate, am considerat acum 4 ani ca a doua mare urgență o constituie conectivitatea, legătura bună între toate satele, comunele și orașele județului Sibiu. 

De aceea, în ultimii 4 ani, peste 137 milioane Euro din bugetul local, guvernamental, cât și din fonduri europene au fost contractați pentru modernizarea a aproape 400 km din totalul rețelei de 950 km de drumuri județene. Fie că vorbim de DJ 141 Mediaș-Moșna-Pelișor, de DJ 142G Copșa Mică-Motiș, de DJ 107 Păuca – Alămor – Mândra – Slimnic sau de DJ 106 Agnita – Sighișoara, existent unor proiecte mature, serioase, ne-a ajutat să obținem finanțări mari, cu rezultate care se văd în fiecare zi. 

Aeroportul Internațional Sibiu, aflat in proprietatea Județului Sibiu, continuă să fie poarta noastră principală spre lume și își continuă dezvoltarea.

Am demarat proiectul care va aduce laolaltă hărțile GPS pentru întreg județul și vom continua accelerat digitalizarea și informatizarea serviciilor noastre, contribuind la conectivitatea digitală. Fără îndoială, cel mai mare proiect în acest domeniu îl constituie realizarea Variantei Ocolitoare Sud, un proiect care va extinde zonele de dezvoltare din jurul municipiului Sibiu și care va atrage o finanțare de aproximativ 100 milioane de Euro. 

Construcția de piste de biciclete sigure, pe lângă drumurile județene, în special lângă acele drumuri care leagă municipiile și orașele de obiective importante, va fi una dintre preocupările strategice pentru următoarea perioadă.

Vom continua modernizarea a aproximativ 250 de km pe trasee cum ar fi: Broșteni – Bogatu Român, Săcădate – Nucet – Cornățel – Roșia – Nou, Cristian – Orlat – Săliște – Tilișca – Jina, Poiana Sibiului – Dobârca – Miercurea Sibiului – Apoldu de Jos – Ludoș, Sibiu – Păltiniș – Șanta, Cabana Gâtul Berbecului, Râu SaduluiTălmaciu – Avrig, Săcădate- Glâmboaca – ColunNou Român.

Ce s-a realizat deja

ÎMBUNĂTĂȚIRI ALE INFRASTRUCTURII RUTIERE

peste 137 milioane EUR din  bugetul local, guvernamental, cât și din fonduri europene, pentru modernizarea a aproape 400 km din totalul rețelei de 950 km de drumuri județene, cum ar fi:
– DJ 141 Mediaș-Moșna-Pelișor-Bârghiș în lungime de 23,88 km;
– DJ 142G Copșa Mică-Motiș în lungime de 10,4 km;
– DJ 107 Păuca – Alămor – Mândra – Slimnic în lungime 33,394 km
– DJ 106 Agnita – Sighișoara în lungime de 21,779 km

SIGURANȚĂ SPORITĂ PENTRU AEROPORTUL INTERNAȚIONAL SIBIU

dotare cu echipamente și lucrări de amenajare specifică

DIGITALIZAREA SERVICIILOR DE INTERES JUDEȚEAN DEMARATĂ:

Filarmonica de Stat Sibiu, prima din țară cu o aplicație pentru dispozitive mobile

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu: acces la platforme online și un serviciu de suport electronic: Cloud Library pentru acces gratuit la peste o mie de cărți electronice; Biblioteca Digitală pentru reproduceri digitizate din colecțiile proprii

Muzeul ASTRA: aplicația ASTRA_Muz app

Revista Transilvania: Muzeul Digital al Romanului Românesc accesibil publicului larg

Consiliul Județean Sibiu a demarat proiectul care va aduce laolaltă hărți GIS pentru întreg teritoriul județului și va facilita obținerea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire în sistem electronic

OBIECTIVE ÎN CONTINUARE

REALIZAREA VARIANTEI OCOLITOARE SUD

pentru fluidizarea traficului în Municipiul Sibiu și pentru dezvoltarea socio-economică a comunităților din zonele limitrofe

CONTINUAREA MODERNIZĂRII INFRASTRUCTURII RUTIERE pe drumuri județene strategice care aduc creștere economică zonelor vizate, dar și încurajează turismul de calitate  în județul Sibiu, pe aproximativ 250 de km, pe trasee cum ar fi: Brosteni – Bogatu Român, Săcădate – Nucet – Cornățel – Roșia – Nou, Cristian-Orlat-Săliște – Tilișca – Jina, Poiana Sibiului – Dobârca – Miercurea Sibiului – Apoldu de Jos – Ludoș, Râu Sadului- Tălmaciu- Avrig, Săcădate- Glâmboaca- Colun- Nou Român

PISTE DE BICICLETE SIGURE în proximitatea drumurilor județene care se vor moderniza, cu prioritate pentru traseele care leagă Municipiul Sibiu de obiective de larg interes din județ

MODERNIZAREA ȘI DEZVOLTAREA AEROPORTULUI INTERNAȚIONAL SIBIU prin extinderea terminalului și modernizarea sistemului de balizaj cu tehnologie verde, inclusiv pentru iluminat la platformă

DIGITALIZARE PRIN INTEGRAREA TEHNOLOGIEI GIS în scopul unificării informațiilor deținute de diverse instituții, pentru simplificarea și creșterea acurateței cu care se emit certificatele de urbanism sau autorizațiile de construire

3. Respect pentru mediu

Respectul și protecția mediului sunt condiții esențiale pentru ca ceea ce facem să lase o moștenire vie, echilibrată copiilor și nepoților noștri.

Uniunea Europeană a lansat Pactul Verde European (Green Deal), care este cel mai mare program de dezvoltare pe termen lung .de până acum. Europa își propune să devină primul continent neutru din punct de vedere ecologic, până în anul 2050, iar noi ne propunem să facem din județul Sibiu una dintre primele regiuni Europene care arată că se poate!

Am reușit până acum să facem operațional un sistem de colectare selectivă a deșeurilor și să trecem de la depozitarea haotică și poluantă la groapa de gunoi, la sortare și reciclare. Campaniile de informare și conștientizare derulate prin ADI ECO Sibiu au contribuit nu doar la o mai bună gestiune a deșeurilor, dar mai ales la o mai bună educație pentru mediu.

Peste 14,5 milioane Euro au fost investiți în eficientizarea termică a clădirilor noastre și suntem prima autoritate publică din România care a implementat o politică de interzicere a utilizării plasticului de unică folosință la evenimentele și în instituțiile subordonate.

Avem de acum un plan județean de gestiune a deșeurilor, avem un proiect matur pentru modernizarea sistemului de gestiune și colectare și ne așteptăm să obținem o finanțare europeană de peste 45 milioane euro.

Ne propunem să continuăm politicile de mediu începute, referitoare la reciclare, la reducerea consumului de plastic sau a amprentei de carbon. Pentru aceasta, vom investi în modernizarea și îmbunătățirea sistemului de colectare și gestionare a deșeurilor, în educația pentru protecția mediului, în promovarea economiei circulare și a lanțurilor scurte.

Ce s-a realizat deja

EFICIENTIZAREA ENERGETICĂ A CLĂDIRILOR AFLATE ÎN PROPRIETATEA JUDEȚULUI

pentru reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră, valoarea alocată fiind de peste 14,6 milioane EUR

PLANUL JUDEȚEAN DE GESTIUNE A DEȘEURILOR 2021-2025

o condiție pentru atragerea de fonduri europene, finalizat și avizat de Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu, și aprobat de Consiliul Județean în iulie 2020M

DEMARAREA PROIECTULUI DE MODERNIZARE ȘI EXTINDERE A SISTEMULUI DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEȘEURILOR

cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Infrastructură Mare – Axa prioritară 3 Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor

POLITICĂ PUBLICĂ „FĂRĂ PLASTIC DE UNICĂ FOLOSINȚĂ” ADOPTATĂ.

Am fost prima autoritate publică din România care a implementat decizia de la nivelul Uniunii Europene privind interzicerea plasticului de unică folosință în evenimentele proprii și ale instituțiilor subordonate.

RECICLAREA – CONDIȚIE DE ACCESARE A FONDURILOR PE AGENDELE GESTIONATE DE Consiliul Județean Sibiu.

Din 2020, un criteriu pentru finanțarea proiectelor este organizarea colectării selective în cadrul acțiunilor de către promotorii acestora.

DEMARAREA ÎN 2016 A COLECTĂRII SELECTIVE A DEȘEURILOR

Județul Sibiu este unul dintre puținele județe din România în care funcționează deja de patru ani colectarea pe cinci fracții; încet, dar sigur, media noastră de reciclare este în creștere de la an la an și se situează peste media națională

CAMPANII DE INFORMARE ȘI CONȘTIENTIZARE

prin ADI ECO SIBIU (platestecatarunci.ro) și în colaborare cu societatea civilă.

OBIECTIVE ÎN CONTINUARE

SISTEMUL DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEȘEURILOR

extins și modernizat prin atragerea unei noi finanțări europene de peste 45 milioane Euro

noi tehnologii care ne permit să îndeplinim țintele europene de reducere a cantității de deșeuri depozitate la groapa;

centre de colectare cu aport voluntar pentru evitarea depozitării necontrolate a deșeurilor precum cele din construcții și demolări, mobilă, textile, plastic etc;

modernizarea stațiilor de sortare și transfer existente;

IMPLEMENTAREA PACTULUI VERDE EUROPEAN:

infrastructură inteligentă, reducerea consumurilor de resurse greu regenerabile în instituțiile publice

Continuarea eficientizării energetice la clădirile aflate în proprietatea Județului, cu implementarea unui control automatizat al instalațiilor prin Building Management System (BMS), pentru a reduce consumurile, costurile, dar și riscul de sărăcie energetică

Utilizarea materialelor de construcție sustenabile în recondiționarea infrastructurii

Programe pentru reducerea risipei alimentare: acțiuni cu rol educativ, suport în organizarea unor bănci de alimente

POLITICA LOCALĂ #FĂRĂPLASTIC DE UNICĂ FOLOSINȚĂ

introdusă în 2019 va continua să fie monitorizată pentru o implementare unitară și extinsă în județ

4. Județul Sibiu cultural și turistic

Cultura are un rol esențial în definirea identității noastre, în ridicarea nivelului de educație și contribuie în mod direct la promovarea județului Sibiu atât în țară, cât și în întreaga lume. Am considerat întotdeauna că prin apropierea prezentului de tradiție și obiceiuri, viitorul câștigă în stabilitate. Prin valorizarea patrimoniului nostru material și imaterial creștem șansele unei dezvoltări sustenabile.

Vrem ca împreună să punem în valoare patrimoniul istoric, cultural, natural și uman pe care avem șansa să-l fi moștenit. 

Vrem ca de aici înainte efortul nostru să fie concentrat pe proiecte mari, care să aibă rezultate semnificative pentru îmbunătățirea vieții noastre de fiecare zi. 

Vrem ca locuri din județ precum Ocna sau Miercurea, Bazna sau Păltiniș să strălucească din nou așa cum merită.

Trecutul nostru secular merită să fie pus în valoare, fie că vorbim de cetatea dacică de la Tilișca, de castrul roman de la Boița, de Biertan, de satele cu biserici săsești fortificate sau de bisericile ortodoxe pictate. Vrem sa întărim economia locală, să avem un stil de viață mai sănătos și în final să fim bine, la noi acasă, într-un județ european și normal. 

Anul 2021 va fi Anul Drumeției, și ne propunem să valorificăm la maximum această oportunitate, dezvoltând proiecte prietenoase cu mediul, valorificând bogăția de peisaje naturale din județ. Construcția de piste de biciclete sigure, de camping-uri bine dotate, parcări sau drumuri de acces mai bune, iată doar câteva din direcțiile în care ne propunem să investim, propunând proiecte coerente și mature. 

Județul Sibiu este o destinație turistică departe de a-și fi atins potențialul. Încă nu am reușit să depășim media de 2 nopți de cazare/turist, cu toate ca probabil suntem cea mai vizibilă destinație românească. Pentru a reuși mai mult e nevoie să înlocuim proiectele multe și mărunte cu cele mari, care integrează și produc rezultate pe măsură, cum ar fi de exemplu Păltiniș –Mărginimea Sibiului, destinație turistică de 4 sezoane sau Județul Sibiu dulce/sărat într-o singură destinație balneară.

România și județul Sibiu în special nu mai sunt demult un fel de sat mai mare, uitat în timp, care poate fi condus de către vreun gospodar! Avem nevoie de mult mai mult decât de a administra ceea ce este deja, avem nevoie de strategie coerentă, de planuri concrete pentru a ne dezvolta durabil, pentru a crea prosperitate, nu doar pentru a cheltui ceea ce există deja. 

Suntem încă pe ultimele locuri în Europa la nivel de trai, la durata medie a vieții, la infrastructură sau la veniturile reale ale fiecăruia dintre noi. Aceste decalaje le vom recupera numai dacă gândim European și dacă ne propunem să transformăm calitatea noastră de membru al Uniunii în cea mai mare oportunitate de dezvoltare pe care am avut-o până acum. 

De acum, direcțiile mari de dezvoltare europeană sunt stabilite pana în anul 2030, iar unele orizonturi generale sunt stabilite până în 2050. Europa își propune un plan uriaș de dezvoltare care va transforma Uniunea într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor. Ne dorim ca până în anul 2050, Europa să fie primul continent neutru din punct de vedere al impactului asupra mediului, creșterea economică va fi decuplată de utilizarea resurselor și nici o persoană și niciun loc nu vor fi lăsate în urmă. 

Pentru toate acestea, finanțări europene consistente sunt deja disponibile. Doar pentru cele 3 proiecte mature pe care le avem ne așteptăm să atragem aproximativ 650.000.000 Euro, cu care vom construi și dota Noul Spital Județean de urgentă, vom realiza Varianta Ocolitoare Sud sau vom îmbunătăți sistemul de gestiune a deșeurilor. 

Rolul actual al administrației ar trebuie sa fie acela de a crea prosperitate propunând și urmând o viziune strategică, un proiect coerent pentru viitor, pentru dezvoltarea durabilă. 

Avem în sfârșit un proiect de țară – Romania Normală, propus de către președintele Klaus Iohannis – și un proiect european pe termen lung -Pactul Verde European(Green Deal). 

Iată de ce, modelul de administrație europeană pe care vi-l propun pentru Județul Sibiu se bazează pe : 

– proiecte mari și investiții în dezvoltarea economică reală 

– servicii adaptate și digitalizare 

– transparență și colaborare extinsă 

– personal calificat și coerență strategică pe termen lung

Ce s-a realizat deja

Peste 37,5 milioane EUR pentru dezvoltarea acțiunilor culturale

susținute de cele cinci instituții de cultură din subordine: Muzeul ASTRA, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, Biblioteca ASTRA, Filarmonica de Stat Sibiu și Școala Populară de Arte și Meserii ,,Ilie Micu” Sibiu.

Muzeul Țării Secașelor din Miercurea Sibiului

ilustrează trecutul microregiunii și aduce valoare adăugată atât pentru vizitare, cât și pentru inițierea de evenimente locale

Proiecte inovatoare de colaborare între instituțiile din subordine precum „Cititor la bord”

„Dezvoltarea infrastructurii turistice în stațiunea balneo-climaterică Ocna Sibiului”

proiect european în derulare, Consiliul Județean Sibiu partener al autorității locale

Construirea Bazei Salvamont Păltiniș

a fost demarată și va aduce un plus de siguranță celor care fac drumeții sau practică sporturi de iarnă 

Titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2019:

programul a adus vizibilitate la nivel european și național pentru județ și a pus în valoare gastronomia ca parte a culturii

Județul Sibiu promovat la târguri naționale și internaționale de turism:

București, Viena, Berlin, Tel-Aviv

OBIECTIVE ÎN CONTINUARE

CERTIFICARE CA DESTINAȚIE VERDE PENTRU JUDEȚUL SIBIU:

Protejarea peisajelor culturale și naturale care dau caracterul unic al regiunii, limitând presiunile negative asupra mediului înconjurător, pentru a atrage acei turiști care pun preț pe experiențe de calitate, contribuind nu la degradarea, ci la consolidarea comunităților locale;

2021 Anul Drumeției: dezvoltarea infrastructurii de drumeție în siguranță și rezolvarea vulnerabilităților;

STAȚIUNILE CONSACRATE dezvoltate sustenabil prin finanțări europene, în parteneriat cu autoritățile locale:

Ocna Sibiului: Camping pentru rulote dotat cu locuri de parcare, locuri de camping cu cortul, locuri de joacă în Parcul Gării, zonă de agrement pentru copii, cu tiroliană, piramidă cățărat etc. în Parcul Balnear, modernizare infrastructură rutieră

Bazna: Centru SPA și aqua-park cu apă termală și apă dulce

Păltiniș: parcări, infrastructură de agrement specifice, observatoare biodiversitate, locuri de popas și belvedere

Pistă de biciclete Sibiu – Ocna Sibiului

MUZEE ÎN MICRO-REGIUNILE JUDEȚULUI:

Muzeul Transhumanței, Recuperarea și valorizarea patrimoniului cultural material și imaterial de pe Valea Hârtibaciului, Muzeul Viticulturii

VALORIZAREA MEȘTEȘUGURILOR TRADIȚIONALE și susținerea meșteșugarilor

programe specifice de încurajare a antreprenorialului cultural

ZONA BASTIONULUI SOLDISCH pusă în circuitul turistic

oportunități pentru artiștii contemporani și sectorul creativ privat, în parteneriat cu instituțiile de cultură din județ

Finalizarea spațiului pentru ASTRA Film:

două săli de cinema, o cafenea culturala, un muzeu al audiovizualului și centru educațional antropologic.

5. Județul Sibiu administrat european

Vremea politicianului bun la toate, priceput el însuși și la drumuri și la sănătate și la educație și la economie a trecut. Îmi doresc ca împreună să redescoperim democrația adevărată, europeană, așa cum funcționează ea în țările dezvoltate. Să o învățăm și nu doar să ne-o imaginăm sau să-i aplicăm regulile după ureche.

Vă propun să redescoperim că adevărații oameni politici nu sunt cei care se pricep la toate și combat bine pe ecran, ci aceia care au propus o viziune susținută de votul cetățenilor, pentru realizarea căreia se înconjoară de specialiști adevărați și nu de rude sau membrii de partid. Administrația europeană presupune o viziune adevărată, strategică, de dezvoltare, susținută de cetățeni și implementată de specialiști.

Sate prospere în care locuiești cu drag și reducerea disparităților dintre urban și rural au fost printre principalele mele obiective.

Primul pas în realizarea acestui obiectiv a fost identificarea problemelor legate de dezvoltarea micilor producători, precum și a unor soluții concrete.

Am reușit acum să promovăm producătorii sibieni pe plan național și internațional, prin evenimente la care le-am facilitat prezența, cum ar fi Târgul de la Poznan, Polonia. După experiența câștigată odată cu Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 și EUREGA Interreg Europe, am integrat gastronomia și patrimoniul gastronomic local în Strategia de Dezvoltare a Județului Sibiu, fiind prima autoritate din țară care a luat această măsură. De curând avem un compartiment specializat de Dezvoltare Durabilă la Consiliul Județean Sibiu si am lansat platforma www.gusturisibiene.ro, Ghidul unui stil de sănătos si Manualul IMM-urilor în gastronomia locală, care facilitează legătura dintre producător și consumator și promovează un stil de viață sănătos.

Ce s-a realizat deja

CERTIFICARE ISO 9001:2015

obținută pentru Consiliul Județean Sibiu – garanția faptului că procesele de lucru, sistemul informatic și sistemul de management al documentelor sunt la un standard înalt de eficiență, care se reflectă în calitatea serviciilor oferite sibienilor din tot județul.

PROIECTE EUROPENE finanțate prin Programul POCA și cu parteneri din societatea civilă:

Spre o administrație publică performantă

Să spunem NU corupției 

Sustenabilitate. Inovare. Bunăstare. Incluziune socială. Unitate. Sibiu-Strategia 2030

SEMNĂTURA ELECTRONICĂ

demarată în serviciile și direcțiile aparatului de specialitate, care scurtează timpii necesari pentru emiterea documentelor, și reduce birocrația și consumul de hârtie

PLATFORMĂ DE COMUNICARE ONLINE atât intern, cât și extern

OBIECTIVE ÎN CONTINUARE

De la digitalizare la o PLANIFICARE DURABILĂ

proiectele de digitalizare valorificate pentru o planificare urbanistică dinamică, bazată pe informații în timp real, capabilă să identifice și să răspundă nevoilor de dezvoltare socio-economică, culturală și de mediu, în mod echilibrat și durabil

COMISII CONSULTATIVE MICRO-REGIONALE

implicarea actorilor locali (GAL-uri, asociații de producători, antreprenori etc.) în deciziile Județului

TRANSPARENȚA și ETICA

rămân priorități în reforma administrației publice județene, prin elaborarea și monitorizarea implementării procedurilor privind sesizarea cazurilor de corupție

ZONA METROPOLITANĂ SIBIU

suport autorităților publice locale

6. Dezvoltarea rurală a județului Sibiu

Dezvoltarea rurală sustenabilă necesită în continuare multă atenție și mai ales multe resurse.

Județul Sibiu are șansa de a porni în următorul exercițiu financiar european, din poziția de lider în Regiunea Centru în ceea ce privește atragerea de fonduri europene, în cadrul Planului Operațional Regional. Am avut și avem proiecte mature sau în fază avansată, pentru mai multe dintre domeniile prioritare europene, și ne așteptăm ca cea mai mare parte , dacă nu chiar toate să fie finanțate. Ne propunem ca acest model de succes să-l transferăm primăriilor din județ, dezvoltând servicii suport pentru accesarea de fonduri europene în mediul rural. Suportul pentru accesarea de fonduri europene sau guvernamentale va fi oferit în continuare producătorilor locali, precum și servicii de promovare regională sau de accesare a târgurilor și expozițiilor relevante.

Ne dorim să realizăm în județul Sibiu un brand regional, unic, în acord cu valorile sustenabilității, cu valorile de perenitate pe care comunitatea noastră le practică și, mai ales, în acord cu modelul european de dezvoltare durabilă, descris și finanțat în cadrul Pactului Verde European. Din cadrul acestuia, ne dorim să implementăm mai ales strategia „De la fermă la consumator” care ne oferă atât cadrul potrivit pentru susținerea și cofinanțarea producătorilor locali, dar și un model sustenabil de producție în acord cu valorile de protecție a mediului.

Avem nevoie de valorizarea meșteșugurilor tradiționale, de locuri de muncă stabile și prospere în mediul rural, de fermieri pricepuți, dar mai ales de fermieri tineri, care să preia ștafeta părinților, bunicilor și să perpetueze în timp comorile materiale și imateriale ale satului românesc.

Ce s-a realizat deja

GASTRONOMIA integrată în Strategia de Dezvoltare a județului Sibiu

Consiliul Județean Sibiu este prima autoritate din țară care a luat această măsură.

Termenul de LOCAL

definit la capitolul Turism din Strategie, cu scopul de a încuraja lanțurile scurte de aprovizionare și susținerea producătorilor locali

NOU COMPARTIMENT de Dezvoltare Durabilă în aparatul Consiliul Județean Sibiu

are ca scop identificarea, promovarea și asistența IMM-urilor locale și a start-up-urilor. S-au realizat:
Manualul IMM-urilor în gastronomia locală pentru micii producători, în scopul creșterii ofertei de produse locale
Ghidul unui stil de viață sănătos pentru locuitorii din județul Sibiu și nu numai, cu scopul de a crește cererea de produse locale

PLATFORMA ONLINE www.gusturisibiene.ro

facilitează legătura dintre producător și consumator

PRODUCĂTORII SIBIENI PROMOVAȚI național și internațional

prin evenimente de amploare și participări la târguri cu renume precum Târgul de la Poznan, Polonia

OBIECTIVE ÎN CONTINUARE

COEZIUNE TERITORIALĂ

suport pentru primării pentru accesarea de fonduri europene pentru dezvoltare

SUPORT PENTRU PRODUCĂTORII LOCALI

pentru accesarea de fonduri europene care să le asigure dezvoltarea sustenabilă

Promovarea unui BRAND REGIONAL unic

în acord cu valorile sustenabilității

Implementarea strategiei „DE LA FERMĂ LA CONSUMATOR” din Pactul Ecologic European